A sztároktól sem kell félni

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2004.09.15. 21:51
Címkék
Ma nagy csaták várnak az UEFA-kupában a magyar csapatokra: az Újpest a VfB Stuttgart ellen küzdhet, míg a Ferencváros Londonban a Millwall ellen próbál előnyt szerezni a két hét múlva esedékes visszavágóra. Összeállításunkban Szabics Imre elmondja, nem örül, hogy magyar csapatot sodort útjukba a sors, a Fradi edzője, László Csaba pedig azt mondja, ők a félelmetes szurkolóiról ismert londoni pályán sem ijedhetnek meg.
Ez az, amit ma Újpesten senki sem szeretne látni: Szabics Imre (jobbra) és Kevin Kuranyi gólt ünnepel
Ez az, amit ma Újpesten senki sem szeretne látni: Szabics Imre (jobbra) és Kevin Kuranyi gólt ünnepel
Ez az, amit ma Újpesten senki sem szeretne látni: Szabics Imre (jobbra) és Kevin Kuranyi gólt ünnepel
Ez az, amit ma Újpesten senki sem szeretne látni: Szabics Imre (jobbra) és Kevin Kuranyi gólt ünnepel
Ez az, amit ma Újpesten senki sem szeretne látni: Szabics Imre (jobbra) és Kevin Kuranyi gólt ünnepel
Ez az, amit ma Újpesten senki sem szeretne látni: Szabics Imre (jobbra) és Kevin Kuranyi gólt ünnepel
Nem örül a VfB Stuttgart csatára, Szabics Imre annak, hogy ma este egy magyar csapat, azaz az Újpest ellen kell pályára lépnie. Vélhetően a lila-fehérek sem különösebben boldogok amiatt, hogy a 12-szeres válogatott csatár ismét a Szusza Ferenc-stadionba látogat. Szabics Imrének ugyanis nagyon megy a Megyeri úti létesítményben, hiszen eddig, amikor a válogatottban pályára lépett Újpesten, rendre jól teljesített és három gólt rúgott (kettőt Luxemburgnak, egyet pedig a múlt héten Izlandnak). Ráadásul a német élvonal legutóbbi fordulójában is eredményes volt Szabics Imre - a Hamburg elleni bajnoki utolsó percében talált a kapuba -, vagyis kijelenthető, hogy igen jó formában van. Ugyanez elmondható a VfB Stuttgartról is, amely az új edző, Matthias Sammer irányításával az első helyen áll. Vagyis, finoman fogalmazva, nem lesz könnyű dolga az Újpestnek…

- Amikor egy magyar csapat esélytelenebbként lép pályára, leginkább abban bízik, hogy az ellenfél lebecsüli majd. A Stuttgart mennyire készül kiemelten az Újpest elleni mérkőzésre?
- Nekünk mindig a következő mérkőzés a legfontosabb, legyen bárki az ellenfél - mondta Szabics Imre. - Most minden energiánkat az köti le, hogy az Újpestből készüljünk fel. Tiszteljük a lila-fehéreket, tisztában vagyunk azzal, hogy jó formában van a csapat, és hosszú ideje jó eredményeket ér el.
- Mit sikerült megtudniuk a mostani Újpestről?
- Például azt, hogy az előző fordulóban öt egyes összesítéssel jutott tovább a Servette ellen, ez pedig mindenképpen figyelemre méltó eredmény. Nem is hiszi el, hogy milyen sokat tudnak itt Németországban a klubról. Mindenki tiszteli a lila-fehérek múltját, tisztában vannak azzal, hogy hússzoros bajnok a csapat.
- Igen ám, de ez csütörtökön már nem sokat számít, hiszen a mai Újpestnek kell megmérkőznie a Stuttgarttal.
- Mi most az első helyen állunk a bajnokságban, és ősszel még nem veszítettünk, szóval, jó formában vagyunk. Nem örülök annak, hogy egy magyar csapat ellen játszunk, de mindenképpen tovább kell jutnunk, mert tőlünk mindenki azt várja, hogy bejussunk a csoportkörbe.
- Az elmúlt hét szerdáján, az Izland elleni vb-selejtezőn még az egyik legnépszerűbb ember volt a Szusza Ferenc-stadionban, ám most aligha számíthat akkora szeretetre…
- Ezzel tisztában vagyok, de azt hiszem, nem szolgáltam rá arra, hogy ne kulturáltan fogadjanak. Azt mindenki tudja, hogy korábban a Ferencvárosban játszottam, de az már rég volt. Az pedig egyértelmű, hogy a magyar szurkolók örülnek annak, ha a válogatottban gólt szerzek, de ha ugyanezt teszem majd az Újpest ellen is, akkor természetes, hogy nem csapnak a levegőbe. Félreértés ne essék, nem is várom el tőlük, hogy nekem szorítsanak majd csütörtök este.
- Megszerzi a negyedik gólját az újpesti stadionban?
- Egy csatár minden meccsen eredményes szeretne lenni. Ennél azonban sokkal fontosabbak a csapat érdekei. Nekünk most az a célunk, hogy jó eredményt érjünk el az Újpest ellen.
- Mi lenne ez a jó eredmény?
- A két meccs alapján kell továbbjutnunk, de nyilván egyszer sem szeretnénk kikapni. Jelenleg tényleg jó formában vagyunk, vagyis azt hiszem, hogy nem kell aggódnunk.
- Még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Újpesten eldől a továbbjutás?
- A futball többek közt azért szép sport, mert sosem lehet biztosra menni. Tovább kell jutnunk, de az szinte másodlagos, hogy miként. ---- Szabics Imrét természetesen a német újságírók is arról kérdezték, hogy milyen érzésekkel utazik Magyarországra. A csatár beavatta a kollégákat abba is, hogy tulajdonképpen mit jelent mifelénk az Újpest és a Ferencváros rivalizálása.
"Természetesen örülök annak, hogy ismét hazatérhetek, hiszen én korábban Budapesten kezdtem a profipályafutásomat, mégpedig az Újpest nagy ellenlábasában, a Ferencvárosban. A két csapat találkozása minden egyes alkalommal nagy derbi. Olyan ez, mint Olaszországban a Roma-Lazio, vagy mint Belgrádban a Partizan-Crvena zvezda mérkőzés. Nekem azért is emlékezetes az újpesti stadion, mert itt mutatkozhattam be hazám válogatottjában, mégpedig úgy, hogy mindjárt két gólt szereztem."
A német kollégákat az is édekelte, hogy mit tudnak mifelénk a szurkolók a német labdarúgásról.
"A Bundesliga mérkőzéseit igen komoly érdeklődéssel figyelik Magyarországon a televíziókban - mondta Szabics Imre. - Elméletben a magyar futballnak kell egyébként a némethez igazodni, mert nálunk a játékosok a Bundesliga-csapatoktól akarnak tanulni."

Matthias Sammer nem izgulós

Nincs könnyű helyzetben Matthias Sammer, a VfB Stuttgart edzője, hiszen a csapat keretében három kiváló csatár is szerepel. Az egykori dortmundi sztár azonban egyszerre csak kettőt szerepeltet. A legutóbbi fordulóban Kevin Kuranyi és Cacau kezdett, utóbbit váltotta Szabics Imre.
"Három remek támadóm van - mondta Matthias Sammer. - Nehéz is eldönteni, hogy melyikük legyen a kezdő. Szerencsére nagyon motiváltak, így bízom benne, hogy a sűrű programban is számíthatok rájuk. Azt egyelőre nem döntöttem el, hogy melyik két csatár kezd majd Újpesten, csak a találkozó előtt nevezem meg a támadóimat."
A szakember természetesen taglalta az Újpest elleni párharc esélyeit is. Mint mondta, csapata számára külön motivációt jelent, hogy ettől az évtől megújult az UEFA-kupa rendszere.
"Mindenképpen mi vagyunk az összecsapás esélyesei - vélekedett a VfB Stuttgart edzője. - Azt azonban nem felejthetjük el, hogy az Újpest vélhetően bizonyítani akarja ellenünk, hogy egy magyar gárdának is lehet esélye egy német ellen. Az ellenfelünk játékosai tudják, hogy amenynyiben jól játszanak, akkor felhívhatják magukra a figyelmet, és ez bizonyára fontos a számukra. Persze, ezzel nekünk nem szabad foglalkoznunk, a mi csapatunknak nem lehet más célja, csak az, hogy bejusson a csoportkörbe. Természetesen az lenne az igazán megnyugtató, ha már az első mérkőzésen előnyt tudnánk szerezni, és Stuttgartban már nem kellene izgulnunk."

A busás haszon reménye

A német Borussia Dortmund egyik menedzsere már most tudja: amennyiben hazája bármely csapata, így a lett Metalurgs ellen próbálkozó Schalke, avagy az Újpesttel szembekerülő Stuttgart sikerrel veszi az UEFA-kupa első fordulóját, és bejut a csoportfázisban (egy csoportban öt együttes kap majd helyet, a résztvevők otthon és idegenben két-két meccset vívnak), cirka öt-hat millió eurós (1.2-1.4 milliárd forintos) bevétellel kalkulálhatnak, továbbjutás esetén pedig további milliós nagyságrendű summa vándorolhat a klubkasszába.
Magyarországon efféle kalkulációk az ingadozó nézőszámok, a kiszámíthatatlan közvetítések, és a szerződések titkossága miatt nehezen - értsd: soha nem - készülnek, ám szakértők szerint szerencsés esetben egy magyar egylet akár három-négyszázmillió forintos aktívummal szállhat ki a nagy európai focibizniszből - amennyiben megéri a csoportkört. Ehhez nem kell más, csupán két sztárcsapat, amelyeket hazai pályán fogadhat… ---- A Manchester United, az Arsenal, a Chelsea vagy a Liverpool árnyékából eddig nem sok információ jutott el Magyarországra a Ferencváros mai ellenfeléről. Pedig a Millwall jövőre már a 120. születésnapját ünnepelheti, 1885-ben alapították a JT Morton nevű lekvárgyár skót származású munkásai, és az "újszülöttet" Millwall Rovers névre keresztelték. A bemutatkozás nem sikerült túl fényesen, 1885. október 3-án 5-0-ra kikapott a Fillebrooktól, de a derék alapítók is tudták, hogy minden kezdet nehéz, és egy évvel később töretlen elszántsággal léptek be az East End Football Association nevű szövetségbe, majd a klub később egyike volt a Southern League szereplőinek, amelyben kétszer is első lett. A játékosok hamar szert tettek első becenevükre: mivel pályájuk a Kutyák szigetén terült el, amelyen azon kívül kizárólag hajógyárakat lehetett találni, a Millwall labdarúgóit Dockersnek, azaz Dokkmunkásoknak hívták a szurkolók. A klub 1910-ben költözött legendás stadionjába, a Denbe, amely az idők során az ország egyik legfélelmetesebb hangulatú arénája lett, s egészen 1993-ig adott otthont az időközben becenevet váltó alakulatnak, a Lionsnak (azaz Oroszlánoknak), amikor is a kék-fehér egylet áttette székhelyét az akkor 16 millió fontért felhúzott The New Denbe.
Az egységes liga Angliában 1920-ban jött létre, a Millwall a harmadosztályban startolt, és bár többször feljebb lépett egy szinttel, hamar vissza is esett, sőt, a hatvanas években még a negyedik osztályba is elsodorta a balsorsa. A hőskorszakban sokkal dicsőségesebb volt a csapat kupaszereplése, a második világháborúig háromszor is eljutott az FA-kupa elődöntőjébe, ráadásul 1937-ben történelmet is írt, mert harmadosztályú együttes addig ilyen remek eredménnyel még sohasem dicsekedhetett. Visszatérve a hatvanas évekbe, ekkor már feltűnt a Millwallban egy-két olyan labdarúgó, aki később másutt hírnevet szerzett magának, ilyen volt például Alex Stepney, aki 1968-ban a Manchester United tagjaként BEK-et is nyert.

1988-ban megvalósult a nagy álom: a Millwall feljutott az első osztályba! Mindenki arra fogadott, hogy gyorsan ki is esik, aztán októberben leesett állal nézték a tabellát, amelyet a Millwall vezetett… Másfél évtized távlatából ez nem meglepetés, ha figyelembe vesszük, hogy az akkor még csupán tehetségesnek tartott két csatár, Tony Cascarino és Teddy Sheringham mire vitte a későbbiekben. Ám pünkösdi királyság volt a Millwallé, mert bár egy évig bent maradt az élvonalban, a következő bajnokság végén kipotytyant onnan, a lendület levitte egészen a harmadik vonalig, ahonnan 2001-ben tért vissza a másodikba.
Most pedig a Ferencváros ellenfele az UEFA-kupában, ahova úgy jutott el, hogy az FA-kupában beverekedte magát a döntőbe - tegyük hozzá, nagy szerencsével is, mert egyetlen Premierre League-es csapat sem került az útjába -, és bár ott kikapott, a Manchester United BL-szereplése miatt kiléphetett a nemzetközi porondra. A fradisták örülhetnek annak, hogy a nyáron távozott a csapatból a házi gólkirály, Mark Cahill, ugyanakkor az egykori chelsea-s Jody Morrisszal, az Aston Villából érkező Stefan Moore-ral és a Fulhamet is megjárt Barry Haylesszel komoly erőt képviselő csapat maradt a Millwall. ---- Albert Flórián, a Ferencváros aranylabdása a következőket mondta a csapat londoni mérkőzése apropóján: - "Játékosként és vezetőként sem vállalkoztam soha tippelésre, ezúttal sem kívánok jóslásokba bocsátkozni a Millwall elleni mérkőzéssel kapcsolatosan. Egyet azonban elmondhatok: annak idején angolspecialistának számítottunk, hiszen futballoztunk a Liverpool, a Manchester és a Leeds ellen is. Akkor sem volt könnyű, most meg még nehezebb a helyzet, hiszen rengeteget változott az angol labdarúgás. Ugyan most is az erő dominál a futballjukban, de mára már fontos szerepet játszik náluk is a technika és a taktika. Információm szerint kosaras termetű, jegenyemagasságú labdarúgók futballoznak a Millwallban, ezért egészen bizonyos, hogy rengeteg labdát ívelnek majd Szűcs Lajos kapuja elé, de ha a párharcok során partiban maradunk, ha sikerül hárítani a beíveléseket, megúszhatjuk gól nélkül. Viszont, mint ahogy a mi időnkben is volt, nem ártana betalálni a londoniak kapujába, hogy nyugodtan várhassuk a visszavágót. Egy biztos: az angol »kiscsapat« nyilván mindent megtesz a sikerért, remélem, így lesznek ezzel Lipcsei Péterék is."

Az újpesti legenda, Bene Ferenc több nagy kupacsata részese volt a lila-fehérekkel. Többek közt a Bajnokcsapatok Európa-kupája elődöntőjében is pályára lépett a Bayern München ellen 1974-ben - akkor a Franz Beckenbauerrel és Gerd Müllerrel felálló Bayern jutott tovább -, vagyis vannak neki is emlékei.
"A hazai mérkőzésen szerintem szoros eredmény születik majd. Ebben benne van az is, hogy nyer az Újpest, vagy döntetlen a meccs vége. A stuttgarti mérkőzés azonban sokkal nehezebb lesz. Volt csapatom részéről nagy bravúr lenne a továbbjutás. Hogy mi kell ehhez? Itthon minimum két góllal kell nyernie az Újpestnek, hogy komoly esélye legyen a visszavágó előtt a csoportkörbe kerülésre. Mostanában mondjuk nem nagyon láttam a Stuttgartot játszani, de azt tudom, hogy vezeti a német első osztály tabelláját, és azért ez egy sokatmondó adat. A magyar csatároknak nagyon észnél kell majd lenniük, hogy kihasználhassák a kínálkozó lehetőségeket. A Stuttgart erős ellenfél, de a futballban minden megtörténhet. Remélem, sokan lesznek majd az újpesti mérkőzésen, nekem már van jegyem, a lelátón szorítok a csapat sikeréért."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik