NB I: az ősz sikersztori, de Pakson tudják, a tavasz nehéz lesz

Vágólapra másolva!
2023.12.12. 10:09
null
Bognár Györgyék tudják, nehéz tavasz vár rájuk (Fotó: Török Attila) – <a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/nb-i-16-fordulo-7517" target="_blank">A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!</a>
A labdarúgó NB I 16. fordulójának visszapillantójában természetesen legfőképp a Paks–Ferencváros mérkőzéssel foglalkozunk, de szó esik még a Stieber Zoltán és Medgyes Sinan találatáról  is.

A FORDULÓ GYŐZELME – PAKS–FERENCVÁROS

Egy forduló még hátravan a 2023–2024-es évad őszi feléből, s egyvalamit biztosan ki lehet jelenteni: a Paksi FC története során először az első helyen telel! A remek szereplés kulcsszereplője egyértelműen Bognár György, aki először 2020. szeptember 26-án, az MTK Budapest ellen 4–0-ra megnyert meccsen ült a csapat kispadján, majd miután 2022 nyarán távozott (előbb negyedik, majd hatodik lett a Paks, mindkétszer a legtöbb gólt szerezve), 2023. február 18-án, a Mezőkövesd Zsóry elleni 0–2-es bajnokin tért vissza, és vasárnap, a Ferencváros 3–2-es legyőzésekor már kilencvenkettedszer irányította az élvonalban a tolnaiakat. A 62 esztendős szakember a találkozót követően a Sportrádiónak adott interjút, amelyben többek között arról is beszélt, miért számít nehéz tavaszra.

„Nem álmodtam a mérkőzésről, szerintem tudatosan tettük, amit tettünk – mondta a korábbi ötvenszeres válogatott labdarúgó. – Az elején előfordult, hogy a Fradi hat-nyolc percig ki sem jött a térfeléről, de sajnos Hahn János megsérült, és így kissé átalakult a játékunk. Összességében ült, amit elterveztünk, bár a Fradi többször szorított be minket hosszabb időszakokra, mint amire számítottam. Végig nyílt volt a mérkőzés, még a meccs vége felé, három kettőnél is, bár nagyobb helyzetet nem dolgozott ki a Ferencváros, nyomás alatt tartott minket.”

A kérdésre, hogy a Paks esetleg a Ferencváros fáradtsága miatt nyerhette meg a meccset, csípőből válaszolt: „Öt-hat meccsen mindig fáradt volt a Ferencváros?! Szerintem semmivel sem fáradtabb a Fradi, mint mi. Nem tudott annyira hatékonyan játszani, mint korábban. Nyilván számít a kettős terhelés, ami a játékosok lábában van, de azt gondolom, bőven fel lehet készülni három, négy, öt nap pihenővel egy mérkőzésre. A motiváció megvan, a Fradi ellen ugyanúgy készültünk és ugyanazt játszottuk, mint az összes többi mérkőzésen. Nem láttam értelmét különösebben kihegyezni a játékunkat a Ferencvárosra. Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik megverték őket, ez megérdemelt győzelem volt, nem pedig kicsúszott eredmény. Taktikailag, a teljesítmény szempontjából is jobbak voltunk náluk. Ráadásul a Paks húsz éve magyar játékosokkal eredményes az NB I-ben. Nagyon nehéz tavaszra számítok, mert nyilván mindenki meg akarja verni az elsőt, és bár meglepő, hogy elsőként tudunk fordulni, az nem volt meglepő, hogy ezt a Fradit meg tudtuk verni.”

S itt következhet némi időutazás: a Paks fennállása legnagyobb sikerét a 2010–2011-es idényben érte el, amikor Kis Károly irányításával ezüstérmes lett, arra minden bizonnyal kevesebben emlékeznek, hogy a 16. fordulóban akkor is a Ferencvárost fogadta, és a vasárnapihoz hasonlóan 3–2-re legyőzte. A jelenlegi keretből Böde Dániel akkor kezdett, mi több, gólt szerzett, a védelem vezére, Szabó János pedig csereként beállva volt részese a sikernek.

„Nem tudtam, hogy tizenhárom éve is a Ferencváros ellen játszottunk ilyenkor, de az megvan, hogy megnyertük a párharcot... – mondta a Fradi legyőzésének másnapján Szabó János. – Hihetetlenül jó érzés most ránézni a tabellára, nem gondoltam volna, hogy ilyen remek őszt produkálunk. Kettő nulláig nagyon jól működött minden, bár azzal is tisztában voltunk, hogy nem nyugodhatunk meg. Hahn János sérülése rossz­kor jött, a ferencvárosiak az első félidő végén körberugdalták a kapunkat, a szünetben megpróbáltuk rendezni a sorainkat. Ilyenkor a második félidő első negyedórája mindig nagyon fontos, akár növelhettük is volna az előnyünket, de nem tagadom, amikor Marquinhos betalált, átvillant az agyamon, nehogy fordítson az ellenfél. Ráadásul már Varga Barnabás is a pályán volt, számítani lehetett rá, hogy megváltozik a vendégek játéka, sorra jönnek majd a beadások a kapunk elé. Nehéz rangadó van mögöttünk, fontos három pontot szereztünk, de helyén kell kezelnünk, hogy az első helyen állunk! Biztos vagyok benne, hogy tavasszal sokkal nehezebb lesz, extra lenne, ha a dobogón fejeznénk be a bajnokságot. Hogy így legyen, ahhoz sokat kell dolgoznunk, fontos, hogy a sérülések elkerüljenek bennünket, és az sem baj, ha lenne egy kis szerencsénk. Nem szabad elfelejteni, eddig nem kerültünk hullámvölgybe, hazai pályán parádéztunk, és bár megjött az étvágyunk, nagy sikerként élném meg, ha az első három között végeznénk. Előbb újabb rangadó vár ránk, a Fehérvár remek formában van, de mindent megteszünk, hogy jó érzéssel mehessünk pihenőre.”

A vasárnapi siker egyik kulcsszereplője Mezei Szabolcs volt: a huszonhárom esztendős középpályás szöglete után szerzett vezetést Papp Kristóf, majd centiméterekre volt attól, hogy a második játékrészben szabadrúgásból betaláljon Dibusz Dénes kapujába.

„Nagyon nehéz mérkőzés van mögöttünk, igaz, erre is számítottunk – mondta lapunknak Mezei Szabolcs. – A körülményekhez képest jó pályán futballozhattunk, sokat jelentett, hogy negyedóra után már két góllal vezettünk. Szabadrúgásokban, szögletekben erősek vagyunk, ezt a Ferencváros ellen is bizonyítottuk, és bár ellenfelünk kettő nullánál átvette az irányítást, nem éreztem igazán veszélyesnek. Amikor a második félidő közepén szépített a Fradi, izgalmasabb lett a helyzet, de jól reagáltunk. Aztán jött a kiállítás, majd újra betaláltunk, és talán elhittük, hogy megvan a három pont. Elsőre kissé felfoghatatlan, hogy az első helyen fordulunk a tavaszra, az idény előtt erre senki sem számított, de akkor sem, amikor hat egyre kikaptunk a Groupama Arénában. Kinevettük volna, ha akkor valaki ezzel jön... De sokat dolgoztunk ezért az eredményért, nem csak az ölünkbe hullott. Mindent megteszünk, hogy a folytatás is jól alakuljon, azzal az összeszedett, fegyelmezett játékkal, amely eddig is jellemzett bennünket, Fehérváron is jó eredményt érhetünk el.” Z. A.

A FORDULÓ CSERÉJE – Varga Barnabás játéka adhat lendületet a Fradinak

A Ferencváros nem pihenhet a hétvégi, Paks elleni 3–2-es vereséget követően sem, csütörtökön a Fiorentinát fogadja 18.45-től a továbbjutásról is döntő Konferencialiga-csoportmérkőzésen.

A tét nagyobb lesz, mint Pakson volt. Ahogy Dejan Sztankovics vezetőedző többször kijelentette, a bajnokság igazi maratoni, az elsőség hosszú távon dől el, a csütörtöki Európa-konferencialiga-találkozó után azonban nincs javítási lehetőség. Ha legyőzi az olasz sztáregyüttest, az elmúlt évi Európa-liga-csoportkörgyőzelem után idén is csoportja élén végez, ha egy pontot szerez, tavasszal az Ekl rájátszásában folytathatja. A Fiorentina vasárnap a Serie A-ban egy pontot vitt el az AS Roma otthonából (1–1), kérdés, a magyar bajnok jelenlegi állapotában képes lesz-e nyerni, pontot szerezni a papíron jóval erősebb Fiorentina ellen.

Bizakodásra ad okot, hogy a hosszú ideig sérült Varga Barnabás a vasárnapi, Paks ellen 3–2-re elveszített találkozón visszatért a pályára, s bár nyilvánvalóan nincs még kirobbanó formában, néhány megmozdulásán máris látszott, a Ferencváros segítségére lehet. A csatár csereként beállva kis híján gólt fejelt, és az összjátékból is remekül kivette a részét. A lefújást követően Dejan Sztankovics lapunk kérdésére elmondta, a hét eleji edzések és mérések, valamint az orvosi stábbal való konzultáció után eldönti, a kezdőcsapatba nevezi-e a Fiorentina ellen.

A Ferencváros mellett szól, hogy a Groupama Arénában ismét zsúfolt lelátók előtt léphet pályára a csapat, a játékosokat pedig motiválhatja, ha nem kapnak ki, újabb kupatavasz megélését ünnepelhetik együtt a drukkerekkel. B. B.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ ELISMERÉSE – Kata Mihály dicsérte Stieber Zoltánt

Az MTK játékosai örülnek a DVSC ellen szerzett három pontnak, a csapatkapitány, Kata Mihály pedig Stieber Zoltán gólját dicsérte.

Felborult a pálya szombaton a Hidegkuti Nándor Stadionban az MTK és a DVSC összecsapásán, az első félidőben a debreceniek magyar pályán ritkán látható mezőnyfölényben futballoztak, mégis a kék-fehérek szerezték a meccs első gólját, a 33. percben Khaly Thiam az első hazai lövésből betalált – ezen talán még a hazai csapat játékosai is meglepődtek.

„Tettünk a vezetés megszerzéséért, de szerencsénk is volt, az első húsz perc elég rosszul nézett ki – mondta lapunknak Kata Mihály, az MTK 21 éves csapatkapitánya. – Hiába volt meg az akarat, egy-két méterrel le voltunk maradva, elkéstünk, nem helyezkedtünk jól. Szerettünk volna nyomást gyakorolni a Loki­ra, de nem egész pályás letámadást terveztünk, tudatosabban húzódtunk vissza, azonban az elképzeléseinkhez képest túl mélyen játszottunk – elemeznünk kell a meccset, hogy még egyszer ne forduljon elő. A gól nagyon jól jött, a félidő végére kezdtünk összeszedetten játszani, jobban éreztük a távolságot a védekezésben, stabilabbak voltunk. A félidőben rendeztük a sorainkat, rávilágított a szakmai stáb, miként csúsztunk el a védekezésben, ezért hiába kaptunk gyorsan gólt, jobban értettük a játékhelyzeteket, tudatosabbak voltunk, feljavultunk és kiegyenlítettebbé vált a játék. A Debrecen továbbra is ment előre, de jól reagáltunk, voltak helyzeteink és a végén szerencsére ismét mi voltunk összeszedettebbek a kapu előtt, Stieber Zoltán nagyon szép gólt lőtt, amivel nyertünk.” B. L.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ HIÁNYÉRZETE – Medgyes Sinan gólt lőtt, mégis bosszús

A nyáron Zalaegerszegre érkező Medgyes Sinan első gólját szerezte meg új klubjában, amely egy pontot ért az Újpest ellen.

„Ezúttal nem volt igazságos a futball” – jelentette ki Márton Gábor, a ZTE FC vezetőedzője az Újpest elleni bajnoki (1–1) után, utalva arra, hogy csapata győzelmet érdemelt volna.

„Egyetértek a vezetőedzőnkkel, a mérkőzés képe alapján nekünk kellett volna megszereznünk a három pontot – mondta Medgyes Sinan, a ZTE FC gólszerzője. – Sokkal több helyzetünk volt, mint az Újpestnek, ellenfelünk kétszer jutott el a kapunkig. Éreztem, hogy sikerül egyenlítenünk, és sokat is tettünk érte. Az első félidőben Yohan Croizet lövése után a gólvonalról mentett a lila-fehérek egyik védője, a fordulás után kétszer is eltaláltuk a kapufát, és ezen kívül is voltak helyzeteink, benne volt a levegőben az egyenlítés. Sőt, bíztam a fordításban is, ám kissé későn jött a gólom, ha hamarabb születik, talán összejön a győzelem. A kipattanó után sikerült jól eltalálnom a labdát, és amint elhagyta a lábam, tudtam, hogy gól lesz. Régen találtam be az élvonalban, éppen itt volt az ideje.”

A harmincéves balhátvéd 584 nappal ezelőtt talált be legutóbb az élvonalban, 2022. május 4-én a Paks játékosaként a Gyirmót kapuját vette be (3–3). Igaz, azóta a DVTK színeiben az NB II-ben feljutást érő gólt szerzett a Kozármisleny ellen (2023. április 23., 3–2).

A ZTE FC az egy pontnak köszönhetően elmozdult a kiesőzónából, a hétvégén pedig a Ferencváros otthonában zárja az évet.

„Értékesebb az egy pont így, hogy elmozdultunk vele a kiesőzónából, ám minden meccsen háromra van szükségünk. Győzelmekkel tudunk előrelépni a tabellán, ez a célunk. A hét végén a Ferencvároshoz sem a döntetlenért megyünk, győzni akarunk a Groupama Arénában.”

A klubhoz kapcsolódó hír, hogy a ZTE FC közös megegyezéssel szerződése bontott a macedón Daniel Milovanoviccsal. J. Á.

NB I, 2023–2024, 16. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
December 8., péntek
Puskás Akadémia–KTE 3–0Felcsút,Pancho ArénaKarakó Ferenc1129
December 9., szombat
MTK–Debrecen 2–1Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás2021
Zalaegerszeg–Újpest 1–1Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Bogár Gergő
1755
December 10., vasárnap
Kisvárda–Diósgyőr 1–2Kisvárda,Várkerti StadionCsonka Bence1841
Mezőkövesd–Fehérvár 0–2
Mezőkövesd,Városi StadionVad II István
1527
Paks–Ferencváros 3–2
Paks,Paksi FC StadionAndó-Szabó Sándor
4201
AZ ÁLLÁS
1. Paksi FC 16 10 4 2 32–18 +14 34
2. Ferencvárosi TC 16 9 3 4 39–19 +20 30
3. Fehérvár FC 16 8 3 5 33–24 +9 27
4. Puskás Akadémia 16 7 6 3 27–20 +7 27
5. Debreceni VSC 16 7 3 6 24–21 +3 24
6. MTK Budapest 16 7 3 6 18–25 –7 24
7. Diósgyőri VTK 16 7 2 7 23–25 –2 23
8. Újpest FC 16 6 3 7 24–31 –7 21
9. Kecskeméti TE 16 6 2 8 24–28 –4 20
10. Zalaegerszegi TE 16 4 3 9 21–33 –12 15
11. Mezőkövesd 16 4 2 10 17–26 –9 14
12. Kisvárda 16 3 2 11 15–27 –12 11
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik