Harc az élvonal dobogójáért: bejöhet-e El-helyre a Paks és a Rákóczi?

Vágólapra másolva!
2011.04.25. 13:10
null
A ferencvárosi Heinz Vayer és Fiola szorításában – odaér-e El-helyre a Paks? (Fotó: Németh Ferenc)
Hat forduló van hátra a 2010–2011-es labdarúgó NB I-ből, kettőt még a héten lebonyolítanak: ha a hétközi körben még nem is, de a hétvégén már lehet bajnokavatás, valamint a nemzetközi kupaindulást jelentő helyek elosztása szempontjából fontos meccseket (Kaposvár–FTC, FTC–DVSC) is rendeznek. Eheti kitekintőnk fókuszában az El-pozíciókra hajtó csapatok.

 

MIKOR DŐLHET EL A BAJNOKI CÍM?

Matematikailag a hétközi fordulóban még nem, a hétvégén viszont már valószínűleg igen. A Videoton kedden rangadót játszik a Paks otthonában – ha nyer, a paksiak már matematikailag sem érhetik utol. Ha a második helyet az örökrangadón visszaszerző Ferencváros kikap Kaposváron egy, a nemzetközi kupaindulás szempontjából igen fontos meccsen, akkor hátránya 15 pont lesz, de matematikailag még ez sem elég a fehérváriak bajnoki címéhez. Arra viszont jó esély van, hogy a bajnokavatóra pénteken, a Videoton–KTE-Ereco mérkőzésen kerül sor.

MI DÖNT, HA AZONOS A PONTSZÁM?

Az NB I-ben a sorrendet a pontszám után a következők döntik el: a győzelmek száma, a gólkülönbség, a szerzett gólok száma, illetve az egymás elleni eredmény. Már ha nem a bajnoki címről, nemzetközi kupaindulásról vagy kiesésről van szó, mert ebben az esetben rájátszás dönt. 2010–2011-es NB I-es versenykiírás, 9), 10) és 11) pont:

 

„Amennyiben a nemzetközi kupában való indulás joga (illetve adott esetben az NB I második és harmadik helyezése) nem dönthető el kizárólag a megszerzett pontok alapján (pontegyenlőség), úgy az azonos pontszámmal rendelkező sportszervezetek rájátszásos formában lebonyolított, egymás között lejátszott, oda-visszavágó mérkőzéseken döntik el azokat."

 

„Amennyiben három sportszervezet rendelkezik ugyanannyi ponttal a bajnokság végén, akkor az UEFA által bevezetett egyfordulós rendszerben (A csapat–B csapat, B csapat–C csapat, C csapat–A csapat) dől el a nemzetközi kupában való indulás joga.”

HARC A NEMZETKÖZI KUPAINDULÁSÉRT

Nyitott kérdések itt vannak igazából, két hely kiadó (ha a Videoton megnyeri a kupát is, döntőbeli ellenfelére száll át az Európa-ligás pozíció), pontegyenlőség esetén olasz rendszerű rájátszás dönt a riválisok között.

A tabella szorosságára jellemző, hogy még a 13. Haladás is csak tizenegy pontra van a második helytől, jósolni így nem könnyű – az azért valószínűnek tűnik, hogy a 2–3. helyért öt csapat, az FTC (41 pont), a Paks (40), a Kaposvár (39), a ZTE (37) és a DVSC (37) küzd reális eséllyel, utánuk egy négypontos „szakadás" van.

Az öt csapat közül egyik sincs briliáns formában, és még finoman fogalmaztunk: a Kaposvár a legutóbbi hat forduló alapján az NB I ötödik legjobb formában levő csapata 3–1–2-es mérleggel, a Rákóczin kívül csak a Paks mérlege van „egyensúlyban" (3–0–3), a többi, nemzetközi indulásért küzdő együttesé negatív.

A Ferencváros sorsolása könnyűnek nem nevezhető: a Fradi megmérkőzik három közvetlen riválissal – a Kaposvárral idegenben, a Debrecennel és a Zalaegerszeggel otthon –, és nem veszélytelen az utolsó esélyét megragadni óhajtó szolnoki és az otthon félelmetes Haladás elleni,
szombathelyi túra sem – az utolsó fordulóban
a Pápa lesz az ellenfél az Üllői úton.

FŐVÁROSI MINIMÁL

Az élvonalbeli bajnokságok 1901 óta íródó történetében a 2010–2011-es szezon lehet a második, amelynek dobogóján nincs fővárosi csapat – a budapesti tradicionális nagycsapatok becsületét a Ferencváros mentheti meg. Eddig egyetlen ilyen eset volt, az előző, 2009–2010-es idényben (1. DVSC, 2. Videoton, 3. Győri ETO).

 

Arra, hogy az első hatban mindössze egyetlen fővárosi együttes legyen, szintén csak egyszer, a 2008–2009-es szezonban volt példa (1. DVSC, 2. Újpest, 3. Haladás, 4. ZTE, 5. KTE, 6. Fehérvár) – most megint reális esély van erre.

Az FTC-nek mindenesetre saját kezében van a sorsa, hiszen ha a közvetlen riválisok elleni meccseit hozni tudja, alighanem biztosítja a dobogós helyezést.

A Paksnak hazai pályán a Videoton, Újpest és Vasas elleni meccsek vannak hátra, idegenben pedig egy győri látogatás, majd két kiesőjelölt (Siófok, MTK) otthonában kellene pontokat fognia.

A Kaposvár egy kivétellel (Szolnok hazai pályán, 29. forduló) csak a jelenlegi „felsőházba" tartozó csapatokkal mérkőzik meg. A Rákóczi a közvetlen riválisok közül a Ferencvárossal és a Debrecennel is játszik, mindkettővel otthon, idegenbeli „befutója" viszont nem egy leányálom: a Bozsik-stadionba, Fehérvárra és Győrbe is ellátogat.

SZAVAZÁS

Melyik két csapat szerez az NB I-ből kvalifikációt az El-helyekre?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A ZTE hátralevő bajnokijainak felét kiesőjelöltek ellen játssza, a Siófok, az MTK és a Szolnok is a „szórásba esik". A nemzetközi kupaindulásra hajtók közül összecsap a Ferencvárossal és a Debrecennel, hatodik meccse a Vasas elleni.

A címvédő DVSC-TEVA idénye igencsak feledhető, a nemzetközi kupaindulás elérése viszont minimális cél. A Debrecen „időtlen idők" óta először nyert bajnokit idegenben a hétvégén, ez adhat egy kis önbizalmat neki, a befutója viszont nem könnyű.

A cívisvárosba látogat a pocsék formában levő MTK és a Szombathely, viszont egymás után négy idegenbeli meccset fog szendvicsbe ez a kettő: a Loki az FTC, a Kaposvár, a Szolnok és a ZTE otthonába is ellátogat.

Ha ezen a négy meccsen nem szerez kilenc-tíz pontot (és ez igen nehéz lesz, tekintve, hogy a Loki idegenben nagyon rossz mérleggel rendelkezik), alighanem lemarad a dobogóról és az európai kupaindulásról – először a 2004–2005-ös idény óta.

HARC AZ EL-HELYEKÉRT
Ferencváros
(2., 41 pont)
Paks
(3., 40 pont)
Kaposvár
(4., 39 pont)
ZTE
(5., 37 pont)
DVSC
(6., 37 pont)
Forma
2–1–3 3–0–3 3–1–2 2–1–3 1–3–2
Hátravan
Kaposvár (i) Videoton (o) FTC (o) Siófok (o) MTK (o)
DVSC (o) Győr (i) Honvéd (i) Vasas (i) FTC (i)
Szolnok (i) Újpest (o) DVSC (o) MTK (o) Kaposvár (i)
ZTE (o) Siófok (i) Videoton (i) FTC (i) Szolnok (i)
Haladás (i) Vasas (o) Szolnok (o) DVSC (o) ZTE (i)
Pápa (o) MTK (i) Győr (i) Szolnok (o) Haladás (o)
Félkövérrel kiemelve a 2–6. helyezettek egymás elleni mérkőzései.
HARC A KIESÉS ELLEN
A BFC Siófok (14., 27 pont) hátralévő meccsei: ZTE (i), Haladás (o), Lombard Pápa (i), Paks (o), Kecskemét (i), Honvéd (o)
Az MTK Budapest (15., 24 pont) hátralévő meccsei: DVSC (i), Szolnok (o), ZTE (i), Haladás (o), Lombard Pápa (i), Paks (o)
A Szolnoki MÁV FC (16., 18 pont) hátralevő meccsei: Vasas (o), MTK (i), FTC (o), DVSC (o), Kaposvár (i), ZTE (o)
LABDARÚGÓ NB I
25. FORDULÓ
KEDD
Szombathelyi Haladás–Újpest FC 16.30, vezeti: Fábián
Lombard Pápa–Győri ETO FC 18, v.: Alvaro Garcia Miquel
Kecskeméti TE-Ereco–Budapest Honvéd 18, v.: Farkas
Paksi FC–Videoton FC 18.30, v.: Szabó Zs.
SZERDA
Szolnoki MÁV FC–Vasas-Híd 17, v.: Takács
Kaposvári Rákóczi–Ferencváros 18, v.: Bognár
ZTE FC–BFC Siófok 18, v.: Andó-Szabó
DVSC-TEVA–MTK Budapest 18.30, v.: Szilasi
AZ ÁLLÁS
xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,nbi,2010/24,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe Ez a blokk a cikkszerkesztőben nem tud megjelenni, de a front-enden látszani fog ebben a pozícióban
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik