NB I: Máté Csaba már tudja, hogyan győzhet a Fradi Fehérváron

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.08.04. 15:22
null
Máté Csaba harmadik kinevezése óta hibátlan a Ferencváros, sőt, még gólt sem kapott (Fotó: Árvai Károly)
A felemás kupacsütörtök után újabb csonka, négynapos fordulóval folytatódik a labdarúgó NB I. Ezúttal a Paksi FC–Debreceni VSC találkozót halasztották el a vendégek kérésére. A program pénteken az 1. fordulóban egyaránt győztes Puskás Akadémia és az Újpest FC felcsúti összecsapásával indul, majd szombaton borsodi rangadót rendeznek Mezőkövesden. Vasárnap Fehérváron kezdi meg bajnoki szereplését a Ferencváros, hétfőn a nyitó körben szintén pihenő Kecskeméti TE is pályára lép: otthon fogadja a Kisvárdát. 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 2. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

PUSKÁS AKADÉMIA FC–ÚJPEST FC


♦ Éppen 25 találkozójuk volt már az élvonalban, az örökmérleg 13 Puskás Akadémia-győzelem, 6 döntetlen, 6 újpesti siker.

♦ 2013 és 2016 között az első 7 bajnoki csatájukból 5 döntetlent hozott, azóta viszont csak a tavaly októberi, három piros lapot hozó, újpesti találkozójukon ikszeltek (3–3). Az előző 10 NB I-es összecsapásukból 8-at nyertek meg a felcsútiak és csak 1-et a lila-fehérek, tavaly márciusban 2–1-re.

♦ A PAFC pályaválasztása mellett 11 bajnoki összecsapás után a felcsútiak állnak jobban: 6 hazai győzelem, 4 újpesti siker és 1 döntetlen, még 2015 decemberéből. A legnagyobb különbség idén áprilisban alakult ki közöttük: a felcsútiak 5–1-re ütötték ki a lila-fehéreket, akiknek a kispadjáról ezután távozott Milos Kruscsics.

♦ Idén februárban a Mol Magyar Kupa nyolcaddöntőjében is meccseltek, és a 0–0 utáni tizenegyespárbajt a hazai PAFC nyerte meg.

♦ A felcsútiak egy 1–0-s diósgyőri sikerrel kezdték az idényt, és így a bajnoki meccseket tekintve már 4-es győzelmi sorozatnál járnak. Ha az ötödik is sikerül nekik, beállítják az eddigi klubrekordjukat.

♦ Az Újpest a Fehérvár elleni 2–1-gyel a 12 csapatos, 33 fordulós bajnokság 2015-ös bevezetése óta másodszor tudott győzelemmel rajtolni (2020-ban a paksi 2–1-gyel indított).

♦ A felcsútiak 9–3–4-es mérleggel legutóbb negyedikek lettek a hazai tabellán, az előző 3 bajnokijukat egyaránt 2–1-re nyerték meg a Pancho Arénában. Otthon legutóbb április 8-án a Kecskeméttől kaptak (0–3).

♦ A lila-fehérek az előző idényben 3–3–10-es mutatóval az utolsó előtti helyen zártak a vendégtáblázaton. Házon kívül a legkevesebb gólt szerezték (16 meccsen 10-et), a gólkülönbségük (–17) pedig a második legrosszabb volt a mezőnyben.

♦ A Fehérvár elleni vitatott kiállítását követően Csoboth Kevint egy mérkőzésre tiltotta el az MLSZ, így az újpestiek támadója nem léphet pályára a Pancho Arénában.

SZOMBAT

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Ez lesz a 18. borsodi rangadó az NB I-ben, eddig teljesen kiegyenlített a mérleg, mindkét csapat 6 győzelmet aratott, 5 találkozó döntetlen lett. A gólkülönbség a vendég kövesdieknek kedvez (24–21).

♦ Legutóbb, 2021 februárjában úgy végeztek 2–2-re Diósgyőrben, hogy a kövesdiek az azóta éppen a miskolciakhoz szerződött Farkas Dániel góljával egyenlítettek a 88. percben.

♦ Mezőkövesden 7 bajnokin mérték össze az erejüket, 4-szer nyertek a hazaiak, és 1 iksz mellett 2-szer a vendég diósgyőriek. 2014 áprilisában és 2019 decemberében is a véghajrában (89., illetve 90 perc) lőtték a meccs egyetlen gólját a piros-fehérek.

♦ A matyóföldiek a nyitányon vezetésről kaptak ki 3–1-re Debrecenben, így véget ért a 4 meccses bajnoki veretlenségük (3 győzelem, 1 döntetlen)

♦ A DVTK a Puskás Akadémia elleni hazai vereséggel (0–1) rajtolt, ezzel megszakadt az újonc 4 és fél hónapon és 11 mérkőzésen (9 győzelem, 2 iksz) át tartó veretlenségi sorozata.

♦ A Kövesd pontjainak kétharmadát, 42-ből 28-at otthon gyűjtött be a legutóbbi bajnokságban, a 8–4–5 mutatójával 6. lett a hazai táblázaton.

♦ A Diósgyőr 13–1–5-ös mérleggel vendégként az NB II előző szezonjában a legtöbb pontot (40) zsebelte be, a legjobb volt a gólkülönbsége (plusz 19) és a második legtöbb gólt szerezte (38) a mezőnyben.

VASÁRNAP

FEHÉRVÁR FC–FERENCVÁROSI TC


♦ Száztíz bajnoki ütközet után jelentős zöld-fehér fölényt mutat az örökmérleg: 27 fehérvári siker, 30 döntetlen, 52 FTC-győzelem.

♦ A legutóbbi 2 találkozójuk 2–2-re végződött, az FTC 9 meccs óta veretlen a fehérváriakkal szemben (6 siker, 3 iksz), legutóbb 2020 júniusában, Szerhij Rebrov irányításával, már biztos aranyérmesként kapott ki 1–0-ra a Mol Aréna Sóstóban. Az előző 13 NB I-es összecsapásukon ez a Vidi egyetlen sikere.

♦ Az FTC még akkor is dominál a párharcban, ha csak a fehérváriak pályaválasztása mellett megrendezett bajnokijaikat nézzük: az 57 találkozón 15 Vidi-siker, 21 iksz és 21 FTC-diadal született.

♦ Tétmeccsen a legutóbbi fehérvári siker 2021 februárjában jött össze, amikor a Magyar Kupa negyeddöntőjében a megbízottként Szalai Tamás irányította piros-kékek 2–1-re nyertek az Üllői úton, és kiejtették a zöld-fehéreket.

♦ A Fehérvár a nyitó körben annak ellenére kikapott Újpesten (1–2), hogy több mint egy félidőt emberelőnyben játszhatott. Az előző kiírásban éppen bennmaradó gárda a legutóbbi 10 bajnokijából – 5 iksz és 4 fiaskó mellett – csupán 1-et tudott megnyerni, a ZTE elleni, nagyon fontos hazai találkozóját (3–0).

♦ Az Európa-konferencialigában az ír Shamrock Rovers ellen két győzelemmel továbbjutó Ferencvárosnál a két beugrás után harmadszor kinevezett Máté Csaba eddig csak 2 NB I-es találkozón irányította megbízott vezetőedzőként a zöld-fehéreket, mégis pontosan tudja, hogyan lehet nyerni Fehérváron. Első időszaka alatt, 2013 decemberében úgy győzött csapatával 3–2-re a Videoton otthonában, hogy a meccs előtt a piros-kékek 5 hellyel és 9 ponttal előzték meg a IX. kerületieket. Ezután másodedzőként további 5 bajnoki Fradi-sikernek volt részese a Sóstói Stadionban.



♦ A Vidi a 2022–2023-as kiírásban a pontjai 80 százalékát hazai pályán gyűjtötte be, 35-ből 28-at, 7–7–2-es mutatójával 7. lett a hazai táblázaton, az FTC-vel egálban otthon a legkevesebb gólt (14) kapta a mezőnyben.

♦ Az FTC a legutóbbi 6 idegenbeli NB I-es meccséből 4-et elvesztett, valamennyit vidéken, de a 9–2–6-os mérlegével így is a mezőny legeredményesebb csapata lett az előző idényben.

ZALAEGERSZEGI TE FC–MTK BUDAPEST

♦ Már 76-szor mérték össze az erejüket a legfelső osztályban, a fővárosiak fölénye 2008 óta erősen csökkent, az örökmérleg így most 28 zalaegerszegi siker, 15 döntetlen és 33 MTK-diadal.

♦ Az előző 12 összecsapásukból 9-et a zalaiak nyertek meg és csak 3-at az MTK. Közülük a másodikat 2021 márciusában 3–0-ra – ez a vereség jelentette akkor Boér Gábor első egerszegi megbízatásának végét.

♦ Ritka sorozatban van egymás ellen a két csapat: a 2000. augusztusi 0–0-óta egyszer sem ikszeltek, onnantól az egerszegiek 16, a Hungária körútiak 15 győzelmet arattak.

♦ A zalaiak pályaválasztása mellett 38 találkozójuk volt az NB I-ben. A hazaiak 5-tel többször nyertek, mint a vendégek, így a mérleg a ZTE szemszögéből 18–7–12. A ZTE Arénában legutóbb, 2021. május 1-jén 3–2-re győzött az MTK, az volt Horváth Dávid első meccse az NB I-ben – akkor még megbízott vezetőedzőként.

♦ A ZTE a horvát Osijek ellen mind a kétszer alulmaradt az Ekl-ben, így a Kisvárda elleni hazai 0–2-vel együtt már sorozatban 3 vereségnél jár ebben az idényben.

♦ Az újonc MTK akárcsak az előző két élvonalbeli idényét, úgy a mostanit is 1–1-es döntetlennel kezdte (ezúttal otthon a Paks ellen). Horváth Dávid irányításával élvonalbeli meccsen még nem kapott ki a kék-fehér együttes (3 győzelem, 2 döntetlen).

♦ Otthoni teljesítménye alapján a Zalaegerszeg a legutóbbi bajnokságban mindössze a két kiesőt, a Honvédot és a Vasast tudta megelőzni a mezőnyből, az előző 5 meccséből csak a Puskás Akadémia ellenit (2–1) tudta megnyerni a ZTE Arénában.

♦ Az MTK 10–4–5-ös mérleggel a második legjobb lett tavasszal az NB II-ben, a legtöbb gólt érte el (41) és a második legjobb lett a gólkülönbsége (+16).

HÉTFŐ

KECSKEMÉTI TE–KISVÁRDA MASTER GOOD


♦ Az előző idényben kerültek össze először az élvonalban, és a KTE még veretlen a kisvárdaiakkal szemben. Ősszel Kecskeméten háromszor vezettek a vendégek, a lila-fehérek a 87. percben szerzett góllal mentették 3–3-ra-ra a találkozót. A várdai visszavágót, majd az újabb kecskeméti találkozót egyaránt – a nyáron az FTC-hez visszatért – Katona Bálint góljával nyerte meg 1–0-ra a KTE.

♦ A Magyar Kupában 2020 októberében a 32 közé jutásért játszottak egymással az akkor NB III-as Kecskemét otthonában, és a Supka Attila vezette NB I-es Kisvárda Horváth Zoltán góljával 1–0-ra győzött.

♦ A legutóbb újoncként történelmet író és 2. helyen végző Kecskemét eddig csak az Európa-konferencialigában lépett pályára, mivel az 1. fordulóra kisorsolt (FTC elleni) bajnokiját elhalasztották. Szabó István együttese a hazai 2–1 után a visszavágón hosszabbítás után 3–1-re alulmaradt a Riga otthonában és búcsúzott, így a február végi Újpest elleni 2–2 óta lejátszott 11 tétmeccsén egyszer sem ikszelt (6 siker, 5 vereség).

♦ A Kisvárda a ZTE otthonában elért 2–0-s sikerrel indította a bajnokságot, ezzel – a tavaszt is beszámítva – a legutóbbi 4 bajnokiból 3-at megnyert és közben csak éppen a KTE-vel szemben maradt alul.

♦ A Kecskemét 9–6–2-es mutatójával legutóbb második lett a hazai táblázaton, az előző négy otthoni bajnokijából hármat kapott gól nélkül húzott be és csupán a Pakstól kapott ki.

♦ A Várda Zalaegerszegen megszakította a házon kívül 3 mérkőzéses vereségsorozatát és a 8 találkozó óta tartó nyeretlenségi szériáját. Milos Kruscsics érkezése óta látogatóként először volt eredményes és első idegenbeli diadalát aratta.

NB I, 2023–2024, 2. FORDULÓ
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Augusztus 4. péntek
20.00: Puskás Akadémia–Újpest FC (Tv: M4 Sport) Felcsút, Pancho Aréna
Pintér Csaba
Augusztus 5., szombat
17.45: Mezőkövesd–DVTK (Tv: M4 Sport) Mezőkövesd, Városi Stadion
Augusztus 6., vasárnap
17.45: Fehérvár FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion
20.00: ZTE FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport) Zalaegerszeg, ZTE Aréna
Augusztus 7., hétfő
20.00: Kecskeméti TE–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Kecskemét, Széktói Stadion
Szeptember 27., szerda
19.00: Paks–DVSC
Paks, Paksi FC Stadion
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik