A DVTK elnöke az NB I középmezőnyének élére várja a futballcsapatot

Vágólapra másolva!
2024.01.26. 12:48
Sántha Gergely (Fotó: DVTK)
A labdarúgó NB I középmezőnyének élére várja a DVTK csapatát Sántha Gergely klubelnök, aki a miskolciak honlapjának adott interjúban beszélt a 2023-as sikerekről, kiemelve a női kosárlabdázókat, valamint 2024 kihívásairól, a párizsi olimpiáról, amelyen akár nyolcan is képviselhetik a DVTK-t.

 

„A legfontosabb a labdarúgócsapat visszajutása az első osztályba, amit bajnokként és rekordpontszámmal sikerült elérni – emelte ki Sántha Gergely a DVTK honlapjának, amikor a 2023-as év sikereiről kérdezték. Hozzátette, a klub büszke lehet, hogy az új stadionban két telt házas mérkőzést is rendeztek, a tavaszi bajnokavatót és ősszel a Ferencváros elleni élvonalbeli meccset. – Az elmúlt fél évben bebizonyítottuk, hogy a DVTK a magyar futball fellegvára és a célunk, hogy ezt a fellegvárat tovább építsük.”

Az új évre vonatkozó célkitűzésként a középmezőny elejét határozta meg. 

„Fiatal és ambiciózus szakmai stábunk van, akik minden meccset meg akarnak nyerni itthon és idegenben egyaránt. Említhetném Kuznyecov Szergej vezetőedzőnket és a vele szorosan együttműködő, a keret és a sportszakmai munka alapjainak kialakításáért sokat dolgozó Bajúsz Endrét, ők mind a ketten fiatalnak számítanak a jelenlegi pozíciójukban, de máris jelentős eredményeket értek el, és mindenki megelégedésére szolgál a munkájuk” – fogalmazott.

Sántha büszke a női kosárlabdacsapatra is, hiszen Völgyi Péter csapata „végigverte Európát, szinte az összes komolyabb ország bajnok- vagy kupagyőztes csapatát sikerült két vállra fektetni. Csak egy idegenbeli mérkőzésen tudtam személyesen szurkolni, ez Londonban volt, de rendkívül felemelő érzés elutazni egy világvárosba, látni az ottani dimenziókat, és ezt követően személyesen átélni azt, hogy egy remek mérkőzést követően a diósgyőri lányok hagyják el győztesen a pályát”.

Az Euroliga csoportköréből való továbbjutással a kosarasok túlteljesítették az elvárásokat, mostantól „minden meccs ajándék” a nemzetközi porondon a magyar bajnokságot veretlenül vezető együttes számára. 

Emlékezett arra, ahogy a diósgyőri és a vendég Sepsi csapatai és szurkolótábora együtt énekelték el a magyar és a székely himnuszt. Kiemelte, hogy „a női kosárlabdában és az Erste Ligában jellemzően nálunk van a legtöbb néző”, amit észak-magyarországi régiós klubként nagy fegyverténynek tart, és örül annak, hogy a hokicsapat a kosárlabdához hasonlóan több saját nevelésű játékossal büszkélkedhet, és ezt az irányt  a labdarúgásban is követnie kell a klubnak, hogy összhangban legyen „az állami sportirányítás irányvonalaival”.

2023 sikerének tekinti, hogy a miskolci gimnazisták fejlődését szolgáló ösztöndíjprogramja mellé a DVTK talált egy tehetős támogatót (a BorsodChemet). „Ez is azt mutatja, hogy a DVTK nemcsak a sport, hanem az élet más területein is képes arra, hogy a régió számára fontos célokat felkarolva komoly partnereket találjon a közös célok megvalósítása érdekében.”

A klub számos helyi sport- és szórakoztató rendezvény szervezését támogatja, ilyen a Diósgyőr rali vagy a DVTK Arénában vagy mellette megtartott koncertek, a Diósgyőr Feszt.

Telt ház a stadionban (Fotó: DVTK)

Sántha Gergely kiemelte, hogy a DVTK sikeresen megküzdött a koronavírus, majd az orosz–ukrán háború okozta nehézségekkel.  

„Észak-Kelet-Magyarországon egy nagyjából 3000 sportolót összefogó sportrendszert üzemeltetünk, és tekintettel a kormányzattal, a sport adminisztrációval, a sportállamtitkársággal és a szakági szövetségekkel folytatott magas szintű együttműködésre, meg tudtunk teremteni egy olyan struktúrát, amely stabil és válságálló, és ezeket a helyzeteket is túl tudja élni” – mondta Sántha, kiemelve az ehhez szükséges területi lefedettséget, szurkolókat, tulajdonosi hátteret és a helyi szponzorok támogatását. Ezzel szembeállította a miskolci városvezetést, amely „többszöri megkeresésünk ellenére sem tartja munkánkat érdemesnek arra, hogy érdemben támogasson bennünket. Talán azért is zavar ez annyira, mivel véleményem szerint a sport támogatása egyben értékválasztás is”.

Kitért a DVTK Sportliget fejlesztésére, ami idén folytatódik. „Folyamatban van egy kollégium kialakítása, és a sportszakmának sosem elég az edzőpálya, így valószínűleg pályát is fogunk építeni. Bár nem a klub tulajdona, de Miskolc város sportfejlesztéséhez is hozzá tudunk járulni, a Miskolci Jégcsarnok úgynevezett kettes pályájának átalakításával egy második számú, kisebb jégcsarnokot fejezünk be, a jelenlegi mellett” – mondta, hozzátéve, a kézilabda-szövetség segítségével felújítják a városi sportcsarnokot is.

A klub céljai között van 2024-ben, hogy sportolói közül minél többen ott legyenek a párizsi olimpián, erre az öttusázó Guzi Blankának van a legnagyobb esélye, és kijuthat Tóth Anna gátfutó is. „A magyar női kosárlabda-válogatott jelen állás szerint három diósgyőri játékossal a keretében februárban Sopronban harcolhatja ki az olimpiai részvételt, nagyon szurkolunk a válogatottnak. Összesen nyolc sportolónknak van reális esélye a kijutásra, ez a DVTK életében szintén kiemelkedő.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik