NB I: Botka Endre szinte hazatér Kecskemétre

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.05.13. 09:30
null
Botka Endre saját bevallása szerint a Kecskemétben lett igazán első osztályú játékos (Fotó: Zalai hírlap)
Bajnokként érkezik Kecskemétre a Ferencváros, de nem motiválatlanul – mondta lapunknak Botka Endre.

Ismerős a környezet – nem titok, Botka Endrének a kecskeméti szereplés mást jelent, mint a többi idegenbeli bajnoki. A védő ugyanis csaknem egy évtizede, 2014 őszén, 19 évesen fél évig a KTE kölcsönjátékosa volt.

„Nagyon jó emlék az az időszak      – mondta lapunk kérdésére a 28 éves védő. – Kispesten nevelkedtem, volt három NB I-es mérkőzésem a Kecskemétre kerülésem előtt, és az a néhány hónap nagy lökést adott a karrieremnek. Mondhatom, itt lettem igazán első osztályú játékos, s bár Kispesten mutatkoztam be, a KTE színeiben kaptam folyamatosan lehetőséget az első osztályban. Nagyon kellett nekem az az időszak. Bekő Balázs volt a vezetőedző, aki bízott bennem, a mai napig tartom vele a kapcsolatot. Az első kecskeméti bajnokin éppen a Ferencvárost fogadtuk, és Böde Dániel három góljával nyert három-egyre a Fradi.”

A védőnek értelemszerűen nem a gólszerzés az elsődleges feladata, eddig nyolcszor volt eredményes az élvonalban: hatszor ferencvárosiként, egyszer a Honvéd játékosaként (a DVSC ellen 3–3-ra végződő meccsen) talált be, az első NB I-es gólját pedig kecskemétiként szerezte 2014 októberében.

„Mégpedig Pakson! – vágta rá Botka Endre. – Hogyne emlékeznék... Nyertünk három-kettőre, Bebeto és Balázs Zsolt szerzett még gólt, és az is megvan, hogy Laczkó Zsolt adta a ­gólpasszt, vele pedig manapság a válogatottnál dolgozunk együtt. Régen volt, de jó szívvel emlékezem arra a fél évre – télen aztán a Honvéd visszarendelt.”

A játékos ma már hatszoros bajnok (2017-ben Kispesten, aztán ötször zöld-fehérben lett aranyérmes), és 21-szeres válogatott. A szombati összecsapásra már úgy érkezik ­Sztanyiszlav Csercseszov együttese, hogy ebben az idényben is az élen végzett, de Botka élénken tiltakozott az ellen, hogy tét nélküli lenne az összecsapás a Fradi számára.

„Nagyon sokat jelentett mindannyiunknak, hogy jó játékkal legyőztük a Kisvárdát – mondta a játékos. – Igaz, hogy a bajnoki cím biztossá vált a mérkőzést megelőző este, de nem akartuk, hogy bárki azt gondolja, a Honvéd nyerte meg nekünk, és minket emiatt már nem is érdekel annyira a saját mérkőzésünk. Ez nem így működik, nyerni akartunk, mint minden mérkőzésen, és ez így volt egy hete, és így lesz szombaton is. Furcsa, de most a megszokotthoz képest fordult a helyzet, a házigazdának van több vesztenivalója, rajta van nagyobb nyomás. Azért is fontos nekünk a meccs, mert ebben az idényben egyik mérkőzésen sem tudtuk legyőzni a KTE-t: Kecskeméten kikaptunk, a Groupama Arénában döntetlen lett, és azt mondatja velünk az »öltözői egónk«, az nem lehet, hogy nem tudjuk megverni őket. Az szinte mellékes, hogy lekerült rólunk a teher, mert megvan a bajnoki cím, ugyanakkor Fradi-futballistaként minden mérkőzésen győzelmi kényszer alatt játszunk, ehhez hozzászokhattunk, az sem befolyásol bennünket, ha van, az sem, ha nincs nyomás. Magunk és a közönségünk miatt is győzni akarunk. Ezzel együtt persze elismerjük a KTE idei kiugró teljesítményét, végig kiegyensúlyozottan, jól, sőt sokszor kifejezetten élvezetesen futballozott – ezért is lehet ez a szombati egy jó mérkőzés.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik