FTC: főszereplő lehet a következő hetekben Anderson Esiti

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.02.15. 10:08
null
Anderson Esiti már nagyon várja, hogy pályára lépjen az Európa-liga nyolcaddöntőjében (Fotó: Kovács Péter)
Akkor sem törik össze, ha nem úgy megy neki a játék, ahogyan szeretné. Anderson Esiti, a Ferencváros nigériai középpályása a távozók és sérültek miatt középpontba kerülhet.  

Itt a nagy lehetőség. A téli átigazolási időszakban az Union Berlinhez szerződő Aissa Laidouni távozása, illetve a hétvégén Kisvárdán megsérülő Muhamed Besic kiválása után főszerep várhat rá a következő hetekben. Anderson Esiti 2023-ban a Vasas elleni 0–0 alkalmával, az Újpest elleni 3–1-es győztes derbin és Kisvárdán (0–0) is a kezdőcsapat tagja volt, Pakson (3–1) pedig csereként szállt be, ez is jól mutatja, a szakmai stáb bízik benne.

„Vannak távozóink és sérültjeink, de ez Sztanyiszlav Csercseszovnál nem garancia arra, hogy valóban játszom – mondta a nigériai játékos. – Vezetőedzőnk sokszor bennünket is meglep néhány húzásával, ne feledjük, Adama Traoré is játszott már bal oldali védőként, holott ez korábban aligha vetődött volna fel bármelyikünkben is. Eddig is keményen dolgoztam, ezután sem lazítok, ebből a szempontból semmi sem változik.”

NÉVJEGY
Anderson Esiti
Nemzetisége: nigériai
Életkora: 28 éves
Posztja: védekező középpályás
NB I-es mérkőzései/góljai: 21/2
Piaci értéke: 2 millió euró
A 28 esztendős védekező középpályás sokszor egészen másképpen látja a labdarúgást, mint társai. A beszélgetések alkalmával hajlamos elmerengve különös megvilágításba helyezni a játékot és a csapaton belüli helyzetét.

„A futballban gyakori, hogy egy játékos egyszer fent, másszor lent van
– folytatta. – Előfordult, hogy az elmúlt hónapokban nem úgy ment a játék, ahogyan szerettem volna, de ez lelkileg nem billentett ki az egyensúlyomból, hiszen ettől még ugyanúgy a csapat tagja vagyok, mintha szárnyalnék. Sokszor csak csereként szálltam be néhány percre, de akkor is elégedett vagyok, ha azért küldenek be, hogy tartsuk az eredményt, állítsam meg a támadókat, és ez sikerül.”

Anderson Esiti egy éve – 2022 februárjában – a görög PAOK együttesétől érkezett a Ferencvároshoz, Szta­nyiszlav Csercseszov kifejezett kérése volt, hogy szerezzék meg a jó kötésű futballistát. A középpályás előbb kölcsönbe, majd végleg a magyar bajnokhoz került, tizenkét hónap elteltével úgy érzi, a ferencvárosi ajánlat elfogadásánál jobb döntést nem is hozhatott volna.

„Sztanyiszlav Csercseszov mindig hitt bennem, tudja, mire vagyok képes. Ha nem is játszom tökéletesen, akkor is a legjobbamra törekszem, nincs olyan mérkőzés, amelyen ne adnék ki mindent magamból. Reggelente hálát adok az égnek, hogy mindennap azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek, futballozhatok.”


A zöld-fehérek 19 kört követően 14 pont előnnyel vezetik a tabellát, előnyük behozhatatlannak tűnik, és miután szombaton (17 órától) a második helyen álló Kecskemétet fogadják, ez a különbség a hétvégén tovább nőhet. Anderson Esiti úgy látja, az NB I-ben minden csapat taktikailag felkészült, keményen harcol, a KTE pedig kifejezetten lendületes.

„Két vereségünk van a bajnokságban, az egyiket Kecskeméten szenvedtük el. Rendkívül nehéz volt a pálya talaja, a hazaiak jól harcoltak, sok ügyes játékosuk van. Nem véletlenül állnak a második helyen. A tavaszt összességében jól indítottuk, eddig veretlenek vagyunk, a három győzelem mellé két döntetlen csúszott be, mindenesetre a nagy előnyünk dacára sem lankadhat a figyelmünk. A lehető legtöbb pontot szerezve minél hamarabb le akarjuk zárni a versenyt a bajnoki címért.”

Az afrikai futballistának szombaton vigyáznia kell a sárga lappal, mert ha az eddigi négy mellé kap még egyet a KTE ellen, az azt követő fordulóban, Debrecenben nem léphet pályára.

„Tudok róla, ám ettől még beleadok mindent!”    – vágta rá.

A ferencvárosi játékosok különös helyzetben vannak, csütörtökön nyugodtan nézhetik, amint a riválisok a 16 közé jutásért küzdenek egymással az Európa-ligában. A Barcelona például a Manchester Unitedet fogadja, de vajon Anderson Esiti nézi-e a meccset, meccseket?

„Nem vagyok túlzottan nagy meccsnéző – mondta. – A fiaim még túl kicsik ahhoz, hogy lekösse őket egy-egy mérkőzés, én pedig egy speciális program segítségével elemzem a találkozókat. A telefonomon és a laptopomon is rajta van a program, ennek segítségével mindent meg tudok nézni. A teljes mérkőzéseket, az összefoglalókat, vagy akár egy játékosra leszűkítve a fontosabb mozzanatait. A Manchester Unitedből kedvelem a brazil Casemirót, az ő csütörtöki játékát biztosan elemzem. Szóval, vigyázni kell velem, mindent látok.”


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik