Káprázatos csatát hozott a férfiak karddöntője

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2004.12.19. 21:09
Címkék
A vívóbajnokság koreográfiája a második döntős napra sem változott - vagyis csak egyetlen számban tudta megvédeni címét a tavalyi aranyérmes.
Decsi Tamás röpülô sisakja csapata, a BSE sikerérôl árulkodik (Fotó: Farkas József)
Decsi Tamás röpülô sisakja csapata, a BSE sikerérôl árulkodik (Fotó: Farkas József)
Decsi Tamás röpülô sisakja csapata, a BSE sikerérôl árulkodik (Fotó: Farkas József)
Decsi Tamás röpülô sisakja csapata, a BSE sikerérôl árulkodik (Fotó: Farkas József)
Decsi Tamás röpülô sisakja csapata, a BSE sikerérôl árulkodik (Fotó: Farkas József)
Decsi Tamás röpülô sisakja csapata, a BSE sikerérôl árulkodik (Fotó: Farkas József)
A szombaton rendezett hat egyéni szám közül ötben új győztest avattak - csupán a tőröző Mohamed Aida ismételt. A vasárnapi három csapatverseny közül pedig kettőben véshetnek új nevet a trófeára, míg a Honvéd-LNX férfi párbajtőrözői tovább őrzik a serleget.
Hogy is fogalmazzunk finoman? Az első két döntőben nem rágtuk tövig a körmünket.
A férfi párbajtőrözőknél érvényesült a papírforma, de úgy is fogalmazhatunk, hogy megismétlődött a tavalyi finálé a vasutasok és a honvédosok között. Bár az első két asszó után még a BVSC-nél volt az előny (6:2), az olimpiai ezüstérmes csapat tagja, Imre Géza 11:5-re hozta asszóját Komlósy Tibor ellen, és máris 13:11-re a címvédő vezetett. Ezt az előnyt nem is engedte ki a kezéből az egyébként három athéni ezüstérmessel (Imre, Boczkó, Kulcsár) felálló csapat, magabiztosan védte meg címét.
Női párbajtőrben is döntős volt a tavalyi első MTK, de most nem a a kisbabát váró Nagy Tímea távollétében meggyengült Honvéd, hanem a BVSC volt az ellenfele. Hiába volt csapata húzóembere Mincza Ildikó, aki fordított, illetve faragott a hátrányból többször is, egyedül kevés volt az üdvösséghez.
Mielőtt rátérnénk a hihetetlen jelzővel nyugodtan illethető záró fináléra, a férfi kardcsapatok öszszecsapására, feltétlenül szólni kell erről a szakágról. Pontosabban két alakjáról, Csongrádi Lászlóról és Navarrete Józsefről! Aki kicsit is ismeri a vívást, tudja, hogy ők nem a tini korosztály képviselői. Csongrádi az 1988-as olimpiai bajnokcsapat tagja, Navarrete pedig az 1996-os olimpiai ezüstérmesé. És mind a ketten ott voltak vasárnap a páston. Az már önmagában tiszteletre méltó, hogy 45 (Csongrádi), illetve 39 (Navarrete) évesen sem tudnak elszakadni sportáguktól, hát még a gödöllői csapatban mutatott teljesítményük! Igaz, Csongrádi megsérült, de Navarrete a vállán vitte társait, egy-egy asszóban legyőzte például az újdonsült egyéni bajnok Decsi Tamást, valamint az ezüstérmes Fodor Kendét. Talán közhelyesnek hangzik, de sok ilyen versenyzőre lenne szüksége a magyar vívásnak, akikről a fiatalok példát vehetnének.
Ezek után essék szó a beharangozott döntőről!
Az egyik oldalon az olimpiai ezüstérmes Nemcsik és vb-ezüstérmes csapattársa, Lengyel, míg a másikon az újsütetű bajnok, Decsi - no és társaik. Talán a rutin miatt a mérleg nyelve inkább a Vasas felé billen… Az első asszóban a fiatal Császár 5:3-ra veri Nemcsiket! Aztán a piros-kékek 19 éves titánja, Nagy Pál 7:1-et mér Decsire. A hatodik kör után 30:20-ra vezet a Vasas, sokan már biztosra veszik, hogy a 2002-es bajnok visszaül a tavaly elvesztett trónra. A hetedik asszóban az addig remeklő Nagy Pál azonban elfárad, 14:5-re (!) kikap Kósától - és máris egy tusra apadt a Vasas előnye. Az utolsó páros, Nemcsik és Decsi 40:39-nél lép pástra. Decsi sorra talál, Nemcsik egyszer sem. "Ezt nem hiszem el!" - mondja többször is fejét ingatva az athéni ezüstérmes. Pedig el kellett hinnie: aranyérmes lett a BSE tinicsapata.

Országos felnőttbajnokság az Eximbank-kupáért
Csapatversenyek. Férfi párbajtőr. Elődöntő: BVSC-MTK 45:29, Honvéd-LNX-Fless 41:31. A 3. helyért: Fless-MTK 45:33. Döntő: Honvéd-LNX-BVSC 45:38. Bajnok: Honvéd-LNX (Kulcsár Krisztián, Boczkó Gábor, Imre Géza, Mazza Fabrizio, Prekop Győző, edzők: Kulcsár Győző, Udvarhelyi Gábor), 2. BVSC (Kovács I., Fekete, Csohay, Komlósy, Gömöri), 3. Fless (Bartos, Pádár, Réger, Nagy M., Kolczonay G.), 4. MTK, 5. Bolyai, 6. PEAC. Női párbajtőr. Ed: MTK-OMS-Tata 41:29, BVSC-Honvéd-LNX 45:22. A 3. helyért: Honvéd-LNX-OMS-Tata 45:40. D: BVSC-MTK 37:31. B: BVSC (Tóth Hajnalka, Révész Julianna, Balczó Dorottya, Gábriel Emese, e: Nedeczky György, Németh Árpád), 2. MTK (Mincza, Hormay, Kiskapusi, Takács, Szívós), 3. Honvéd-LNX (Szász, Jung, Szeile, Szabó I.), 4. OMS-Tata, 5. Békéscsabai KLVE, 6. OSC. Férfi kard. Ed: BSE-Gödöllő 45:33, Vasas-UTE-Selectrade 45:30. A 3. helyért: UTE-Selectrade-Gödöllő 45:39. D: BSE-Vasas 45:40. B: BSE (Decsi Tamás, Kósa Miklós, Dallos Ede, Prutkay Zoltán, Császár Dániel, e: Decsi István, Gulácsy Ferenc, Pézsa Tibor), 2. Vasas (Nemcsik, Lengyel, Nagy P., Nagy Zs., Jolánkai), 3. UTE-Selectrade (Móczár, Sárközi, Hamar, Pallai, Barta), 4. Gödöllő, 5. Honvéd-LNX, 6. Kárpáti VE ---- T ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik