Vasas: kétszatyornyi pénz sem volt elég a hazai játékosokra

Vágólapra másolva!
2015.06.19. 13:58
Az izraeli első osztályú bajnokság élcsapatában játszó szerb labdarúgó kevesebbe került, mint sok magyar játékos. Ezt is elmondta többek között Vancsa Miklós, a Vasas FC ügyvezető igazgatója, aki az elmúlt hetek átigazolási tapasztalatairól nyilatkozott a klub honlapjának.

– Az utóbbi napokban több magyar labdarúgó neve is felbukkant a „zuhanyhíradóban", akik iránt érdeklődünk, illetve ajánlatot is tettünk megszerzésükre. Gondolok itt többek között Pátkai Mátéra és Lang Ádámra. Ugyanakkor a hírek arról szólnak, hogy máshova igazolnak. Valóban ennyire nehéz jelenleg magyar focistákat megszerezni?
– Sajnos valóban, az utóbbi évekkel összehasonlítva talán nem túlzás azt mondani, hogy sosem volt ennyire nehéz magyar játékosokat igazolni – válaszolta Vancsa Miklós a vasasfc.hu érdeklődésére. – Ennek több oka van. A tizenkét csapatra szűkített NB I (a csapatok nem szeretnének kiesni, ezért mélyebben a zsebükbe nyúlnak az erősítésekkor), a kevés külföldi játékos MLSZ általi premizálása és a Szerencsejáték Zrt.-től származó többlet százmilliók a csapatoknak, mind a magyar focisták fizetési igényeinek emelkedését hozták magukkal. Pedig mindent megtettünk, és nem túlzás kijelenteni, hogy olykor egy- vagy kétszatyornyi pénz sem volt elég ahhoz, hogy idehozzuk a kiszemelt és már említett hazai játékosokat.– Az utóbbi napokban több magyar labdarúgó neve is felbukkant a „zuhanyhíradóban", akik iránt érdeklődünk, illetve ajánlatot is tettünk megszerzésükre. Gondolok itt többek között Pátkai Mátéra és Lang Ádámra. Ugyanakkor a hírek arról szólnak, hogy máshova igazolnak. Valóban ennyire nehéz jelenleg magyar focistákat megszerezni?
– Sajnos valóban, az utóbbi évekkel összehasonlítva talán nem túlzás azt mondani, hogy sosem volt ennyire nehéz magyar játékosokat igazolni – válaszolta Vancsa Miklós a vasasfc.hu érdeklődésére. – Ennek több oka van. A tizenkét csapatra szűkített NB I (a csapatok nem szeretnének kiesni, ezért mélyebben a zsebükbe nyúlnak az erősítésekkor), a kevés külföldi játékos MLSZ általi premizálása és a Szerencsejáték Zrt.-től származó többlet százmilliók a csapatoknak, mind a magyar focisták fizetési igényeinek emelkedését hozták magukkal. Pedig mindent megtettünk, és nem túlzás kijelenteni, hogy olykor egy- vagy kétszatyornyi pénz sem volt elég ahhoz, hogy idehozzuk a kiszemelt és már említett hazai játékosokat.

– Ilyen körülmények között mégis hogyan tartható az az elhatározás, hogy tisztán magyar futballisták legyenek a Vasas keretében?
– Valóban, Jámbor János főtámogatóval és a szakmai stábbal egyetértésben ezt a célt tűztük ki, ám az elmúlt hetek tapasztalata alapján be kell látnunk, hogy ezen az elvünkön változtatni kellett. Természetesen nagyon örülünk Novák Csanád és Póser Dániel érkezésének. És törekvéseink továbbra is a magyar játékosok megszerzése felé irányulnak, de például a már említett belső védő és a középső középpályás posztján kénytelenek vagyunk nyitni a külföldi játékosok felé. Most húztunk egy vonalat, mert láttuk, hogy az eddigi út – a csak magyar játékosokban történő gondolkodás – nem járható. Itt hadd jegyezzem meg, hogy a korábbi hetekben sorra utasítottuk vissza a jobbnál jobb, BL-csoportkört megjáró, ideális korban lévő, minőségi külföldi labdarúgókat, mert hittünk abban, hogy sikerül a kiszemelt hazai focistákat megszereznünk.

– Akkor most a következő hetekben átjáróház lesz a Fáy utca, és jönnek-mennek majd a külföldi próbajátékosok?
– Nem, semmiképpen. Ezt mindenképpen el akartuk kerülni. Ezért célirányosan, már másutt – és hangsúlyoznám, hogy a közelmúltban is – bizonyított, minőségi külföldi labdarúgók jöhetnek csak számításba. A mi játékrendszerünkbe illő, külföldi minőségi labdarúgók felkutatásában ugyanakkor egyaránt részt vett Jámbor János fő támogató, szakmai vezetésünk és jómagam is. Egykori játékosunk, a már játékosügynökként tevékenykedő Csedomir Pavicsevicsen keresztül, úgy tűnik, sikerült találnunk két minőségi szerb játékost, aki a terv szerint hétfőn már csatlakozhat is a csapathoz. Neveket egyelőre nem mondanék, de elöljáróban csak annyit, hogy az egyik, egy belső védő, egy izraeli élcsapat alapembere, több Európa-liga-mérkőzéssel a háta mögött, akiről több hazai játékosmenedzser is elismerőleg szólt. De hangsúlyozom: ez részünkről kényszer, mivel a stratégiai posztokra nem találtunk olyan minőségi magyart, aki elfogadta volna az ajánlatunkat, ezért nyitni kellett a külföldi játékosok felé.
Hadd mondjak még egy példát név nélkül. Egy vidéki klub fiatal üdvöskéjének megszerzésén négy hétig dolgoztam. Miután menedzserével, a vezetőséggel és a játékossal is megegyeztünk, mégis egyik pillanatról a másikra, könnyed kézmozdulattal a kukába dobták a megállapodást, amivel kárba veszett többtucatnyi óra ráfordítás, amit utazással és tárgyalással töltöttem. Nehéz elhinni, hogy az izraeli bajnokság élcsapatában játszó szerb játékos pénzügyi igényeit ki tudjuk elégíteni. Nos, bármennyire is hihetetlennek tűnik, a kiszemelt szerb focisták kevesebbe kerülnek, mint az említett magyarok. És nem gondolom, hogy gyengébbek lennének, mint a hazaiak. Sőt. Négy hét múlva kezdődik a bajnokság, ezért nem várhatjuk meg, hogy a még kiszemelt magyar játékosok idekerülnek-e hozzánk, vagy sem. Ezért be akarjuk biztosítani magunkat, hogy az új fiúk a régiekkel legalább három hétig ismerkedjenek a pályán éles játékhelyzetekben is.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VASASNÁL

Érkezők: Novák Csanád (KTE, szabadon igazolható), Hangya Szilveszter (MTK, kölcsön után végleg), Póser Dániel (Békéscsaba, szabadon igazolható), Vass Patrik (MTK, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Nagy Tamás (Siófok), Nagyházi Dávid (Dorog, ?), Orbán Soma (Baja, ?), Pál Dávid (Ajka, ?), Polényi Gábor (Siófok, ?), Szedlár Zoltán (Dorog, ?)

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek: Seydou Bamba (elefántcsontparti-olasz, Inter Leipzig – Németország, szabadon igazolható, próbajáték), Bori Gábor (DVTK – kölcsön után végleg?), Bruno Camacho (brazil, szabadon igazolható), Manjrekar James (kanadai, PMFC), Kovácsik Ádám (Reggina), Könyves Norbert (Paks),Mathieu Manset (francia, Celtenham – Anglia, szabadon igazolható), Nagy Gergely (Dunaújváros),Nikházi Márk (DVTK, legutóbb kölcsönben Dunaújváros), Pogacsics Krisztián (Győri ETO), Rózsa Dániel (Haladás, szabadon igazolható)
Távozók: Nagy Dániel (szabadon igazolható), Nagy Tamás (szabadon igazolható), Németh Gábor (visszavonult)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak:Vida Máté (érdeklődik iránta: PAFC)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik