Munkás-öröm, Honvéd-bánat: a Pécs lesz a Fehérvár ellenfele a döntőben

Vágólapra másolva!
2009.04.09. 19:55
A másodosztályú PMFC lesz a Fehérvár ellenfele a Ligakupa döntőjében, miután a baranyaiak hazai pályán 1–0-ra legyőzték a Budapest Honvédot a sorozat elődöntőjének visszavágóján. A Pécs az első találkozót is megnyerte, így összesítésben 2–0-val, kettős győzelemmel jutott be a fináléba.
Örülhetnek a pécsiek: bejutottak a Ligakupa döntőjébe
Fotó: Laufer Péter (archív)
Örülhetnek a pécsiek: bejutottak a Ligakupa döntőjébe
Örülhetnek a pécsiek: bejutottak a Ligakupa döntőjébe
Fotó: Laufer Péter (archív)
Örülhetnek a pécsiek: bejutottak a Ligakupa döntőjébe

Kedvező helyzetben várta a másodosztályú Pécs a Ligakupa elődöntőjének szerda délutáni visszavágóját. A baranyaiak ugyanis meglepetésre 1–0-ra győztek az első mérkőzésen a Budapest Honvéd otthonában, így hazai pályán a döntetlen is elég lett volna nekik a döntőbe jutás kiharcolásához.

Tudták ezt a vendégek is, és ennek megfelelően Honvéd-rohamokkal kezdődött a találkozó. A fővárosiak főleg Abraham révén veszélyeztettek, de az elefántcsontparti légiós vagy rossz megoldást választott, vagy Hegedűs hárította a próbálkozásokat.

Az első negyedóra bénultsága után kezdett magára találni a PMFC, sőt, a 19. percben már veszélyes támadást vezetett. Hogy az akció nem zárult hazai találattal, az főleg Szmiljanicsnak köszönhető: a védő buktatta a gólhelyzetben kilépő Berdót, a játékvezető pedig csak sárga lappal „jutalmazta” a megmozdulást.

A spori a félidő hosszabbításában is felhívta magára a figyelmet egy vitatható ítélettel – ekkor azonban túl szigorúnak tűnt, ugyanis tizenegyest adott a pécsieknek Gyánó és Filó párharcát követően, valamint a Honvéd védőjét ki is állította. A hazaiak azonban nem tudtak élni az ölükbe hulló lehetőséggel, ugyanis Szalai Tamás a jobb kapufára lőtte a büntetőt.

Gól tehát nem született az első játékrészben, de a pécsiek továbbjutási esélyei tovább nőttek az emberelőnynek köszönhetően. Sőt, alig telt egy negyed óra a második félidőből, amikor gyakorlatilag biztossá vált, hogy az egykor Pécsi Munkás néven szereplő hazaiak jutnak majd be a sorozat döntőjébe: Gyánó Szabolcs ugyanis hatalmas gólt lőtt a Honvéd kapujába.

Az egykori Vasas-csatár 16 méterről szánta el magát lövésre, labdáját pedig mintha zsinóron húzták volna a bal felső sarokba – Rabóczki Balázs tehetetlen volt. Öt perccel később Szalai is a hálóba talált, de ezt a találatot les miatt érvénytelenítették.

De ez már nem osztott, nem szorzott, ugyanis a Pécs 1–0-ra győzött, és a sikerrel biztosította helyét a sorozat döntőjében. A fináléban a Győri ETO-t búcsúztató Fehérvár vár a másodosztály Nyugati csoportjában a feljutásért küzdő együttesre.

LIGAKUPA

ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
PÉCSI MFC–BUDAPEST HONVÉD 1–0 (0–0)
Pécs, 2000 néző. Vezette: Vad II István (Ring Gyögy., Tóth Vencel)
PMFC: Hegedűs L. – Simonfalvi (Kalmár Zs., 84.), Racskó (Nagy J., a szünetben), Kovács G., Présinger – Wittrédi (Nagy O., a szünetben), Szalai P., Lantos, Fónai – Berdó (Lovrencsics, 71.), Gyánó (Koplárovics, 65.). Vezetőedző: Róth Antal
BP. HONVÉD: Rabóczki – Dobos, Szmiljanics (Magocs, 55.), Debreceni, Filó – Fazakas (Abass, 51.), Lungu, Sztojakovics (Hercegfalvi, 58.), Hidi (Vukmir, 70.), Diego – Abraham (Arszenijevics, 83.). Vezetőedző: Sisa Tibor
Gólszerző: Gyánó (1–0) az 59. percben
Kiállítva: Filó (gólhelyzetben fellökte Gyánót) a 45. percben
Jó: Présinger, Lantos, Fónai, Berdó, Gyánó, ill. Abraham, Diego
Továbbjutott: a PMFC, 2–0-s összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik