Címlapsztori: Folytatni akarjuk a nagy sorozatunkat a lilák ellen – Sigér Dávid

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.10.29. 07:36
null
Sigér Dávid (balra) 2021 tavaszán játszott legutóbb az Újpest ellen (Fotó: Árvai Károly)
Sigér Dávid, a derbire készülő Fradi középpályása örül, hogy ismét acélos Újpest ellen léphetnek pályára a zöld-fehérek, és szeretné, ha győzelemmel folytatódna az FTC jelenleg 23 meccsből álló veretlenségi sorozata ősi riválisa ellen. 

 

– Kétezerhuszonegy április huszadikán lépett pályára legutóbb az Újpest ellen. Izgatott?
– Természetesen mindig tűkön ülve várom a derbit – mondta a Nemzeti Sportnak Sigér Dávid, a Ferencvárost 2018 óta erősítő 32 éves középpályás, akinek mérlege nyolc bajnokin hét győzelem és egy döntetlen FTC-játékosként a lilák ellen. – Tudom, mennyire fontos ez a párharc minden fradistának. Szerintem a drukkereink közül sokan két-három meccset is beáldoznának azért, hogy vasárnap nyerjünk. Ennek szellemében lépünk pályára, mindent kiadunk magunkból, mint Diósgyőrben vagy Genkben. Folyamatosan kemény mérkőzéseket játszunk, mégsem tudom azt mondani, hogy ez egy lesz a sok közül, mert ez számunkra is különleges. Nyilvánvalóan a történelmi háttér miatt is megkülönböztetett figyelem övezi a derbit, de a pályára futva mi, játékosok is érezzük, ez a meccs más Magyarországon, mint a többi - élet-halál harc.

– A többiek is átérzik a rangadó súlyát?
– Izgatottság van a srácokban. Ilyenkor többet beszélgetünk, különösen az újakkal – elmondjuk nekik, ez más meccs lesz, mint amihez hozzászokhattak, és ezt biztosan tapasztalják majd a légkör, a szurkolói elvárás miatt. Van, aki magától érdeklődik, míg olyan is akad, aki nem kérdez, csak végzi a feladatát, s profi módjára készül a következő csatára. A klubnál kétségtelenül nagyobb várakozás övezi a derbit, mint bármely más bajnokit, várjuk már, hogy szurkolóink támogatását élvezve belevessük magunkat a meccsbe.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila



– Nem kényelmesít el senkit sem, hogy huszonhárom mérkőzés óta tart a Ferencváros veretlenségi sorozata az ősi rivális ellen?

– Ami engem illet, biztosan nem. Bennem pluszelvárást szül, hogy görgessük tovább ezt a nagyszerű sorozatot! Hazai pályán a döntetlen is csalódás lenne nekünk, hiszen a legutóbbi tíz Újpest elleni bajnokit megnyertük a saját közönségünk előtt.

– Más lesz a vasárnapi derbi amiatt, hogy az Újpest élcsapatként lép pályára? Rég volt ilyenre példa...
– Már az idény előtt az volt az érzésem, Nebojsa Vignjevics vezetőedzői kinevezése után fejlődőpályára állt az Újpest, s mostanra közvetlen riválisunk lett. Nemcsak a párharc múltja, hanem a két csapat tabellán elfoglalt helyezése miatt is kiemelten fontos mérkőzése ez a bajnokságnak, átrendezheti a dobogót. Ez külön öröm nekem, ugyanakkor pluszfeszültséget és izgatottságot vált ki, amit megfelelően kell kezelnünk.

– Jól hallottam, Fradi-játékosként is örül annak, hogy az Újpest jobban szerepel, mint a korábbi években?
– Egyértelműen. Sportolóként tisztában vagyunk azzal, hogy adott mérkőzésen milyen szintet képviselő ellenféllel ütközünk meg. Miután felülmúltuk a Diósgyőrt, értékesnek könyveltük el a három pontot, mert a pályán tapasztaltuk, milyen kaliberű rivális otthonából távoztunk győztesen – hiába újonc, érződött, hogy valamit jól csinál, megnehezítette a feladatunkat. Éppen emiatt sokkal értékesebb lehet, ha legyőzzük a feljavuló Újpestet.

– Amióta a Ferencváros játékosa, érezte már ennyire ütőképesnek a negyedik kerületieket?
– Ezt akkor tudom megválaszolni, ha már lement a meccs, de látva, hogyan szerepelnek az ősszel, úgy vélem, most a legerősebbek. Ugyanakkor olyan is megesett már, mint például Szerhij Rebrov irányítása alatt, hogy nem volt akkora különbség játékban a két fél között, mégis megnyertük négy nullára idegenben a bajnokit. A meccs kimenetele sok összetevőn múlhat, lehet, hogy az egyik csapat jobb mentális állapotban van, kipihentebb, vagy egy-egy játékos szenzációs napot fog ki, sőt a szerencse is lényeges tényező lehet. Azt feltételezzük, vasárnap mindkét együttes a legjobb arcát mutatja, s akkor valóban színvonalas, kiélezett találkozó kerekedhet belőle.

– Van olyan labdarúgó az Újpestben, akire külön figyelni kell?

– Több is! Tajti Mátyásról mindenki tudja, hogy nagyszerűen bánik a labdával, ragyogóan szervezi a játékot. Csoboth Kevin sebessége a kontrajátékban jelenthet veszélyt, hiszen az egy az egy elleni helyzetekben hatékony szélső, aki a válogatottban is szerepel. Nem tudom, Matija Ljujics felépült-e a sérüléséből, mindenesetre az idény elején ő is elkapta a fonalat, jó képességű labdarúgó, de az említetteken kívül is sok képzett játékosa van az Újpestnek. Nebojsa Vignjevics visszatérése új lendületet adott a liláknak, jót tett nekik, hogy ismét ő felel a felkészítésükért.

Nebojsa Vignjeviccsel szárnyal az Újpest, de a legnehezebb meccs most jön (Fotó: Balogh László)
Nebojsa Vignjeviccsel szárnyal az Újpest, de a legnehezebb meccs most jön (Fotó: Balogh László)



– Saját csapata állapotát milyennek tartja az erőltetett menet közepette? Csütörtökön még Belgiumban játszottak Európa-konferencialiga-csoportmérkőzést, vasárnap pedig az év bajnokiján lépnek pályára...
– Labdarúgóként élvezzük, hogy alig van edzés a rengeteg meccs miatt, ugyanakkor a sérülések mindig veszélyforrást jelentenek. Időnként átfut az agyunkon a gondolat, az adott mérkőzés előtt jól jönne még egy vagy két nap felkészülni, de ezen szinte nincs is időnk rágódni, olyan feszes a menetrendünk. Örülünk, hogy azt csinálhatjuk, amit a legjobban szeretünk: futballozhatunk. Nagyon remélem, hogy ha esetleg többen kiesnek a keretből, az sem veti vissza a csapat jó szereplését. Azért vagyunk mi a Ferencváros, s azért olyan bő és minőségi a játékosállományunk, hogy ha egy sérüléshullám miatt többeket mellőzni kényszerülünk, akkor is hozzuk az eredményeket.

– Hátrányt jelenthet, hogy fáradtabbak lehetnek a fradista lábak, mint az újpestiek?
– Tény, hogy amíg mi heti két meccset játszunk, vetélytársunk egész héten kizárólag a rangadóra készülhetett, elemezhette a taktikánkat. Mi inkább érzelmileg tudunk többet meríteni a derbiből, mert nem jut több időnk a felkészülésre, mint a többi mérkőzésre. Ugyanakkor átéltem már néhányszor: a kezdő sípszó pillanatában olyan lelki fröccsöt kapnak a játékosok a szurkolóinktól, ami akkor is előrelendíthet minket, ha fáradtabban mozognak a lábak.

– Mit várhatunk vasárnap a Fraditól?
– A fő hangsúly azon lesz, hogy az Újpest alkalmazkodjon hozzánk, s ne mi játsszunk alárendelt szerepet. Sokszor elmondjuk a mérkőzés előtt, ha a saját játékunkat ráerőltetjük az ellenfélre, nem lesz gond, de a meccsen derül ki, sikerül-e megvalósítani az elképzeléseinket vagy sem. A célunk, hogy itthon tartsuk a három pontot, mondanom sem kell, győzelemre játszunk, ám a keretben mindenki tudja, hogy a legfontosabb az eredmény, utána pedig az következik, hogy szép és élvezetes játékkal múljuk felül ellenfelünket.

NB I
11. FORDULÓ
13.15:
Mezőkövesd Zsóry FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
15.30: Paksi FC–Kisvárda Master Good (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.00: Ferencvárosi TC–Újpest FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!


NB I, 2023–2024, 11. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Október 28., szombat
Kecskemét–Zalaegerszeg 3–1
Kecskemét,Széktói StadionRúsz Márton
2487
Fehérvár FC–Diósgyőri VTK 4–0
Székesfehérvár,Sóstói StadionBognár Tamás
3096
Puskás Akadémia FC–Debreceni VSC 1–1
Felcsút, Pancho ArénaPintér Csaba
1721
Október 29., vasárnap
13.15:Mezőkövesd–MTK Budapest (Tv:M4 Sport)Mezőkövesd,Városi StadionAndó-Szabó Sándor
15.30:Paksi FC–Kisvárda (Tv:M4 Sport)
Paks, Paksi FC Stadion
Káprály Mihály
18.00:Ferencváros–Újpest FC (Tv:M4 Sport)Budapest,Groupama ArénaKarakó Ferenc

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 9 7 1 1 30–12 +18 22
2. Paksi FC 10 6 3 1 20–12 +8 21
3. Újpest FC 10 6 2 2 20–17 +3 20
4. Puskás Akadémia 11 5 4 2 20–15 +5 19
5. Debreceni VSC 11 5 2 4 19–16 +3 17
6. Diósgyőri VTK 11 5 1 5 18–17 +1 16
7. Fehérvár FC 11 4 2 5 22–19 +3 14
8. MTK Budapest 10 4 2 4 11–19 –8 14
9. Kecskeméti TE 11 4 1 6 16–18 –2 13
10. Zalaegerszegi TE 11 2 2 7 15–28 –13 8
11. Kisvárda 10 2 1 7 9–18 –9 7
12. Mezőkövesd 9 1 1 7 10–19 –9 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik