Sportigazgatónak hívják Hansi Müllert a lilákhoz

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2004.10.06. 21:34
Címkék
Bár kiesett az UEFA-kupából az Újpest, mégis sokat nyert a nemzetközi szerepléssel a futball-kft.
A lilák anyagilag és szakmailag is sokat gazdagodtak, főként a VfB Stuttgart elleni mérkőzésekkel.
Kezdjük a pénzügyekkel. Muszbek Mihály főtulajdonos tájékoztatása szerint a Servette vendégjátéka 2.5 millió forint jegybevételt hozott, és a televíziós közvetítésekből is befolyt 1.7 millió forint. Ugyanakkor, mivel az Újpest nem játszhatott saját pályáján, és át kellett költöznie a Puskás Ferenc-stadionba, a bérlés az utolsó fillérig elvitte a belépőkért kapott pénzt. Ezen felül másfél millió forint volt a rendezés költsége, 12 milliót osztottak szét a játékosok közt a továbbjutásért, és hatmillióba került a genfi túra. Vagyis ezt a párosmérkőzést veszteséggel zárták az újpestiek.

Világsztárok egymás között: Hansi Müller (balra) a német válogatott új csapatfônökével, Jürgen Klinsmann-nal (jobbra) beszélget a régi emlékekrôl és az új feladatokról
Világsztárok egymás között: Hansi Müller (balra) a német válogatott új csapatfônökével, Jürgen Klinsmann-nal (jobbra) beszélget a régi emlékekrôl és az új feladatokról
Világsztárok egymás között: Hansi Müller (balra) a német válogatott új csapatfônökével, Jürgen Klinsmann-nal (jobbra) beszélget a régi emlékekrôl és az új feladatokról
A stuttgartiak ellen azonban komoly bevételt könyvelhettek el. A Szusza Ferenc-stadionban rendezett mérkőzésre 21 millió forintért váltottak belépőt a drukkerek, és 105 millió forintot hozott a konyhára a televíziós közvetítés. A rendezés is többe került, hiszen kiemelt biztosítású találkozó volt, ezért 4.2 millió forintot kellett kifizetni, míg az utazásra 12 millió forintot kellett költeni. Ezen felül egymillió forintot adtak ki ajándékokra, autóbérlésre, vacsorákra és a tolmácsokra. Így az Újpest nyeresége valamivel több mint 90 millió forint volt.
"Az első és a legfontosabb az, hogy kiléphettünk a nemzetközi porondra, csak ezután következik a bevétel - mondta Muszbek Mihály. - A kupatalálkozó egy klubcsapat számára a csúcsesemény, még akkor is, ha nem is feltétlenül jó üzlet. Nekünk szerencsénk volt a Stuttgarttal, hiszen egy futballhatalom egyik sztáregyütteséről van szó, így nagyobb volt a párharc marketingértéke is. S vélhetően még nagyobb lesz a bevételünk, hiszen körülbelül tizenkétmillió forint jár nekünk az UEFA-tól is, de nem tudjuk, hogy ez az összeg mikor érkezik meg, és pontosan mennyit is kapunk. A pénzt egyébként a tavalyi prémiumtartozások kifizetése mellett az idei jutalmak és a ligatartozásaink rendezésére költjük. Az MLL-nek huszonötmilliót utalunk majd át. A következő két évre összeállított üzleti tervünkben egyébként négyszázmillió forint bevétel és háromszázmillió forint kiadás szerepel. Ezt azonban csak a nemzetközi szerepléssel tudjuk garantálni, csupán hazai szerepléssel ugyanis nem lehet ekkora bevételt produkálni. Érdekességként jegyzem meg, hogy amikor Stuttgartban a vendéglátókkal vacsoráztunk, eljött a város polgármestere, hogy találkozzon a csapatok vezetőivel, és a legmagasabb szinten képviselje a vendéglátó várost. Ez sajnos felénk nem szokás…"
Nézzük a szakmai hasznot, illetve a lehetőségeket. Az Újpest vezetői tisztában vannak azzal, hogy a kupamérkőzések bevételén kívül a játékoseladásból teremthető elő pénz. Információnk szerint ezért is tárgyaltak hosszasan Stuttgartban Hansi Müllerrel, az egykori német válogatott labdarúgóval, aki jelenleg a VfB igazgatóságának a tagja. A hírek szerint azonban hamarosan Magyarországon vállal munkát, mégpedig az Újpest sportigazgatójaként. A feladata az lenne, hogy felügyelje az újpesti játékoskeretet, koordinálja a labdarúgók eladását és szerződtetését, vagyis kialakítson egy olyan gárdát, amely eséllyel veheti fel a versenyt akár a Stuttgart szintű csapatokkal is. Hansi Müllerről tudni kell, hogy 42-szer szerepelt a német válogatottban, öt gólt szerzett, és tagja volt az 1980-ban Európa-bajnokságot nyerő együttesnek is - a döntőt végigjátszotta, míg 1982-ben vb-ezüstérmes lett. Érdekesség, 1983. szeptember 7-én éppen Budapesten szerepelt utoljára a német válogatottban, és ekkor együtt futballozott a jelenlegi magyar kapitánnyal, Lothar Matthäusszal is. Pályafutása alatt a VfB Stuttgart, az Internazionale, a Como és a Tirol labdarúgója volt. Karrierje végeztével marketingcéget alapított, amely a mai napig sikeresen műkődik.
Muszbek Mihály érdeklődésünkre megerősítette, hogy kapcsolatban állnak Hansi Müllerrel. Ha minden jól megy, október végén érkezik Budapestre az egykori világsztár, hogy folytatódhassanak a megbeszélések.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik