Győrbe készül a Bayern: Szervusz, Magyarország!

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.08.11. 10:39
null
Kilenc éve történt: Willy Sagnol(balra) és Igor Nicsenko harcol egymással, és a labdáért (Fotó: NS-archív, Szabó Miklós)
„Szervusz, Magyarország!” Ezzel a kedélyes köszöntéssel vezette fel a Bayern München hivatalos világhálós oldala az együttes vasárnap délutáni, győri vendégjátékát. Külön köszönet, s dicséret is jár a gondos szerzőnek, amiért nem feledkezett meg az „s” után kívánkozó „z” betűről – sőt odabiggyesztette az „a”-ra az oda való ékezetet is. Hiába na, példás ez az odafigyelés – a német precizitás. A 16 órakor kezdődő gálamérkőzést a Nemzeti Sport Online folyamatosan frissülő, élőképes cikkben közvetíti!



Érdemes lenne valamiféle hasonló gondossággal és körültekintéssel előkészített terepen fogadni a német vendégeket, s megadni a módját az ETO–Bayern gálameccsnek, mielőtt még szó érné a ház elejét.

KILENC ÉVE NÉGYET RÚGTAK A BAJOROK
A Bayern München nem olyan rég járt Győrben. A német rekordbajnok 2004. május 18-án futballozott legutóbb az ETO Parkban, s csaknem telt ház előtt 4–1-re nyert. A győriek gólját Igor Nicsenko szerezte, míg a vendégek közül Michael Ballack kétszer, valamint Roy Makaay és Santa Cruz került a góllövők közé. Azon a találkozón a Bayern csaknem a legjobb összeállításában lépett pályára, pusztán a kapus Oliver Kahn kapott pihenőt a meccsre.

Szombat este ugyanakkor még nyomát sem lehetett látni az ETO-parkban annak, hogy csaknem húsz óra, azaz kevesebb mint egy nap múlva az európai klubfutball aktuális uralkodója (a világ legjobbja), a Bajnokok Ligája-győztes Bayern vendégeskedik a győri zöld-fehéreknél. Hiába kerestük, kutattuk, sehol egy színes lufi, egy díszes bajorköszöntő molinó, cirkalmas német felirattal díszített drapéria.

S ez így is van jól.

Szervezés tekintetében ugyanis a Ferencváros elleni rangadó, az időrendi és fontossági sorrend tekintetében is elöl álló összecsapás ugyanolyan fontos és embert próbáló feladat volt a rendező együttes számára, mint az előtte álló, ünnepi hangulatú és sztárok sorát felvonultató mérkőzés.

Lássuk be, a hazaiak nem véletlenül kardoskodtak oly nagyon a szombat esti, és éjszakába nyúló bajnoki elhalasztása mellett. Szó sincs azonban arról, hogy a győri zöld-fehérek ki akartak volna térni a nagy erőpróba elől. Nem. A találkozó időpontjának módosítása kevésbé szakmai, inkább szervezési kérdés volt – több szólt a halasztás mellett, mint ellene.

Na, de ha már egyszer így alakult, úgy kellett mindent (el)intézni, hogy a ferencvárosiak, aztán a németek (a csapatok és a szurkolók) véletlenül se érezzék úgy, hogy nekik valamilyen téren – kiszolgálás, biztonság, körítés – kevesebb járt, mint a másiknak.

BEMUTATKOZÁSRA VÁRVA
Harmincegy labdarúgó nevét tartalmazó listát küldött el a Bayern München Győrbe, s mivel a felsorolásban valamennyi nagyágyú szerepel, immár hivatalos, hogy a bajorok a legjobbjaikkal lépnek vasárnap pályára. Mivel a felek megegyeztek abban, hogy bármennyit cserélhetnek, már csak az a kérdés, meddig és kik alkotják a Bayern legerősebb tizenegyét. Hosszú, kínzó sérülésen van túl a bajorok nyári szerzeménye, a BL-döntőbeli rivális Dortmundtól elcsábított Mario Götze. Nem zárható ki, hogy a kiváló játékos épp az ETO ellen húzza először magára a Bayern mezét. Ha hinni lehet Pep Guardiolának, Götze biztosan pályára lép, elvégre úgy nyilatkozott: „Azt gondolom, játszik majd jó néhány percet.”

„Egy hete már nem alszunk. Nem panaszként mondom ezt, inkább örüljünk neki, hogy van miért dolgozni.”

Ezt mondta az egyik fáradhatatlan szervező, hisz ne feledjük, a Ferencváros elleni bajnoki úgy tizenegy körül ért véget, s másnap már délután kettő órakor megérkezik a müncheni különítmény. Nem lenne ildomos koszos létesítményben fogadni, ugyanígy a gyepre is ráfért a gondozás, mert játszhatnak bármilyen finoman is a csapatok, a stoplik kiforgatják a gyeptéglákat. Márpedig a világ legjobb együttesét mégsem fogadhatjuk olyan gyepen, amely úgy fest, mintha csak tehéncsorda trappolt volna végig rajta.

Kevés idő állt rendelkezésre, hogy kitakarítsák az öltözőket, emellett fel kellett készülni a több mint száz újságíró, televízió- és rádióriporter fogadására, sőt, el kellett helyezni (vagy éppen kicserélni) az útba igazító, információs feliratokat. Sőt még a biztonsági személyzet is külön fejtágításban részesült, hogy jól tudja, milyen teendője van egy barátságos mérkőzésen – miután letudta a kevésbé idilli miliőben játszott bajnoki rangadót.

Nem csoda, hogy a vezetőség többször is öt-hat órás értekezleteket, megbeszéléseket tartott, hogy pontosítsák a tennivalókat, rögzítsék, kinek, mikor, mi a feladata.

Könnyítésképp jócskán megemelték az így vagy úgy, de közreműködők, segítők számát. Hiszen fel kell tölteni a büfé polcait, a száraz pattogatott kukoricát el kell felejteni. A szombati bajnoki után újra kell teríteni az asztalokat, előkészülni a százötven fős állófogadásra, amellyel a magyar és a bajor csapat tagjai lezárják a gálamérkőzést. Jóllehet fejenként két zsíros kenyér előkészítése is jelentős erőfeszítést igényel, ennél azért sokkal többről van szó: az alkalomhoz illő finomságokat, a sok-sok ünnepi fogást mielőbb el kell készíteni – méghozzá kifogástalanul.

Hátha a bajorok a szívélyes „Szervusz!” után azt is mondják, hogy „A mielőbbi viszontlátásra!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik