Tíz éve nem látott győzelmi széria előtt a Ferencváros

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.25. 14:11
null
A Fradi játékosai az Újpest legyőzését ünneplik (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 26. fordulójához érkeztünk: a hétvégén búcsúztatja az Oláh Gábor utcai stadiont a DVSC-Teva, először játszik a Pancho Arénában a Puskás Akadémia FC, rég látott sorozatot mutathat fel az FTC, az Újpest pedig nagy mumusával csap össze. Lássuk a forduló érdekességeit!

 

FERENCVÁROS–KAPOSVÁR

♦ A Ferencváros az NB I leghosszabb élő nyerő szériájával rendelkező csapata, a zöld-fehérek legutóbbi négy meccsükön egyaránt begyűjtötték a három pontot. Ötös élvonalbeli győzelmi sorozathoz egészen 2004-ig kell visszalapozni az évkönyvet, a Fradi akkor a DVSC-t (3–1), a Győri ETO-t (4–2), a Diósgyőrt (2–1), a Videotont (1–0), majd az MTK-t (2–1) késztette megadásra. Aztán kikapott Kaposváron…

♦ Nemcsak a leghosszabb aktív győzelmi, hanem a leghosszabb aktív veretlenségi sorozat is a Ferencvárosé: a Győrrel holtversenyben mindkét csapat hat mérkőzés óta veretlen.

♦ Huszonnegyedszer csap össze a két csapat az élvonalban, a Kaposvár még nyeretlen a Ferencváros pályaválasztásával megvívott mérkőzéseken. Az örökmérleg kiegyenlített (6–12–5), a Fradi hazai mérlege 5–6–0 a Rákóczi ellen.

♦ A Ferencváros legutóbbi négy hazai mérkőzésén nem talált legyőzőre, az előző kettőt kapott gól nélkül megnyerte. Ebben a szezonban a Videoton, a Honvéd, a Haladás és a Pécs nyert vendégként bajnokit a Puskás Ferenc Stadionban.

♦ A Kaposvár messze a leggyengébb mérlegű vendégcsapat az NB I-ben: a Rákóczi 1–1–10-es mutatóval (nem) büszkélkedik. Az egyetlen győzelmet Mezőkövesden aratta a csapat, az ikszet Újpesten harcolta ki. A mezőkövesdi volt az egyetlen idegenbeli bajnoki a 2013–2014-es idényben, melyen a Kaposvár egynél több gólt szerzett.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–VIDEOTON FC

♦ Ez az első bajnoki meccs a felcsúti Pancho Arénában – ugyanúgy Kassai Viktor vezeti, mint a nyitó mérkőzést, a Real Madrid–Puskás Akadémia finálét a Puskás-Suzuki-kupán.

♦ Legutóbbi három mérkőzésén mindössze egy pontot szerzett a PAFC, székesfehérvári albérletétől a Pécs elleni 1–1-es döntetlennel búcsúzott. Az „albérleti hazai mérleg”: 5 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség.

♦ 2014 tavaszán a Videoton vendégként még nyeretlen fővároson kívüli vendéglátói ellen – ikszelt Pécsett és Pakson, kikapott Kecskeméten. Budapesten kettőből kettőt nyert (MTK, Újpest, egyaránt 2–1).

♦ Ha már itt tartunk: a Videoton egyébként tavasszal Székesfehérváron sem nyert bajnokit, mondhatni, még mindig jobban jár, ha kimozdul.

♦ Egyik csapat gólátlaga sem rossz: a PAFC meccsein esik a harmadik legtöbb gól az NB I-ben (3.00 az átlag, ezt a Debrecen – 3.24 – és az Újpest – 3.12 – meccsei előzik meg), a Videoton ötödik (2.88) a rangsorban.

♦ Gólkirályjelöltje akad mindkét csapatnak, a videotonos Nikolics Nemanja 15 góllal vezeti az élvonalbeli rangsort, a felcsúti Lencse László 14 góllal követi. Ők ketten együtt több gólt szereztek, mint a Paks (28 gól), a Mezőkövesd (25), illetve a Kaposvár (21).

MTK–LOMBARD PÁPA

♦ Változások jönnek az MTK-nál: a hírek szerint 2016 őszén készülhet el a kék-fehérek új, 5000 férőhelyes stadionja, amely a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiának is otthont ad. Az agárdi létesítmény az MTK férfi és női csapatának edzőkomplexuma lesz. A bontás a Hidegkuti Nándor Stadionban a tervek szerint a tavaszi idény után kezdődik el, a csapat albérletbe megy egy másik fővárosi pályára.

♦ Az MTK a 2013–2014-es szezonban négy hazai mérkőzését nyerte meg, mind a négyszer legalább két gólt szerzett – és Pölöskei Zsolt mind a négy alkalommal betalált. A bajnokság során a Haladás, a Pécs, a Győr, az Újpest és a Videoton győzött a Hungária körúton.

♦ A kiesés ellen küzdők közül az MTK sorsolása a legjobb: hazai mérkőzés a 10. Lombard, a 12. Puskás Akadémia és a 16. Kaposvár ellen, jelenés vendégként Újpesten (11.) és a Honvédnál (8.).

♦ A Pápa vendégként nem túl acélos, legutóbbi nyolc idegenbeli bajnoki mérkőzésén nyeretlen maradt. A Lombard a szezon során Kispesten, Mezőkövesden és Pécsett tudott nyerni.

♦ A két csapat legutóbbi 11 tétmérkőzéséből az MTK 10 alkalommal nyert, a legutóbbi öt mérkőzést sorozatban (2–0, 2–0, 2–0, 2–0, 2–1) húzta be. A két csapat legutóbbi négy mérkőzésén a pápaiak még a hálóba sem tudtak betalálni.

♦ A Pápa még sosem nyert bajnokit a Hungária körúton, az eredménysor hazai szempontból: 1–0, 7–0, 0–0, 2–1, 2–0.

HALADÁS–MEZŐKÖVESD

♦ Ebben a szezonban még mindig a Pécs az egyetlen csapat, amely bajnokit tudott nyerni a Rohonci úton. A Haladás jelenleg öt mérkőzés óta veretlen saját pályáján, legutóbbi tizenhat hazai meccséből csak egyszer kapott ki.

♦ A Haladás az előző három hazai mérkőzését úgy nyerte meg, hogy gólt sem kapott. Mivel az MTK sem tudott gólt szerezni a Rohonci úton (pontot ellenben szerzett), a Haladás hálója otthon még nem rezdült meg a 2014-es évben. A gólmentes sorozat a kezdés pillanatában 420 perce tart, legutóbb Nikolics Nemanja szerzett gólt vendégként Szombathelyen.

♦ A Mezőkövesd nyeretlen legutóbbi három bajnokiján, idegenben pedig 2013. szeptember 14. óta nem tudott győzni. A kövesdiek Kecskeméten és Kispesten tudtak nyerni a bajnokság során, jelenlegi idegenbeli nyeretlenségi szériájuk hét mérkőzést számlál.

♦ Nem elég az idegenbeli nyeretlenség, idegenbeli gólok sincsenek: az említett két győzelmen kívül a Mezőkövesd egy alkalommal sem tudott egynél több gólt szerezni vendégként, hatszor pedig lenullázva zárt.

DEBRECENI VSC–KECSKEMÉT

♦ Búcsúmeccs lesz a DVSC–KTE: az új Nagyerdei Stadionba költöző Debrecen utolsó bajnoki mérkőzését játssza az Oláh Gábor utcában, amely 1993 óta volt az otthona az NB I-ben. 1993. augusztus 14-én a Videoton elleni 2–1-es sikerrel nyitott itt a Loki – a középpályássor akkor Dombi Tibor, Kondás Elemér és Sándor Tamás nevével kezdődött.

♦ Gyorsan fogy a listavezető DVSC előnye, már csak három pont a remek formában levő Győrrel szemben. Az ETO a legutóbbi hat mérkőzésen hét pontot hozott a DVSC-n.

♦ Hazai pályán azért a Debrecen még mindig kemény dió: a 2013–2014-es idényben veretlen (9–3–0). A Loki otthonában a Paks, a Pápa és az ETO tudott ikszelni, mindhárom mérkőzés 2–2-re végződött. Legutóbb a Ferencváros nyert vendégként bajnokit az Oláh Gábor utcában (2–3, 2013. május 26.).

♦ A DVSC veretlen a Kecskemét elleni legutóbbi hét tétmérkőzésén.

♦ Ez a két csapat 12. NB I-es bajnoki mérkőzése, az örökmérleg a debreceniek javára 7–1–3. Hazai pályán még pontot sem veszített eddig a Loki a Kecskemét ellen.

♦ A Kecskemét legutóbbi tizenegy idegenbeli bajnokijából csupán egyet nyert meg, a Mezőkövesd ellenit. A KTE az egész idényben csak két idegenbeli mérkőzését nyerte meg.

♦ A Loki saját pályáján 2008. november 8. (DVSC–DVTK 1–2) óta nem kapott ki bajnokin kelet-magyarországi ellenféltől.

HARC A BAJNOKI CÍMÉRT – A BAJNOKESÉLYESEK PROGRAMJA
DVSC (50 pont): KTE (otthon), Pápa (i), Újpest (o), PAFC (i), Honvéd (o)
Győri ETO (47 pont): Újpest (o), PAFC (i), Honvéd (o), Kaposvár (i), Mezőkövesd (o)

Azonos pontszám esetén a holtversenyt a következő mutatók döntik el sorrendben: 1. több győzelem, 2. jobb gólkülönbség, 3. több szerzett gól, 4. egymás elleni eredmények, 5. fair play-rangsor, 6. sorsolás.

DVTK–PAKS

♦ Még egy rubrika a Paks nyeretlenségi sorozatában, a kiesés fenyegette tolnaiak nem tudtak győzni a legutóbbi 18 bajnoki mérkőzésükön.

♦ A DVTK jó sorozatba kezdett, megnyerte legutóbbi három bajnoki mérkőzését. A Honvéd, Kaposvár, Mezőkövesd triót oda-vissza megverte a Diósgyőr, amely ősszel legyőzte a Paksot is – meglesz-e a negyedik? Az ősszel egy hetes bajnoki győzelmi széria utolsó meccse volt a Paks elleni a DVTK számára.

♦ A Diósgyőr szeptember vége-október eleje óta nem tudott megnyerni két egymást követő hazai bajnokit.

♦ A Paks az 1. forduló óta nem győzött idegenben, akkor az Újpestet verte meg 2–1-re. A tolnaiak legutóbbi három idegenbeli bajnokijukat egyaránt ikszre adták.

♦ A Paks góljainak pont a felét (14/28) Simon Attila szerezte a bajnokságban. Ez a legnagyobb arány, amelyet egy játékos „elfoglal” a teljes csapat gólterméséből az NB I-ben.

GYŐRI ETO FC–ÚJPEST FC

♦ Győrben 69. alkalommal csap össze a két csapat, hazai pályán az ETO van fölényben (29–22–17).

♦ Csak ez a két csapat szerepelt a legutóbbi ötven év mindegyik szezonjában a magyar élvonalban.

♦ A két csapat legutóbbi hat bajnoki mérkőzését kivétel nélkül az ETO nyerte meg (2–1, 2–1, 3–2, 3–1, 1–0, 2–1 győri szempontból).

♦ Az Újpest nyeretlen a két csapat legutóbbi tizenkét (!) bajnokiján, valódi mumusnak mondható tehát az ETO.

♦ Az Újpest legutóbb 2009 nyarán szerzett pontot Győrben és 2006 decemberében tudott legutóbb győzni az ETO otthonában.

♦ A legutóbbi hat fordulóban az ETO gyűjtötte a legtöbb pontot a bajnokságban (16), ez időszakban hét pontot hozott a DVSC-n. A Ferencvárossal holtversenyben a győrieknek van a leghosszabb veretlenségi sorozatuk az NB I-ben, a széria hat mérkőzést számlál.

♦ 2012. november 4. (ETO–Honvéd 0–0) óta mindegyik hazai élvonalbeli bajnokijukon szereztek gólt a győriek.

♦ Az Újpest legutóbbi három idegenbeli mérkőzésén nem kényeztették el gólokkal a játékosok a nagyérdeműt: összesen kettő született… Egyébként nem ez a jellemző, az Újpest mérkőzésein ebben a szezonban átlag 3.12 gól esik, ez a második legjobb átlag az NB I-ben. Az ETO 4. a vonatkozó rangsorban (2.88-as gólátlag).

PÉCSI MFC–BP. HONVÉD

♦ A két csapat 91. alkalommal találkozik élvonalbeli bajnokin, óriási a kispesti fölény – pécsi szempontból 14–32–44 az örökmérleg.

♦ A kispestiek mérlege a Mecsekalján is jobb, a mutató hazai szempontból nézve 11–22–13.

♦ A formájával egyik csapat sem dicsekedhet: a pécsiek nem nyertek legutóbbi öt bajnokijukon (3 döntetlen, 2 vereség), a Honvéd elveszítette legutóbbi négy bajnokiját.

♦ Hol vannak a gólok? A pécsiek a nyeretlenségi sorozat alatt mindössze egyszer találtak hálóba, a kispestiek ugyanígy jártak a négyes vereségszéria alatt. Pölöskey Péter, illetve Borisz Zsivanovics az egyetlen gólszerző a csapatoknál.

♦ Hazai pályán hét mérkőzés óta veretlen a Pécs, kettőt megnyert, négyet döntetlenre adott. A legutóbbi hat Pécsett lejátszott bajnokin összesen hét gól esett… Vendégként legutóbb a Puskás Akadémia FC tudott három pontot szerezni a pécsi stadionban, még 2013. október 5-én.

♦ Négyesnél hosszabb vereségsorozata legutóbb 2009-ben volt a Honvédnak, akkor április-májusban hatszor bukott egymás után.

LABDARÚGÓ NB I, 26. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Április 25., péntek
19.00
Ferencváros–Kaposvári Rákóczi (Sport1) Andó-Szabó Sándor
Április 26., szombat
14.00
Puskás Akadémia FC–Videoton FC (M1)
Kassai Viktor
16.00MTK Budapest–Lombard PápaErdős József
16.00
Szombathelyi Haladás–Mezőkövesd (Sport1) Becséri Dániel
18.00Debreceni VSC-Teva–KTE -Phoenix Mecano (Sport1) Iványi Zoltán
20.00Diósgyőri VTK–MVM-Paks (Sport1)
Solymosi Péter
Április 27., vasárnap
16.30Győri ETO FC–Újpest FC (M1)
Vad II István
18.30
Pécsi MFC–Budapest Honvéd (Sport2) Németh Ádám
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC-Teva 25 14 8 3 52–29 +23 50
2. Győri ETO FC
25 13 8 4 42–30 +12 47
3. Videoton FC 25 12 6 7 44–28 +16 42
4. Ferencváros 25 12 6 7 40–32 +8 42
5. Diósgyőri VTK 25 11 9 5 39–30 +9 42
6. Haladás 25 11 8 6 34–27 +7 41
7. Pécsi MFC 25 9 8 8 35–33 +2 35
8. Budapest Honvéd 25 9 6 10 33–31 +2 33
9. Kecskeméti TE 25 8 9 8 33–36 –3 33
10. Lombard Pápa FC 25 8 6 11 29–37 –8 30
11. Újpest FC 25 7 8 10 38–40 –2 29
12. Puskás Akadémia FC 25 7 7 11 32–43 –11 28
13. MTK Budapest 25 6 7 12 30–35 –5 25
14. Mezőkövesd 25 6 5 14 25–42 –17 23
15. MVM-Paks 25 4 10 11 28–40 –12 22
16. Kaposvári Rákóczi 25 4 7 14 21–42 –21 19
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik