A Fradi 23 éve nem várta így az Újpest elleni derbit

Vágólapra másolva!
2015.09.12. 13:39
null
A legutóbbi, újpesti bajnoki derbin megállították a hazaiak Böde Dánielt. Most is sikerül? (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 8. körét rendezik ezen a hétvégén, valamennyi mérkőzés szombaton lesz. A legnagyobb érdeklődés természetesen az Újpest–Ferencváros derbit övezi, de előtte Kispesten Honvéd–Vasas meccset is játszanak – néhány évtizeddel ezelőtt ez a négy csapat a Népstadionban kettős rangadók keretében lépett pályára. Érdekességek a 8. forduló elé.

BP. HONVÉD–VASAS

♦ Utóbbi öt bajnoki mérkőzéséből csupán egyet nyert meg a kispesti együttes (Békéscsaba–Honvéd 1–4), ám az is tény, hogy három forduló óta veretlen: Újpesten ikszelt, Békéscsabán győzött, a PAFC-cal döntetlent játszott.

♦ Pályaválasztóként továbbra is veretlen a Honvéd, odahaza március 8. óta nem kapott ki. Azóta négyszer győzött, hatszor ikszelt. Utóbbi két hazai bajnokiján döntetlent játszott.

♦ Ebben a szezonban eddig két fővárosi alakulattal mérkőzött meg a Honvéd, az MTK-t odahaza felülmúlta, az Újpesttel idegenben ikszelt. Budapesti csapattól legutóbb az előző idény hajrájában, május 24-én kapott ki, a Ferencváros otthonában 1–0-ra veszített.

♦ A Vasas még nem játszott döntetlent a most folyó bajnokságban. Az NB I-ben legutóbb 2012 áprilisában remizett a piros-kék együttes (Vasas–Pápa 1–1).

♦ Az angyalföldiek három idegenbeli meccset játszottak, Diósgyőrben és Felcsúton kikaptak, Békéscsabán 2–0-ra győztek. Az első hét fordulóban csupán egy bajnokin nem kaptak gólt, ez a csabai fellépésükön történt.

A Honvéd hivatalos honlapja szerint a két gárdának ez lesz a 169. bajnoki mérkőzése egymás ellen. Az eddigi 168 találkozóból 60-at a kispestiek nyertek meg, 44-szer döntetlen született, 64 meccsen a Vasas győzött.

PUSKÁS AFC–SZOMBATHELYI HALADÁS

♦ A Békéscsabától elszenvedett hazai vereség óta nemcsak veretlen a PAFC, de még a kapuját sem vették be – immár 213 perce. A Vasas (1–0) és a Honvéd (0–0) elleni találkozót is megúszta kapott gól nélkül.

♦ Hazai pályán hét bajnoki mérkőzés óta nem játszottak döntetlent a felcsútiak. Márciusban ikszeltek a Videotonnal (0–0), azóta háromszor nyertek, négyszer alulmaradtak. A három győzelmüket úgy aratták, hogy nem kaptak gólt (KTE 4–0, Paks 1–0, Vasas 1–0).

♦ A Haladás a szezon eddigi meglepetéscsapata. Az előző kiírásban a kiesés ellen küzdő szombathelyi együttes most a második helyen áll a tabellán. Csak a bajnoki nyitányon kapott ki (otthon a Ferencvárostól), hat forduló óta mindig szerzett pontot. Legutóbb 2013 őszén volt ilyen jó szériája, akkor az első fordulóban 2–0-ra alulmaradt a Videoton vendégeként, majd egymás után hét bajnokin maradt veretlen. A sorozat hetedik állomása a Puskás FC elleni találkozó volt, amelyet Szombathelyen 2–1-re megnyert. A Hali most is a felcsútiak ellen vívhatja meg zsinórban hetedik veretlen meccsét…

♦ Előző négy bajnokiján nem kapott gólt a szombathelyi csapat, legutóbb az MTK középpályása, Thiam szerzett gólt a vasiak ellen a Haladás–MTK mérkőzés utolsó percében. Azóta, azaz immár 360 perce érintetlen Király Gábor kapuja.

♦ Látogatóként még veretlen a Haladás, háromszor 1–0-ra győzött (Székesfehérváron, Debrecenben és Békéscsabán), Újpesten pedig 0–0-t ért el. A négy idegenbeli meccse egyikén sem kapott gólt!

♦ A két csapat eddig négy bajnokit vívott egymással, háromszor a Haladás nyert, egyszer a PAFC – döntetlenre még nem végeztek.

Öt gól itt, öt gól ott

A DVTK honlapja szerint a két csapat eddig 17 bajnoki mérkőzést játszott egymással a Békéscsaba pályaválasztásával, ebből tizenhárom volt élvonalbeli, négy másodosztályú (NB I B-s vagy NB II-es) találkozó. A csabai összecsapások mérlege: hét hazai siker, öt döntetlen, öt diósgyőri győzelem.

Az 1978–1979-es kiírásban – amelyben a DVTK bronzérmes lett – nagyon emlékezetes meccseket játszottak egymással. Az őszi szezonban a Békéscsaba úgy nyert odahaza 5–0-ra, hogy a csapat mind az öt gólját Vágási Sándor szerezte, aki a Népsport tudósítóitól 10-es osztályzatot kapott. A tavaszi, diósgyőri találkozón visszavágott a DVTK, szintén 5–0-ra nyert, méghozzá úgy, hogy már az első félidőben 5–0-ra vezetett... A piros-fehérek góljait Fekete László (3), Borostyán Mihály és Magyar Balázs szerezte.A tíz évvel ezelőtt elhunyt Borostyán Mihályról a múlt hét vasárnap nevezték el a felújított sajóbábonyi sportközpontot.


BÉKÉSCSABA–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Hét bajnoki meccséből hatot elveszített és csak egyet nyert meg a Békéscsaba, Felcsúton győzött 2–1-re. Döntetlent még nem játszott ebben a kiírásban.

♦ Hazai pályán továbbra is nyeretlen a csabai együttes. A Debrecentől, a Vasastól, a Honvédtól és a Haladástól is kikapott. Otthon legutóbb május 31-én nyert tétmérkőzést, NB II-es találkozón 3–0-ra győzte le a Ceglédi VSE-t. Ha kizárólag az élvonalbeli találkozókat nézzük, akkor 2005. április 2-ig kell visszalapozni a csabaiak legutóbbi hazai sikeréig, akkor a Honvédot verték meg 3–0-ra. Azóta tíz NB I-es meccset játszottak pályaválasztóként, nyolcszor kikaptak, kétszer ikszeltek. Utóbbi hat otthoni NB I-es bajnokijukat elvesztették.

♦ Öt nyeretlen bajnoki után az előző fordulóban sikerült győznie a DVTK-nak, a mérkőzés utolsó perceiben fordított, s 2–1-re megverte az Újpestet.

♦ Látogatóként még csak Magyar Kupa-meccsen érezték meg a siker ízét a diósgyőri labdarúgók, Csornán 2–0-ra jobbnak bizonyultak. Az NB I-ben háromszor játszottak idegenben, az FTC és az MTK vendégeként kikaptak, Pakson ikszeltek.

PAKSI FC–VIDEOTON

♦ Kissé megtorpant, három forduló óta nyeretlen a Paks. Szombathelyen és az Üllői úton egyaránt kikapott, míg odahaza 1–1-et játszott a Diósgyőrrel. Házigazdaként viszont még veretlen: a Békéscsabát (4–0) és a Honvédot (3–1) legyőzte, aztán jött a már említett iksz a DVTK-val.

♦ Rendkívül rossz sorozatot zárt le az előző fordulóban a Videoton, egymást követő hat vereség – három élvonalbeli mérkőzés és három nemzetközi kupameccs – után sikerült győznie, a DVSC-t verte meg 1–0-ra. A Debrecen elleni találkozó volt ebben a szezonban az első olyan bajnokija, amelyen nem kapott gólt.

♦ A Videoton ebben a kiírásban eddig négyszer játszott idegenben. A fővárosi csapatok vendégeként három vereséget „szedett össze" (kikapott a Honvédtól, a Vasastól és az MTK-tól), egyetlen győzelmét Diósgyőrben szerezte. Pedig a 92. percben még vereségre állt… Előző hét idegenbeli bajnokijából csupán egyet sikerült megnyernie.

♦ A két csapat 2006 augusztusában találkozott először egymással az NB I-ben, a paksi meccsüket Csizmadia Csaba és Sitku Illés góljával 2–0-ra a fehérváriak nyerték meg. A Paks először 2007 szeptemberében tudta megverni a Vidit (2–1). Az eddigi 18 bajnokijuk közül hármat nyertek meg a tolnaiak, tizenkettőt a székesfehérváriak, három meccs iksz lett. A Pakson lejátszott NB I-es találkozók mérlege: három hazai siker, két döntetlen, négy vendéggyőzelem. A Videoton legutóbb 2011 novemberében nyert Pakson. Azóta kétszer ikszeltek a csapatok, míg legutóbb (május 10-én) a hazaiak 1–0-ra győztek.

DEBRECENI VSC–MTK BUDAPEST

♦ Nincs jó passzban a DVSC, előző két meccsét elvesztette, utóbbi hat bajnokijából csupán egyet sikerült megnyernie – Diósgyőrben 2–0-ra. A Loki 208 perce nem szerzett gólt, a csapatból legutóbb Balogh Norbert volt eredményes (a DVTK ellen).

♦ Házigazdaként még nyeretlen a Debrecen a bajnokságban. A PAFC-cal ikszelt, majd a Haladástól és a Ferencvárostól is kikapott a Nagyerdei Stadionban. Legutóbbi otthoni győzelmét július 23-án, az Európa-ligában aratta, a Skonto Rigát verte meg 9–2-re.

♦ Előző két meccsét behúzta az MTK, a Videotont és a Vasast is 1–0-ra verte meg. Legutóbb a ferencvárosi Böde Dániel talált a kék-fehérek kapujába, az MTK 210 perce nem kapott gólt.

♦ Az előző fordulóban megszerezte szezonbeli első idegenbeli győzelmét az MTK, a Vasas otthonában nyert 1–0-ra. Előtte Kispesten és az Üllői úton kikapott, míg Szombathelyen – az utolsó percben pontot mentve – döntetlent játszott.

♦ A Debreceni VSC 1943-ban jutott fel először a Nemzeti Bajnokság első osztályába, ám akkor még nem találkozott az MTK-val, mert a Hungária FC három évvel korábban, 1940 nyarán feloszlott. A II. világháború után újraszervezték az MTK-t, és a kék-fehérek 1946 májusában játszottak először a Lokival. A debreceni meccset 5:4-re a hazaiak nyerték meg. Eddig nyolcvanszor találkoztak egymással, 26-szor a Debrecen győzött, 14 meccs döntetlen lett, míg az MTK 40-szer nyert.

ÚJPEST–FERENCVÁROS

♦ Nem a legjobb formában várja az Újpest a rangadót. A bajnokságban négy forduló óta nyeretlen a csapat, sorozatban háromszor ikszelt, majd Diósgyőrben drámai körülmények között 2–1-re kikapott.

♦ Az Újpest ebben a szezonban már ötször játszott otthon, a Szusza Ferenc Stadionban. Veretlen, ám csak az újonc Békéscsabát tudta legyőzni, a Pakssal, a PAFC-cal, a Honvéddal és a Haladással ikszelt.

♦ Az Újpest egymás után tizenhárom bajnokit vívott meg veretlenül, ezt a szériát zárta le a diósgyőri vereséggel. Legutóbb 2010-ben volt hasonló sorozatuk a lila-fehéreknek, akkor a tizenhármas veretlen szériájukat az MTK elleni 1–0-s zakó zárta le, majd azután épp a Ferencvárossal játszottak, és emlékezetes meccsen 6–0-ra nyertek…

♦ A Ferencváros hibátlan még az NB I-ben, mind a hét bajnokiját megnyerte. A fradi.hu összeállítást közölt arról, hogy a Fradi mikor utazott százszázalékos mérleggel Újpestre. E szerint legutóbb az 1992–1993-as szezonban lépett pályára a Megyeri úton úgy, hogy előtte az összes meccsét behúzta, aztán a lila-fehérekkel 0–0-ra végzett.

♦ A Ferencváros – az előző bajnokságot is beszámítva –sorozatban a tizedik NB I-es mérkőzését nyerte meg, és 27 bajnokin veretlen. Legutóbb 2014. október 4-én, Diósgyőrben kapott ki (2–1-re).

♦ A két csapat eddig 214 élvonalbeli bajnokit játszott egymással (ez rekord itthon!), a mérleg: 60 Újpest-győzelem, 57 döntetlen, 97 Ferencváros-siker. Több mint 110 évvel ezelőtt, 1905. február 19-én találkoztak először egymással, akkor az FTC 2:0-ra győzött.

♦ Az Újpest a Szusza Ferenc Stadionban legutóbb tavaly szeptember 21-én játszott bajnoki mérkőzést a Ferencvárossal, és 2–1-re diadalmaskodott. Vasziljevics tizenegyesből szerzett találatára néhány perccel később Mateos válaszolt – szintén büntetőből –, majd Simon Krisztián lőtte be a lila-fehérek győztes gólját.


Ihaj bunda, csuhaj bunda
A két csapat egyik legemlékezetesebb mérkőzése a legendás, 8–3-as derbi. Ezen a találkozón esett a legtöbb gól, az újpestiek ezen a bajnokin találtak be a legtöbbször a Ferencváros kapujába. Az 1976. május 15-én lejátszott meccsen Fazekas László ötször volt eredményes, rajta kívül Fekete László (2) és Törőcsik András szerzett gólt a lilák közül, a Fradi találatait Szabó Ferenc (2) és Nyilasi Tibor jegyezte. Fazekas a Népsport tudósítóitól a legmagasabb, 10-es osztályzatot kapta, fantasztikus, „ötcsillagos" mérkőzés volt ez, nem túlzás, hetekig, hónapokig erről beszéltek az emberek.

 

Sajnos, manapság ott tartunk, hogy egyes vélemények szerint ez a mérkőzés – meg a három és fél évvel későbbi, 1979. szeptemberi 7–1-es Fradi-siker is, és még ki tudja, mennyi legendás összecsapás... – bundamérkőzés volt. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk az ilyen pletykákat, mindenesetre fölöttébb furcsa lenne, hogy a Fradi akkori játékosai szántszándékkal akartak volna nyolcat kapni a Dózsától, hogy aztán évekig ezzel cukkolják őket az újpestiek. És az sem éppen életszerű, hogy ezen az esti, villanyfényes meccsen a bajnoki cím megszerzéséért a Videotonnal ádáz csatát vívó ferencvárosiak megegyeztek volna a lilákkal, hogy ugyan verjék már meg őket, hogy az aznap délután az SBTC-vel ikszelő, így a tabellán egy ponttal eléjük kerülő fehérváriakat még csak véletlenül se tudják visszaelőzni, sőt még a Dózsa is egy ponttal megközelítse őket...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik