Rég volt akció a Fradi-shopban, elátkozva az Újpest szezonja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.10. 14:39
null
Az ősszel nagyot birkózott az FTC és az ETO – a győriek a 27. fordulóban már akár bajnoki címet is ünnepelhetnek <br />(Fotó: Blikk – archív)
A 27. fordulót rendezik a labdarúgó NB I-ben. Lényeges dolgok dőlhetnek el a hétvégén, hiszen ha vasárnap délután a Videoton veszít Debrecenben, és rögtön utána a Győr győz a Ferencváros ellen, akkor az ETO már ünnepelheti is a bajnoki címet. Ha az Eger szombaton kikap Pápán, már matematikai esélye sem marad a bennmaradásra, azaz búcsúzik az élvonaltól. Statisztikák, érdekességek a forduló elé.

 

MTK BUDAPEST–PAKSI FC

♦ A két csapat 2006 őszén találkozott először bajnoki mérkőzésen, a szeptember 10-i, Hungária körúti meccsen a csereként pályára lépő Urbán Gábor 78. percben szerzett góljával az MTK 1–0-ra győzött. Érdekesség, hogy Urbán később (a 2009–2010-es szezonban, kölcsönben) játszott a Paksban is. A hat és fél évvel ezelőtti mérkőzésen pályára lépők közül az MTK-ból csupán Kanta József maradt meg „hírmondónak”, míg a paksiak közül Kiss Tamás, Mészáros István és Báló Tamás tagja jelenleg is a csapat keretének.

♦ A Paks az ötödik idegenbeli fellépésén tudott először győzni az MTK ellen: 2011. május 21-én 4–3-ra győztek a Tolna megyeiek. A 66. percben még a triplázó Tischler Patrik vezérelte MTK vezetett 3–2-re, Böde Dániel két találatával azonban fordított a Paksi FC.

♦ Ez lesz az NB I-ben a 12 egymás elleni mérkőzésük. A mérleg MTK-fölényt mutat, a fővárosiak ötször nyertek, négy meccs döntetlen lett, a paksiak csak kétszer ünnepelhettek győzelmet. A gólkülönbség 18–13 az MTK javára. Az ősszel 0–0-t játszottak Pakson, ez az egyetlen egymás elleni meccsük, amelyen nem esett gól.

♦ A Hungária körúton eddig öt bajnokit játszottak egymás ellen: két MTK-siker (1–0, 3–2), két döntetlen (1–1, 1–1) és egy paksi győzelem (3–4) a mérleg. Az MTK kilenc, a PFC nyolc gólt szerzett.

♦ Bár az MTK őrzi dobogós pozícióját, nincs jó formában: előző öt meccséből csupán egyet tudott megnyerni, háromszor kikapott, egyszer ikszelt. Az öt mérkőzésen összesen négy pontot szerzett, a mezőnyben egyedül a Diósgyőr gyűjtött kevesebb pontot (kettőt) a legutóbbi öt bajnokiján. Az MTK formája jelenleg a Lombard Pápa és az Eger „szintjén” mozog, ez a két csapat is 1–1–3-as mutatóval zárta előző öt meccsét.

♦ Pályaválasztóként az MTK a harmadik legeredményesebb csapat az NB I-ben: odahaza kilencszer győzött, kétszer játszott döntetlent és kétszer kapott ki. Csak a DVSC és az ETO hazai mutatója jobb a kék-fehérekénél.

♦ Az MTK 2013-ban otthon még nem ikszelt, legutóbb szeptember 28-án játszott bajnokin döntetlent a Hidegkuti Nándor Stadionban (MTK–Siófok 1–1). Azóta hatszor győzött, kétszer vesztett.

♦ Csupán egy olyan hazai mérkőzése volt a szezonban a fővárosi együttesnek, amelyen nem esett gól: augusztus 12-én az MTK 0–0-t játszott a PMFC-vel. Azóta mindegyik Hungária körúti mérkőzésen született legalább egy találat. Az MTK előző négy hazai meccsén viszont mindig csak az egyik csapat szerzett gólt: a Pápa (2–0), a Honvéd (1–0) és a Diósgyőr (2–0) elleni összecsapáson csak az MTK volt eredményes, míg a Haladás elleni találkozón (0–1) csupán a szombathelyiek találtak a kapuba.

♦ Tizenhárom hazai mérkőzése közül tizenegyen szerzett gólt az MTK, a Pécs és a Haladás ellen nem.

♦ Az MTK előző tíz bajnoki mérkőzésén esett legalább egy gól, a kék-fehérek legutóbb november 23-án játszottak gól nélküli meccset (Kaposvár–MTK 0–0).

♦ Nemrég még sorra játszotta a döntetleneket a Paks, április 9. óta – azaz az előző négy meccsén – viszont már nem ikszelt: felváltva hol győzött, hol veszített.

TÖKÖLI: AZT A NÉGYSZÁZÁT!

Tököli Attila gyönyörű jubileumhoz érkezett: a 400. élvonalbeli bajnoki mérkőzésére készül. A jelenleg aktív NB I-es játékosok közül csak Dombi Tibor előzi őt meg a szereplési rangsorban (427 meccsel), a 458-nál járó Kocsárdi Gergely (ZTE) ugyanis most az NB II-ben játszik. Tököli paksi csapattársa, Éger László, valamint a Haladás futballistája, Kenesei Krisztián 391 magyar élvonalbeli fellépésnél jár.

♦ A Paks utóbbi hat bajnokiján – vagyis a március 30-i, Haladás elleni 0–0 óta – mindig esett gól.

♦ Vendégként a legjobbak közé tartoznak a paksiak, 5–6–2 az idegenbeli mérlegük, csak a Győr, a Videoton és a Honvéd szerzett több pontot náluk látogatóként.

♦ Idegenben a Paks szerezte a legtöbb gólt, 25-öt! Újpesten hat, Győrben négy, Pécsen három gólt vágott a Szivics-legénység. Ebben a kiírásban a Paksi FC idegenbeli meccsei közül csak az elsőn nem esett gól (2012. augusztus 3., Lombard–Paks 0–0), a többin mindig született legalább egy találat.

♦ Ebben a szezonban a fővárosban bajnokin még veretlen a paksi együttes. Kispesten 3–3-as, az Üllői úton 2–2-es döntetlent játszott, Újpesten pedig 6–0-ra győzött. A budapesti bajnokijain összesen 11 gólt szerzett a tolnai gárda.

♦ Ha a Paks idegenben szerzett legalább egy gólt, akkor nem kapott ki, minimum a döntetlenre jó volt. Két vereségét Diósgyőrben és Fehérváron szenvedte el (1–0, illetve 2–0).

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–DIÓSGYŐR

♦ Hullámzóan szerepel a Kaposvár, döntetlent 2012. november 23. óta (Kaposvár–MTK 0–0) nem játszott, a 2013-as esztendőben háromszor győzött, hatszor veszített. Az MTK elleni 0–0 óta mindegyik mérkőzésén született gól.

♦ Különösen fájó lehet a szurkolóknak, hogy tavasszal az utolsó két helyezett csapat ellen kikapott a Rákóczi: az Egertől 1–0-ra, a Siófoktól 2–1-re veszített – mindkettő ellen vendégként.

♦ A hazai mérkőzések alapján összeállított táblázaton a 11. helyen áll a Kaposvár, 5–4–4 a mérlege. Utóbbi öt otthoni meccsén nem játszott döntetlent, s mindegyiken szerzett legalább egy gólt, ám ez csak két győzelemre volt elég (Pápa 3–0, Haladás 3–2), háromszor (Győr 1–2, KTE 2–3, Honvéd 1–2) vereséget szenvedett.

♦ A Kaposvár otthoni gólkülönbsége 16–12, azaz +4. A hazai tabellán mögötte álló csapatoknak (Lombard, Siófok, Paks, PMFC, Eger) már mind negatív a gólkülönbségük.

♦ A DVTK jelenleg a legrosszabb formában lévő csapat, öt forduló óta nyeretlen, előző öt mérkőzésén összesen két pontot szerzett.

♦ Az új vezetőedző, Kovác Zoltán irányításával kétszer ikszelt (FTC 2–2, DVSC 3–3) és egyszer kikapott (MTK 0–2) a diósgyőri csapat.

♦ Vendégként rendkívül gyengén szerepel a diósgyőri együttes, 1–5–7 az idegenbeli mérlege. Az Eger elleni 1–0-s győzelem az egyetlen sikere látogatóként, azt a meccset gyakorlatilag semleges pályán, Vácon rendezték.

♦ Csak a Lombard Pápa, az Egri FC és a Siófok idegenbeli mutatója rosszabb a DVTK-énál, a diósgyőriek a 13. helyen állnak ezen a tabellán.

♦ Utóbbi négy idegenbeli mérkőzését elvesztette a DVTK, ráadásul úgy, hogy egyetlen gólt sem szerzett! Győrben 2–0-ra, Pakson 1–0-ra, Siófokon 3–0-ra, az MTK stadionjában 2–0-ra kapott ki. Legutóbb március 1-jén, az Eger otthonában (Vácon) volt eredményes diósgyőri labdarúgó, akkor a 18. percben Tisza Tibor talált be a kapuba. Vendégként 432 perce gólképtelenek a piros-fehérek. Ezek után nem meglepő, hogy idegenben – a Pápával holtversenyben – a DVTK játékosai szerezték a legkevesebb gólt, hatot.

♦ Ősszel emlékezetes góllal 1–0-ra nyert a Rákóczi Diósgyőrben. A DVTK legutóbb 2006. szeptember 30-án győzött Kaposváron, még Csank János irányította a piros-fehéreket, akik Szögedi és Foxi találatával 2–1-re nyertek, a hazaiaktól André Alves volt eredményes. Az akkor pályára lépők közül a győztes DVTK-ból senki nincs a mostani keretben (Vitelki Zoltán azóta edző lett), a kaposváriak jelenlegi játékosai közül Oláh Lóránt élte át a gyepen azt a vereséget, valamint a kispadon Prukner László ült.

♦ Az említett, 2006-os diósgyőri győzelem óta Kaposváron kétszer a hazaiak nyertek (1–0, 3–2), két meccs döntetlen (1–1, 2–2) lett.

LOMBARD PÁPA–EGRI FC

♦ Az előző öt mérkőzésen mind a két csapat négy pontot gyűjtött. A Pápa és az Eger is egyszer győzött (a Debrecen, illetve a Kaposvár ellen), egyszer ikszelt (a Győrrel, illetve a Pakssal), és háromszor kikapott. Az előző öt fordulóra levetített 1–1–3-as mutatónál csak a DVTK mérlege rosszabb az NB I-ben.

MAGYAR VÁNDOROK

Egy korábbi és egy mostani „vándor” csapat találkozik Pápán. A Lombard FC-t működtető vállalkozás Tatabányáról indult, majd Szombathely érintésével 2004-ben került Pápára. Az Egri FC pedig NB I-es meccsek megrendezésére alkalmas hazai stadion hiányában hol Debrecenben, hol Diósgyőrben, hol a Fáy utcában játszotta otthoni bajnokijait, tavasszal pedig Vácon látja vendégül aktuális ellenfeleit.

♦ A két csapat az élvonalban Pápán még nem találkozott egymással, az ősszel Debrecenben 1–1-et játszottak. Az egriektől Farkas Ádám volt eredményes, a Lombard Petr Knakal öngóljával egyenlített – azaz pápai játékos még nem talált be az Eger kapujába.

♦ A Lombard négy forduló óta nyeretlen a bajnokságban, és 180 perce nem szerzett gólt. Előző 24 bajnoki meccsén mindig esett gól, csak a szezon második mérkőzésén, a Paks ellen játszott gól nélküli döntetlent, még 2012. augusztus 3-án. Mindez azt is jelenti, hogy azóta a hazai mérkőzésein is mindig született gól.

♦ Tizenhárom olyan mérkőzése volt a Lombardnak, amelyen nem sikerült gólt szereznie (ebből egy lett 0–0, a többit elvesztette), hazai pályán a Paks mellett (0–0) az MTK (0–2), az FTC (0–3), a KTE (0–2) és az Újpest (0–1) ellen maradt gólképtelen a csapat. Elsősorban a fővárosi együttesek ellen nem ment odahaza a gólszerzés. A legtöbb gólt – hármat – a Kaposvárnak rámolta be odahaza a pápai együttes.

♦ Mindezek ellenére nem olyan rossz a Lombard hazai mérlege. A pápaiak ötször győztek, háromszor ikszeltek, és ötször kikaptak, ebben a szezonban 18 pontot szereztek a Perutz Stadionban, ezzel négy csapatot (Siófok, Paks, Pécs, Eger) is megelőznek az otthoni tabellán.

♦ Matematikai esélye még van az Egernek a bennmaradásra, valós sansza viszont csupán minimális van. Ha győzne Pápán, hat pontra megközelítené a Lombardot, ez a hátrány az utolsó három fordulóban még ledolgozható lenne. Ha az Eger kikap szombaton, akkor a hátra lévő mérkőzések eredményétől függetlenül kiesik az NB I-ből. Döntetlen esetén megmaradna a kilencpontos különbség a Pápa és az Eger között, ez még elvileg behozható, így iksz esetén a 27. forduló után még nem kell meghúzni azt a bizonyos vonalat az Eger eredménysora fölött.

♦ A Lombard ezután még játszik idegenben a Haladással, otthon a Siófokkal, majd a záró fordulóban Diósgyőrbe utazik. A financiális gondokkal küzdő Eger a pápai vendégjáték után „fogadja” az Újpestet, megy a Honvédhoz, majd vendégül látja a Győrt.

♦ Bár az Eger elvesztette az előző két mérkőzését, az pozitívum, hogy utóbbi három bajnokiján gólt szerzett. Volt ennél már egy hosszabb sorozata is, november 10. és december 1. között egymás után négy bajnoki mérkőzésen szerzett gólt a csapat, igaz, akkor mind a négy meccsén kikapott (Honvéd 1–3, Győr 1–2, Haladás 1–2, Siófok 3–4).

♦ Vendégként a Siófok után az Eger a második legkevesebb pontot szerző csapat az NB I-ben. Az egriek idegenbeli mérlege 1–2–10. Egyedül Pakson tudtak győzni (1–0-ra), Kaposváron és Pécsen 0–0-t játszottak – látogatóként csak ezen a három meccsükön maradt érintetlen a kapujuk –, a további tíz idegenbeli fellépésükön mindig kaptak gólt, és ezeken mindig veszítettek is. Ha tehát az Eger látogatóként gólt kap, kikap.

♦ Előző hat idegenbeli mérkőzését elvesztette az Eger. A vendégként lejátszott 13 NB I-es mérkőzéséből haton nem szerzett gólt.

♦ Eddig csak dunántúli településről (Paks, Kaposvár, Pécs) tudott ponttal vagy pontokkal távozni az Eger. Pápa is a Dunántúlon fekszik, igaz, a Balaton vonalától északra. A felsorolt három város pedig délre van...

KECSKEMÉTI TE–SIÓFOK

♦ A két csapat az élvonalban 2008. szeptember 13-án találkozott először egymással, és a KTE Montvai duplájával és Szavics góljával 3–0-ra győzött. A tavaszi „visszavágón”, Siófokon a Balaton-partiak nyertek 2–0-ra.

♦ Ez lesz a nyolcadik összecsapásuk az NB I-ben, a korábbi hét mérkőzésből ötöt a Kecskemét nyert meg, kétszer a Siófok győzött, döntetlent még nem játszottak egymással (a statisztika az élvonalbeli bajnokikra vonatkozik, a Magyar Kupában például 2011 tavaszán volt egy 1–1-re végződő összecsapásuk). A gólkülönbség 14–8 a KTE javára.

♦ Kecskeméten az NB I-ben negyedszer mérik össze erejüket, a korábbi három mérkőzésből kettőt a hazaiak nyertek meg (3–0, 3–2), egyszer a Siófok győzött (2–3). Mindegyik kecskeméti mérkőzésükön legalább három találat esett, a KTE mindig szerzett legalább két gólt.

♦ Az ősszel Siófokon Salami és Litsingi találatával a KTE 2–0-ra nyert.

♦ A KTE – az anyagi gondok ellenére – kifejezetten jó formában várja a szombati összecsapást, hat bajnoki mérkőzés óta veretlen, hasonlóan jó mutatóval csak a Videoton dicsekedhet.

♦ Előző három otthoni mérkőzését megnyerte a Kecskemét (Újpest 1–0, Győr 5–2, Eger 3–1), a hazai tabellán 5–5–3-as mérleggel a 9. helyen áll. A gyengébb mérleg oka: a hármas győzelmi széria előtt sorozatban öt hazai mérkőzésen volt nyeretlen az alföldi csapat.

♦ Ebben a bajnoki szezonban csak dunántúli együttestől kapott ki otthon a KTE: a Kaposvár és a Pápa ellen 2–1-re, a Pécs ellen 2–0-ra veszített. A Siófok is dunántúli csapat...

♦ Odahaza mindössze két mérkőzésen nem szerzett gólt a KTE, a Debrecen (0–0) és a PMFC (0–2) ellen. Utóbbi három hazai fellépésén összesen kilenc gólt rámolt be az ellenfeleknek.

♦ Utóbbi négy mérkőzéséből hármat megnyert a Siófok (DVTK 3–0, MTK 2–1, Kaposvár 2–1), hasonló bravúrra csak a Videoton és a Honvéd volt képes.

♦ Vendégként viszont messze a leggyengébb csapat a Siófok, előző kilenc idegenbeli bajnokiját elvesztette! A vonatkozó tabellán az utolsó helyen áll, ebben a kiírásban – a mezőnyben egyedüliként – távol otthonától még nem nyert, az Eger (1–1) és az MTK (1–1) vendégeként játszott döntetlent, 11 idegenbeli fellépésén pedig kikapott.

♦ A Siófok valamennyi idegenbeli mérkőzésén beszedett legalább egy gólt, vendégként a legtöbb gólt kapta a mezőnyben, 37-et. Gólkülönbsége mínusz 25 (12–37).

♦ Ha idegenben csak egy gólt kapott a Siófok, akkor sikerült ikszre kihoznia a mérkőzést. Két vagy több kapott gól esetén mindig vesztesen hagyta el a pályát.

♦ Csupán három olyan idegenbeli mérkőzése volt a Siófoknak, amelyen nem szerzett gólt. Kaposváron 3–0-ra, Kispesten 2–0-ra, Fehérváron 6–0-ra kapott ki. A másik tíz idegenbeli fellépésén legalább egy gólt sikerült szereznie, más kérdés, hogy csak kétszer ért pontot a találat, a két 1–1-es meccsén (Eger, Pécs).

♦ Előző három idegenbeli mérkőzésén megszórták a Siófokot. A Videotontól hatot, a Fraditól és a Debrecentől négyet kaptak a Balaton-partiak.

PÉCSI MFC–HALADÁS

♦ Két vereség, egy győzelem, két vereség, egy győzelem: mostanában ilyen sorminta alapján játssza bajnoki meccseit a Pécs. Ha folytatódna a széria, akkor most két vereségnek kellene jönnie – alighanem erről lemondanának a baranyaiak, és megtörnék ezt a sorozatot.

♦ 2013-ban még nem játszott döntetlent a PMFC, legutóbb 2012. november 17-én ikszelt, otthon a Videoton ellen. Az a meccs 0–0-ra végződött, azóta valamennyi bajnokiján – összességében 11 mérkőzésén, illetve hat hazai fellépésén – esett legalább egy gól.

♦ A Pécs roppant gyengén szerepel pályaválasztóként, 3–3–7-es otthoni mérleggel az utolsó előtt, 15. helyen áll a hazai táblázaton, 13 mérkőzésén mindössze 12 pontot szerzett, csak az albérletben játszó Egert előzi meg.

♦ Három csapat van, amely idegenben több pontot szerzett, mint otthon, egyikük a Pécsi MFC. A pécsiek pályaválasztóként 12, vendégként 19 pontot gyűjtöttek. Rajtuk kívül a Honvéd (20, 22) és a Paks (14, 21) szerzett több pontot látogatóként, mint odahaza.

♦ Csupán három ellenfelét tudta legyőzni odahaza a Pécs: a Siófokot, az MTK-t és a Lombard Pápát.

♦ Az NB I-es mezőnyben a PMFC szerezte a legkevesebb gólt otthon, mindössze 10-et. Hét hazai fellépésén maradt gólképtelen a csapat, ebből háromszor – az FTC, az Eger és a Videoton ellen – kihozta a maximumot, azaz 0–0-val egy pontot legalább otthon tartott.

♦ A három 0–0-s döntetlen mellett még egyszer nem kaptak gólt otthon a pécsiek: a Pápa ellen (2–0).

♦ A múlt héten a 10. döntetlenjét játszotta a Haladás, ennél többször csak a Paks (11) ikszelt ebben a szezonban.

♦ Vendégként 3–4–6 a Haladás mérlege, ezzel a 10. helyen áll az idegenbeli táblázaton.

♦ Két héttel ezelőtt 3–2-re kikapott a Haladás Kaposváron, és ez különlegesen gólgazdag mérkőzése volt a szombathelyi együttesnek, ugyanis az utóbbi nyolc meccsén csupán ezen az egyen született kettőnél több találat.

♦ A már említett kaposvári zakóval ötmeccses idegenbeli veretlen szériája ért véget a Halinak. Előtte a Honvéd (1–1), az Eger (1–2), a DVTK (1–1), a Paks (0–0) és az MTK (0–1) otthonából is ponttal vagy pontokkal távozott Artner Tamás csapata. Más kérdés, hogy e remek sorozat előtt egymás után ötször kapott ki vendégként a vasi együttes.

♦ Öt tétmérkőzés óta nyeretlen a Haladás a Pécs ellen. A szombathelyiek legutóbb 2008 áprilisában győzték le a PMFC-t (a Rohonci úton 1–0-ra), azóta előbb kétszer kikaptak a Ligakupában (3–2, 4–1), majd bajnokin 1–0-ra veszítettek Pécsen, aztán Szombathelyen kétszer ikszeltek egymással a felek (0–0, 1–1).

♦ A Haladás legutóbb 2000. március 18-án győzött a PMFC otthonában. Az akkoriban a Gázszer FC jogának megvásárlásával az élvonalba visszakerült pécsiek Varga Endre révén még válaszoltak Balassa Péter góljára, ám a 77. percben a szombathelyiektől Horváth András is betalált, így 2–1-re a vendégek győztek. A pécsiektől a gólszerző Varga Endrén kívül egy akkor még kevésbé ismert játékos, Gera Zoltán is sárga lapot kapott... 2000 tavasza óta a Haladás nem tud nyerni a Mecsekalján, utóbbi három pécsi bajnokijukon a hazaiak győztek (2–0, 2–1, 1–0).

ÚJPEST FC–BP. HONVÉD

FTC-BŐL UTE LETT
A MEGYERI ÚTON

1998. június 6-án, az 1997–1998-as szezon utolsó fordulójában, az Újpest–Kispest-Honvéd mérkőzésre nagy bulit terveztek a Megyeri úton: a bajnoki címet korábban bebiztosító lila-fehéreket készültek ünnepelni a szurkolók. A találkozó előtti éjszakán ismeretlen tettesek – vélhetően nem Újpest-szimpatizánsok... – a pálya kezdőkörébe gázolajjal FTC feliratot égettek bele a fűbe, némi munkába telt, mire ezt a pályamunkások lila festékkel UTE felirattá alakították át (középen a "T" betűvel nem volt gondjuk, és a "C"-t sem volt nehéz átalakítani, az "F"-ből már komolyabb munka volt "U"-t csinálni...). A Honvéd elleni meccs 2–2-es döntetlennel ért véget, és több emlékezetes jelenetet hozott: a kispestiek exfradista kapusa, Horváth Dezső például a gólvonalról kifejelte a szabadrúgásból kapura küldött labdát, az utolsó másodpercekben pedig Várhidi Péter, a bajnokcsapat vezetőedzője – ígéretét betartva – csereként pályára küldte a Diósgyőr ellen megsérült, nyílt törése után lábadozó Véber Györgyöt, akitől csak azt kérte, hogy „lehetőleg ne avatkozzon játékba”.
Az Újpest egyébként korábban is ünnepelt bajnoki címet a Honvéd elleni szezonzáró mérkőzésen: 1990. május 26-án Szabó András két góljával 2–0-ra legyőzte a kispestieket, és mivel a nagy rivális MTK kikapott a kiesés ellen küzdő Vác otthonában, jobb gólkülönbségének köszönhetően megnyerte a bajnokságot a kék-fehérek előtt.


♦ Messze a forduló legpatinásabb ütközete az Újpest–Bp. Honvéd találkozó. Ez lesz a két csapat egymás elleni 194. bajnokija, és az Újpest a kispestiek elleni századik győzelmére készül. Az eddigi 193 találkozó mérlege: 99 újpesti siker, 41 döntetlen, 53 kispesti győzelem. A gólkülönbség 439–273 a lila-fehérek javára

♦ A két együttes 1916. szeptember 19-én játszotta egymás elleni első bajnoki meccsét, a KAC Sárkány utcai pályáján 2:0-ra az Újpest győzött. A tavaszi szezonban a lilák pályaválasztásával is megmérkőztek a felek, a Hungária úti találkozón a vendégek nyertek 2:1-re.

♦ Az újpestiek a Megyeri úti Stadionban 1923. június 3-án látták először vendégül a Kispestet, és a három gólt szerző Priboj István vezérletével 4:1-re győztek. A hatszoros magyar válogatott Pribojnak nagyon ment a KAC ellen, hiszen egy évvel korábban négy góllal vette ki részét a 8:0-s újpesti sikerből.

♦ Érdekesség, hogy a második világháború utáni első összecsapásukon, 1945. május 31-én úgy győzött az Újpest 8:0-ra, hogy a Kispestben pályára lépett Puskás Ferenc, Bozsik József és a később Újpesten játszó, majd az olasz Interben csodás karriert befutó Nyers István is. Nekik sem volt azonban ellenszerük a bombaformában futballozó Szusza Ferenc, Zsengellér Gyula csatár kettőssel szemben, előbbi négyszer, utóbbi kétszer volt eredményes.

♦ A Honvéd legutóbb 2010. márciusában, a brazil Diego góljával győzött Újpesten, azóta mind a két Megyeri úti találkozójukat a lilák nyerték meg, tavaly 2–0-ra, előtte 3–1-re. Az utóbbi években párszor kitömte az Újpest a Honvédot: 2006 áprilisában 7–0-ra, 2001 szeptemberében 7–2-re diadalmaskodott, de volt egy 4–0-s és két 4–2-es lila-fehér siker is a Szusza Ferenc Stadionban.

♦ Amikor már úgy tűnt, hogy kiegyenesedik az Újpest – egymást követő öt mérkőzéséből négyet megnyert –, két hazai meccsén is sikerélmény nélkül maradt. Előbb az MTK-val ikszelt (1–1), majd az ETO-tól kapott ki 2–1-re. Ezzel 6–4–3-ra rontotta le hazai mérlegét, amely a 7. legjobb az NB I-ben.

♦ Utóbbi négy mérkőzésén szerzett gólt az Újpest, az előző két találkozón csak a lilák középpályása, Dusan Vasziljevics volt eredményes.

AZ „ELÁTKOZOTT” SZEZON

Azt mondják, a sors már csak olyan, hogy amit egyszer elvesz, azt máskor visszaadja. Az Újpest ebben a szezonban csupán egyszer élvezhette az utolsó percek szerencséjét, az őszi szezonban a Ferencvárost győzte le a 94. percben szerzett Tshibuabua-találattal (2–1). Négyszer viszont a kilencvenedik percben vagy azután kapott góllal vesztett pontokat. Októberben az ETO Parkban a 92. percben beszedett góllal veszített (Balajcza ugyan megfogta, majd kiütötte a labdát Kamber fejese után, de már a gólvonalon túlról...), márciusban Csukics jól eltalált lövésével, a 93. percben kapott ki a Ferencváros otthonában, a múlt héten pedig öt nap alatt kétszer bukott pontokat az utolsó másodpercekben: az MTK a 90. percben Kanta József szabadrúgásgóljával egyenlített, míg a Győr a 93. percben Strestík lesgóljával verte meg a lila-fehéreket.
Ha a sors valóban vissza akarja adni, amit elvett, akkor alaposan „bele kell húznia”, mert az Újpestnek hárommal „tartozik”, s már csak négy forduló van hátra a szezonból – ahogy egyik kollégánk fogalmazott az Újpest–ETO meccs után: az elátkozott szezonból...

♦ Az Újpest szeptember 14-én játszott legutóbb 0–0-s mérkőzést, Kaposváron. Két héttel korábban, otthon a DVSC ellen is gól nélküli döntetlent ért el. Azóta mindegyik mérkőzésén, így valamennyi hazai összecsapásán is esett legalább egy gól.

♦ Tavasszal négy mérkőzést nyert meg az Újpest, ebből hármat 1–0-ra (a DVSC, a Kaposvár és a Pápa ellen), egyet 4–2-re (a Pécs ellen).

♦ Le a kalappal a Honvéd előtt, a kispestiek hat forduló óta nem találnak legyőzőre, ennél jelenleg nincs hosszabb veretlenségi sorozat az NB I-ben, a KTE tart még ugyanennyinél.

♦ A negyedik helyen álló Bp. Honvéd különösen vendégként eredményes, idegenben több pontot (22) gyűjtött, mint otthon (20). Látogatóként 7–1–5 a mérlege, ez az idegenbeli tabellán a 3. helyre jó, csak a Győr és a Videoton szerzett több pontot vendégségben.

♦ Ebben a szezonban a Kaposvár mellett a Honvéd játszotta a legkevesebb döntetlent vendégként, mindössze egyet. A kispestiek november 4-én Győrben ikszeltek (0–0). Ez volt az egyetlen idegenbeli meccsük, amelyen nem esett gól.

♦ A Honvéd látogatóként csupán két mérkőzésen nem szerzett gólt: a győri 0–0 alkalmával, valamint március 30-án az MTK otthonában, a Hidegkuti Nándor Stadionban 1–0-ra kapott ki.

♦ Előző négy idegenbeli mérkőzéséből hármat megnyert a Honvéd: győzött Pakson, majd kikapott az MTK otthonában, aztán nyert Kaposváron és Pécsen is.

♦ A fővárosi csapatok közül a Ferencváros vendégeként sikerült nyernie a Honvédnak, az MTK-nál viszont veszített. Összességében 2–1–2 a mérlege: a Fradit oda-vissza verte, az MTK-tól mind a kétszer kikapott, az Újpest elleni őszi meccse döntetlen lett. Ha folytatódik a sorozat, akkor a lilákkal idegenben is ikszel.

DEBRECEN–VIDEOTON

♦ A Debreceni VSC nyert a legtöbbször pályaválasztóként: a Loki tizenhárom otthoni mérkőzéséből 10-et behúzott (10–0–3 a hazai mérlege), és ebben a kiírásban odahaza még nem játszott döntetlent. Legutóbb 2012. április 7-én ikszelt az Oláh Gábor utcai stadionban (DVSC–Siófok 1–1, az előző bajnokság 23. fordulójában).

♦ A Debrecen 2010. május 19-én 0–0-s döntetlent játszott odahaza a Győrrel, azóta mindegyik hazai bajnokiján – immár 43 otthoni mérkőzésen – esett legalább egy gól.

♦ Otthon háromszor szenvedett vereséget a Loki, a Paks és az Újpest ellen 1–0-ra, az MTK-tól 2–0-ra kapott ki. Hazai vereségei alkalmával tehát nem szerzett gólt. Kétszer fővárosi, egyszer vidéki együttes ellen kapott ki pályaválasztóként.

♦A Videoton öt forduló óta veretlen a bajnokságban – ennél csak a Honvédnak és a Kecskemétnek van jelenleg hosszabb veretlenségi sorozata –, előző három bajnokiját megnyerte, ráadásul úgy, hogy gólt sem kapott.

♦ A fehérváriak a bajnokságban legutóbb április 14-én, a Győr elleni NB I-es fellépésükön kaptak gólt, a 67. percben Djordje Kamber vette be Mladen Bozsovics kapuját. Azóta, azaz 293 perce érintetlen bajnokin a Videoton kapuja. Megjegyzendő, hogy az április 14-i meccs óta Ligakupa- és Magyar Kupa-mérkőzésen kapott gólt a Vidi, nem is egyet: összesen nyolcat.

♦ Vendégként a Videoton a második legeredményesebb csapat a mezőnyben (a Győri ETO után). A fehérváriak idegenben hétszer győztek, háromszor ikszeltek, és háromszor kikaptak. Az MTK, a Lombard Pápa és a Diósgyőr otthonában szenvedtek vereséget, látogatóként három bajnoki óta veretlenek.

♦ 2013-ban az összes idegenbeli bajnokiján szerzett gólt a Videoton. A fehérváriak vendégként legutóbb 2012. november 25-én, Pápán maradtak gólképtelenek, ott 1–0-ra kaptak ki.

♦ A Videoton bajnoki mérkőzésen csaknem 12 évvel ezelőtt, 2001. július 21-én győzött legutóbb a DVSC otthonában (1–0-ra). Azóta mindössze egy Magyar Kupa-találkozón tudtak nyerni a fehérváriak a cívis városban.

GYŐRI ETO FC–FERENCVÁROS

♦ Pályaválasztóként – a Debrecennel holtversenyben – az ETO gyűjtötte a legtöbb pontot a bajnokságban: tizenhárom meccsen 30-at. A győriek hazai mérlege 9–3–1, otthon a legtöbb gólt szerezték (30-at), és a legkevesebb vereséget szenvedték el (egyet).

♦ Tizenhárom bajnokin keresztül őrizte hazai veretlenségét az ETO, mígnem április 26-án, 3–0-s előnyről 4–3-ra kikapott a Pakstól az ETO Parkban. Ezt megelőzően 2007. május 22-én szedett be hazai pályán négy gólt a győri csapat, akkor az MTK-tól szenvedett ugyancsak 4–3-as vereséget. Azon a találkozón „csak” 3–2-es vezetésről sikerült kikapnia...

♦ Ha a Magyar Kupa-elődöntőt is beszámítjuk, akkor odahaza három mérkőzés óta nem tud nyerni a Győr: bajnokin ikszelt (1–1) a Videotonnal, zakózott a Pakstól (3–4), majd a kupában kikapott a fehérváriaktól (1–2) – viszont az MK-párharcot megnyerte, és bejutott a döntőbe.

♦ A Fradinak hárommeccses nyeretlen bajnoki sorozata ért véget a múlt vasárnap, a zöld-fehérek Pakson győztek 3–1-re. Ezen az egy meccsen több gólt szereztek, mint előtte a három bajnokijukon, hiszen a Honvéd és a Videoton ellen nem voltak eredményesek (két 1–0-s vereség), és Diósgyőrben két gólt lőttek (2–2).

♦ „Ha nem megy akcióból, jó lesz szöglet- vagy szabadrúgás után” – akár ez is lehetne a mottója a Ferencvárosnak, amely bajnoki mérkőzésen 263 perce nem szerzett gólt akcióból. Legutóbb Julian Jenner talált be így – még a DVTK elleni idegenbeli mérkőzés 7. percében –, azóta négy gólt szerzett ugyan az FTC, de mindegyiket rögzített helyzet után: Gyömbér Gábor (Diósgyőrben) szögletet követően, Leonardo és Besic közvetlenül szabadrúgásból, Klein pedig oldalszabadrúgás után talált az ellenfél kapujába.

♦ A Ferencváros tavasszal eddig csak olyan csapatot tudott bajnokin legyőzni, amely mögötte állt a tabellán (Pápa, Újpest, Eger, Siófok, Paks). Az élmezőny tagjai közül a Honvédtól és a Videotontól is kikapott, mindkét mérkőzésen 1–0-ra. Most a listavezető Győrhöz utazik, vajon folytatódik-e ez a szériája?

♦ Tavaszi kilenc meccse közül a Fradinak három volt olyan, amelyen nem szerzett (Haladás 0–0, Honvéd 0–1, Videoton 0–1), és három, amelyen nem kapott (Pápa 3–0, Eger 4–0, Haladás 0–0) gólt. Előző öt bajnokiján mindig kapitulált legalább egyszer a zöld-fehérek védelme.

♦ Vendégként nem túl acélos az FTC: 3–6–4-es mérlegével a 8. helyen áll az idegenbeli tabellán. A Videoton, a Lombard Pápa és a Paks otthonában sikerült nyernie, azaz csak dunántúli csapat ellen nyert látogatóként. Győr is a Dunántúlon fekszik...

♦ Idegenben négyszer nem kapott, és ötször nem szerzett gólt a Fradi. Három olyan meccse volt, amelyen mindkét kritérium teljesült, Pécsen, Siófokon és Szombathelyen is 0–0-t játszott.

♦ A tempofradi.hu statisztikái szerint a Győr és a Ferencváros között a 129. bajnoki mérkőzés következik, a vidéki együttesek közül az ETO-val játszotta a legtöbb mérkőzést az FTC. Az eddigi 128 bajnokin 61 ferencvárosi és 35 győri siker született, 32 meccs döntetlen lett, a gólkülönbség 257–183 a Fradi javára.

♦ Győrben eddig 63-szor mérkőztek meg egymással az élvonalban, igen kiegyenlített a mérleg, hiszen 23-szor az ETO nyert, 22-szer a Ferencváros, 18 találkozó döntetlen lett. A győriek 103, a ferencvárosiak 99 gólt szereztek, a Fradi tehát a 100. győri találatára hajt.

♦ A két együttes először 1922. április 23-án játszott egymás ellen tétmérkőzést, a Magyar Kupa-találkozón 7:0-ra az FTC győzött. Az ETO 1937-ben jutott fel először a Nemzeti Bajnokság első osztályába, így 1937 őszén találkozhattak első alkalommal bajnokin. 1937. november 8-án az Üllői úton 5:1-re győzött a Ferencváros, a tavaszi, győri összecsapásuk 1:0-s Fradi-sikert hozott. Az ETO a szezon végén kiesett az élvonalból.


NB I, 27. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK, TV-S KÖZVETÍTÉSEK
Időpont Mérkőzés Játékvezető
Május 10., péntek
17.00 MTK Budapest–MVM Paks (Tv: Sport1) Kassai Viktor
19.00 Kaposvári Rákóczi–Diósgyőri VTK (Tv: Sport1)
Bognár Tamás
Május 11., szombat
14.00 Lombard Pápa–Egri FC (Tv: Duna) Veizer Roland
16.00 KTE-Phoenix Mecano–Siófok (Tv: Sport2)Fábián Mihály
16.00
Pécsi MFC–Szombathelyi HaladásMohammed al-Marri
18.30 Újpest FC–Budapest Honvéd (Tv: Sport2) Szabó Zsolt
Május 12., vasárnap
16.30 Debreceni VSC-Teva–Videoton (Tv: M1)Vad II István
18.30 Győri ETO FC–Ferencváros (Tv: Sport2) Farkas Ádám
TABELLA GÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETREND EREDMÉNYEK

AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO FC
26 16 7 3 52–29 +23 55
2. Videoton FC 26 14 6 6 43–18 +25 48
3. MTK Budapest 26 13 6 7 39–26 +13 45
4. Budapest Honvéd 26 12 6 8 40–33 +7 42
5. Ferencváros 26 11 9 6 44–31 +13 42
6. Debreceni VSC-Teva 26 12 4 10 40–28 +12 40
7. KTE-Phoenix Mecano 26 10 8 8 36–34 +2 38
8. Újpest FC 26 9 8 9 35–36 –1 35
9. MVM Paks 26 8 11 7 39–33 +6 35
10. Haladás 26 8 10 8 30–25 +5 34
11. Diósgyőri VTK 26 8 9 9 26–34 –8 33
12. Kaposvári Rákóczi 26 9 5 12 30–33 –3 32
13. Pécsi MFC 26 8 7 11 29–39 –10 31
14. Lombard Pápa FC 26 6 6 14 18–41 –23 24
15. Siófok 26 5 4 17 28–57 –29 19
16. Egri FC 26 3 6 17 21–53 –32 15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik