Első fokon nyert az FTC, az MLSZ-nél a labda

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.09.05. 17:45
Címkék
Első fokon a Ferencvárosnak adott igazat a Fővárosi Bíróság abban a perben, amelyet az FTC az MLSZ ellen indított. Homolya Szilvia bírónő az ítélettel megsemmisítette a szövetség elnökségének és a licencadó-bizottságok május 31. után hozott döntéseit, így azt is, amellyel a zöld-fehéreket kizárták az NB I-ből. Noha nem mondta ki, hogy a klubnak van NB I-es rajtengedélye, de jogilag a május 31-i állapotot állította vissza.
Az MLSZ kezében van az ütőkártya, még akkor is, ha a Ferencváros most pert nyert
Az MLSZ kezében van az ütőkártya, még akkor is, ha a Ferencváros most pert nyert
Az MLSZ kezében van az ütőkártya, még akkor is, ha a Ferencváros most pert nyert
Az MLSZ kezében van az ütőkártya, még akkor is, ha a Ferencváros most pert nyert

PETRÓ: LE KELLENE ÜLNI TÁRGYALNI

Petró László, az FTC jogásza az ítéletről kérdésünkre a következőket nyilakozta:
„A Ferencvárosnak az a célja ezzel a perrel, hogy mindenki számára világossá tegye: az MLSZ jogszerűtlenül járt el, amikor kizárta a csapatot az NB I-ből.
A bíróság kimondhatja, hogy megsemmisíti azokat a határozatokat, amelyek jogsértőek, azt azonban természetesen nem mondhatja, hogy az FTC-nek van NB I-es rajtengedélye. Ám ha a mostani ítélet jogerőre lép – ami egyelőre csak elméleti felvetés –, akkor a május 31-i döntés az érvényes, azaz a Ferencvárosnak van NB I-es rajtengedélye. Ebből két dolog következhet: visszakerül a csapat az NB I-be, vagy jogos kártérítési igénye keletkezik a kieső bevételek miatt, esetleg egyszerre mindkettő. Azt persze én sem gondolom reálisnak, hogy a Fradi év közben visszakerül az NB I-be, de úgy vélem, szerencsés lenne, ha az MLSZ vezetői és az FTC-zrt. vezetői le tudnának ülni egymással tárgyalni az ítélet következményeiről.
Az MLSZ persze megteheti, hogy fegyelmi úton további szankciókkal sújtja a Ferencvárost azért, mert a jogait védve bírósághoz fordult egy olyan ügyben, amelyben éppen a szövetség viselkedett jogsértően. A tekintetben is az MLSZ térfelén van a labda, hogy fellebbez-e. Szerintem a FIFA ezt nem nézné jó szemmel. A másik lehetősége, hogy nem él ezzel a jogával, így az ítélet jogerőre lép. Szerintem mindenkinek ez lenne a legjobb."
Rendkívül kaotikus jogi helyzet alakulhat ki a Ferencváros kontra MLSZ ügyben, miután a Fradi a nemzetközi szövetség (FIFA) és az MLSZ figyelmeztetése ellenére polgári pert indított az NB I-ből való kizárása miatt, és azt első fokon meg is nyerte.

A bíróság az MLSZ elnökségének azt a határozatát semmisítette meg, amellyel a fellebbviteli licencadó-bizottságot feloszlatta, valamint azt, amelyet az új fellebbviteli testület hozott az FTC kizárásáról. (Az MLSZ alapszabályának és licencszabályzatának átvizsgálása után a bíró arra jutott, hogy az MLSZ elnökségének nem volt joga, hogy hatályon kívül helyezze a licenceljárás során született határozatot.)

Ugyanakkor a bíróság azt nem állapította meg, hogy az FTC az eredeti döntés értelmében rendelkezik NB I-es rajtengedéllyel.

Amint azt Helmeczy Lászlótól, az MLSZ jogi alelnökétől ma megtudhattuk, a szövetség máris megindította a fegyelmi eljárást a zöld-fehérek ellen, mert az FTC-zrt. augusztus 31-ig nem vonta vissza keresetét.

A fegyelmi szabályzat szerint a Ferencvárost – azért, mert nem tartotta be a FIFA és az MLSZ alapszabályát – többféle büntetéssel sújthatják, ami az írásbeli figyelmeztetéstől a szakszövetségből való kizárásig terjedhet.

A FIFA néhány nappal ezelőtt felszólította az MLSZ-t, hogy érje el a kereset visszavonását, és ha ezt az FTC nem teszi meg, alkalmazzon szankciókat ellene. A szövetség a fegyelmi eljárás megindításával a FIFA elvárásának már részben eleget is tett.

Könnyen elképzelhető, hogy a Ferencváros valójában nem is győzött (de jure igen, illetve részben igen, de facto viszont nem), hiszen egyrészt az ítélet nem jogerős, az ellen az MLSZ 15 napon belül fellebbezhet, másrészt van egy olyan döntés, amelyből nem biztos, hogy bármilyen konkrét lépés következik, illetve bármilyen konkrét lépést megkövetel az MLSZ-től.

Ugyanakkor az MLSZ fegyelmi bizottsága ezek után bármilyen súlyos büntetést kiszabhat az FTC-re, így lehet, hogy a zöldek végső soron sokkal rosszabbul járnak, mintha belenyugodtak volna a sorsukba.

Petró László, az FTC ügyvédje azonban felvetett egy újabb szempontot is (lásd keretes írásunkat), nevezetesen, hogy szerinte a FIFA nem nézné jó szemmel, ha az MLSZ folytatná azt a pert, amelyben első fokon elmarasztalták. A jogász szerint ezért az lenne a racionális lépés az MLSZ részéről, ha nem fellebbezne, hanem leülne tárgyalni a Ferencváros vezetőivel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik