Edzősors: előbb besokallt, majd Dárdaihoz ment tanulni

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.17. 20:00
null
Márton Gábor készen áll a munkára (Fotó: NS-archív)
A korábban a labdarúgó NB I-ben a PMFC-vel szép sikereket elért szakember, Márton Gábor lassan fél éve csapat nélkül tölti mindennapjait. Neve annak ellenére több élvonalbeli klubnál is szóba került, hogy nem rendelkezik Pro licences végzettséggel. Legutóbb a másodosztályba feljutó Budaörs megkereséséről lehetett hallani – itt végül más mellett döntöttek a vezetők. Az edzőt a jövőjéről és a harmadosztályba száműzött PMFC-ről is kérdeztük.

A Pro licenc nélküli szakember, Márton Gábor nem hivatalosan már kipróbálhatta magát a labdarúgó NB I-ben a PMFC edzőjeként (akkor a megfelelő papírral rendelkező Lőrincz Emillel közösen irányították a csapatot), ráadásul az utóbbi idő legsikeresebb eredményét (6. hely a bajnokságban) produkálták a csapattal. A jövőjével kapcsolatban nem tudja mi vár rá, ám a legmagasabb képesítés nélkül aligha tudják alkalmazni az élvonalban.

„Pro licences végzettség nélkül nem lehetek vezetőedző NB I-es csapatnál, így meg kell várnom a következő tanfolyamot, hogy hivatalosan is vállalhassak munkát az élvonalban. A másodosztály már más tészta. Voltak tapogatózó megkeresések az NB II-ből, ám érdekes szempontok alapján választanak itt edzőket mostanában…” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére a korábbi 21-szeres válogatott, edzőként a Barcs, a Kozármisleny, a PMFC és a Kaposvár kispadján is ülő Márton Gábor.

Edzőként soha nem az anyagiak motiválták. Először mindig a szakmai célokra és a jövőképre kíváncsi, csak utána kerülhet szóba nála a pénz. Ennek ellenére nem kerülték el a konfliktusok a korábbi klubjainál.

„Általában a siker és az eredményesség a mérce egy edző életében. Az NB II-ben ezüstérmet szereztem a Kozármislennyel, amelyben fillérekért futballoztak a játékosok, és a körülmények is elég szerények voltak. Aztán Lőrincz Emillel eredményesek tudtunk lenni a PMFC-vel is az élvonalban, csak éppen a sikerek ellenére ellehetetlenítettek azzal, hogy nem fizettek rendesen, így a konfliktusok is jöttek. Abba már bele sem megyek, hogy meddig fajult a viszonyom a tulajdonossal. Ettől függetlenül sajnálom azt, ami a klubbal történt most."

„A következő állomáshelyemen, Kaposváron sem volt túl rózsás a helyzet. Hat hónapig nem kaptunk fizetést, amikor elköszöntem a klubtól, pedig akkor még nem álltunk kieső helyen. Azóta látjuk, mi lett ott is. Biztosan hibáztam én is sokat, ám a munkámra soha nem lehetett panasz sehol” – beszélt a múltról a játékosként Belgiumban, Franciaországban, Izraelben és Ausztriában is futballozó Márton.

A 48 éves szakember nem vallott kudarcot egyik klubjánál sem, az utóbbi időben mégis elkerülte őt a munka. A játékosként magyar bajnok és kupagyőztes, ám most kispad nélkül maradt edző folyamatosan képzi magát, és készen áll az új kihívásokra.

„A kaposvári szerepvállalásom után több megkeresésem is volt, nem tagadom, ám akkoriban kicsit besokalltam, ráadásul elvesztettem édesanyám is, így szükségem volt egy kis időre. Jelenleg munka nélkül maradtam, de természetesen folyamatosan képzem magam. Egy hetet töltöttem például Dárdai Pál mellett a berlini Herthánál, és testközelből figyeltem az ottani munkát. Nem lehet összehasonlítani a körülményeket, ám szakmailag szerencsére sok mindenben megerősítést kaptam, és élőben tekintettem meg Paliék Mönchengladbach elleni mérkőzését is. Most figyelem a híreket, képben vagyok a csapatokkal, várom a kihívásokat. Bármikor is adódik lehetőség, készen állok a munkára. Edzőként is olyan sikerekre vágyom, mint ami játékosként megadatott” – tette hozzá Márton.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik