FTC: „Akit ez a közeg nem motivál, rossz helyen játszik”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.26. 21:53
null
A Ferencváros mögött mindig sok a néző, ha ezen túl valakit motiválni kell még, a másodedző szerint rosszul választott csapatot (Fotó: Fuszek Gábor)
Máté Csaba, a Ferencváros labdarúgócsapatának másodedzője volt a Sport Tv Mai helyzet című műsorának vendége. A tréner többek között arról is beszélt, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a külföldi edzőknek hazánkban, és hogy mi kell a telt házas új stadionhoz.



Máté Csaba, a magyar bajnokságban pillanatnyilag harmadik helyen álló, Ferencváros másodedzője a szezon elején még Ricardo Monizzal dolgozott együtt. „Ő maga is részt vett a gyakorlatok bemutatásában és vezetésében. Nála az ellenfelekkel kellett nagyon sokat foglalkozni, ez adódik abból is, hogy mikor egy külföldi edző idejön, az elején meg kell ismernie a bajnokságot és az ellenfeleket. Ilyenkor automatikusan több az ilyen feladat” – mondta Máté Csaba egykori kollégájáról. Hozzátette, Monizzal nagyon sok energiát fektettek a játékosok egyéni képzésére is.

A Ferencvárosnál jelenleg egy német vezetőedző, Thomas Doll munkáját segíti, de korábban Erwin Koeman mellett is tevékenykedett a válogatottnál. Van rálátása, milyen nehézségekkel küzdenek meg azok, akik más futballkultúrából érkeznek hazánkba. „Valamelyik edző elfogadja, hogy ez egy ilyen közeg, valamelyik próbál ezen változtatni. Fontos, hogy meghallgassuk őket, mert lehetnek olyan gondolataik, amelyek előre viszik a magyar labdarúgást.”

Most Ralf Zumdickkal ketten segítik Thomas Dollt, megvannak a feladatok és a munkakör íratlan szabályai is. „A végső döntés és a felelősség mindig a vezetőedzőé. Ami nagyon fontos, az a lojalitás. Természetesen lehet nézetkülönbség a vezetőedző és a másodedző között bármilyen kérdésben, de amint kilépünk az edzői öltözőből egy dolgot kell képviselnünk, és be kell a vezetőedző mögé állni” – árulta el.

Bár még nincs vége a 2013–2014-es bajnokságnak, világosan látható, milyen utat járt be a klub a szezon során. „Nagyon jól kezdtük a bajnokságot, majd Akeem esete után visszaesett a csapat, de tavasszal újra magunkra találtunk. Az lenne a jó, ha egyenletesebb teljesítményt tudnánk nyújtani, de olyan szezonunk van, ami sem edző, sem vezető, sem játékos számára nem egyszerű feladat” – értékelte röviden Máté Csaba az évet.

A Ferencváros két ponttal áll a negyedik helyezett Videoton előtt, június elsején vasárnap 16.30 órától játszanak a Paks ellen a bronzéremért és az Európa-ligáért. „Nagyon fontos lenne, hogy a csapat olyan helyen végezzen, amivel meg tudja magát mutatni a nemzetközi porondon. Ha ez nem sikerül, akkor jövőre is ez kell, hogy legyen a cél. A Fradi minden bajnokságnak úgy vág neki, hogy bajnoki címért próbál játszani. Ez a cél, ha nagy hátrányba kerül a bajnokság során, módosulhat, de az alapvető, hogy nemzetközi porondon kell szerepelni” – tért rá az elvárásokra.

„A Fradi az a közeg, ahol rengeteg a néző, és ők már a mérkőzés elejétől a csapat mögött vannak. Ha valakit itt még motiválni kell, akkor érzésem szerint nem jó csapatban játszik – vélekedik a másodedző a Fradi-szurkolókról, akiket szerinte ki kell szolgálniuk majd az új stadionban is. – Jobban kell szerepelni a bajnokságban, nagyon fontos, hogy az új stadiont meg kell tölteni. Szeretnénk, ha minél többször, minél több néző lenne. Emellé kell egy csapat, ami ezt eléri az eredményességével és a mutatott játékával.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik