Amikor nem hiszünk a szemünknek: óriási gólok a saját kapuba

Vágólapra másolva!
2023.07.14. 09:56
null
Pavol Durica valószínűleg élete végéig emlékezni fog a hibájára, az FC Fehérvár kiharcolhatta volna a hosszabbítást a DVSC otthonában a Magyar Kupa 2007–2008-as kiírásának negyeddöntőjében, ha a középpályás nem lövi saját kapujába a labdát (Fotó: Nemzeti Sport)
A hiba a futball része – összeállításunkban felelevenítünk két elképesztő jelenetet a magyar pályákról, megszólaltatva a szemtanúkat.

HA HIBA ÉS ÖNGÓL, a honi futball kedvelőinek szinte biztosan két játékos jut eszébe: az egyik Tokody Tibor, a másik Pavol Durica. Tokody Tibor a 2001. április 21-i, Újpest FC–Dunaferr SE (3–2) NB I-es meccsen szerzett öngólt: a vendégek játékosa, Lengyel Ferenc lőtt, Bíró Szabolcs lábbal hárított, a labda éppen Tokody elé került, aki nem teketóriázott, nyolc méterről, középről jobbal kilőtte a kapu bal oldalát... Még ma is hihetetlen visszanézni a képkockákat – kérdés, hogyan emlékeznek vissza rá a pályán lévők.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

„Nem hálás feladat erről beszélni, hiszen Tokody Tiborral együtt nőttünk fel, ő nyolcvanas, én pedig nyolcvanegyes születésű vagyok, együtt jártuk végig a korosztályos válogatottakat, barátként tekintek rá – mondta Szélesi Zoltán korábbi 28-szoros válogatott védő. – Természetesen emlékszem a jelenetre, hogyan is felejthetném el: a dunaújvárosi játékos lőtt, Bíró Szabolcs nem védett, mert ha így történt volna, nem lesz baj... Maradjunk annyiban, állt a kapuban. A viccet félretéve, a lábáról kipattanó labdát Tokody Tibor gyönyörűen lőtte be, csak éppen rossz kapuba. Hogy mi történhetett? Pillanatnyi képzavar. Ne feledjük, Tibi csatár volt, az ösztön dolgozott benne, automatikusan kapura fordult, és bumm, beverte! Mindenki arcára kiült a döbbenet, senki sem értette, mi történt. Ő is leguggolt, fogta a fejét, sokkot kapott. Miután eltelt néhány másodperc, elkezdtük biztatni, hogy fel a fejjel, még van időnk fordítani: nyertünk is három kettőre, miután Tamási Zoltán és Urbán Flórián is gólt szerzett. Tibi ekkor húszéves volt, fiatal, leblokkolt. Viszont a győzelmi mámorban, majd utána, az öltözőben, no meg a következő napokban, hetekben, sőt hónapokban és években, amit kapott tőlünk, azt nem rakta zsebre... Ilyen vérszívást ritkán lehetett tapasztalni! Megitta a hibája levét... Tamási Zoli is kérdezte, nekem kell gólt szerezni, hogy nyerjünk? Ez komoly? Ahogyan szokták mondani, kapta az ívet szépen.”

A dunaújvárosi oldalon Éger László sem értette, mi történik a pályán.

„Néztünk egymásra, lehetett érzékelni, hogy egy pillanatig mi sem örülünk, hiszen nem tudtuk, ilyen valóban megtörténhet-e – mondta lapunknak a korábbi kilencszeres válogatott hátvéd. – Mindenki ledöbbent, nem hittünk a szemünknek. Egyetértek azzal, aki azt mondja, Tokody Tibor ösztönösen lőtt, mégiscsak benne volt a csatárvér. Kihagyott egy pillanatra, s megtörtént a baj. Akad negatív és pozitív példa is arra, hogy ilyen vagy ehhez hasonló szituációban egy csapat megroggyan, vagy pluszerőt merít és talpra áll: sajnos ebben a történetben az utóbbi történt, hiszen bár Tokody öngóljával vezettünk kettő egyre a Megyeri úton, kikaptunk három kettőre. Érezni lehetett, hogy érte is harcol az Újpest.”

Csapattársai is hosszú ideig felemlegették Tokody Tibornak a Dunaferr elleni öngólját (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Csapattársai is hosszú ideig felemlegették Tokody Tibornak a Dunaferr elleni öngólját (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A másik emlékezetes öngól egyértelműen Pavol Duricához köthető: a Debrecen–Fehérvár FC Magyar Kupa-negyedöntő visszavágóján (2008. március 27.) 2–1-re vezetett a Loki, s mivel az első mérkőzésen is ez az eredmény született, az együttesek készültek a hosszabbításra. Aztán a DVSC tizenegyeshez jutott, a labda mögé Takács Zoltán állt, akinek ballábas, jobb alsó sarok felé tartó lövése után a Vidi kapusa, Sebők Zsolt kiütötte a labdát, az érkező szlovák játékos pedig próbált felszabadítani, de érthetetlen módon jobbal, tizenegy méterről nem a lelátóra, hanem a bal oldali kapufa segítségével a kapu bal oldalába bombázta. Az eredmény maradt a 3–1, így a Loki jutott az elődöntőbe, sőt a döntőt is megnyerte a Honvéd ellen, 9–1-es összesítéssel.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

„Aki látta, sohasem feledi a jelenetet – emlékezett Czvitkovics Péter, a Loki korábbi tízszeres válogatott középpályása. – Takács Zoltán sohasem lőtte korábban a jobb alsóba a labdát, dühös is voltam rá, amiért azt a sarkot választotta. Pavol Durica csak ki akarta lőni a kipattanó labdát a stadionból, aztán parádés gólt szerzett. Mi mosolyogtunk, a fehérváriak nem akartak hinni a szemüknek: Koller Ákos levette a csapatkapitányi karszalagot, a középpályás Polonkai Attila – aki szinte sohasem beszélt csúnyán – mondott néhány cifra mondatot. Ami megmaradt bennem, s így, tizenöt év után talán nem probléma, hogy elmondom, az Bede Ferenc reakciója: nyilván a játékvezető sem akart hinni a szemének, de mosolyogva csak annyit tett hozzá, hogy oké, akkor mehetünk is, itt nem lesz hosszabbítás. Igazából senki sem értette, mi történt, ráadásul mindez éles szituációban történt.”

Czvitkovics Péter csapattársa, Sándor Tamás sem hitt a szemének.

„Már mindenki a hosszabbításra készült, amikor tizenegyest kaptunk – mondta a korábbi 11-szeres válogatott támadó középpályás. – Egy pillanatig dühösek voltunk, hiszen a tizenegyes kimaradt, de érkezett Durica, és elképesztően nagy gólt rúgott. Nyilván fel akart szabadítani, nos, nem sikerült. A legtöbb fehérvári magába roskadt, fogta a fejét – mi is, csak éppen örömünkben. Ilyen nem mindennap történik, még tizenöt év után is beszélünk róla.”

Disztl László, a Vidi akkori vezetőedzője is úgy elevenítette fel az eseményeket, mintha csak a múlt héten történtek volna.

„Próbáltunk a támadósorban frissíteni, ezért küldtük pályára Duricát, akinek mondtuk is, próbáljon gólt szerezni, de nem egészen erre gondoltunk... – így a korábbi 28-szoros válogatott védő. – Amikor külföldön jártam, még ott is emlegették az emberek ezt az öngólt, annyira szokatlan mozdulatsort láthattunk. Ez a gól teljesen a földbe döngölt minket, mindenki a fejét fogta, ráadásul így már a Loki állt továbbjutásra. Ezután Durica nem is játszott a Vidiben, nem ezért, más probléma miatt váltak el az útjaink. Nyilván sajnálta az ember, hiszen segíteni érkezett, a karrierjét akarta építeni, ám csalódnia kellett. Ez az öngól óriási csapást mért rá.”

Sebők Zsolt, a fehérváriak akkori kapusa szerint nem engedik az emberek, hogy elfelejtse ezt a meccset...

„Éppen a napokban, edzésen mondta a mezőnyjátékos a kapusnak, hogy jó helyre üsd ki a labdát tizenegyes után, nehogy baj legyen... – mondta az ETO FC kapus­edzője. – Ami Durica öngólját illeti: már a büntető előtt volt feszültség, hiszen megbeszéltük, nehogy bántsuk a Loki játékosát, Dombi Tibort a tizenhatoson belül, mi­vel előszeretettel esik el. Mohl Dávid mégis megtette, csapatkapitányunk, Koller Ákos jól meg is rázta Dávidot... Szerettem az éles szituációkat, amikor úgymond hőssé válhatsz, így pozitív gondolatokkal vártam a tizenegyest, ki is ütöttem a labdát, de a kipattanót Durica a lelátó helyett a bal felsőbe rúgta. A világ omlott össze bennünk, le akartunk menni a pályáról. Bede Ferenc is csak mosolygott, a játékvezető sem hitte el, amit látott. Az öltözőben nyilván senki sem bántotta, tudtuk, nem akart ő rosszat, de utána távozott tőlünk.”

„Igazi világszám” volt az MTK 1994-es öngólja
Hihetetlen jelenet játszódott le 1994. május 7-én, az MTK–Sopron (1–2) NB I-es bajnoki mérkőzésen. A találkozót a házigazda kék-fehérek kezdték, a játékosok a saját térfelükön passzolgatták a labdát, amikor Turbék István úgy döntött, hogy bevonja a játékba a csapat kapusát, Piel Zoltánt. A probléma csak az volt, hogy a kapus nem tudta átvenni a labdát, elpattant a lába mellett, és a kapu jobb alsó sarkában kötött ki. Popovics Sándor vezetőedző együttese úgy került hátrányba, hogy a soproni játékosok közül csak Deák Gábor ért labdába a félpálya környékén, ő is csak azért, mert rárúgták a labdát.
„Egy-egy átsörözött este után arra riadok, hogy álmomban középkezdés után Kenesei Krisztián Hámori Ferenchez passzol, ő hátrateszi a labdát a jobbhátvéd Turbék Istvánnak, ő pedig hazaad. Látom, ahogy gurul a labda harmincöt méterről a saját kapunk felé, kapusunk, Piel Zoltán pedig akkora luftot rúg, hogy a jobb lába majdnem átszáll a szomszédos BKV-sporttelepre. Úgy kaptunk gólt a Soprontól a meccs első percében, hogy az ellenfél még labdába sem ért. Igazi világszám volt” – emlékezett vissza a történtekre 2010-ben, lapunknak adott interjújában Popovics Sándor.
N. ZS.

TODOROVICS ÖNGÓLJA 0:55-NÉL

A legrangosabb meccseken is előfordul ügyetlenkedés
Váratlan, olykor kupadöntő kimenetelét meghatározó hibák határainkon túl is előfordulnak. Muhamed Besicnek megadatott, hogy a Premier League-ben futballozzon: a Ferencvárostól 2014 nyarán igazolt az Evertonhoz, és bemutatkozása után egy perccel sarkazása után gól is született. Csakhogy a Chelsea középpályását, John Obi Mikelt indította a trükkel, aki aztán Diego Costának adott gólpasszt, beállítva a 6–3-as végeredményt. Steven Gerrardnak néhány hónappal korábbról lehettek keserű emlékei a Chelsea-ről: a Liverpool három fordulóval a vége előtt a második helyezett Manchester Cityhez képest három pont előnnyel fogadta a Chelsea-t, ám az első félidő hosszabbításában éppen a Pool klublegendája csúszott el utolsó emberként és adta ajándékba Demba Bának a vezető gólt, s mint kiderült, a győzelemmel együtt a Manchester Citynek a bajnoki címet is.
Loris Karius a 2018-as Bajnokok Ligája-döntőben írta be nevét a futballtörténelem lapjaira – nem dicső módon. A Liverpool két gólt kapott közvetlenül a német kapus súlyos hibája miatt, és a Real Madrid éppen két góllal, 3-1-re megnyerte a meccset. Bár a nyári világbajnokság döntőjében szerzett öngóljáért kevésbé okolható Mario Mandzukic, különösen fájó lehet neki, hogy Franciaország ezzel szerzett vezetést, és hogy a sportág legfontosabb eseményén csúsztatta saját kapujába a labdát. Romelu Lukaku két európai kupadöntőben nyújtott alakításával is kiérdemelte a szereplést ebben a gyűjtésben. A 2020-as Sevilla–Inter Európa-liga-döntőben 2–2-es állásnál Die­go Carlos ollózta volna méterekkel a kapu mellé a labdát, ám a belga csatár ref­lexmozdulattal a saját kapujába lőtt, és az utolsó húsz percben már nem változott az eredmény. Az idei Bajnokok Ligája-döntőben előbb csapattársa, Federico Dimarco kapura tartó fejesét blokkolta, majd az utolsó percekben közvetlen közelről Edersonba fejelte a labdát a döntő legnagyobb ziccerénél. A Manchester City köszönte szépen, és megnyerte a Bajnokok Ligáját.
A 2021-es Villarreal–Manchester United Európa-liga-döntő különleges tizenegyespárbajjal zárult. Egymás után huszonegyszer lőttek a csapatok hibátlanul a kapuba, ráadásul a spanyolok kapusa, Géronimo Rulli is betalált. David de Geán múlt, hogy újraindul-e a sorozat az első rúgóval, ám gyenge lövését hárította Rulli, így az El-serleg a Villarrealé lett.
M. D.
Loris Karius
Loris Karius
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik