FTC: Trófeákat akarok nyerni a Fradival! – Kenan Kodro

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.01.20. 10:31
Kenan Kodro trófeákat akar nyerni az FTC-ben (Fotók: fradi.hu)
Spanyolországban született, legfontosabb tanácsadója az édesapja, aki a Real Sociedadban és a Barcelonában is játszott. Kenan Kodro a rivális Fehérvártól igazolt a télen az Üllői útra – vele beszélgettünk.

– Az NB I-ben a téli átigazolási időszak eddigi legmeglepőbb transzferének tartják. Ez elismerés, vagy inkább furcsállja?
– Hirtelen nem is tudom… Sokaknak meglepetés lehetett az átigazolásom, pedig voltak előjelei – válaszolta lapunknak Kenan Kodro, aki január 6-án írt alá a Ferencvároshoz, a rivális Fehérvártól érkezve lett a zöld-fehérek labdarúgója.

– Mikor keresték először a Fraditól?
– Az őszi szezon első felében már eljutott hozzám egy-két információ, hogy felkeltettem a Ferencváros érdeklődését. De óvatosan kezeltem az elhangzottakat, hiszen ez önmagában nem jelent semmit. A télen aztán felgyorsultak az események, a két klub viszonylag gyorsan megegyezett egymással, én pedig örömmel jöttem a Fradiba.

Amikor mélyponton volt,jött a magyar lehetőség

– Ezekben a napokban Spanyolországban készül a csapattal, túl van jó néhány tréningen, pályára lépett felkészülési meccsen. Milyenek az első benyomásai?
– Az eddig tapasztaltak az előzetes várakozásaimat is felülmúlják. Nem púderszöveg, valóban remekül érzem magam a klubban. Minden és mindenki profi, egyértelmű, ez az átigazolás előrelépés a karrieremben. A beilleszkedésem még folyamatban van, de a helyzetemet nagyban megkönnyíti, hogy több bosnyák játékos szerepel a keretben, akiket korábbról ismertem. Muhamed Besic, Eldar Civic, Amer Gojak vagy éppen a csapathoz a télen visszatérő Stjepan Loncar egyaránt segít.

–A nyáron lesz három éve, hogy a Real Valladolidnál kölcsönben eltöltött fél idényt követően új kihívást keresve Magyarországra szerződött. Ha jól sejtem, nem bánta meg…
– Nem a legjobb periódusa volt az a pályafutásomnak. Egy dániai kitérőt követően a Bilbaóhoz szerződtem, néhány nappal az aláírásomat követően a Barcelona ellen mutatkoztam be új klubomban. Ám amilyen jól indult az idény, olyan rosszul folytatódott. Nem sokkal később meg kellett műteni, hosszú kihagyásra kényszerültem, mentálisan mélypontra kerültem, úgyhogy a lehető legjobbkor érkezett a Vidi ajánlata. Éreztem, környezetváltozásra van szükségem, szeretnék újra Spanyolországon kívül futballozni, friss levegőt kell szívni.

– Spanyolországban, az Atlanti-óceán partján fekvő San Sebastiánban született. Hány évesen kezdett futballozni?
– Három-négy éves lehettem, amikor már csak a labda érdekelt. Egy kisebb klubban kezdtem játszani, tizennégy évesen aztán valóra vált az álmom, átigazolt a város büszkesége, a Real Sociedad. San Sebastiánban minden kisfiú erre vágyik. Az akadémián több korosztályban is lehetőséget kaptam, majd a klub harmadosztályban szereplő tartalékcsapatában kezdtem rugdosni a gólokat, a felnőttcsapatig azonban nem jutottam el. Szerencsére máshol láttak bennem a fantáziát, az akkor másodosztályú Osasuna szerződtetett, és feljutottunk a La Ligába.

Édesapja is örült az FTC-be igazolásának

– Spanyolországban több klubban is megfordult, játszott többek között a Barcelona, a Sevilla és a Real Madrid ellen. Van kedvenc csapata odahaza?
– Kedvencem nincs, de a La Ligát a mai napig figyelemmel követem. Rengeteg barátom játszik a bajnokságban, a legközelebb azok a klubok állnak hozzám, amelyekben megfordultam. A Real Sociedad, az Osasuna, a Real Valladolid és persze az Athletic Bilbao.

– Édesapja, Meho Kodro pályafutása során játszott a Real Sociedadban és a Barcelonában is. Ő az első számú tanácsadója, legfőbb bizalmasa?
– Egyértelműen. Ha ő nem áll mögöttem, sohasem jutottam volna ilyen messzire. A Real Sociedad utánpótlásában két éven át az edzőm is volt, rengeteget tanultam tőle. Ráadásul ugyanazon a poszton játszott, amelyen én, pontosan tudja, mikor mit kell tenni a kapu előtt. Nem múlik el nap, hogy ne beszélnék apuval, sokszor egy-egy edzés után is felhívom, kikérem a véleményét. Tőle tényleg mindig lehet tanulni. Arra pedig külön büszke vagyok, hogy mi voltunk az első apa-fia páros, aki pályára lépett a bosnyák válogatottban.

– A Fradiba igazolásához mit szólt?
– Nagyon örült, ő is úgy érzi, jól döntöttem. Apu ismeri a magyar mezőnyt, az interneten keresztül szinte minden mérkőzésemet megnézi, fehérvári játékosként több Ferencváros elleni találkozónkat látta. Tisztában van vele, hogy Magyarország legnagyobb klubjához igazoltam, miután aláírtam a szerződésemet, ő volt az első, aki gratulált. Tudja, képes vagyok ezt az akadályt is megugrani, egyébként pedig mindig is úgy volt vele, ha én boldog vagyok, ő is az.

Meho Kodro fia legjobb tanácsadója

Dejan Sztankovicsnál senki sem lazíthat

– Sokakat meglepett, hogy Varga Barnabás és Alekszandar Pesics mellé érkezett. Hogyan látja a helyzetét a Fradiban? A jelek szerint hármójuknak kell megküzdeniük egy helyért.
– Varga Barnabás és Alekszandar Pesics is kiváló játékos, de azért vagyunk egy csapat tagjai, hogy húzzuk egymást előre. Korai arról beszélni, milyen szerepet tölthetek be a Ferencvárosban, ki tudok-e bárkit is szorítani a csapatból. Egyébként az sem zárható ki, hogy két csatárral is játszunk a jövőben. Az edzőtáborban most az a legfontosabb, hogy megfelelő erőállapotba kerüljünk, és az edzéseken, felkészülési mérkőzéseken minél jobban összecsiszolódjunk.

– Tizenegy góljával a góllövőlista élén áll az NB I-ben. Elégedett lenne, ha a tavasszal megduplázná góljai számát?
– Talán elfogadnám, igen, de sohasem szerettem ígérgetni, először harcoljam ki a helyemet a csapatban, aztán meglátjuk, milyen ütemben jönnek a gólok – azért érkeztem a Ferencvárosba, hogy trófeákat nyerjek! Augusztusban töltöttem be a harmincat, úgy érzem, tökéletes korban vagyok, kirobbanó erőben érzem magam.

– Dejan Sztankovics vezetőedző mit vár öntől?
– Rendkívül felkészült, modern edző, aki nem engedi, hogy bárki elkényelmesedjen. Minden edzésen hajt bennünket előre, semmi kétség, igazi maximalista. De ne csodálkozzunk ezen, játékosként megjárta a csúcsot, az Interrel elképesztő sikereket ért el, ha nem ilyen lenne a mentalitása, aligha vitte volna ilyen sokra. Biztos vagyok benne, belőlem is kihozza a maximumot.

Világhírű vendéget fogadott a héten a Ferencváros népligeti sportközpontjában Hajnal Tamás (jobbra). A klub sportigazgatóját régi jó barátja, a Barcelonával BL-t is nyerő, tízszeres brazil válogatott Maxwell (balra) látogatta meg. A katalán együttesen kívül futballozott az Ajaxban, az Interben, valamint a PSG-ben is. Hajnal Tamás és Maxwell az UEFA-nál együtt végezte el a sportvezetőknek indított kurzust, azóta tartják a kapcsolatot. A korábbi brazil kiválóság elmondta, Dejan Sztankovicsot jól ismeri, a Ferencváros pedig nagyszerű klub, amely Európában is egyre sikeresebb.

BL-győztes brazil csillag a Népligetben

 

Kenan KODRO     
    Állampolgársága: spanyol-bosnyák
    Kora: 30 éves
    Posztja: csatár
    NB I-es mérkőzés/gól: 77/39
    Válogatottság/gól (2017−2023, Bosznia-Hercegovina): 15/2
    Becsült piaci értéke: 1.5 millió euró

18. FORDULÓ
Február 2., péntek
20.00: MTK –Újpest (Tv: M4 Sport)
Február 3., szombat
12.30: ZTE–Fehérvár (Tv: M4 Sport)
15.00: Kisvárda–FTC (Tv: M4 Sport)
17.30: DVSC–DVTK (Tv: M4 Sport)
Február 4., vasárnap
15.00: Mezőkövesd–Kecskemét (Tv: M4 Sport+)
17.30: Paks–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)

1. Paksi FC17104332–21+11 34 
2. Ferencvárosi TC17103442–19+23 33 
3. Fehérvár FC1793536–24+12 30 
4. Puskás Akadémia1777327–20+7 28 
5. Debreceni VSC1774625–22+3 25 
6. MTK Budapest1774621–28–7 25 
7. Diósgyőri VTK1773726–28–2 24 
8. Kecskeméti TE1763825–29–4 21 
9. Újpest FC1763824–35–11 21 
10. Mezőkövesd17431017–26–9 15 
11. Zalaegerszegi TE17431021–36–15 15 
12. Kisvárda17421119–27–8 14 
AZ NB I ÁLLÁSA

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik