A nagy ETO-sok utódait keresik a győri akadémián

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.05.03. 15:16
null
Nagy elődök nyomába lépnének: az ETO 1994-es születésű korosztályos csapata (Fotó: www.etofc.hu)
Győrben három éve működik a Fehér Miklós Labdarúgó Kollégium, amelyet a 2004-ben elhunyt válogatott csatárról neveztek el. 2008 szeptemberétől feladatbővítésként egy gimnáziumot is működtet a klub, így az intézmény felépítése Magyarországon egyedinek számít.

„Az ország minden részéből érkeznek hozzánk, hogy megnézzék, miképp is épül fel a rendszerünk, ha úgy tetszik, egyfajta etalon vagyunk – nyilatkozta az MTI-nek Horváth Zsolt iskolaigazgató. – Jöttek már hozzánk Kecskemétről, Nyíregyházáról, Pécsről, Felcsútról vagy éppen Debrecenből is, és nem csak a futball világa érdekli őket.”

A kollégium fő feladata, hogy stabil bázist teremtsen a Győri ETO FC utánpótlás-nevelése számára, a sportszakmai feladatokért Both József felel, aki korábban kiemelkedő eredményeket ért el az U17-es válogatottal.

A jól felszerelt kollégium minden igényt kielégítő, modern környezetben biztosít lakhatási lehetőséget a Győrtől távol élő családokból érkező tehetséges labdarúgók számára.

Emellett kiemelt szerepet kapnak a nevelés, személyiségfejlesztés területei, különös tekintettel a versenyszerűen sportoló tanulók speciális problémáira, helyzetére. Ugyanekkora súllyal szerepel a feladatok között az a tevékenység, amellyel a kollégium tanulói számára az eredményes tanulási folyamatot szeretnék megkönnyíteni.

A létesítmény részben állami pénzből működik, a fennmaradó összeget pedig a Győri ETO FC tulajdonosa, Tarsoly Csaba és Klement Tibor ügyvezető igazgató finanszírozza.

Az öt évfolyamos gimnázium jelenleg három évfolyammal működik, ez pillanatnyilag 70-80 diákot jelent, ez a szám a következő két évfolyam „feltöltésével” 150-re növekedik majd. Az iskolába bárki jelentkezhet, ugyanakkor a helyiek, akik a klub fiatalabb csapataiban nevelkedtek, elsőbbséget élveznek.

Az oktatásban nagy szerepet kap a nyelvtanulás, angolt magas óraszámban tanulnak a labdarúgók, de a későbbiekben választható tantárgyként akár a sportmenedzseri, a játékvezetői vagy a masszőrszakma alapjaival is megismerkedhetnek. Ezen felül jogosítványt is szerezhetnek a játékosok.

„Amiben biztos vagyok, hogy ezek a gyerekek egészséges felnőttek lesznek, előnnyel fognak indulni az életben, nem fognak dohányozni, alkoholt inni vagy kábítószerezni” – mondta Horváth Zsolt.

Az intézményben minden egy helyen zajlik, az oktatástól kezdve az étkezésig, a fiatalok egy nagy füves, egy műfüves, valamint három edzőpályán tréningezhetnek.

A tehetségeknek rendkívül szoros az időbeosztásuk, a 7 órás ébresztést követően gyakorlatilag este 22 óráig megvan a napirendjük, így az „elkallódás” veszélye nem fenyeget.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik