Alekszandar Pesics: Vállrögzítő nélkül, gólokra éhesen

Vágólapra másolva!
2024.02.03. 11:29
Alekszandar Pesics kirobbanó erőben várja a magyarországi futballtavaszt: a Fradi szerb csatára szombaton főszereplő lehet a Kisvárda elleni bajnoki mérkőzésen (Fotó: fradi.hu)
Kisvárdán kezdi el a tavaszt a magyar bajnoki címvédő Ferencváros, Alekszandar Pesics, a zöld-fehérek szerb támadója erőtől duzzadva várja a rajtot.

NAGY MEGKÖNNYEBBÜLÉS NEKI. Alekszandar Pesics végre vállrögzítő nélkül futballozhat. A nyáron első ferencvárosi edzőmérkőzésén sérült meg súlyosan, a balszerencsés esést követően hónapokig volt kénytelen speciális rögzítővel játszani. A 31 éves szerb támadó a téli felkészüléskor végre eldobhatta a méretre készített bandázst, ha így vesszük, Kisvárdán élete első ferencvárosi mérkőzését játszhatja a vállát rögzítő kötés nélkül.

„Sokkal jobban érzem magam így – mondta lapunknak a zöld-fehérek rutinos csatára. – Egy idő után megszoktam a kötést, de valahol mindig nyomott, nem volt kényelmes. El sem tudom mondani, milyen jó érzés végre nélküle edzeni.”

A tabella második helyén telelő Ferencváros szombaton 15 órától az utolsó helyezett Kisvárda otthonában kezdi meg a tavaszt, ami több szempontból sem ígérkezik könnyű meccsnek. Dejan Sztankovics vezetőedzőnek és csapatának közel 300 kilométert kell megtennie Kisvárdáig, a hazaiak ráadásul a kiesés elől menekülve sebzett vadként harcolnak. A szabolcsiak a gólérzékeny Wellington Nemmel erősítettek a héten, jóllehet a háromszoros brazil válogatott támadó még aligha lép pályára ezen a hétvégén.

„Nehéz mérkőzés vár ránk – folytatta Alekszandar Pesics. – A két csapat teljesen más célokért küzd, a hazaiak szeretnék elkerülni a kiesést, mi pedig nyilván jó játékkal, de legfőképpen három ponttal akarjuk kezdeni a tavaszt, az újabb bajnoki arany megszerzéséért hajtunk. A miénk a jobb csapat, e felől semmi kétség, de ezt be is kell bizonyítanunk. A téli felkészülés idején kőkeményen dolgoztunk, erőtől duzzadva várjuk a bajnoki rajtot.”

Mozgalmas hetek előtt áll a Ferencváros.

Az NB I címvédőjére kulcsfontosságú bajnokik várnak, a kisvárdai fellépés után fogadja az MTK-t, megy Debrecenbe, a hónap végén pedig a Megyeri útra az újpestiekhez. Ezenkívül nem csupán az Olympiakosz elleni Európa-konferencialiga-párharc teszi zsúfolttá a hónapot, a Magyar Kupában a Debrecen otthonában is helyt kell állni – huszonhat nap leforgása alatt hét találkozó vár a Fradira.
Egy-két hiányzó van a keretben, a műtéten átesett Adama Traoré továbbra is harcképtelen, a hátvédsorban alapembernek számító Samy Mmaee sincs még bevethető állapotban. Elöl pedig új helyzet vár a csatárokra: már nem ketten, hanem hárman küzdenek egy posztért.

A sérüléséből lassan teljesen felépülő első számú csatár, Varga Barnabás, valamint a felkészülést végigdolgozó ­Alekszandar Pesics mellé a klub a télen Fehérvárról átigazolta Kenan Kodrót, a góllövőlistát 11-gyel vezető támadó is harcba száll a befejező csatár pozíciójáért. A szerb csatár nem bánja, hogy Kodro személyében vetélytárs érkezett a keretbe.

„Az új helyzet engem is jobb teljesítményre sarkall, nyilván mind a hárman szeretnénk ott lenni a kezdőcsapatban, de nem az egyén, hanem a csapat a legfontosabb, hogy minél sikeresebbek legyünk. Hogy aztán végül ki hány gólt szerez, tulajdonképpen mindegy, ha elértük a céljainkat.”

A BAJNOKSÁG MELLETT AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG IS FOGLALKOZTATJA BÁRÁNY DONÁTOT

A héten edzőt váltó Diósgyőrt fogadja szombaton a Debrecen, Bárány Donát, a hazaiak saját nevelésű játékosa ezen a mérkőzésen is igyekszik felhívni magára a válogatott szakmai stábjának figyelmét.

Bárány Donát (középen) lendületes futballja a DVTK ellen is sokat érhet – a debreceniek csatára négy gólt szerzett az ősszel, a tavasszal ennél is többet szeretne (Fotó: Kovács Péter)

Érdekes összecsapás várható  szombaton a DVSC–DVTK bajnokin. Nemcsak a két kelet-magyarországi klub rivalizálása miatt, hanem azért is, mert szerdán váratlanul menesztette vezetőedzőjét, Kuznyecov Szergejt a Diósgyőr.

„Noha mi leginkább saját magunkra figyelünk, bennünket is meglepett ez az edzőcsere – mondta megkeresésünkre Bárány Donát, a debreceniek centere. – A Kuznyecov Szergej irányította csapat taktikájából készültünk, természetesen amellett, hogy a gyakorlásokon igyekeztünk tökéletesíteni a játékunkat. Mindent egybevetve nem gondoljuk, hogy az új szakmai stáb a kukába dobja az elmúlt hónapokban gyakorolt és alkalmazott rendszert. Győzni akarunk, és erre minden esélyünk megvan.”

A hazaiak távolabbi céljairól is kérdeztük a Loki 23 éves támadóját, aki az ősszel jól futballozva négy bajnoki gólt szerzett.

„Szép kis sorozat vár ránk februárban az NB I-ben. Szombaton a DVTK ellen futballozunk, aztán Újpestre megyünk, majd jön hozzánk a Ferencváros, utána következik a Fehérvár idegenben, a hónap végén pedig fogadjuk a Puskás Akadémiát. Abban maradtunk, hogy a februári eredmények alapján határozhatjuk meg a távolabbi célokat, addig meccsről meccsre készülünk, valahányszor a győzelem reményében.”

Bárány Donát ötször szerepelt az U21-es válogatottban, s természetesen őt is foglalkoztatja az idei Európa-bajnoki részvétel.

„Nincs olyan magára valamit is adó magyar futballista, akinek a fejében ne fordulna meg, hogy esetleg ott lehet a magyar válogatott Európa-bajnokságra utazó keretében – mondta a Loki saját nevelésű játékosa. – Így vagyok ezzel én is, persze tudom, a meghívót a bajnoki meccseken nyújtott teljesítményemmel, továbbá csatárként a góljaimmal érdemelhetem ki. Az előző NB I-es idényben négy gólig jutottam, most éppen ennyinél tartok, igaz, tavaly sérülések hátráltattak, ezért kevés meccsen jutottam lehetőséghez. Mára változott a helyzet, egészséges vagyok, jó erőben érzem magam, az pedig, hogy a télen érkező Thor Úlfarsson személyében vetélytárs is érkezett, még inkább ösztönzőleg hat rám. Hiszem, hogy az izlandi poszttársamra is, mert nem gondolom, hogy változtatunk az ősszel jól működő rendszeren, és áttérnénk a kétcsatáros játékra. Szombaton számítunk a szurkolóinkra, reméljük, a várható tavaszias időben sokan lesznek kíváncsiak ránk, hiszen mint Ike Thierry Zaengel elnök úr is megjegyezte, a Loki-tábor a csapat tizenkettedik játékosa.”

KEMÉNY ERŐPRÓBA ELŐTT ÁLL A ZTE

Alaposan bekezd a bajnokság tavaszi folytatásában a Zalaegerszeg. Márton Gábor vezetőedző együttese szombaton a dobogón telelő Fehérvár FC-t fogadja, szerdán pedig a negyedik Puskás Akadémia otthonába látogat. Kérdés, hogy a ZTE korábban Fehérváron (is) dolgozó vezetőedzője hány ponttal lenne elégedett a két mérkőzésen, főleg annak tükrében, hogy a két összecsapás alapjaiban határozhatja meg a tavaszt.

Ami a Fehérvár FC-t illeti, a télen távozott többek között a góllövőlistát vezető Kenan Kodro, míg érkezett Simut Mario, Kovács Patrik, Veszelinov Dániel és az argentin csatár, Nicolás Stefanelli. Utóbbiról Bartosz Grzelak vezetőedző a klub honlapján így nyilatkozott:      „Remek futballista kiváló személyiséggel, aki mindig keményen dolgozik. Az átigazolásánál nem az volt a döntő szempont, hogy már dolgoztam vele korábban. Természetesen nem hátrány, ha személyesen is ismerem, de mindig a klub érdekeit szem előtt tartva döntünk. Nicolás támadásban és védekezésben is hasznos, olyan futballista, aki körül mindig történik valami.”   

A 18. FORDULÓ PROGRAMJA
Február 2., péntek
MTK Budapest–Újpest FC 3–0
Február 3., szombat
12.30: Zalaegerszegi TE FC–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
15.00: Kisvárda–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
17.30: Debreceni VSC–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)
Február 4., vasárnap
15.00: Mezőkövesd–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport+)
17.30: Paksi FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)

1. Paksi FC17104332–21+11 34 
2. Ferencvárosi TC17103442–19+23 33 
3. Fehérvár FC1793536–24+12 30 
4. MTK Budapest1884624–28–4 28 
5. Puskás Akadémia1777327–20+7 28 
6. Debreceni VSC1774625–22+3 25 
7. Diósgyőri VTK1773726–28–2 24 
8. Kecskeméti TE1763825–29–4 21 
9. Újpest FC1863924–38–14 21 
10. Mezőkövesd17431017–26–9 15 
11. Zalaegerszegi TE17431021–36–15 15 
12. Kisvárda17421119–27–8 14 
az állás

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik