Magyar Futball Akadémia: nem a bajnoki címekre a legbüszkébbek

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.05.04. 14:42
null
Az alapítás óta sikeres intézménnyé vált a Magyar Futball Akadémia (Fotó: Czagány Balázs – archív)
Noha alig több mint két és fél éve jött létre a Bozsik Stadionban működő Magyar Futball Akadémia, máris az ország egyik legsikeresebb utánpótlás-intézménye: eddig valamennyi csapata megnyerte a korosztályos bajnokságát.

Szalai László igazgató – aki márciusban 2013 nyaráig meghosszabbította szerződését – elmondta: 75 gyermek képzése zajlik az akadémián, amely ősztől üzemel majd a teljes, százfős létszámmal, amikor a negyedik évfolyam is elindul.

„Az intézmény hozzávetőleges költségvetése hatvan-százmillió forint lesz, amikor már teljes kapacitással működik. Ennek egy része kisebb támogatás a Honvédelmi Minisztériumtól, a fennmaradó részt pedig George F. Hemingway tulajdonos állja. A kispesti önkormányzat pedig az U14 alatt lévő, azaz még nem az akadémiához tartozó utánpótláscsapatokat támogatja" – mondta az intézmény gazdasági hátteréről Szalai.

A korábban az agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémiát is irányító szakember kijelentette: az elsődleges cél, hogy az intézmény játékosokat neveljen ki a Budapest Honvéd számára, és így ne kelljen idegenlégiósok sokaságát igazolni drága pénzért. Hozzátette, éppen ezért fontos, hogy a kikerülő futballisták kötődjenek a kispesti klubhoz, és emiatt ragaszkodott ahhoz, hogy a városban és lehetőleg a Bozsik Stadionban, azaz a felnőtt csapat közelében működjön az akadémia. Másodlagos célként jelölte meg, hogy a játékosok, amennyiben továbbfejlődnek, külföldre igazoljanak.

A bentlakásos akadémiáról a fiatalok a szombati bajnoki mérkőzést követően mehetnek haza, majd vasárnap este térnek vissza a Bozsik Stadionba. A szabadidejükben edzői engedéllyel hagyhatják el a létesítményt.

A Magyar Futball Akadémia növendékeit három fázisban választják ki. Egyrészt a médiában meghirdetett toborzó alkalmával mintegy 200 gyerekből nagyjából húszat hívnak vissza, a második próba után pedig általában 5-6 játékost vesznek fel. Másrészt a Herczeg Vince által vezetett megfigyelői hálózat választ ki gyerekeket, akik 3-4 napot töltenek az akadémián, és ezalatt bizonyosodnak meg afelől, hogy érdemes-e őket felvenni. Harmadrészt pedig az ellenfelektől próbálnak meg átcsábítani tehetséges játékosokat. Szalai elmondta, hogy a Honvéd saját utánpótlásából eddig mindössze 5-6 gyerek került be az akadémiára, de ezt a számot a közeljövőben mindenképpen szeretnék növelni.

Minden egyes évfolyam az Egressy Gábor kéttannyelvű műszaki szakközépiskola kihelyezett osztálya lesz. A tanárok kijárnak hozzájuk, a kialakított tantermek projektorral vannak felszerelve, továbbá mindenkinek saját internettel ellátott számítógépe van, amelyet azonban központilag le lehet kapcsolni, nehogy tanórán "szörfözzenek" az ifjú tehetségek.

„Az oktatás során kiemelt figyelmet fektetnek az angol nyelvtudásra. Két csoportban, azaz kezdőknek és haladóknak tanítják a nyelvet. A legidősebb, tehát harmadikos korosztály sikeresen teljesítette az előrehozott érettségit. Olyannyira jól beszélnek angolul, hogy amikor a Fulhamnél vendégeskedtek, akkor gond nélkül tudtak az ellenfél játékosaival kommunikálni" – mondta Szalai, aki hozzátette, hogy két román növendékük számára magyar tanárt biztosítanak.

Az igazgató kiemelte, igyekeznek specifikus tudást is nyújtani az akadémia futballistáinak. Ezt a célt szolgálta, hogy a két idősebb évfolyam elvégzett egy alapfokú játékvezetői tanfolyamot, hogy a játékosok egyrészt jobban ismerjék a szabályokat, másrészt talán így kevesebbet fognak reklamálni a pályán, mert jobban átérezhetik a bírók feladatát. Olyan, egykori kiváló játékvezetők oktatták a diákokat, mint például a vb-n is dirigált Vágner László. Ezenkívül kommunikációs tréningen is részt vesznek a játékosok, hogy megtanuljanak nyilatkozni, mikor mit szabad mondaniuk és mit nem, illetve egészségismeretet is oktatnak, hogy helyesen táplálkozzanak, vagy például tudják, mire van szükségük, amikor rehabilitáción vesznek részt egy sérülés után.

Az oktatás és a napi két edzés mellett konditerem, két masszőr, medence, szauna, asztalitenisz, csocsó, házimozirendszer és számítógépes játékok szolgálják a fiatalok megfelelő és színvonalas kikapcsolódását. Aki akarja, igénybe veheti az egyaránt villanyvilágítással ellátott két füves, egy műfüves labdarúgópályát, vagy a palánkos, műfüves kispályát, és a lábteniszpályát.

A jelenlegi legidősebb, azaz 1992-ben született korosztály mindkétszer bajnok lett korcsoportjában, míg a mostani másodikosok első közös idényükben veretlenül lettek az ország legjobbjai. A 2009–10-es szezon őszi részében a legidősebbek a második helyen álltak, míg a két fiatalabb osztály éllovas volt.

A bajnoki címek ellenére Szalai mégis egészen mást tart az eddigi legnagyobb sikernek: „Igen hamar jó hírünk lett itthon és külföldön egyaránt. Sok menedzser figyeli játékosainkat, és voltak együttműködésre vonatkozó ajánlatok, de egyelőre saját erőből gazdálkodunk. Az akadémiai korosztály válogatottjainak öt-hat játékost adunk. A legbüszkébbek mégis arra vagyunk, hogy tavaly döntősök lettünk a Puskás Kupán, az idén pedig megnyertük azt. Olyan csapatokat győztünk le, mint a Real Madrid, az AC Milan, vagy a Panathinaikosz. Ez pedig azt mutatja, hogy ezen a szinten nem vagyunk lemaradva a nyugat-európai kluboktól".

Az igazgató megjegyezte, 2007-ben azt vállalta, hogy három esztendő elteltével legalább három játékost ad a felnőtt csapatnak, és ezt valószínűleg túlszárnyalja, mert a második évfolyamból is van olyan, aki a következő idényben akár már az NB I-ben is bemutatkozhat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik