Illés Béla: jött, látott és fejelt

KECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBORKECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.09.11. 22:30
Címkék
Bicskei Bertalan és Lothar Matthäus együtt nézte a Hungária-körúti találkozót, és hol lelkesen figyeltek, hol pedig csendben néztek maguk elé. A maláj és a magyar kapitány abban egyetértett, hogy ez a megfiatalított, "olcsóbb" MTK semmivel sem roszszabb, mint a tavalyi hazai szinten sztárokkal telezsúfolt együttes. Sőt&


A Hidegkuti-stadionban botlott Kerekes Zsombor – ôt Horváth Levente „segítette” a földre –, és bukott a Debrecen is: a jó erôkbôl álló Lokit a többségében ifjakkal felsorakozó MTK könnyedén fektette két vállra (Fotó: Németh Feren
A Hidegkuti-stadionban botlott Kerekes Zsombor – ôt Horváth Levente „segítette” a földre –, és bukott a Debrecen is: a jó erôkbôl álló Lokit a többségében ifjakkal felsorakozó MTK könnyedén fektette két vállra (Fotó: Németh Feren
A Hidegkuti-stadionban botlott Kerekes Zsombor – ôt Horváth Levente „segítette” a földre –, és bukott a Debrecen is: a jó erôkbôl álló Lokit a többségében ifjakkal felsorakozó MTK könnyedén fektette két vállra (Fotó: Németh Feren
Alighanem így gondolják ezt a kék-fehér csapat hívei is, akik már most új kedvenceket választottak maguknak (természetesen a legnagyobb király itt még most is Illés Béla…) és gyakran jutalmazták tapssal a rendkívül sokat mozgó és remek paszszokkal előrukkoló Kanta Józsefet, aztán a vékonydongájú, ám igencsak határozottnak tűnő védőt, Pollák Zoltánt és persze a többieket is. Ez is jelzi, hogy az első félidő egyértelműen az MTK-ról szólt, mintsem a bajnokesélyesnek kikiáltott és valóban erős játékoskerettel rendelkező Debrecenről. A hazaiak tulajdonképpen az első perctől kezdve gólra törő futballal rukkoltak ki, s ezt most szó szerint érthetjük, mert már a kezdés után ziccerbe kerültek a kékek. Ám sem ez, sem a későbbi helyzeteket nem váltották gólra, pedig volt olyan támadás, amikor már talpra pattant a hazai publikum.
Hogy Lothar Matthäus mit jegyzetelt, azaz mit raktározott el a gondolataiban erről a meccsről, nagy kérdés, az iram igencsak magyarosra sikeredett, a játékosok futottak becsülettel, tették a dolgukat, ám a Bundesliga színvonalához szokott magyar kapitány talán már megszokta, hogy mifelénk lassabb ez a játék. De maradjunk a pozitívumoknál, mert abból is akadt bőven. Érdemes újból kiemelni Kanta Józsefet, aki Lothar Matthäus gondolkodását ismerve, előbb-utóbb ott lehet a válogatott keretben, s akinek a játéka az MTK szurkolóit egy kicsit a technikás, hosszú passzokkal operáló korábbi Hungária körúti ászra, Borsó Jánosra és a rendkívül sokat futó, nagy munkabírású Kovács Bélára emlékezteti. Régi, szép idők.
A Lokinál viszont előre tekintenek, méghozzá nagy-nagy optimizmussal és határtalan önbizalommal. Így is van rendjén, ahol ilyen remek az anyagi háttér, ahol gyakorlatilag azt igazolnak le, akit csak akarnak, s ahol irigylésre méltóan lelkes, kitartó a szurkolótábor is, ott egyértelműen a bajnoki cím lehet a cél. Ehhez képest a Debrecen az első félidőben gyakorlatilag három épkézláb támadást vezetett, a többi időt a saját térfelén töltötte, méghozzá védekezéssel. A szélső - azaz Dombi Tibor és Halmosi Péter - nem tudott az MTK-védőfal mögé kerülni. Ez is bizonyítja, hogy Garami József remekül megszervezte csapata játékát, az ékek mind védekezésben, mind támadásban felülmúlták a vendégeket…
A gól pillanatok alatt érkezett. Amit az első félidőben elpuskázott az MTK, azt a másodikban azonnal helyrehozta. Kellett ehhez egy villámgyors hazai akció, no meg a debreceni védelem sokadik kihagyása. A tizenegyesgól után az MTK akarva-akaratlanul visszarendeződött a saját térfelére, jóval nagyobb teret hagyva a vendégeknek. A Debrecen élt a felkínált lehetőséggel, avagy az is lehet, Szentes Lázár fejmosása talán felrázta a Lokit. Mindenesetre a pirosak jóval nagyobb erőket mozgósítottak a támadásokra, mint az első félidőben. Enyhe vendégfölény jegyében teltek a percek, és ekkor már helyzeteket is láthattunk Végh Zoltán kapuja előtt, csakhogy ilyenkor kellene egy határozott, gólveszélyes csatár, aki értékesíti a kínálkozó alkalmakat. Kerekes Zsombornak ezen a napon semmi sem sikerült, sem lábbal, sem fejjel nem találta el a kaput, ellenben egy távolról megeresztett lövéssel telibetrafálta az oldalvonal mellett elhelyezett reklámtáblát.
Ahogy teltek a percek, úgy lett egyre kapkodóbb a Debrecen futballja, és a nagy offenzíva közepette olykor-olykor meglódulhatott a fiatal MTK is, amelynek legrutinosabb tagja szerezte a második gólt. Illés Béla jött, látott, és nem győzte fogadni a gratulációkat, gyönyörű fejes gólja után, amely eldöntötte a meccset. ---- 5. perc: Bori a jobb oldalról középre gurított, ahol érkezett is Kanta József, aki 14 méterről megcélozta a bal alsó sarkot, ám jobblábas lövése után csapattársáról, Lengyelről vágódott ki a labda a gólvonal elől.
8. perc: Lengyel a tizenhatos bal oldalánál, az alapvonal közeléből viszszagurított: az érkező Füzi Ákos jobbal 12 méterről lőtt, a labda megpattant a felugró Éger lábán, és néhány centivel elgurult a bal kapufa mellett.
22. perc: Kanta József bal oldali szöglete után Lambulics az ötös előtt középen megelőzte Csernyánszkit, ám csúsztatása után kevéssel a bal kapufa mellett szállt el a labda.
38. perc: Kanta József hozta játékba a bal oldalon Füzi Ákost, aki középre emelt, Habi az ötösről kifejelte a labdát, ám az éppen Horváth Leventéhez szállt, és az MTK játékosa senkitől nem zavartatva tizenhat méterről jobbal alig lőtt a bal kapufa mellé.
47. perc: Bori lépett ki a debreceni védők közül, elvitte a labdát a kilépő Csernyánszki mellett, ám a kapus azzal a lendülettel el is ütötte az MTK támadóját. Ábrahám játékvezető azonnal tizenegyest ítélt. A büntetőt Füzi Ákos végezte el, és ballal a jobb alsó sarokba lőtte a labdát.
1-0
56. perc: Kerekes emelt Sándor Tamás elé, aki a bal oldalon érkezve, nyolc méterről ballal egyből kapura emelt, ám a labda a felső hálón landolt.
73. perc: Halmosi iramodott meg a bal oldalon, majd az alapvonal közeléből erősen középre adott, az érkező Kerekes estében jobbal lőtte a labdát, ám az elkerülte a jobb felső sarkot.
90. perc: Lengyel végzett el szabadrúgást a jobb oldalról, beívelése után Illés emelkedett ki a védők közül, és nyolc méterről a bal felső sarokba fejelte a labdát.
2-0 ---- Garami József, az MTK szakmai igazgatója: - Az első félidőben gyorsan és jól játszottunk, de nem sikerült értékesítenünk a helyzeteket. A fordulás után a védelmünk többször is hibázott, főleg a fejpárbajokat veszítettük el. Szerencsére ezt megúsztuk, és egy igen jó csapatot győztünk le.

Szentes Lázár, a Debrecen vezetőedzője: - A mérkőzés első felében gyengén játszottunk, az MTK-nak sok helyzete volt, de nem tudta kihasználni. A második félidőben mi voltunk jobbak, de mi sem tudtunk élni ezzel. Az MTK helyzet nélkül rúgott két gólt, és győzött.

Gólszerző: Füzi Á. (11-esből, 1-0) a 47., Illés (2-0) a 90. percben. Sárga lap: Kerekes (Juhász lekönyökléséért) a 29., Nikolov (Füzi Ákos buktatásáért) a 42., Csernyánszki (Bori buktatásáért) a 47., Bernáth (Füzi felrúgásáért) a 86., Habi (Horváth Levente elgáncsolásáért) a 88. percben. Szögletarány: 7:4 (5:3)

Játékvezető: Ábrahám Attila (9). Ábrahám Attila szinte hiba nélkül vezette a mérkőzést, amelyen, tegyük hozzá, nem is volt túl nehéz dolga. Mezőnyben volt egy-egy elenyésző hibája, de a büntető jogosságához nem férhet kétség. Mindenképpen javára írható még, hogy az előnyszabályt is kiválóan alkalmazta. ---- +++ Pécsi Ferenc vérét és életét is az MTK-ért áldozná, ha a helyzet úgy hozza: hatvanévesen is futballozik az MTK-öregfiúkban. A hihetetlen fizikummal rendelkező sportember néhány napja a kék-fehér öregfiúk edzésén azonban súlyos sérülést szenvedett, így operálni kell. Ám így is a visszatérésre készül.

--- Verekedés tört ki az MTK-stadion fedett ülőhelyi részén. A hazai hívek között felbukkant egy debreceni drukker, és szóváltásba keveredett a MTK-drukkerekkel. A vita vége néhány ökölcsapás lett a Loki-szimpatizáns arcán. Ôt kivezették a rendezők, a bokszmeccs nyerteseit pedig megtapsolták.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik