Sorozatban 14. alkalommal is megverte a Fradi az Újpestet

Vágólapra másolva!
2023.10.29. 17:50
null
Fotó: Árvai Károly<br /><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/nb-i-11-fordulo-7377" target="_blank"><strong>A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!</strong></a><br />
A labdarúgó NB I 11. fordulójának záró mérkőzésén a Ferencváros 3–0-ra megverte odahaza az Újpestet.



LABDARÚGÓ NB I
11. FORDULÓ
Ferencvárosi TC–Újpest FC 3–0(Pesics 27., Abena 69., Abu Fani 73.)
Budapest,Groupama Aréna,20 357néző.Vezette:Karakó

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

DIBUSZ DÉNES – sokszor beszéltek róla a szurkolók a derbi kapcsán, de talán soha ennyiszer nem emlegették, mint vasárnap délután. Amint ugyanis megjelent a hivatalos összeállítás, kiderült, hogy Varga Ádám áll a Ferencváros kapujába és Szécsi Gergő ül a kispadon.

Mi történt?

Egymást kérdezgették a drukkerek, és még az újpesti táborban is futótűzként terjedt el a hír: hiányzik a Fradiból „a” Dibusz. Mint megtudtuk, a harminckét éves kapus már a csütörtöki, Genk elleni Ekl-mérkőzésen sem volt tökéletes állapotban, ám akkor még tudta vállalni a játékot, de most az a döntés született, hogy jobb az óvatosság. Ne felejtsük el, közeleg a Bulgária és a Montenegró elleni Eb-selejtező, és Marco Rossi keretéből többen is kidőltek már, legutóbb éppen a ferencvárosi Varga Barnabás és a Freiburg légiósa, Sallai Roland, és ha még Dibusz is súlyosabban megsérülne – no, de ne fessük az ördögöt a falra... A kapushoz hasonlóan Sigér Dávid sem lehetett ott a pályán, noha a mérkőzés előtt úgy volt, a kezdőcsapatban kap helyet, néhány órával a kezdés előtt kiderült, kisebb izomsérülés miatt ő is csak a nézőtérről követheti az eseményeket.

Azok után, hogy napokkal a mérkőzés előtt már minden belépő elfogyott, cseppet sem volt meglepő, hogy zsúfolásig telt lelátók előtt lépett pályára a két csapat. S amit már hosszú évtizedek óta megszokhattunk: a szurkolótáborok alaposan kitettek magukért. Látványos koreográfiával készültek a ferencvárosiak, de a vendégszektort megtöltő újpestiek is odatették magukat – nagyszerű hangulatban kezdődött a mérkőzés. Az Újpest összeállításában kevesebb meglepetést találtunk, ahogy arra számítani lehetett, az egyik oldalon Kiss Tamás, a másik oldalon Csoboth Kevin feladata volt befutni az üres területeket, Tajti Mátyásnak kellett irányítania, szervezni az akciókat. Dejan Sztankovics azzal próbálta meglepni honfitársát, Nebojsa Vignjevicset, hogy Alekszandar Pesics mellett Lisztes Krisztiánt is a kezdőcsapatba nevezte.

Az újpesti szektorból olyan füstfelhő kúszott a pálya fölé, hogy hosszú perceket kellett várni a kezdő sípszóra, nem várt késéssel indult a találkozó. Lisztes Krisztiáné volt az első lövés, de blokkolni tudtak az újpesti védők, a másik oldalon Csoboth Kevin a bal szélről indulva keresztbe futott, majd a hosszú indítást követően az alapvonalig vitte a labdát – később kiderült, les miatt nem lehetett volna veszélyes az akció, ez mégis figyelmeztető jel lehetett a ferencvárosiak számára. Erre készültek az újpestiek, a villámgyors támadóikkal minél gyorsabban a védővonal mögötti üres területre befutni. Néhány pillanattal később ismét Csoboth Kevinre kellett figyelni, a kapus, Banai Dávid gurított labdát a szélsőnek, és annyira fellazult a hazai védelem, hogy a támadó két csellel ziccerbe kerülhetett volna, amikor hátulról fellökték – ám az Újpest nem kapott szabadrúgást...

Csaknem fél órát kellett várni az első igazán veszélyes hazai akcióra, érdekes módon a Ferencváros az Újpest legveszélyesebb fegyverét alkalmazta, vagyis a saját térfélen megszerzett labdával villámgyors kontratámadást vezetett, a labda szerencsés körülmények között Alekszandar Pesics elé került, aki ellentmondást nem tűrő mozdulattal a lila-fehérek kapujába lőtt. Hangrobbanás rázta meg a Groupama Arénát, tűzijáték vette kezdetét a kapu mögött, így a középkezdésre ismét csak várni kellett, mert nem sokat lehetett látni a pályából a füstfelhő miatt.

Az Újpest nem omlott össze, többször is viszonylag hosszan tudta a labdát birtokolni az FTC térfelén.

És aztán... Varga Ádám, Dibusz Dénes helyettese szenzációs védéssel akadályozta meg az újpestiek egyenlítő gólját, a forduló, de talán az őszi idény legnagyobb bravúrját láttuk tőle. Szenzációs reakció volt, hogy az utolsó ezredmásodpercben állította meg a labdát – vastaps volt a jutalma!

S ha már a (tartalék) kapus szerepe: a Ferencváros és a válogatott meghatározó tagja mögött tulajdonképpen esélye sincs játéklehetőséghez jutni Vargának, kizárólag akkor, ha Dibusz Dénes sérülés miatt hiányzik, most viszont azonnal kiemelkedő teljesítményre volt szükség, hogy az említett szituációnál megóvja kapuját a góltól.

Tíz percet kellett hosszabbítani az első félidőben, ennek során ismét Csoboth került helyzetbe, a bal oldalról ezúttal is keresztbe mozgott, a jobbösszekötő helyén lépett ki, de közeli lövését követően Varga védeni tudott. Ebben az időszakban a ferencvárosi térfélen zajlott a játék, a Fradi a védekezésre összpontosított. Jó iramú, élvezetes, változatos első félidő után mehettek a felek az öltözőbe.

Ha már egy ferencvárosi sérüléssel kezdtük: a szünet előtt Botka Endre maradt a földön és az öltözőben is – a nézőtérről nem lehetett megállapítani, pontosan mekkora a gond, de hogy Marco Rossi szövetségi kapitány nem volt boldog, az szinte bizonyos... Az Újpest kezdte agresszívabban a második félidőt, először Csoboth vitte keresztbe a labdát, csak nagy nehezen tisztáztak a zöld-fehérek, majd Peter Ambrose hatalmas helyzetben találta magát, de a jobb sarok mellé lőtt – óriási egyenlítési lehetőség volt. A Ferencváros ebben az időszakban kissé visszahúzódott, és ha csak tehette, kontratámadásokat vezetett, de hiába volt az egyik ilyen kecsegtető lehetőségnél három ferencvárosi egyetlen újpesti védővel szemben, nem sikerült lövéssel befejezni az akciót.

Aztán hosszú indítást követően ismét Peter Ambrose harcolt meg a védőkkel, elképesztő fizikai küzdelem alakult ki, de hiába került egészen közel a Ferencváros kapujához, már nem maradt ereje pontosan lőni. Ebből is kiderülhet, hogy jól játszott az Újpest, voltak gólszerzési lehetőségei, de a Ferencváros ellen a Groupama Arénában ilyen helyzetkihasználással csaknem lehetetlen értékes eredményt elérni. Helyzetek ott, lehetőségek itt, beadás az egyik kapu elé, majd szöglet a túloldalon – cseppet sem unatkoztak a nézők, szinte mindig történt valami, és ha a színvonal nem is volt kiemelkedően magas, a küzdelemre nem lehetett panasz. A kihagyott helyzetekért pedig megbűnhődött az Újpest: az egyik szögletből Myenti Abena a sarokba fejelte a labdát, így bő húsz perccel a mérkőzés vége előtt szinte kilátástalan helyzetbe került a vendégcsapat.

S innen már nem volt visszaút, és nemcsak azért, mert Mohammed Abu Fani a Banai Dávid által kiütött labdát a kapuba rúgta, s 3–0 után nem sok kérdés maradt, hanem azért is, mert az Újpest hiába játszott jól, nem tudott élni a lehetőségeivel. Talán maguk a lila-fehérek sem gondolták, hogy ennyi esélyük lesz az FTC kapuja előtt, de így elpazarolni őket... Nos, ennek csak vereség lehetett a vége. Hetven percig egyenlő erők küzdelmét láttuk, ám végül ferencvárosi fiesztával ért véget a derbi.

VARGA ÁDÁM: ÖTÉVES KOROM ÓTA VAGYOK A FRADIBAN






ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

NB I, 2023–2024, 11. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Október 28., szombat
Kecskemét–ZTE 3–1
Kecskemét,Széktói StadionRúsz Márton
2487
Fehérvár–Diósgyőri 4–0
Székesfehérvár,Sóstói StadionBognár Tamás
3096
Puskás Akadémia–DVSC 1–1
Felcsút, Pancho ArénaPintér Csaba
1721
Október 29., vasárnap
Mezőkövesd–MTK 1–0Mezőkövesd,Városi StadionAndó-Szabó Sándor
1791
Paks–Kisvárda 3–1
Paks, Paksi FC Stadion
Káprály Mihály 2078
Ferencváros–Újpest 3–0Budapest,Groupama ArénaKarakó Ferenc20 357

A 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 10 8 1 1 33–12 +21 25
2. Paksi FC 11 7 3 1 23–13 +10 24
3. Újpest FC 11 6 2 3 20–20 0 20
4. Puskás Akadémia 11 5 4 2 20–15 +5 19
5. Debreceni VSC 11 5 2 4 19–16 +3 17
6. Diósgyőri VTK 11 5 1 5 18–17 +1 16
7. Fehérvár FC 11 4 2 5 22–19 +3 14
8. MTK Budapest 11 4 2 5 11–20 –9 14
9. Kecskeméti TE 11 4 1 6 16–18 –2 13
10. Zalaegerszegi TE 11 2 2 7 15–28 –13 8
11. Mezőkövesd 10 2 1 7 11–19 –8 7
12. Kisvárda 11 2 1 8 10–21 –11 7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik