Hatalmas csatában legyűrte az Újpest a Fehérvárt

Vágólapra másolva!
2023.07.29. 20:05
Az Újpest FC hazai pályán 2–1-re legyőzte a Fehérvár FC-t a labdarúgó NB I nyitó fordulójában. Csoboth Kevin erősen vitatható kiállítása lehetőséget adott a fehérváriaknak, de a meccset addig egyértelműen uraló Újpest emberhátrányban is gólt tudott szerezni, így megérdemelten nyert.
A második félidőben pirózás miatt állt a játék (Fotó: Dömötör Csaba)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A második félidőben pirózás miatt állt a játék (Fotó: Dömötör Csaba) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!


NB I
1. FORDULÓ
Újpest FC–Fehérvár FC 2–1 ()
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 6085 néző. Vezette: Karakó
Gólszerző: Ljujics (11.), Mack (42.), ill. Katona Mátyás (47.)
Kiállítva: Csoboth (35., Újpest)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Különleges meccs volt a szombati Csongvai Áron számára, aki tavasszal pályára lépett volt klubja ellen, de most először tért vissza ellenfélként a Szusza Ferenc Stadionba. Nos, a fehérváriak újpesti nevelésű játékosát különleges bánásmódban részesítettek az újpesti ultrák: nevének elhangzásakor hevesen kifütyülték, miként a hozzá hasonlóan a télen Újpestről Székesfehérvárra szerződő Katona Mátyást is.

A megszokotthoz képest jóval több drukker ment ki a meccsre, hogy megnézzék, milyen az új idény újpesti csapata, így igazán remek volt a hangulat. Nebojsa Vignjevics vezetőedző máris betette a kezdőcsapatba a nyáron Felcsútról szerződtetett Kiss Tamást, így izgatottan várhatták a nézők, hogyan működik az NB I talán leggyorsabb támadósora az egyik oldalon Csoboth Kevinnel, a másikon Kiss Tamással, középütt pedig a nigériai Peter Ambrose-zal.

(Fotó: Dömötör Csaba)
(Fotó: Dömötör Csaba)

Nos, azonnal diktálni kezdte a tempót a lila-fehér együttes, mentek a gyors támadások mindkét szélen, sőt hamarosan rezdült is a vendégek hálója. A kapott gól után változtatnia kellett a Fehérvárnak, mert az első negyedóra semmi jóval nem kecsegtetett. A Bartosz Grzelak edzette csapat annyira nem volt a helyet magaslatán, hogy a 19. percben a kirúgás elvégzése is komoly gondokat okozott, egy buta kombináció révén kis híján gólt rúgattak az ellenféllel. A 24. percben Matija Ljujics 20 méteres szabadrúgásból majdnem duplázott, nem Kovács Dániel kapuson múlott, hogy a labda nem ment be a kapu üresen hagyott jobb oldalába.

Mint ahogy három perccel később Vincent Onovo erős és gyors lövésénél sem. Kasper Larsen pedig egészen életveszélyesen futballozott, ami egy belső védő esetében soha nem vetít sok jót előre.

Így aztán derült égből villámcsapásként jött az újpestieknek, hogy a 34. percben kiállították Csoboth Kevint VAR-vizsgálat után! A felvétel tanúsága szerint Kasper Larsen szabályos becsúszása után megtaposta az ellenfél nyújtott lábát. Hogy szándékosan-e? Nos, legyen elég annyi, hogy Karakó Ferenc szerint igen… Az addig teljesen egyoldalú mérkőzés azonnal paprikássá vált.

Csoboth Kevin a kiállítás sorsára jutott (Fotó: Dömötör Csaba)
Csoboth Kevin a kiállítás sorsára jutott (Fotó: Dömötör Csaba)

Az Újpest azonban emberhátrányban is meg tudta duplázni az előnyét még a szünet előtt, Luka Mack góljával.

A szünetben kettőt is cseréltek a vendégek, és az egyik frissen beálló, Katona Mátyás, a korábbi újpesti szinte azonnal szépített, mégpedig remek ballábas átlövéssel. Maradt tehát szinte egy teljes félideje a Fehérvárnak, hogy kihasználja az emberelőnyét, és egyenlítsen. Teljesen megváltozott a játék képe, a hazaiak jóval hátrébb helyezkedtek, lényegében berendezkedtek az eredmény őrzésére.

Tűzijáték ugyan nem alakult ki az újpesti kapu előtt – csak mögött, ahol a 60. percben a lila-fehér ultrák mintha augusztus 20-ra gyakoroltak volna, a játék percekig állt miatta. Mindez azonban nem tudta kibillenteni a fehérváriakat a ritmusból, a 65. percben úgy tűnt, egyenlítenek is, de a VAR-vizsgálat lest állapított meg.

Ezután is négy-öt percenként alakultak ki fehérvári helyzetek, de továbbra sem voltak ezek ordító lehetőségek. Kicsit feljebb is helyezkedett aztán az újpesti védelem, látva, hogy pánikba azért nem kell esni a fehérvári támadóktól.

Katona Mátyás a 90. percben még egyenlíthetett volna, de meg tudta őrizni előnyét az Újpest, amely kétszeresen dicséretet érdemel: a kiállításig mutatott játékáért, majd az emberhátrányban tanúsított helytállásáért.

NB I, 2023–2024, 1. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Július 28., péntek
MTK Budapest–Paksi FC 1–1Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionFarkas Ádám
2223
Július 29., szombat
DVTK–Puskás Akadémia 0–1
Miskolc,DVTK Aréna
Berke Balázs7579
Újpest–Fehérvár 2–1Budapest,Szusza Ferenc Stadion
Karakó Ferenc5086
Július 30., vasárnap
20.00:ZTE–Kisvárda (Tv:M4 Sport)Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Július 31., hétfő
20.00:DVSC–Mezőkövesd (Tv:M4 Sport)
Debrecen,Nagyerdei Stadion
Szeptember 27., szerda
19.00:Ferencváros–Kecskemét (Tv:M4 Sport)Budapest,Groupama Aréna
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik