Ondrej Baco: Talán felfigyelnek rám a cseh válogatottnál

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.01.15. 10:17
null
Ondrej Baco (Fotó: dvtk.eu)
A DVTK-hoz vasárnap reggel aláíró Ondrej Baco két és fél év után intett búcsút a háború sújtotta Izraelnek. A 27 éves cseh középhátvéd abban bízik, a diósgyőriekkel ismét kiléphet a nemzetközi kupaporondra.

Megérkezett Spanyolországba a Diósgyőri VTK: az együttes január 26-ig Sotograndéban hangol a tavaszi szezonra. A 27 tagú utazó keretbe nem fért be Braniszlav Danilovics és Bozsidar Csorbadzsijszki, rájuk a továbbiakban nem számítanak az első csapatnál, a klub nem gördít akadályt a távozásuk elé. Bárdos Bence sem tartott a többiekkel, a felépülőfélben lévő bekk odahaza készül a visszatérésre, míg a támadóként bevethető Jérémie Obounet a több játéklehetőség érdekében várhatóan kölcsönben szerepel a tavasszal. A DVTK Labdarúgó Sportakadémia öt újabb tehetsége ugyanakkor a csapattal tartott, a szakmai stáb szerint a kapus Dojcsák Bence, a középpályás Szamosi Ádám, két védő, Demeter Milán és Szőke Áron, valamint Kuznyecov Szergej fia, a támadósorban bevethető Kuznyecov Daniel egyaránt kiérdemelte, hogy belekóstoljon a felnőttlabdarúgásba – a klub hivatalos honlapja szerint meg kellett győzni a diósgyőriek vezetőedzőjét, hogy a fiát is elvigye az edzőtáborba.

A DVTK vasárnap reggel – Tóth Balázs és Marco Lund szerződtetése után – a harmadik téli igazolását is bejelentette: Ondrej Baco érkeztével újabb belső védővel bővült a keret. A 27 esztendős cseh labdarúgó szülőhazájában a Zlínben futballozott, az együttessel a 2017–2018-as évadban az Európa-liga csoportkörében szerepelt, öt meccset végigjátszott. A rutinos futballista 2020 nyara óta légióskodik, előbb Romániában a Gaz Metanban futballozott, az elmúlt két és fél évet pedig az izraeli Hapoel Jeruzsálemnél töltötte. Az egykori korosztályos válogatott hátvéd becsült piaci értéke legutóbbi állomáshelyén ugrott meg, 450 ezerről 800 ezer euróra nőtt. Ebben az idényben mindössze három bajnokin játszott csapatában, de az előző évadban alapember volt. A Wyscout statisztikái alapján feltűnő, hogy keresi a védekező párharcok lehetőségét, az előző bajnoki kiírásban ő vívta meg a legtöbbet a mezőnyben, ráadásul 75.6 százalékban nyerte meg őket, ami ragyogó mutató.

„Tartalmas egyeztetéseket folytattam Kuznyecov Szergej vezetőedzővel, ami alapján úgy éreztem, érdemes elfogadnom a klub ajánlatát   – mondta a Nemzeti Sportnak Ondrej Baco, aki egy hete értesült a DVTK érdeklődéséről.  – Voltak más megkereséseim is, de nem volt bennem sok kétely, hol szeretném folytatni a pályafutásomat. Úgy érzem, ezzel a szerződéssel egyet előrelépek, az új kihívások jó hatással lesznek rám. Cseh nemzetiségűként követem a környező országok futballját, nagyjából sejtem, mi vár rám Magyarországon, de a Puskás Akadémiában futballozó Jakub Plsek és Patrizio Stronati is elmondta, mire számíthatok. Nem szeretek magamról beszélni, abban bízom, a pályán nyújtott teljesítményem megteszi ezt helyettem, viszont annyit azért elárulhatok, olyan védő vagyok, aki semmilyen párharctól sem ijed meg, a földön és a levegőben is bátran belemegyek az ütközetekbe. Szeretném bizonyítani, hogy megfelelek a klub elvárásainak, valamint szeretném hozzásegíteni a csapatot ahhoz, hogy kilépjen a nemzetközi kupaporondra. Egyszer már megadatott, hogy az európai színtéren játszhattam csoportkörös mérkőzéseket, elképesztő lenne a Diósgyőrrel is átélni. Az is hajt, hogy kiérdemeljem a cseh válogatott meghívóját – ki tudja, azáltal, hogy közelebb kerültem a hazámhoz, talán nagyobb figyelem irányul majd rám, és ha a fejlődésem megbízható teljesítménnyel társul, lesz esélyem a bemutatkozásra. Egyelőre azonban az foglalkoztat, hogy mihamarabb a legjobb erőnléti állapotba kerüljek, mert van egy kis lemaradásom. Kell kis idő, mire tökéletes állapotba hozom magam, ám a körülményeket elnézve minden esélyem megvan arra, hogy mihamarabb visszanyerjem a kondíciómat az edzők és a fizioterapeuták segítségével.”

Ha így lesz, nagy segítségére lehet a DVTK-nak, a Hapoel Jeruzsálemben a szurkolók kedvelték a játékát, megbecsült tagja volt az együttesnek, a csapatkapitányi tisztséget is betöltötte.

„A háború kitöréséig minden nagyszerű volt, utána azonban mindenki nehéz helyzetbe került Izraelben. Amikor a tragikus mészárlások történtek, a feleségemmel Jeruzsálemben tartózkodtunk. A rakétatámadásoknak nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget, mert arrafelé ez sajnos megszokott, de a terrortámadás másnapján már mindenkinek világos volt, milyen szörnyű események zajlottak tőlünk nem messze. Három nappal később – a keret többi külföldi játékosához hasonlóan – elhagytam az országot, egy hónapot voltam távol, addig odahaza készültem. Nagy volt a bizonytalanság, ám a helyiek megnyugtattak, biztonságban visszatérhetek Izraelbe. Ezután kisebb sérülést szenvedtem, az Achilles-inammal volt gond, s valamiért a klub menedzsmentjével sem jöttem ki úgy, mint korábban, ezért úgy döntöttem, klubot váltok. Elképesztő két és fél évet töltöttem a Hapoel Jeruzsálem kötelékében, pályafutásom eddigi legjobb időszakát töltöttem ott, amiért örökre hálás leszek, ugyanakkor remélem, Diósgyőrben új otthonra lelek, és sikerül még jobb teljesítményt nyújtanom.”


TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők: Ondrej Baco (cseh, Hapoel Jeruzsálem – Izrael), Marco Lund (dán, IFK Norrköping – Svédország), Tóth Balázs (Kazincbarcika)
Kölcsönbe érkezők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Bánhegyi Bogdán (legutóbb kooperációs kölcsönben, Kazincbarcikán szerepelt)
Kiszemeltek:

Távozók: Marin Jurina (bosnyák-horvát, MTK Budapest), Lukács Dániel (Kecskeméti TE)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Karlo Sentic (horvát, FC Kosice – Szlovákia)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik