A hetedik előtt: egy győzelem, és indulhat a Loki-ünnep

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.16. 14:08
A labdarúgó NB I 29. fordulójában matematikailag is eldöntheti a bajnoki versenyfutást az éllovas DVSC-Teva – ehhez a debrecenieknek több pontot kellene szerezniük a rivális Győri ETO-nál a fordulóban. Igaz, a sokkal jobb gólkülönbség miatt már a jelenlegi hárompontos különbség megőrzése is elegendő lenne a Loki újabb, hetedik bajnoki címéhez – csak ez még nem jelentene matematikai elsőséget. A Kaposvár mellé a fordulót követően alighanem a Mezőkövesd csatlakozik a kiesők között. Érdekességek a 29. forduló elé.

Legutóbb két éve nyert bajnokságot a Loki (Fotó: Szabó Miklós)
Legutóbb két éve nyert bajnokságot a Loki (Fotó: Szabó Miklós)
Legutóbb két éve nyert bajnokságot a Loki (Fotó: Szabó Miklós)
Legutóbb két éve nyert bajnokságot a Loki (Fotó: Szabó Miklós)
Legutóbb két éve nyert bajnokságot a Loki (Fotó: Szabó Miklós)

 

PUSKÁS AKADÉMIA–DEBRECENI VSC

♦ Ha a DVSC nyer, akkor gyakorlatilag magyar bajnok. A Győri ETO ugyanis pontszámban és győzelmek számában (ez a második, bajnoki sorrend eldöntésére használt mutató) is utolérheti a Lokit, ám sokkal rosszabb gólkülönbsége (ez a harmadik mutató) miatt maradna második.

♦ A DVSC matematikailag is bajnok, ha a Győri ETO kevesebb pontot szerez a fordulóban a debrecenieknél.

♦ Újabb, hetedik aranyérmével a DVSC az ötödik legeredményesebb magyar élvonalbeli csapattá avanzsálna, maga mögött hagyva a szintén hatszoros aranyérmes Vasast. Az örökranglista élcsoportja: FTC 28, MTK 23, Újpest 20 és Honvéd 13 bajnoki cím.

♦ A Debrecen nem talált legyőzőre legutóbbi négy meccsén, a felcsútiak formája pocsék, a PAFC hatos nyeretlenségi és hármas vereségszériában van. Az NB I-ben öt csapat van, amely egyet sem tudott megnyerni legutóbbi öt mérkőzéséből (PAFC, Honvéd, Pápa, Újpest, Mezőkövesd).

♦ A Loki legutóbbi tizenegy idegenbeli bajnokijából csupán egyet veszített el.

♦ A debreceniek csak Győrben (3–0-s vereség) és Pakson (0–0) maradtak gólképtelenek a 2013–2014-es szezonban.

♦ A felcsútiak az egész tavaszi idényben csupán kétszer szereztek egynél több gólt. A legutóbbi hat fordulóban a Puskás Akadémia FC góljainak száma mindössze négy.

♦ A PAFC eddig kettőből kettőt veszített vadonatúj stadionjában, a Pancho Arénában.

♦ A felcsútiak matematikailag még kieshetnek, ha kikapnak kétszer, a Mezőkövesd pedig megnyeri mindkét bajnokiját.

BP. HONVÉD–MTK BUDAPEST

♦ Ez a 182. mérkőzése a két csapatnak a magyar élvonalban, először 1917-ben találkoztak.

♦ Nulla, nulla, nulla, nulla, nulla, nulla, nulla. Ez a Honvéd pontjainak száma a legutóbbi hét fordulóban, a kispestieké az NB I leghosszabb aktív vereségsorozata.

♦ A 2013–2014-es bajnokságban a Honvéd ezzel rekorder is, hét vereséget egyetlen más csapat sem szenvedett egymás után.

♦ Hetesnél hosszabb nyeretlenségi sorozata legutóbb 2011-ben volt a kispestieknek. Az kilenc meccs után szakadt meg.

♦ Az előző fordulóban a Honvéd „megelőzte” saját 2009-es vereségszériáját (6 mérkőzés), a legutóbbi két évtizedben nem volt a kispestieknek ennyire rossz sorozatuk.

♦ A két csapat legutóbbi öt kispesti bajnokijából négyet az MTK nyert meg. A Honvéd legutóbb 2010 márciusában verte meg a Bozsik Stadionban az MTK-t, 4–1-re.

♦ Az MTK legutóbbi hat bajnoki mérkőzéséből ötöt megnyert. A kék-fehérek 2014 tavaszán már több pontot szereztek (19), mint az őszi fordulókban (15).

PAKS–LOMBARD PÁPA

♦ A Lombard még nem nyert NB I-es mérkőzést Pakson, az eddigi négy összecsapásból kettő hazai győzelemmel, kettő döntetlennel végződött.

♦ A paksiak négy mérkőzés óta nem kaptak gólt, ez a legjobb hasonló széria jelenleg az NB I-ben. Négynél több egymást követő, kapott gól nélküli mérkőzése csak a Diósgyőrnek volt a szezonban (7).

♦ A Paks legutóbbi három mérkőzését megnyerte, a legutóbbi ötön veretlen, ezzel bebiztosította élvonalbeli tagságát.

♦ Ebben az idényben a Paks kizárólag akkor nyert mérkőzést, ha Simon Attila gólt szerzett. A paksiak gólkirályjelöltje tizenhét góljából tízet szerzett a csapat hét győztes bajnokiján.

♦ A Lombard formája pocsék, a pápaiak elveszítették legutóbbi négy bajnokijukat, nyeretlenek a legutóbbi ötön. 2014-ben csak egyetlen bajnoki mérkőzését nyerte meg a pápai csapat, mely csupán hét pontot gyűjtött ebben az időszakban.

DIÓSGYŐRI VTK–PÉCSI MFC

♦ Hatvanadszor játszik élvonalbeli mérkőzést a két csapat, az örökmérleg 21–15–23 a diósgyőriek szemszögéből. A harminc eddigi diósgyőri mérkőzésből nyolcat nyert meg a Pécs (a mérleg itt 15–7–8).

♦ A Ligakupa-győzelmet ünneplő DVTK-nak még van esélye az MK-trófeára is, a bajnokságban azonban a legjobb esetben is ötödik lehet. Az 5.-6.-7. helyért folytatott csatában közvetlen rivális a Pécs, amely jelenleg egy ponttal előzi meg a Diósgyőrt.

♦ A DVTK nyeretlen legutóbbi három bajnokiján, a PMFC viszont veretlen a legutóbbi ötön. A pécsiek megnyerték legutóbbi három meccsüket, négyes NB I-es győzelmi sorozatuk 2011 nyara óta nem volt.

♦ A Pécs legutóbb 2006-ban győzött a DVTK Stadionban, ez volt az egyetlen vendéggyőzelem a két csapat legutóbbi öt diósgyőri NB I-es összecsapásán.

♦ Mecseki beton: 2013 novembere óta csupán egy csapat, az ETO tudta egynél többször bevenni a pécsiek kapuját bajnokin. Igaz, a győriek kaptak cserébe ötöt…

ÚJPEST–KECSKEMÉTI TE

♦ A rettenetesen rosszul szereplő (ám kupadöntős) Újpest matematikailag még kieshet az NB I-ből. A kiesés úgy jöhet össze, ha az Újpest mindkét meccsén kikap, a Mezőkövesd mindkettőt megnyeri, a Puskás Akadémia pedig legalább két pontot szerez (vagy egyet, de az Újpest belefut egy óriási zakóba). Egy újpesti pontszerzés azonban biztosítja a lilák élvonalbeli tagságát.

♦ A Kecskemét előrébb már nem léphet, legjobb esetben megőrzi nyolcadik helyét a bajnoki szezon végéig. A 9. MTK két, a 10. (de borzalmas szériában levő) Honvéd három pontra van a kecskemétiektől.

♦ A hazai pályán kifejezetten erős KTE elég gyámoltalan idegenben, a 2013–2014-es szezonban mindössze kétszer nyert vendégként. 11 pontjánál csak a Puskás Akadémia, a Mezőkövesd és a Kaposvár szerzett kevesebbet vendégségben.

♦ Tegyük itt hozzá: az Újpest sem teszi ki az ablakba hazai mérlegét, a lilák konkrétan az utolsó helyen lennének kizárólag hazai eredményeik alapján (3–5–6, 14 pont).

♦ Az egész NB I-ben az Újpest kapta hazai pályán a legtöbb gólt – huszonhatot. Ez messze a legrosszabb mutató.

♦ Ebben a párosításban még sosem született idegenbeli győzelem az NB I-ben. Az Újpest százszázalékos otthon a KTE ellen (5 bajnoki meccs, 5 győzelem, 14 szerzett gól), míg a Kecskemét még sosem engedte át a vendég liláknak a Széktói Stadionban a három pontot (3 KTE-siker, 3 döntetlen).

♦ A Kecskemét három csapat pályáján nem szerzett még pontot az NB I-ben: Újpesten, Győrben és Debrecenben.

KAPOSVÁR–GYŐRI ETO

♦ A már matematikailag is kiesett Kaposvár legutóbbi három mérkőzését gólt sem szerezve elveszítette.

♦ Az ETO matematikailag is elveszti esélyét a bajnoki címre, ha kikap Kaposváron és a DVSC pontot szerez, illetve ha ikszel Kaposváron, a DVSC pedig nyer. A Loki-győzelem a sokkal jobb gólkülönbség miatt tulajdonképpen már önmagában bajnoki címet érne.

♦ Azt nem lehet mondani, hogy a győriek ne tennének meg mindent a DVSC utoléréséért: a PMFC elleni 2–5 óta veretlen az ETO (9 mérkőzéses veretlenség), a megszerezhető 27-ből 25 pontot begyűjtött a menetelés során. Az ETO megnyerte legutóbbi öt mérkőzését.

♦ Ötösnél hosszabb bajnoki győzelmi szériája legutóbb a 2012-es őszi idényben volt az ETO-nak, a győriek akkor hetet nyertek egymás után.

♦ A Rákóczi a két csapat legutóbbi hat kaposvári tétmérkőzéséből csupán egyet nyert meg, 2010 őszén 3–0-ra győzte le az ETO-t.

♦ Az ETO hivatalos honlapjának összesítése szerint Rafael Burgos már a tizenhetedik gólszerzője volt ebben a szezonban a győrieknek – 2003–2004 óta nem volt ennyi. A sok gólszerző azzal is jár, hogy nincs kiemelkedő gólvadász, az említett 2003–2004-es idény óta nem lehetett ilyen kevés találattal (7 gól, Pátkai Máté) vezetni a házi góllövőlistát.

♦ Amióta Selymes Tibor a Rákóczi edzője, a kaposvári csapat még nem kapott bajnoki mérkőzésen kettőnél több gólt. Igaz, nem is szerzett kettőnél többet. A Rákóczi 2014-es bajnoki mérkőzésein összesen csak tizenhat gól esett.

HALADÁS–FERENCVÁROS

♦ Ez a 113., Szombathelyen az 57. bajnoki mérkőzése a két zöld-fehér csapatnak. Először 1936-ban találkoztak, az örökmérleg 66–25–21-es Fradi-fölényt mutat. Az FTC Szombathelyen is jobb volt eddig (25–17–14).

♦ A Ferencváros szenzációs formában van, 1996 ősze óta először győzött hét bajnokin egymás után. Akkor az FTC egymás után a Stadlert, a BVSC-t, a Haladást, a Videotont, a Vasast, a Békéscsabát, a Pécset és az Újpestet is legyőzte, a nyolcas győzelmi sorozatnak a DVSC, a veretlenséginek (amely végül 12 mérkőzést számlált) a III. Kerület vetett véget egy emlékezetes, 4–3-as meccsen a Fáy utcában. Az akkori, Varga Zoltán vezette FTC remek, 74 pontos összeredményével is csak a bajnoki dobogó 3. fokát érte el az MTK és az Újpest mögött.

♦ Szombathelyen ebben a szezonban csak a PMFC és a Paks tudott bajnoki mérkőzést nyerni. Mindkét mérkőzést rettenetesen felázott pályán játszották.

♦ Fővárosi csapat 2011 nyara óta nem nyert bajnokit a Rohonci úton, akkor a Bp. Honvéd győzte le a Haladást 4–2-re.


♦ Az FTC tíz éve, 2004 tavasza óta nem nyert bajnokit a Haladás pályáján.

♦ Amióta Thomas Doll az FTC vezetőedzője, a fővárosi zöld-fehérek csupán egyszer, az örökrangadón kaptak egynél több gólt.

MEZŐKÖVESD–VIDEOTON

♦ A Mezőkövesd egyetlen menekülési útja, ha megnyeri mindkét mérkőzését. Minden más esetben kiesik a csapat, és még ez sem biztos, hogy elég…

♦ A kövesdiek 2014-ben mindössze egyetlen győzelmet arattak, legutóbbi négy meccsüket elveszítették, legutóbbi hat bajnokijukon nyeretlenek.

♦ A Videoton megnyerte legutóbbi négy bajnoki mérkőzését, ez a harmadik ilyen sorozata ebben a szezonban. Négynél tovább egyszer sem jutottak 2013–2014-ben. A Vidi veretlenségi sorozata öt mérkőzést számlál.

♦ Formában a center: Zé Luis a legutóbbi öt fordulóban öt gólt ért el.

♦ A Videoton legutóbbi tíz idegenbeli bajnokijából csak kettőt veszített el, érdekesség, hogy a kieső Kaposvártól kikapott.

♦ Ha az ETO legalább két pontot szerez hátralevő mérkőzésein, a Videoton és a Ferencváros csak a bronzért tusakodhat. A két csapat egyenlő pontszámmal és győzelemmel áll, a gólkülönbsége sokkal jobb a Videotonnak.

♦ Ha marad a jelenlegi sorrend, és a DVSC, Győri ETO, Videoton hármas áll a dobogón, akkor ez lesz a harmadik eset az NB I történetében, hogy fővárosi csapat nem szerez érmet. Az eddigi két esetben (2009–2010, 2011–2012) ugyanúgy ez a hármas került dobogóra.

LABDARÚGÓ NB I, 29. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (tv)Játékvezetők
Május 16., péntek
19.00
Puskás Akadémia FC–DVSC-Teva(tv: Duna)Bognár Tamás
Május 17., szombat
14.00
Budapest Honvéd–MTK Budapest(tv: M1)
Erdős József
16.00MVM-Paks–Lombard Pápa
Vad II István
16.00
Diósgyőri VTK–Pécsi MFC(tv: Sport 1)Becséri Dániel
18.00Újpest FC–KTE-Phoenix Mecano(tv: Sport M) Kassai Viktor
20.00Kaposvári Rákóczi–Győri ETO FC(tv: Sport 1) Fábián Mihály
Május 18., vasárnap
16.30Szombathelyi Haladás–Ferencvárosi TC(tv: M1)Andó-Szabó Sándor
18.30
Mezőkövesd-Zsóry–Videoton FC(tv: Sport 2) Iványi Zoltán
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK

 

A BAJNOKÁG ÁLLÁSA
1. Debreceni VSC-Teva2817 8 365–31+3459
2. Győri ETO FC
2816 8 448–32+1656
3. Videoton FC2815 6 750–29+2151
4. Ferencváros2815 6 744–33+1151
5. Haladás2812 9 736–29 +745
6. Pécsi MFC2812 8 840–34 +644
7. Diósgyőri VTK281110 741–37 +443
8. Kecskeméti TE28 9 91034–43 –936
9. MTK Budapest28 9 71238–36 +234
10. Budapest Honvéd28 9 61335–37 –233
11. MVM-Paks28 7101135–40 –531
12. Lombard Pápa FC28 8 61430–45–1530
13. Újpest FC28 7 81339–48 –929
14. Puskás Akadémia FC28 7 71434–49–1528
15. Mezőkövesd28 6 51726–46–2023
16. Kaposvári Rákóczi28 4 71721–47–2619
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik