Lila hullámok: nagyszerű kezdés után jókora mélyrepülés – NS-értékelés

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.12.30. 09:40
null
Pedig olyan szépen kezdődött minden... A jó rajtot követően Nebojsa Vignjevics vezetőedző is nehezen élte meg, hogy a csapat fontos pontokat hullajtott el (Fotó: Balogh László)
Bizakodás, reménykedés, kiábrándulás – nem könnyű összefoglalni az Újpest FC őszét, ugyanis a ragyogó kezdés után jelentős visszaesés, feszültség, arcpirító kudarcok jellemezték a csapatot, amelyre nem vár könnyű tavasz.


Nem meglepő módon 2023 nyarán is nagy mozgás volt az újpesti öltözőben, az utóbbi években rendre jelentős volt a fluktuáció. A klubhoz még márciusban visszatérő vezetőedző, Nebojsa Vignjevics irányítása alatt hét futballista távozott, a korábban alapembernek számító játékosok közül a kapus Filip Pajovics Szerbiába költözött, Nemanja Antonov az MTK-hoz, Abdoulaye Diaby Svájcba ment, Fernand Gouré a DAC játékosa lett, és már elkezdődött az idény, amikor Yohan Croizet helyet cserélt a zalaegerszegi Tajti Mátyással – ezzel át is térhetünk az érkezők listájára. A szakmai stáb szerint Csoboth Kevint kiegészítendő futballozhat Tajti Mátyás, s hogy ne legyen túlságosan „egyoldalú” a támadójáték, a jobb szélre érkezett Felcsútról Kiss Tamás, a bal oldali védő posztjára a Honvédtól Tamás Krisztián, valamint a román George Danut Ganea, a védelem közepére Milos Koszanovics, Torinóból pedig az észt Oliver Jürgens.

Az első bajnokit megelőző nyílt edzésre ezernél is több érdeklődő váltott jegyet (pénzért, edzésre), a vezetőedző mellett a két új játékos, Kiss Tamás és Tamás Krisztián egy órán át válaszolt a szurkolói kérdésekre, majd az aláírásgyűjtők vették körbe a futballistákat, akik újabb órán át írták alá a kártyákat, cetliket, száz és száz közös fotóra álltak oda a rajongók kérésére. A légkör annyira felvillanyozó volt, hogy nem is okozott különösebb meglepetést, amikor két nappal később a lila-fehérek otthon legyőzték a Fehérvárt, pedig egy órán át létszámhátrányban játszott (2–1). Fordulatos meccs következett, Felcsúton a szünetben 3–1-re vezetett a Puskás Akadémia, de bravúrral pontot szerzett a csapat (3–3), Matija Ljujics triplázott. A légiós a Vidi, később a Kisvárda ellen is betalált, de a nyolcadik fordulóban – alig kezdődött el a DVSC elleni idegenbeli bajnoki – súlyosan megsérült. Azóta is hiányzik a csapatból, nem sikerült pótolni, olyannyira nem, hogy öt góljával még így is második a házi góllövőlistán, csak Peter Ambrose előzte meg (a center hat találatnál jár). Ez a részlet élesen világítja meg, mennyire nem hatékony, nem gólveszélyes az újpesti támadójáték.

Az első pofont a harmadik fordulóban kapta az Újpest: Simon Krisztián a 88. percben megszerezte a vezetést, de a végig védekező Mezőkövesd egy jókora kapushibát kihasználva a ráadásban egyenlíteni tudott. Három forduló után hét pont ragyogó kezdésnek számított volna, de talán ez a mérkőzés is előrevetítette, mennyire hullámzó lesz majd az Újpest teljesítménye. Nebojsa Vignjevics gyorsan reagált, honfitársa, a labda alá szaladó Djordje Nikolics helyére Banai Dávidot állította a kapuba – ennek ellenére Pakson 3–0-ra kikapott az együttes. A folytatásban úgy tűnt, ez beleférhet, hiszen azóta tudjuk, a tolnai együttes telel az élen, másfelől a következő hat bajnokin öt győzelmet (csak az MTK vitte el a három pontot ebben az időszakban a Szusza-stadionból) aratott az Újpest, és a remek teljesítménynek köszönhetően elérte a dobogót!

A harmadik helyen várhatta tehát a Ferencváros elleni rangadót, így telt ház, nagyszerű hangulat jellemezte az összecsapást, amelyet 3–0-ra a bajnok nyert meg, de a játék alapján nem kellett szégyenkezniük a lila-fehéreknek.

Azóta tudjuk, a vereség lejtmenetre állította a csapatot. A Groupama Arénában elszenvedett zakót további négy kudarc követte, így a csapat visszacsúszott a középmezőnybe (a harmadik kapus, a 20 éves Molnár Zsombor került a kezdőbe), és a rossz sorozatot egy Zalaegerszegen megszerzett pont (1–1) szakította meg, de a zárás, a kisvárdai 0–4 tőrdöfés volt a lila szívekbe.

A mérleg erősen közepes, a tavasz ad választ a kérdésre, képes-e visszakapaszkodni a dobogó közelébe az Újpest, vagy marad a középmezőnyben, netán lejjebb csúszik, és a kiesés ellen fog harcolni.

A nagyobb méretért katt a képre!
A nagyobb méretért katt a képre!


(Következik: Kecskeméti TE)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik