NB I: Csercseszov körülírta, miért kell a Zenit ásza a Fradinak

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.05.10. 10:45
null
Egy ösztönös, játékoskori mozdulat Csercseszovtól (Fotó: Dömötör Csaba)
A Ferencváros újabb bajnoki címe kiváló alkalmat kínál az orosz lapoknak arra, hogy szép sorban interjút készítsenek Sztanyiszlav Csercseszovval. A zöld-fehér labdarúgócsapat vezetőedzője ezúttal a championat.com-nak értékelte az idényt, vázolta a jövőbeli terveket, jellemezte az erősítésnek szerinte ideális Daler Kuzjajevet – Andrej Pankov interjújából szemlézünk. 

 

„Ezúttal megúsztam szárazon – válaszolta Sztanyiszlav Csercseszov arra a bevezető kérdésre, amely arra vonatkozott, hogy játékosai ismét lepezsgőzték-e a ruháját a bajnoki ünnepléskor. – Bementem az öltözőbe, gratuláltam a játékosoknak a győzelemhez, kihirdettem a hétvégi szabadnapokat, majd csendesen távoztam. Nem tudom, ezután mi történt odabent, de amikor legközelebb az öltözőben jártam, folyóként hömpölygött ott a pezsgő…”

Ahogyan a napokban a Szport-Ekszpressznek is elmondta, Csercseszov megismételte: noha a fő cél a következő idényben is a magyar bajnoki cím megszerzése, természetesen célkeresztben van a Bajnokok Ligája csoportköre.

„A bejutás a klubnak pénzügyi siker, a játékosoknak és az edzőknek presztízskérdés – fogalmazott Csercseszov. – De a kvalifikáció hihetetlenül nehéz: nyolc mérkőzést kell megvívni hozzá, tulajdonképpen felér egy külön idénnyel. Gyakorlatilag most is egy hosszú, nehéz, dupla idény van mögöttünk, amely egyfelől remek fejlődési lehetőséget kínált a stábnak, másfelől viszont felemésztett minden időt és energiát, feltöltődésre alig maradt lehetőség.”

A vezetőedző szerint egy ilyen hosszú idény során szinte elkerülhetetlen a hullámvölgybe kerülés, ahogyan az a Fradival is megtörtént tavasszal.

„Egy hónapon át kínlódtunk, aminek több oka is lehetett: a sérülések, az Európa-ligából való kiesés okozta lelki törés, esetleg más. De összességében elégedettek vagyunk, hiszen a csapat újra bajnok lett, az európai kupaporondon olyan messzire jutott, mint a megelőző ötven évben egyszer sem, és ismét megteremtettük a lehetőséget arra, hogy a Bajnokok Ligája csoportköréért harcoljunk. De nagyon szeretném tovább erősíteni a csapatot, nem hagyatkozhatunk a véletlenre. Ha úgy tetszik, szélesítenünk kell a biztonsági tartalékot. Emlékezzünk a Qarabag elleni tavalyi mérkőzésre, amelyen tizenöt percnyi rossz játék elég volt ahhoz, hogy kipottyanjunk a Bajnokok Ligájából.”

Csercseszov utalt arra, hogy a jó szereplés azzal járt: néhány fontos játékos (Boli, Laidouni) visszautasíthatatlan ajánlatot kapott más kluboktól, őket pótolni kellett/kell, és nem egyszerű egyből bevethető helyettest találni. Ezen a ponton szóba került a Zenittel bajnokságot nyerő középpályás, a 30 éves, 46-szoros orosz válogatott Daler Kuzjajev, akit a pletykák szerint a Ferencváros trénere szívesen látna csapatában.

Daler Kuzjajev (Fotó: AFP)
Daler Kuzjajev (Fotó: AFP)

 

„Ha Kuzjajev tényleg el akarja hagyni a Zenitet, miért menne Törökországba? Miért ne jönne a Ferencvároshoz? Hagyunk neki kis időt a pihenésre, aztán majd megkeressük, és tudakozódunk a terveiről. Hiába a sok brazil csapattárs, ő a Zenit legfontosabb játékosa. Nem lehet tizenegy Malcolmmal pályára lépni – utalt Csercseszov az orosz góllövőlistát 22 góllal vezető brazil támadóra. – A csapatban kiegyensúlyozottságra van szükség, és azt Kuzjajev teremti meg. Ha esély mutatkozik egy ilyen labdarúgó megszerzésére, azt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Világos számunkra, hogy nem állunk az érdeklődők első sorában, ennek ellenére próbálkozni fogunk.”

Az FTC edzőjét természetesen azokról a pletykákról is kérdezték, amelyek szerint több oroszországi klub is szívesen látná a vezetőedzői székében.

„ Ferencváros vezetőedzője vagyok, nemrég hosszabbítottam meg a szerződésemet, a saját feladataimra összpontosítok. Azon dolgozom, hogy felkészítsem a csapatot a Bajnokok Ligájára. Pletykák mindig voltak, vannak és lesznek is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik