NB I: a papíron legnehezebb hazai ellenfél jön most az FTC-nek

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.08.11. 16:40
null
A Ferencváros a Puskás Akadémiát fogadja (Fotó: Szabó Miklós)
Az első teljes fordulót bonyolítják le a hétvégén labdarúgó NB I-ben. A 3. kör péntek este az Új Hidegkuti Nándor Stadionban még veretlen Kisvárda MTK elleni, Hungária körúti vendégjátékával kezdődik. Szombaton az élen álló Újpest FC a sereghajtó Mezőkövesdet fogadja. A Ferencváros vasárnap hazai pályán is bemutatkozik a bajnokságban, mégpedig mindjárt a jelenleg papíron legnehezebb itthoni ellenféllel, a Puskás Akadémiával szemben. Hároméves szünet után lesz újra éjszakába nyúló mérkőzés, a Kecskeméti TE ugyanis vasárnap 21 órától látja vendégül a Fehérvár FC-t, amely 2015 óta nem rajtolt olyan rosszul, mint most.   

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 3. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

MTK BUDAPEST–KISVÁRDA MASTER GOOD


♦ Ez lesz a 10. összecsapásuk az élvonalban, és az örökmérleg a vendégek jelentős fölényét mutatja: 1 MTK-győzelem, 2 döntetlen és 6 Kisvárda-siker.

♦ A kék-fehérek egyetlen diadalukat 2021 februárjában idegenben aratták a szabolcsiak ellen (2–0). Azóta 4 bajnokin csak 1 döntetlen jött össze nekik, sőt a legutóbbi két alkalommal gólképtelennek bizonyultak (0–5 és 0–0).

♦ Az MTK vendéglátóként még nyeretlen a Várda ellen, 2-szer ikszelt és 4-szer kikapott, valamennyiszer egy góllal. Háromszor 1–0-ra, legutóbb 2–1-re. A szabolcsi gárda tehát még veretlen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, pedig a Honvéd ellen is játszott és mind a 3-szor győzni tudott.

♦ Horváth Dávid vezetőedzővel – 3 győzelem és 2 döntetlen után – vasárnap Zalaegerszegen (1–2) az első vereségét szenvedte el az MTK az NB I-ben. Az új idényben 2 forduló után még nyeretlen (1 iksz, 1 vereség) az újonc.

♦ Egyedül a fővárosi kék-fehérek hibáztak el büntetőrúgást ebben a bajnokságban: a ZTE ellenNemanja Antonov a kapu fölé rúgta a labdát.

♦ Eddig négy csapat volt képes idegenbeli győzelemre az NB I mostani kiírásában, köztük van a nyitó körben Zalaegerszegen 2–0-ra nyerő, majd Kecskeméten 3–1-re alulmaradó Kisvárda is – az egyetlen gárda a mezőnyben, amely mindkét fordulóban vendégként lépett pályára.

♦ Az MTK hazai pályán legutóbb április 24-én, még az NB II-ben, a Soroksártól kapott ki 2–1-re, azóta tétmeccseken 1 győzelem és 2 iksz a mérlege.

♦ A Várda vendégként mostanáig utoljára április 9-én a ZTE Arénában játszott döntetlent (0–0), azóta 4-szer kikapott és csak 1-szer győzött.

SZOMBAT

ÚJPEST FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC


♦ Eddig 23 meccsük volt az NB I-ben, az örökmérleg jelentős újpesti fölényt mutat: 12-szer nyertek a lila-fehérek, 4-szer a kövesdiek, 7 alkalommal ikszeltek.

♦ A matyóföldiek az első 6 találkozójukon nem tudtak győzni (1 iksz, 5 vereség), 2018 óta azonban kiegyenlítettebb a párharc, az előző idényben is mindhárom kimenetel előfordult, sorrendben: 1–1, 0–1 és 1–0.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett 6 hazai győzelem, 4 döntetlen és 2 mezőkövesdi siker született. A borsodiak 6 bajnoki óta nyeretlenek a Szusza Ferenc Stadionban, mindössze 2-szer vittek el egy pontot. Legutóbb 2019 októberében tudtak győzni vendégként (1–2), de akkor lila-fehérek még a Fáy utcában fogadták őket.

♦ A lila-fehér gárda 2020 óta először tudott a nyitó 2 fordulóban 4 pontot gyűjteni, és az egyetlen csapat a mezőnyben, amely a félidei hátrány után döntetlenre tudott menteni egy mérkőzést (1–3 után 3–3 a PAFC otthonában).

♦ A Kövesd életében a 2013-as első feljutást követő ősz után most fordult elő újra, hogy két vereséggel indította a bajnokságot.

♦ Az Újpest első otthoni meccsén több mint egy félidőt emberhátrányban játszva győzte le 2–1-re a Fehérvárt, hazai pályán az FTC elleni május 1-jei 2–3 óta nem kapott ki (2 győzelem, 1 iksz).

♦ A Mezőkövesd az első házon kívüli fellépésén előnyről veszített Debrecenben (1–3), ezzel megszakadt a kétmeccses idegenbeli veretlensége (1 siker, 1 döntetlen). Előzőleg április 23-án Felcsúton maradt pont nélkül (1–2).

DIÓSGYŐRI VTK–PAKSI FC

♦ Eddig 34-szer kerültek szembe egymással az élvonalban, 11-szer a diósgyőriek győztek, 8-szor játszottak döntetlent, 15-ször a paksiak kerekedtek felül.

♦ Az utóbbi 8 összecsapásukból egy sem végződött döntetlenre: felét az egyik, felét a másik csapat nyerte meg, az előző 4 alkalommal a Paks kerekedett felül. A 2020–2021-es évadban előbb oda-vissza 2–1-re győztek a tolnaiak, majd legutóbb – többek között Hahn János duplájával– 4–1-es sikert arattak. Ez utóbbi volt az atomvárosiak második legnagyobb idegenbeli diadala a borsodiak ellen.

♦ A DVTK pályaválasztása mellett abszolút kiegyenlített a mérleg, mindkét gárda 7-szer győzött, 4 meccsük döntetlen lett. 2018 májusa és 2020 februárja között a Paks négy diósgyőri fellépésén még gólt sem szerzett (1–0, 0–0, 1–0, 2–0), az előző két találkozót viszont a zöld-fehérek úgy nyerték meg, hogy az azóta távozó Szakály Dénes a hajrában volt eredményes (1–2 és 1–4).

♦ A Diósgyőr az előző körben közel három és fél éves szünet után ért el újra 4 gólt az NB I-ben, 2020 februárjában a Honvéd, most a Mezőkövesd (4–2) otthonában sikerült neki.

♦ A Paks 2. fordulóra kisorsolt, Loki elleni mérkőzését elhalasztották, így még csak a nyitányon, az MTK otthonában kiharcolt 1–1 áll a neve mellett. Mivel az előző bajnokság utolsó 4 meccsén nem tudott győzni, így már 5-ös nyeretlenségi sorozatban van (2 iksz, 3 vereség).

♦ A másodosztályból visszatérő DVTK a rajton otthon 1–0-ra kikapott a Puskás Akadémiától, 2023-ban hazai tétmeccsen ez volt az első veresége.

♦ A Paks NB I-es mérkőzéseit tekintve vendégként hármas nyeretlenségi sorozatban van (2 iksz, 1 vereség), legutóbb április 28-án a KTE otthonában tudott (3–2) nyerni.

VASÁRNAP

DEBRECENI VSC–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Hatvannégyszer találkoztak a legfelső osztályban, a meccseik több mint a fele, 33 a debreceniek győzelmével ért véget, 13-szor ikszeltek, a ZTE-sikerek száma 18.

♦ Érdekesség, hogy miközben az első 33 találkozójukból 11 lett iksz, a következő 31-ből már csak 2, 2011-ben és 2022-ben.

♦ A DVSC 2020 és 2022 között képtelen volt legyőzni a zalaiakat (1 döntetlen, 4 vereség), a rossz sorozatot idén januárban egy 3–0-s hazai diadallal törte meg – igaz, ebben közrejátszott, hogy Mocsi Attila piros lapja miatt 55 percet létszámfölényben játszott a Debrecen. Legutóbb, áprilisban az eltiltott Dzsudzsák Balázs és Ferenczi János nélkül Egerszegen is 2–0-ra nyerni tudott a Loki.

♦ A ZTE évtizedeken át többnyire kikapni járt Debrecenbe, eddig 23-szor tért haza pont nélkül, 7-szer ikszelt és csak 3-szor tudott nyerni Hajdú-Biharban. Ilyen először a 2002-es (1–6), majd a 2020-as (0–3) és 2021-es (1–2) nagyerdei találkozón fordult elő.

♦ A DVSC az Európa-konferencialigában 0–0-t ért el csütörtökön az osztrák Rapid Wien otthonában, így ezen a nyáron tétmeccsen még csak az örmény Alaskert elleni otthoni 120 perces találkozón kapott ki (1–2), ám a tizenegyespárbajt akkor is megnyerte.

♦ A Zalaegerszeg a horvát Osijek ellen az Ekl-ben elszenvedett két vereség és a Kisvárda elleni hazai 0–2 után vasárnap az MTK ellen (2–1) először nyert tétmeccset ebben az idényben.

♦ A Debrecen a Mezőkövesd elleni 3–1-es otthoni sikerrel nyitott, hazai pályán a legutóbbi 4 bajnokiján veretlen (3 győzelem, 1 iksz) és közben csupán 1 gólt kapott.

♦ A ZTE házon kívül először lép pályára ebben a bajnokságban, az előző idényben 4–4–9-es mérleggel 7. volt a vendégtabellán. A előző 9 idegenbeli meccsén mindössze 4 pontot gyűjtött.

FERENCVÁROSI TC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ A Transfermarkt játékospiaci portál szerint az NB I jelenleg két legértékesebb keretű csapata találkozik ebben a párosításban, a zöld-fehérek játékosainak becsült összértéke (49.2 millió euró) így is több mint négyszerese a felcsútiakénak (11.45 millió euró).

♦ Eddig 25 mérkőzést vívtak az élvonalban, az örökmérleg 10 ferencvárosi siker, 10 döntetlen, 5 felcsúti diadal. Az előző bajnokságban 2-szer az FTC (1–0 és 4–2), harmadszor a PAFC győzött (1–2).

♦ A Puskás Akadémia csak a két csapat legutóbbi – a zöld-fehérek Bayer Leverkusen elleni két Európa-liga-meccse között játszott – bajnokiján tudott győzni a Ferencváros vendégeként – 8 FTC-siker és 4 döntetlen mellett. A felcsútiak látogatóként valamennyi fellépésükön kaptak gólt (13 mérkőzésen 25-öt), viszont 5-ször be sem találtak és mindössze 10-szer voltak eredményesek.



♦ A Ferencváros a máltai Hamrun Spartans elleni idegenbeli 6–1-gyel zsinórban a negyedik tétmérkőzését nyerte meg Máté Csaba irányításával. Ilyenre legutóbb – még a Csercseszov-érában – április közepe és május eleje között voltak képesek a zöld-fehérek, majd úgy ért véget a sorozatuk, hogy már bajnokként kikaptak Kecskeméten (0–2).

♦ A Puskás Akadémia 4 egymás utáni bajnoki győzelmet követően 3–1-es előnyről végzett 3–3-ra az Újpesttel, így nem sikerült beállítania a klub eddigi győzelmi rekordsorozatát.

♦ A KTE elleni mérkőzés elhalasztása miatt ebben az idényben az első otthoni bajnokiját játssza az FTC. A 2022–2023-as kiírásban 10–4–2 mérleggel a hazai táblázaton is első volt a Ferencváros.

♦ A Puskás Akadémia az előző 5 idegenbeli NB I-es találkozóból csak a zalaegerszegit bukta el, közben 3-szor nem kapott gólt, és ezeket a meccseket mind meg is nyerte.

KECSKEMÉTI TE–FEHÉRVÁR FC

♦ Épp a 10. diadalukra hajtanak ebben a párharcban a fehérváriak, akik eddig domináltak, hiszen a kecskeméti győzelmek száma 6, a döntetleneké meg mindössze 2. A legutóbbi idényben mind a három meccsük 2–1-es eredményt hozott, először a Vidi, a következő két alkalommal a KTE javára.

♦ A Kecskeméti TE pályaválasztása mellett 3 hazai győzelem, 1 döntetlen és 4 fehérvári diadal született. Utóbbiból kettő nagy gólkülönbségűre sikeredett, tudniillik 2009 júliusában 6–3-ra, 2013 májusában 5–1-re nyertek a Fejér vármegyeiek. Ez utóbbi máig egálban a kecskemétiek eddigi legsúlyosabb hazai veresége az élvonalban.

♦ Az Európa-konferencialigától az első kör után elbúcsúzó KTE hullámzóan kezdte az idényt, az eddigi 3 tétmérkőzéséből a 2 hazait megnyerte, az 1 idegenbelit viszont Rigában elvesztette – mindegyik találkozóján szerzett is, kapott is gólt.

♦ A Fehérvár két vereséggel indította a bajnokságot (az Újpest, majd az FTC ellen), ilyen rossz idénykezdete 2015 óta nem volt, amikor a francia Bernard Casoni irányította a piros-kék együttest.

♦ A KTE a Kisvárda elleni siker után ismét otthon lép pályára, a Széktói Stadionban az előző 3 bajnokiját megnyerte, máig utolsó hazai vereségét – kétgólos előnyről – április végén a Pakstól szenvedte el.

♦ A Vidi az idény nyitányán annak ellenére alulmaradt Újpesten, hogy több mint egy félidőt emberelőnyben játszott. Házon kívül idegenben így már 11 bajnoki óta nyeretlen (3 iksz, 8 vereség), az előző idényben egyedül tavaly október 29-én, Kispesten tudott győzni (1–0).

NB I, 2023–2024, 3. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Augusztus 11., péntek
20.00: MTK Budapest–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionRúsz Márton
Augusztus 12., szombat
18.00: Újpest–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc Stadion
20.15: DVTK–Paks (Tv: M4 Sport)
Miskolc,DVTK Aréna
Augusztus 13., vasárnap
16.30: DVSC–ZTE (Tv: M4 Sport)Debrecen,Nagyerdei Stadion
18.45: Ferencváros–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Budapest,Groupama Aréna
21.00: Kecskemét–Fehérvár (Tv: M4 Sport)Kecskemét, Széktói Stadion
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Újpest FC 2 1 1 5–4 +1 4
2. Puskás Akadémia 2 1 1 4–3 +1 4
3. Ferencvárosi TC 1 1 5–3 +2 3
4. Kecskeméti TE 1 1 3–1 +2 3
Debreceni VSC 1 1 3–1 +2 3
6. Diósgyőri VTK 2 1 1 4–3 +1 3
7. Kisvárda 2 1 1 3–3 0 3
8. Zalaegerszegi TE 2 1 1 2–3 –1 3
9. Paksi FC 1 1 1–1 0 1
10. MTK Budapest 2 1 1 2–3 –1 1
11. Fehérvár FC 2 2 4–7 –3 0
12. Mezőkövesd 2 2 3–7 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik