NB I: Szivics vagy Jarni fogja járni a győzelmi táncot?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.13. 14:36
A labdarúgó NB I 20. fordulójában pénteken egy mérkőzést rendeznek: a DVTK a PMFC-t fogadja. Mikor nyertek legutóbb a pécsiek Diósgyőrben? Melyik csapat meccsein esik a legtöbb gól az NB I-ben? Milyen pozitív sorozata van a hazai együttesnek? Ezekre a kérdésekre is megtalálja a választ cikkünkben, amelyben a péntek esti meccshez kapcsolódó érdekességeket gyűjtöttük össze.

♦ Rosszul kezdte a tavaszi szezont a DVTK, két bajnoki mérkőzésén csupán egy pontot szerzett. Igaz, mind a kétszer idegenben (Szombathelyen, majd Kecskeméten) lépett pályára. Most viszont hazai környezetben játszik, és otthon ebben a kiírásban még veretlen: hétszer győzött, kétszer ikszelt. A Debrecen elleni összecsapást kivéve (1–1) pályaválasztóként mindig legalább két gólt szerzett a Diósgyőr. DVTK, két bajnoki mérkőzésén csupán egy pontot szerzett. Igaz, mind a kétszer idegenben (Szombathelyen, majd Kecskeméten) lépett pályára. Most viszont hazai környezetben játszik, és otthon ebben a kiírásban még veretlen: hétszer győzött, kétszer ikszelt. A Debrecen elleni összecsapást kivéve (1–1) pályaválasztóként mindig legalább két gólt szerzett a Diósgyőr.

♦ A diósgyőriek hazai pályán legutóbb tavaly áprilisban szenvedtek vereséget, 4–0-ra kikaptak a Pakstól – azóta mindegyik otthoni bajnokijukon szereztek gólt.

♦ A DVTK legutóbbi három hazai bajnokiján mindig az ellenfél szerezte meg a vezetést, a Dunaújváros ellen 0–3-ról egyenlített (3–3 lett a vége), míg a Nyíregyháza és az Újpest ellen 0–1-ről fordított és 2–1-re győzött a diósgyőri csapat. Nincs tehát pánik, ha odahaza hátrányba kerül az együttes…

♦ Négy olyan csapat van az NB I-ben, amely mind a két tavaszi bajnokiján győzött: az MTK, a Ferencváros, a Kecskemét – és a szezont sereghajtó pozícióból kezdő Pécsi MFC. A pécsiek az ősszel egyszer sem tudtak egymás után két mérkőzést megnyerni, hasonló sikerélményük legutóbb 2014 tavaszán volt, amikor sorozatban három NB I-es találkozót vívtak meg sikerrel: a Honvédot, a Kaposvárt és a Mezőkövesdet verték meg (utóbbi két együttes aztán ki is esett az élvonalból).

♦ A baranyaiak az újpesti sikerükkel négymeccses idegenbeli vereségsorozatot zártak le. Vendégként több pontot gyűjtöttek, mint pályaválasztóként: idegenben 11, otthon csupán öt pontot szereztek.

♦ A PMFC 2014. szeptember 19. óta nem ikszelt a bajnokságban. Akkor 1–1-et játszott a Pakssal, azóta nem ért el döntetlent: háromszor győzött, nyolcszor kikapott.

♦ Az NB I-ben a pécsiek meccsein esik a legtöbb gól, mérkőzésenként átlagosan 2.89 (a DVTK negyedik ezen a listán 2.68-as átlaggal). A PMFC ebben a kiírásban nem játszott még 0–0-t, legutóbb tavaly április 11-én, az Újpest ellen végződött gól nélküli döntetlenre a meccse. Az azóta lejátszott 25 bajnokiján mindig esett gól.

♦ Mind a két csapatot délszláv származású vezetőedző irányítja, a Diósgyőrt a már a magyar állampolgárságot is megszerző, szabadkai születésű Tomiszlav Szivics, míg a Pécset a Csáktornyán született Robert Jarni. Száz évvel ezelőtt még mind a két város Magyarországhoz tartozott, sőt Szabadka a II. világháború alatt visszakerült hozzánk.

A két csapat a Diósgyőr pályaválasztásával 32. élvonalbeli bajnokiját vívja egymás ellen (forrás: dvtk.eu). Az eddigi 31 meccs mérlege: 16 diósgyőri győzelem, 7 döntetlen, 8 pécsi siker, 49–31-es gólkülönbség a hazaiak javára – a DVTK odahaza az 50. gólját szerezheti meg a baranyaiak ellen. A PMFC legutóbb 2006 szeptemberében győzött Diósgyőrben (3–1-re), azóta kétszer a DVTK nyert, egyszer ikszeltek egymással.

2014 TAVASZÁN A DVTK OTTHON 3–0-RA MEGVERTE A PMFC-T

AZ ŐSSZEL A DIÓSGYŐR GYŐZÖTT PÉCSEN

LABDARÚGÓ NB I, 20. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Március 13., péntek
19.00 Diósgyőri VTK–Pécsi MFC (Duna)
Solymosi Péter
Március 14., szombat
14.00 MTK Budapest–Videoton FC (Duna) Bognár Tamás
16.00 Puskás Akadémia FC–Bp. Honvéd Erdős József
16.00 Dunaújváros PASE–Kecskeméti TE Fábián Mihály
16.00 Nyíregyháza Spartacus–Ferencváros (Sport1) Andó-Szabó Sándor
18.00 Szombathelyi Haladás–Debreceni VSC (Sport1) Iványi Zoltán
20.00Újpest FC–Paksi FC (Sport1)Pintér Csaba
Március 16., hétfő
19.00 Győri ETO FC–Lombard Pápa (Duna World) Szabó Zsolt
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik