Dzsudzsák lett a szezon legjobb játékosa, Végh a kapusrangsor élén

Vágólapra másolva!
2007.05.31. 23:39
Elkészítettük az NB I játékosok ranglistáját a bajnoki mérkőzéseken adott NS-osztályzatok alapján. A mezőnyjátékosok esetében 16, a kapusoknál 11 érdemjeggyel értékelt meccset vettünk figyelembe. A rangsor tanulsággal is szolgál: a gyenge légiósok helyett a hazai klubokban nevelkedő tehetséges játékosokra kellene jobban fókuszálni.
A debreceniek bajnoki címvédésében oroszlánrészt vállalt a Loki-tábor új kedvence, Dzsudzsák Balázs
Mirkó István
A debreceniek bajnoki címvédésében oroszlánrészt vállalt a Loki-tábor új kedvence, Dzsudzsák Balázs
A debreceniek bajnoki címvédésében oroszlánrészt vállalt a Loki-tábor új kedvence, Dzsudzsák Balázs
Mirkó István
A debreceniek bajnoki címvédésében oroszlánrészt vállalt a Loki-tábor új kedvence, Dzsudzsák Balázs

Két örök dilemmája van a magyar labdarúgásnak. Az egyik visszatérő kérdés: érdemes-e légiósokat szerződtetniük a kluboknak, ha a hazai játékospiacon hasonló képességű, ráadásul olcsóbb futballistát is lehet vásárolni?

A másik pedig az: mekkora szerepet lehet szánni a tehetséges, ám az élvonalban még rutintalan labdarúgóknak? Lapunk abszolút rangsora értelemszerűen szubjektív (ugyanis kollégáink mérkőzésen adott osztályzatain alapul), ám mégis ad valamiféle választ az említett kérdésekre.

Noha a listát elemezve azt is látni kell: mindkét esetben akadnak pozitív és negatív példák is.

Ötven mezőnyjátékost soroltunk a rangsor első felébe, s közöttük mindössze hat légiós szerepel (nem számoltuk oda a brazil származású, de már magyar állampolgár Leandrót), ami legalábbis elgondolkodtató.

A Debrecen évek óta tartja magát ahhoz, hogy kizárólag akkor vásárol légióst, ha az minőségi javulást hoz a keretbe, ami a szerződtetett külföldiek döntő többségében igazolást is nyert. Az említett hat játékos közül ketten (Dragan Vukmir, Ibrahim Sidibe) a DVSC futballistái. Némiképp meglepetésre, ám az idei teljesítménye alapján jogosan végzett az abszolút rangsor harmadik helyén (a légiósók között az első lett) a Kaposvár középpályása, Dusan Vasziljevics.

Ugyanakkor látványosabb, közönségszórakoztatóbb volt a játéka a diósgyőri Foxi Ketheovamának és a Tatabánya csatárának, Dorge Rostand Kouemahának. Az első ötvenben végzett az MTK megbízható középső védője, Mladen Lambulics is, aki már évek óta bizonyítja, hogy annak idején jó döntés volt a Magyarországra szerződése.

Osztályzata alapján nyolc légiós kapott helyet az utolsó ötven labdarúgó között. A leginkább szembetűnő az, hogy a külföldi futballisták szerződtetésében (és elküldésében) élen járó FC Sopron három játékosa is itt szerepel – sőt az abszolút rangsor utolsó helyén a 20 esztendős Cristian Cigan végzett (4.619-es átlaggal), akit pedig korábban nagy tehetségnek kiáltottak ki.

Mindennél jobban árulkodik az egészséges fiatalítás fontosságáról, hogy az abszolút rangsor első helyén a 20 esztendős Dzsudzsák Balázs végzett. Az év felfedezettjének egyéni elismerését azért is nevezhetjük nagy jelentőségűnek, mert az utóbbi tíz évben hasonló korban csak Lisztes Krisztiánnak (1996-ban szintúgy 20 évesen), illetve Kanta Józsefnek (2006-ban 22 évesen) sikerült ilyen bravúrt véghezvinnie.

Az MTK fiatal futballistái közül nyolcan (!) kerültek be a legjobb ötven közé, ami újabb bizonyítéka annak, hogy kitűnő a kék-fehérek utánpótlás-nevelése. Hét 23 éven aluli játékost sorolt az osztályzata a rangsor utolsó harmadába.

Az utóbbi évek egyik ígéretes csatártehetségének kikiáltott Feczesin Róbert gyenge teljesítménye viszont csalódás. Neki ugyan akadtak jó meccsei, de a bajnokság nagy részében – amiként a Sopron is – csak kereste önmagát. A fentiek ismeretében kijelenthető, hogy a legtöbb klubnál csak üres frázisokat hangoztatnak akkor, amikor azt állítják, légiósra csak indokolt esetben költenek pénzt. Ellenben a fiatalokra igenis érdemes, és kell is áldozni. ----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik