Doll estig még „nem százas”; Bödétől retteghetnek Kispesten

Vágólapra másolva!
2017.04.01. 12:39
null
A Budapest Honvéd a Ferencvárost fogadja (Fotó: Veres Viktor)
A labdarúgó NB I 24. fordulójának mérkőzéseit rendezik meg szombaton – háromhetes szünet után láthatunk élvonalbeli bajnoki meccseket hazánkban. A játéknap slágere a Bp. Honvéd–Ferencváros összecsapás, míg a legjobb formában lévő két csapat Pakson méri össze erejét, a tolnai településre a Videoton FC látogat. Puskás Ferenc ma lenne 90 éves, Király Gábor a 41. születésnapját ünnepli – ezekről, és sok más érdekességről is olvashatnak cikkünkben.

Háromhetes szünet után folytatódnak az NB I küzdelmei. A világbajnoki selejtezők miatt mindenképpen lett volna két hét „pihenő”, ám azért, hogy a válogatott hatékonyabban fel tudjon készülni a portugálok elleni mérkőzésre, a selejtezőt megelőző hétvégén sem rendeztek NB I-es fordulót.

A Portugália elleni meccsre készülő válogatott első, bő (27 fős) keretébe még 12 NB I-es labdarúgó kapott meghívót, a Lisszabonba utazó 23 fős keretbe már „csak” nyolc itthon játszó futballista fért be, míg a 3–0-ra elveszített vb-selejtezőn csupán három olyan játékos lépett pályára, aki az NB I-ben szerepel: kezdőként Vinícius (Videoton) és Gera Zoltán (FTC), csereként Lovrencsics Gergő (FTC) kapott lehetőséget.Ha nemzeti csapatunk összeállítását (zárójelben a cserékkel) a labdarúgók vezetéknevei helyett a klubok nevével írjuk fel, akkor így fest a felállás: RB Leipzig – Le Havre, Dijon (Ferencváros), Videoton, Dinamo Kijev, Hapoel Beer-Seva – al-Vahda, Bologna, Ferencváros (Greuther Fürth), Pogon Szczecin (Bröndby) – Hoffenheim.

De már túl vagyunk a vb-selejtezőn, a bajnoki szünetnek vége, az NB I-ből hátralévő tíz fordulót két hónap alatt, május 27-ig „lezavarják” a csapatok. Egy hétközi fordulót iktattak be: április 11-én, kedden és 12-én, szerdán rendezik a 26. kör találkozóit. A hétvégén a 24. forduló mérkőzéseit játsszák, nézzük, az egyes találkozókhoz milyen statisztikai érdekességek, sorozatok kapcsolódnak.

GYIRMÓT FC GYŐR–MTK BUDAPEST, 18.00

♦ Továbbra is a Gyirmót FC Győr nyeretlenségi sorozata a leghosszabb az NB I-ben, a kisalföldiek 12 forduló óta képtelenek győzni. Némi pozitívum, hogy az újonc a tavaszi négy bajnokijából csak egyet vesztett el (Haladás 1–2), háromszor döntetlent játszott (a Pakssal, a Vasassal és a Mezőkövesddel) – az őszt viszont sorozatban nyolc vereséggel zárta.

♦ Az MTK az őszi szezont úgy fejezte be, hogy az utolsó öt bajnokijából négy döntetlenre végződött, a Haladással, a DVSC-vel, az Újpesttel és a Ferencvárossal is 1–1-et játszott. 2017-ben viszont még nem ikszelt, felváltva vesztett és győzött – ha a sorozat folytatódna, most vereség következne…

♦ Pályaválasztóként csupán két győzelme van a Gyirmótnak, szeptemberben a DVTK-t és a Vasast verte meg egyaránt 1–0-ra. Azóta hat bajnokit játszott hazai környezetben, ötször kikapott, a Pakssal ikszelt.

♦ Egymás után 17 idegenbeli bajnokit vívott meg siker nélkül az MTK Budapest (2015 novemberétől 2017 februárjáig nem tudott vendégként győzni, kilencszer ikszelt, nyolcszor kikapott), ezt a hosszú, negatív sorozatot zárta le a legutóbbi idegenbeli fellépésén: Mezőkövesden a DVTK-t verte meg 3–2-re.

♦ A két csapat a 2011–2012-es idényben találkozott egymással először bajnoki mérkőzésen, az NB II Nyugati csoportjában. Gyirmóti összecsapásukat 2011. szeptember 10-én az MTK nyerte meg 3–1-re (gólszerzők: Weitner Ádám, illetve Rafe Wolfe, Frank Richárd, Tischler Patrik), a tavaszi szezonban, a Hidegkuti Nándor Stadionban 1–1-re végeztek (Kanta József vezető góljára Kardos Norbert válaszolt). Az NB I-ben az ősszel Gyirmóton 0–0-t játszottak, míg az Új Hidegkuti Nándor Stadion első bajnokiján Torghelle Sándor találatával az MTK nyert 1–0-ra.

VASAS FC–DEBRECENI VSC, 18.00

Úgy tűnik, jót tett a szünet a Vasasnak. Az angyalföldiek a portugálok elleni válogatott meccs előtti hetekben egymás után két bajnokit vesztettek el, előbb 1–0-ra kikaptak az MTK vendégeként, majd – még a 20. fordulóból elhalasztott mérkőzésen – pályaválasztóként 3–2-re alulmaradtak a Haladással szemben. A szombathelyiek elleni találkozó érdekessége az volt, hogy ebben az idényben bajnokin először kapott három gólt a Vasas. A bajnoki szünet után viszont győzelemmel kezdtek a piros-kékek, az Újpest otthonában 2–1-re nyertek a Magyar Kupa negyeddöntő első meccsén.

♦ Négy héttel ezelőtt a Debrecen legyőzte a DVTK-t, azzal a sikerrel hétmeccses nyeretlenségi sorozat végére tett pontot. A gödörből azonban nem jött még ki a csapat, egy héttel később ugyanis odahaza 3–1-re kikapott a Pakstól.

Legutóbbi tíz NB I-es mérkőzéséből csak kettőt nyert meg a Vasas, a két borsodi együttest, a DVTK-t és a Mezőkövesdet verte meg. Nem mellékesen csak ezt a két találkozót úszta meg kapott gól nélkül. Összehasonlításként: az első 13 fordulóban kilenc győzelmet arattak az angyalföldiek.

Előző három idegenbeli bajnokiját elvesztette a DVSC, ráadásul ezeken a meccseken nem szerzett gólt a Loki (Haladás 0–1, Újpest 0–2, Honvéd 0–1), az idegenbeli góltalansági széria 270 játékperce tart. Vendégként sorozatban kilenc NB I-es mérkőzésen kapott gólt a csapat, legutóbb augusztus 7-én, Mezőkövesden nem talált be az ellenfél a Debrecen kapujába (1–0-ra győzött a DVSC).

♦ Ideiglenes otthonában, a Szusza Ferenc Stadionban két hazai bajnokit játszott eddig a Vasas, és egyszer sem sikerült győznie: a Gyirmóttal 1–1-et játszott, a Haladástól 3–2-re kikapott. A Magyar Kupában viszont a Megyeri úton előbb megverte az NB II-es Dorogot 4–0-ra, majd az Újpestet is legyőzte (2–1-re), igaz, az utóbbi meccsen nem pályaválasztó volt, hanem vendég.

♦ Az őszi szezonban, július 24-én „edzőbuktató meccset” játszott a Vasas a DVSC-vel az Illovszky Rudolf Stadionban: a fővárosiak 0–1-ről fordítva 3–1-re legyőzték a debrecenieket, akiknél a kudarc után váltás történt a kispadon: Kondás Elemér helyett ideiglenesen Herczeg András lett a Loki vezetőedzője. Herczeg két győztes meccsen irányította a DVSC-t, majd átadta helyét a portugál szakembernek, Leonel Pontesnek. A két csapat őszi második találkozóján, Debrecenben is a Vasas győzött, méghozzá 2–1-re.

PAKSI FC–VIDEOTON FC, 18.00

A legjobb formában lévő két csapat találkozik egymással Pakson. A hazaiak hármas győzelmi sorozatban vannak, utóbbi hat mérkőzésükön veretlenek maradtak, ebből ötször nyertek, egyszer ikszeltek – a megszerezhető 18 pontból 16-ot begyűjtöttek. Ennél hosszabb veretlenségi szériájuk 2015 őszén volt legutóbb, akkor egymás után tíz bajnokin nem találtak legyőzőre. Azt a remek szériát az akkori listavezető Ferencváros zárta le, amely 5–0-ra győzött Pakson. A paksiak most is az első helyezettet fogadják, ezúttal a Videotont.

A Videoton hét forduló óta veretlen, jelenleg ez a leghosszabb ilyen sorozat a magyar élvonalban. A fehérváriak legutóbb még 2016. november 19-én kaptak ki, Mezőkövesden (2–1-re). Azóta ötször győztek, kétszer döntetlent játszottak.

Otthon – egyedüliként az NB I-ben – ebben az idényben még veretlen a Paksi FC, négyszer győzött, hétszer ikszelt, a 11 mérkőzésen összesen hat gólt kapott, egynél többet egyszer sem. Előző három hazai meccsét megnyerte. Pályaválasztóként legutóbb az előző idény végén, 2016. április 23-án veszített, a Haladástól kapott ki 3–2-re.

♦ A tavaszi szezonban a Videoton eddig egy gólt kapott: rögtön az első fordulóban, az Újpest elleni mérkőzés 7. percében a lila-fehérek támadója, Mihajlo Perovics volt eredményes. Azóta, azaz 353 játékperce érintetlen a Vidi kapuja.

♦ Az ősszel hazai pályán háromszor játszott 0–0-t a Paks, az FTC-vel, a Gyirmóttal és az MTK-val. A fővárosi kék-fehérekkel lejátszott meccse (2016. szeptember 24.) óta hatszor lépett pályára odahaza, és mind a hat találkozón szerzett gólt.

♦ A Mezőkövesd otthonában elszenvedett 2–1-es vereség óta háromszor játszott idegenben a Videoton: előbb győzött Debrecenben, majd ikszelt a Haladás és a Ferencváros vendégeként.

♦ Az első három tavaszi fordulóban a Videoton mind a nyolc gólját légiós labdarúgó szerezte: Marko Scsepovics háromszor, Danko Lazovics kétszer, míg Asmir Suljic, Anel Hadzic és Stopira is egyszer volt eredményes. A legutóbbi fordulóban egyikük sem talált be, ellenben a tavaszi szezonban először szerzett gólt magyar labdarúgó a Vidiben. Pontosabban magyar állampolgárságú játékos: a nemrég honosított (és azóta már a válogatottunkban bemutatkozó) Vinícius Paulo. Viníciusszal együtt Suljic – most már Suljic Asmir – is letette a magyar állampolgári esküt, ő a tavaszi nyitó fordulóban, az Újpest ellen még bosnyák állampolgárként talált be Balajcza Szabolcs kapujába.


DIÓSGYŐRI VTK–ÚJPEST FC, 18.00

A DVTK az egyetlen csapat, amely mind a négy tavaszi bajnoki mérkőzését elvesztette, a Mezőkövesdtől, az MTK-tól, a DVSC-től és a Videotontól kapott ki. Az ősszel már volt egy hasonlóan rossz sorozata, akkor is egymás után négy bajnokit veszített el (FTC, Honvéd, Haladás, Paks). Akkor a Vasas elleni hazai iksszel vetett véget a negatív szériának.

Nincs jó passzban az Újpest, utóbbi három tétmérkőzésén nem sikerült nyernie (ráadásul mind a három meccset a Szusza Ferenc Stadionban játszotta): előbb bajnokin kikapott a Fraditól, majd ikszelt a Honvéddal, míg szerdán a Magyar Kupa-negyeddöntő első mérkőzésén alulmaradt a Vasassal szemben. Biztató lehet, hogy szombaton nem otthon és nem fővárosi riválissal játszik…

♦ A négy tavaszi bajnokiján az ellenfelek összesen 11-szer vették be a Diósgyőr kapuját, a DVTK az egész idényt tekintve már 47 kapott gólnál jár (mérkőzésenként 2.043-as átlag), ez magasan a legtöbb az NB I-ben.

♦ Mezőkövesden eddig két NB I-es mérkőzést játszott az Újpest, mind a kétszer a mezőkövesdi együttes volt a házigazda. 2014 tavaszán 1–0-ra, míg 2016 őszén 2–0-ra győzött Nebojsa Vignjevics együttese. Most azonban nem a Mezőkövesd, hanem a DVTK fogadja a lila-fehéreket. A diósgyőriek vendégeként előző hat meccsét elvesztette a Újpest, 2012 óta a piros-fehérek otthon négyszer 2–1-re, egyszer 2–0-ra és egyszer 1–0-ra verték meg a fővárosiakat. Az előző három DVTK–Újpest mérkőzés forgatókönyve hasonló volt: a vendégek szerezték meg a vezetést, a hazaiak fordítottak, és 2–1-re győztek.

A DVTK és az Újpest is pályára lépett szerdán a Magyar Kupában, a diósgyőriek a Ferencváros vendégeként játszottak, míg az újpestiek odahaza a Vasassal mérkőztek meg. Mind a két együttes 1–0-ra vezetett a szünetben, aztán 2–1-re kikapott, így egygólos hátrányban várja a jövő heti visszavágót.

Bódog Tamás, a DVTK új szakvezetője első magyar élvonalbeli mérkőzésére készül vezetőedzőként. Az NB I-ben ebben a szezonban debütáló edzők közül a norvég Henning Berg (Videoton) vereséggel (DVTK, 1–2), a portugál Leonel Pontes (DVSC) döntetlennel (MTK 1–1) mutatkozott be.

A DVTK és az Újpest eddig 101 élvonalbeli bajnoki mérkőzést játszott egymással, 45-ször a fővárosiak, 17-szer a diósgyőriek győztek, 39 meccs döntetlennel ért véget.

♦ A DVTK-stadion építése szépen halad, erről ITT tekinthet meg friss drónfelvételeket.


SZOMBATHELYI HALADÁS–MEZŐKÖVESD, 18.00 (M4 SPORT)

Az ősszel nem ment a Haladásnak a két újonc ellen. A Mezőkövesddel pályaválasztóként ikszelt (1–1), idegenben 3–0-ra kikapott tőle, és a Gyirmóttól is vereséget szenvedett (0–1 Sopronban). A tavaszi szezonban a két újonc közül eddig csak a Gyirmóttal játszott, s az Alcufer Stadionban 2–1-re nyert.

♦ Jól kezdte a tavaszi szezont a Mezőkövesd, hiszen a nyitányon 3–0-ra legyőzte a DVTK-t, ám azóta nem sikerült bajnoki meccset nyernie: kikapott a Pakstól és a Vasastól, majd ikszelt a Gyirmóttal. A Magyar Kupában sikeresebben szerepel, kedden a negyeddöntős párharc első meccsén 3–1-re megverte a Szolnokot.

Soproni albérletében hónapokig veretlen volt a Haladás (legyőzte a Ferencvárost és a Debrecent, ikszelt az MTK-val és a Videotonnal), ám a szép sorozat lezárult, február 25-én a Hali 2–0-ra kikapott az Újpesttől. Azóta csak idegenben lépett pályára.

Látogatóként négy mérkőzés óta nyeretlen a Mezőkövesd. A gyirmóti siker után kétszer ikszelt (a DVSC-vel és az Újpesttel), majd vereséget szenvedett a Honvéd és a Paks vendégeként.

♦ A Haladás eddig két élvonalbeli bajnokin fogadta a kövesdieket, 2014 áprilisában 1–0-ra győzött, míg 2016 júliusában (Sopronban) 1–1-et játszott vele.

Király Gábor ma ünnepli a 41. születésnapját, a Szombathelyi Haladás kapusa 1976. április 1-jén született. A magyar élvonalban azért védett még„csak”109 bajnokin, mert 18 évig külföldön játszott. Az„NB I-es Király Gábor”március 11-én, az FTC–Haladás meccsen előzte meg a„válogatott Király Gábort”, a magyar nemzeti csapatban ugyanis 108 mérkőzésen védett, míg az előbb említett, Fradi elleni találkozó volt a 109. NB I-es bajnokija.

♦ A Haladás stadionjának építése lassan a „célegyenesbe” kerül, erről EBBEN A CIKKÜNKBEN olvashat részletesebben.


BP. HONVÉD–FERENCVÁROS, 20.30 (M4 SPORT)

Előző öt hazai bajnokiját megnyerte a Honvéd, sorrendben a Haladást (2–1), a DVTK-t (2–0), a Vasast (2–1), a Mezőkövesdet (1–0) és a Debrecent (1–0) győzte le. Legutóbb a Videoton nyert Kispesten, még szeptember 24-én.

A tavaszi szezonban még veretlen a Ferencváros: a bajnokságban kétszer ikszelt, majd kétszer győzött, a Magyar Kupában mind a három meccsét megnyerte. Legutóbbi négy tétmérkőzését behúzta.

♦ A két csapat ebben az idényben ötödször mérkőzik meg egymással, a korábbi négy összecsapásukat a Fradi nyerte meg. A bajnokságban előbb idegenben 1–0-ra, majd odahaza 3–2-re győzött, míg a Magyar Kupában a Groupama Arénában 2–1-re, Kispesten 2–0-ra diadalmaskodott. A Fradi támadója, Böde Dániel mind a két bajnokin szerzett egy-egy gólt, valamint a kupapárharc visszavágóján is eredményes volt. Böde már a Paksi FC labdarúgójaként is betalált a Honvéd kapujába (bajnokikon háromszor), és a Fradi játékosaként is megkeserítette a kispestiek életét.

A bajnokság tavaszi fordulóiban a Ferencváros őrizte meg a leghosszabb ideig a kapuját a góltól, az első három tavaszi bajnokiján nem kapitulált a Fradi védelme, majd a Haladás elleni találkozó 69. percében Jancsó András bevette az FTC kapuját.

Thomas Doll szombat este jubilál: a Ferencváros német vezetőedzője eddig 99 NB I-es mérkőzésen irányította az FTC-t, a Bp. Honvéd elleni lesz a magyar élvonalban a századik bajnokija. Mérlege a Fradival: 62 győzelem, 22 döntetlen, 15 vereség.

♦Minden idők egyik legjobb magyar labdarúgója, Puskás Ferenc 1927. április 1-jén született, tehát ma lenne 90 éves. A Bp. Honvéd–FTC mérkőzésen természetesen megemlékeznek a legendás kispesti futballistáról – erről, valamint a Honvéd meccseinek népszerűsítéséről és a stadionba kiérkező első ötszáz szurkoló ajándékárólITTolvashat. Lentebb pedig megnézheti az Öcsi bácsival 1990-ben készített interjút, amelynek legvégén az egyik mondatból megtudhatjuk, mennyire lelkesedett Puskás a Fradiért…

HÁT, EZ A FERENCVÁROS BETÖRT IDE IS…



NB I, 2016–2017, 24. FORDULÓ
ÁPRILIS 1., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Gyirmót FC Győr–MTK Budapest
Győr, Alcufer StadionVad II István
18.00: Vasas FC–Debreceni VSC
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Pintér Csaba
18.00: Paksi FC–Videoton FC
Paks, Városi Stadion
Erdős József
18.00: Diósgyőri VTK–Újpest FC
Mezőkövesd, Városi Stadion
Farkas Ádám
18.00: Haladás–Mezőkövesd
(Tv: M4 Sport)

Sopron, Városi Stadion
Szőts Gergely
20.30: Bp. Honvéd–Ferencváros
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Bozsik József Stadion
Solymosi Péter
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 23 13 5 5 49–20 +29 44
2. Budapest Honvéd 23 12 5 6 36–22 +14 41
3. Vasas FC 23 11 5 7 35–23 +12 38
4. Ferencvárosi TC 23 10 8 5 38–28 +10 38
5. Paksi FC 23 8 9 6 28–26 +2 33
6. Szombathelyi Haladás 23 9 5 9 28–31 –3 32
7. Mezőkövesd Zsóry FC 23 8 7 8 25–30 –5 31
8. Újpest FC 23 7 10 6 34–33 +1 31
9. MTK Budapest 23 6 8 9 18–27 –9 26
10. Debreceni VSC 23 6 6 11 24–30 –6 24
11. Diósgyőri VTK 23 6 3 14 26–47 –21 21
12. Gyirmót FC Győr 23 3 7 13 11–35 –24 16
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik