Lilahon nem zöld föld: 2000 óta nem nyert bajnokit az FTC Újpesten

Vágólapra másolva!
2014.04.04. 11:27
null
Újpesti öröm a Megyeri úton a két csapat legutóbbi derbijén (Fotó: Mirkó István)
A labdarúgó NB I 23. fordulójában ismét csúcsrangadót rendeznek, hisz az éllovas DVSC-Teva az „új” második Győri ETO-val találkozik – a forduló legnagyobb presztízsű összecsapása azonban a 212. Újpest–Ferencváros derbi. Ez a kör a kiesés szempontjából is sorsdöntő lehet, mivel a tabella utolsó négy helyezettje egymással meccsel. Érdekességek.

 

 

ÚJPEST–FERENCVÁROS

♦ A két csapat 212. alkalommal csap össze bajnokin, élvonalbeli mérkőzések számában az Újpest–FTC derbi péntek estétől nyolccal megelőzi az FTC–MTK örökrangadót.

♦ Jövőre lesz 110 éves a lilák és a zöldek derbije, az első mérkőzést 2:0-ra nyerte meg a Ferencváros.

♦ Az örökmérleg erős Ferencváros-fölényt mutat. A Fradi 95 derbit nyert meg, az Újpest 59-et, 57 végződött döntetlenre. A gólkülönbség 399–300 a Ferencváros javára – ha a zöld-fehérek betalálnak, akkor „kerekítenek”.

♦ Az Újpest 300. gólját a derbiken az őszi, 3–1-es FTC-sikerrel végződő mérkőzésen Bavon Tshibuabua szerezte. Tshibuabuának hárommal felelt az FTC, Ulysse Diallo egyenlített, majd Juanan öngóljával vették át a vezetést a zöld-fehérek, végül Böde Dániel állította be a végeredményt. Az volt Akeem Adams utolsó bajnokija a Ferencvárosban – a trinidadi védő szeptember 22-én még végigjátszotta a derbit, és szeptember 25-én kapott szívinfarktust.

♦ Az Újpest pályaválasztásával minimális a lilák fölénye: 39 győzelem, 30 döntetlen, a Ferencváros 35-ször nyert. A Megyeri úton viszont e mérleg negatív hazai szempontból! (19–23–26)

♦ A Megyeri úton a legnagyobb hazai derbisiker a 2010-es 6–0, a legnagyobb vendéggyőzelem pedig 0–5.

♦ 2000. november 30. óta nem tudott bajnokit nyerni a Ferencváros az Újpest otthonában. A Szűcs L. – Szűcs M., Dragóner, Hrutka – Pinte, Gyepes (Földvári, a szünetben), Vén, Keller – Gera (Schultz, 83.), Horváth P., Fülöp (Alex Monken Arruda, 57.) összeállítású FTC Dragóner Attila góljával nyert 1–0-ra. Azóta (hazai szempontból) a következő eredmények születtek: 2–2, 3–2, 3–0, 0–0, 1–1, 1–0, 1–1, 2–1, 2–1, 6–0, 1–1, 2–1.

♦ A 2012-es és 2013-as évben hazai pályán igen gyengén szereplő Újpest a legutóbbi négy hazai bajnokiján veretlen, kétszer nyert, kétszer ikszelt.

♦ A Ferencváros idegenben (18) több pontot szerzett eddig a bajnokságban, mint otthon (15). Az Újpest ugyanannyi pontot gyűjtött otthon, mint vendégségben (14–14).

♦ Csak egy olyan idegenbeli bajnoki volt ebben az idényben, amelyen a Ferencváros nem szerzett gólt (Kecskeméten 0–0). Az Újpest mindegyik hazai bajnokiján betalált, és 2013. május 24. óta nem maradt szerzett gól nélkül a Szusza Ferenc Stadionban.

♦ Az Újpest meccsein esik a legtöbb gól az NB I-ben (3.27 a gólátlag), és a Ferencváros is gólgazdag találkozókat játszik (3.00 a gólátlag, ez a 4. helyre elég).

Dragóner Attila góljával nyert a Ferencváros legutóbb bajnokit Újpesten (Fotó: NS-archív)
Dragóner Attila góljával nyert a Ferencváros legutóbb bajnokit Újpesten (Fotó: NS-archív)

PUSKÁS AKADÉMIA–HALADÁS

♦ A felcsútiak jól szerepelnek tavasszal, 3–1–1 a mérlegük. A PAFC azon három csapat egyike, amely a tavasszal 10 pontot szerzett; a tavaszi tabella élén a bajnokságot vezető DVSC áll (11 pont).

♦ Egy kivétellel (a Paks elleni 1–0-s meccsen Tóth Balázs volt eredményes) csak akkor nyert a Puskás Akadémia bajnokit, ha vagy Lencse László, vagy Tischler Patrik betalált.

♦ A PAFC legutóbbi négy hazai bajnokiján csak az egyik csapat tudott gólt szerezni – a felcsútiak háromszor nyertek kapott gól nélkül, egyszer pedig lenullázta őket a Honvéd.

♦ A Haladás nem tudott győzni a legutóbbi három idegenbeli bajnokiján. A Sóstói Stadionban pedig éppenséggel 2003 óta nem nyert bajnoki meccset.

BP. HONVÉD–DIÓSGYŐRI VTK

♦ A Honvéd nem szenvedett vereséget az előző négy hazai bajnokiján, kettőt megnyert, kettőn ikszelt. Ebben a szezonban eddig a Pápa, a Mezőkövesd és a Debrecen tudott diadalmaskodni Kispesten.

♦ A Diósgyőr 2013. október 19. óta nem jutott három ponthoz idegenben az élvonalban. Azóta négy döntetlen és egy vereség a mérlege.

♦ A DVTK 2011. november 5. óta nem nyert bajnokit a fővárosban, akkor a Vasast verte meg 3–2-re. A Bozsik József Stadionban 2008. március 28-án győztek legutóbb bajnoki mérkőzésen, 1–0-ra, Honma Kazuo góljával.

♦ A két csapat legutóbbi öt kispesti tétmeccse öt hazai győzelmet hozott (4–0, 2–1, 2–1, 4–2, 3–1).

♦ Az NB I-ben ebben a szezonban négy kelet-magyarországi csapat szerepel, a Honvéd a másik három (DVSC, Mezőkövesd, Kecskemét) ellen nyeretlen maradt hazai pályán (1–3, 0–2, 1–1).

LOMBARD PÁPA–PÉCSI MFC

♦ A legutóbbi két pápai bajnokin a hazai együttes nem tudott felülkerekedni (1–2, 0–0), az azelőtti két élvonalbeli találkozón viszont a pécsiek nem örülhettek (3–1, 1–1).

♦ A Pápa formája pocsék, a Lombard az előző nyolc tétmérkőzéséből egyet sem tudott behúzni. A bajnokságban a harmadik legrosszabb élő sorozat a Lombardé, a pápaiak nyeretlensége ötmeccses.

♦ A Pápa hazai formája viszont nem pocsék: a legutóbbi öt bajnokin nem nyert vendégcsapat a Perutz Stadionban (3 győzelem, 2 döntetlen – ebben a sorrendben). A pápaiaknak a legutóbbi négy hazai mérkőzésen négy gól is elég volt nyolc pont begyűjtéséhez.

♦ A Pécs az előző tizenegy bajnokijából mindössze egyet veszített el – igaz, 226 perces góltalansági szériában lesz a meccs kezdetén. A legutóbbi három pécsi bajnokin összesen két gól esett, mindkettő tizenegyesből.

PAKS–MTK

♦ Kőkemény kiesési helyosztó, a Paks 14., az MTK 15. Ha a Paks nyer, az MTK legalább három pontra kerül a bennmaradó helyektől, ami hét fordulóval a vége előtt elég sötét képet festene.

♦ Az MTK sorozatban háromszor kapott ki, ez a leghosszabb élő vereségszéria az első osztályban.

♦ A Paks Kaposváron tovább nyújtotta bajnoki nyeretlenségi szériáját, amely immár tizenötös. Természetesen ez messze a leghosszabb széria az NB I-ben – 2013. szeptember 13. óta tart.

♦ A Paks 2007 márciusa óta nem tudta otthon felülmúlni bajnoki mérkőzésen az MTK-t. Azóta az MTK háromszor nyert (1–4, 0–1, 0–2), míg az előző két találkozó döntetlenre végződött (1–1 és 0–0).

♦ Az MTK a legutóbbi négy idegenbeli bajnokiján nem szerzett gólt, a legutóbbi hat idegenbeli bajnokiján nyeretlen, és a legutóbbi tizenhatból mindössze egyet nyert meg. Ráadásul e tizenhat mérkőzésből tízen gólt sem szerzett.

♦ Az MTK meccsein esik a legkevesebb gól a bajnokságban (2.32 a gólátlag), de Pakson sem dőlnek meg gólcsúcsok (2.73-as átlag, 10. hely az NB I-ben).

♦ A két csapat legutóbbi három bajnokiján a Paks egyszer sem tudott betalálni.

KECSKEMÉTI TE–VIDEOTON

♦ A két együttes legutóbbi négy bajnokiját egyaránt a Videoton nyerte meg, a Kecskemét e meccseken csupán egy gólt tudott elérni.

♦ A Videoton nyerni jár Kecskemétre, a legutóbbi hét, Széktói Stadionban rendezett találkozóból – bajnoki és kupameccsek egyaránt – hatszor győzött (3–6, 2–4, 3–2, 0–1, 0–3, 0–2, 1–5).

♦ Minimalizmus: a Kecskemét öt bajnokit játszott 2014-ben, ezeken összesen négy gól esett. A KTE nem szerzett gólt a legutóbbi három bajnokiján.

♦ Négyes bajnoki nyeretlenségi sorozatban van a KTE, a Videoton pedig a legutóbbi nyolc bajnokiján csupán egyszer szerezte meg a három pontot.

♦ A Videoton az előző öt idegenbeli NB I-es mérkőzésén veretlen, igaz, csupán egyszer nyert. Diósgyőrben, Szombathelyen, Pécsen és Pakson ikszelt, az MTK-t megverte.

Az ETO volt a DVSC legutóbbi legyőzője az NB I-ben 
(Fotó: Szabó Miklós)
Az ETO volt a DVSC legutóbbi legyőzője az NB I-ben (Fotó: Szabó Miklós)

DVSC–GYŐRI ETO

♦ Patinás párosítás, ráadásul újabb csúcsrangadó: egy héten belül másodszor csap össze az NB I első és második helyezettje (az ETO az előző fordulóban előzte meg a Lokitól vereséget szenvedő Videotont).

♦ Eddig 78 alkalommal vívott élvonalbeli bajnoki mérkőzést a két csapat. Az összmérleg debreceni szempontból 26–24–28, a gólkülönbség 107–114.

♦ Nem szeret túlzottan Debrecenbe járni az ETO, 2004. augusztus 14. óta nyeretlen a Loki vendégeként. Akkor 3–1-re győzött, azóta viszont a DVSC uralja a terepet. Jellemző, hogy a Győr bajnoki címet hozó 2012–2013-as szezonja 4–1-es debreceni zakóval indult (és hosszú veretlenségi sorozattal folytatódott).

♦ Természetesen az éllovas Lokié messze a leghosszabb veretlenségi sorozat a mezőnyben, a bajnokságban 14 mérkőzés óta nem talált legyőzőre a DVSC. A következő leghosszabb széria (vagy inkább miniszéria) az ETO-é, a PAFC-é, a Ferencvárosé és a Haladásé (3–3 meccs). Ha a Debrecen most sem kap ki, akkor egy fél bajnokságon keresztül tartó veretlenséget mutathat fel – az ilyenek általában bajnoki címet szoktak érni.

♦ A legutóbbi bajnoki vereséget pont az ETO mérte a DVSC-re, 2013. szeptember 22-én simán, 3–0-ra nyerte meg a két csapat őszi találkozóját. Völgyi Dániel, Djordje Kamber és Varga Roland volt a gólszerző.

♦ A DVSC hazai veretlenségi sorozata 11 összecsapás óta tart, vendégként legutóbb a Ferencváros nyert az Oláh Gábor utcában bajnokit. Érdekesség, hogy a Debrecen a legutóbbi három hazai vereségét egyaránt fővárosi csapattól szenvedte el, a vidéki vendégek közül legutóbb a Paks szerzett a Loki stadionjában három pontot, még 2012 novemberében.

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–MEZŐKÖVESD-ZSÓRY

♦ Még egy kiesési helyosztó, ebben a fordulóban az NB I utolsó négy helyezettje egymás ellen játszik.

♦ A sereghajtó Kaposvár nyeretlenségi sorozata a második leghosszabb a mezőnyben, a széria kilenc meccset számlál.

♦ A Rákóczi a legutóbbi hét bajnokiján egyszer sem volt képes egynél több gól elérésére.

♦ A Mezőkövesd 2013. szeptember 14. óta nyeretlen vendégként a bajnokságban, eddig összesen két idegenbeli élvonalbeli mérkőzésen tudott diadalmaskodni. Nyugat-Magyarországon egyszer sem győzött még, az egyik sikert Kecskeméten, a másikat a kispesti Bozsik József Stadionban aratta.

♦ Mezőkövesd-sorminta idegenben: 1–1-es döntetlen, szerzett gól nélküli vereség, 1–1-es döntetlen, szerzett gól nélküli vereség, 1–1-es döntetlen, szerzett gól nélküli vereség. Eszerint most 1–1-es iksz jön.


LABDARÚGÓ NB I, 23. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Április 4., péntek
17.00
Puskás Akadémia FC–Szombathelyi Haladás (Tv: Sport 1)
Vad II István
19.00
Újpest FC–Ferencváros (Tv: Duna)
Farkas Ádám
Április 5., szombat
14.00
Budapest Honvéd–Diósgyőri VTK (Tv: Duna)
Erdős József
16.00Lombard Pápa–Pécsi MFC
Fábián Mihály
16.00
MVM-Paks–MTK Budapest (Tv: Sport 1)Iványi Zoltán
18.00KTE-Phoenix MecanoVideoton(Tv: Sport 1)Andó-Szabó Sándor
20.00Debreceni VSC-Teva–Győri ETO FC (Tv: Sport 1)Kassai Viktor
Április 7., hétfő
20.45Kaposvári Rákóczi–Mezőkövesd (Tv: m2)
Szabó Zsolt
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK

 

AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC-Teva22146248–22+2648
2. Győri ETO FC22117436–26+1040
3. Videoton FC22115639–22+1738
4. Haladás2298530–24+635
5. Budapest Honvéd2296732–25+733
6. Ferencváros2296735–31+433
7. Pécsi MFC2296734–31+333
8. Diósgyőri VTK2289535–29+633
9. Újpest FC2277836–36 0 28
10. Puskás Akadémia FC2276930–39–927
11. Kecskeméti TE2269726–33–727
12. Lombard Pápa FC22751025–33–826
13. Mezőkövesd22641223–38–1522
14. MVM-Paks22481025–35–1020
15. MTK Budapest22471122–29–719
16. Kaposvári Rákóczi22271318–41–2313
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik