Félni lehet, de megijedni nem

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2004.08.10. 21:17
Címkék
A múlt század húszas, harmincas éveiben a Ferencváros és a Sparta Praha is a kontinens szűken vett elitjébe tartozott, mérkőzésük futballcsemegét jelentett.
A két gárda kupatalálkozót először a KözépEurópa-kupa 1935-ös döntőjében játszott egymással, és akkor is az Üllői úti stadionban rendezték az első mérkőzést. A Fradi nagyszerűen játszott az első félidőben, Toldi Géza és Kiss Gyula góljaival el is húzott. Később szépítettek a prágaiak, majd még több helyzetet teremtettek, de nem tudtak egyenlíteni. A vendégcsapatban Kalocsay Géza játszott a balszélen, aki később a Ferencvárosban futballozott, majd edzője is volt az együttesnek.
A prágai visszavágó 30 ezer néző előtt úgy zajlott, mint az Üllői úti meccs második félideje. Bár a Ferencváros időnként fölényben játszott, 0:0-nál Sárosi György és Toldi Géza több nagy helyzetet hibázott el, a Sparta viszont gólokat szerzett, összesen hármat, így megszerezte a trófeát.
A második kuparandevújuk kifejezetten rosszul indult ferencvárosi szempontból. Az 1939. évi KK-sorozatban az első fordulóban került szembe a két csapat. Az első játékrész ismét a Fradié volt, a 29. percben Lázár Gyula és Kiszely István góljaival 2:0-ra vezetett a csapat, aztán… Hármat kapott. Sok esélye nem maradt a Ferencvárosnak a továbbjutásra, ám ezúttal elámult a prágai publikum, a gól nélküli első játékrészben is a budapesti csapat volt valamivel jobb, a szünet után pedig gólokkal bizonyított, Sárosi György és Kiszely István találataival 2:0-ra nyert és továbbjutott.
Harmadszor, 1972 őszén, a Kupagyőztesek Európa-kupájának 2. fordulójában mecscselt a két csapat. A Népstadionban Kű Lajos és Mucha József találataival nyert a Ferencváros. A prágai visszavágón a hazaiak első góljára még Mucha József válaszolt, de 3-1-es állásnál olyan tizenegyest ítélt a játékvezető a csehek - illetve akkor még csehszlovákok - javára, ami nem volt az, és néhány ferencvárosi játékos ezt nem tudta elviselni. Egy dulakodás után Juhász Istvánt kiállította a bíró, és végül 4-1-es vereségével kiesett a KEK-ből a Ferencváros. ---- Robert Vagner az első ferencvárosi mérkőzésén, a Győr otthonában mindjárt két gólt szerzett, és ezek után az Üllői úton már mindenki "Robikázza", holott nem is olyan rég még a nagy rivális újpesti szurkolókat boldogította. Az elmúlt két esztendőt Németországban, a másodosztályú Cottbusban töltő támadó a 2001-2002-es szezont a Megyeri úti társulatban futballozta végig, akkor 31 meccsen kilencszer volt eredményes. Fájdalom, Lőw Zsolt csapattársaként még ennyire sem futotta, sőt súlyos sérülése miatt szinte semmire sem tellett erejéből. A Fradi cseh légiósa nem tagadja, a hosszú kihagyás még érezteti hatását, így a New York-maraton aligha az ő diadalával végződne. "Az ETO elleni találkozó ötvenötödik percében le is jöttem, igaz, ezt már a kezdés előtt megbeszéltem László Csaba vezetőedzővel" - derült ki, hogy egy kétgólos csatárt miért is hívnak le a pályáról meglepően korán. Robert Vagner 30 esztendeje Plzenben született, sokáig a Slavia Prahát erősítő futballista kiválóan ismeri a cseh labdarúgást, és szerinte a Sparta nem verhetetlen csapat. "A magyar focinak rengeteget jelentene, ha a Fradi túljutna cseh riválisán" - mondta a támadó.
Nekünk szimpatikus a nyilatkozat - a honfitársainak aligha… ---- "Ez a Poborsky hihetetlen, megjárta a Manchester Unitedet, a Benficát és a Laziót is, de harminckét éves fejjel még mindig ő a Sparta motorja" - íme egy prágai újságírói vélemény. A remek futballista a pályán kívül kerüli a feltűnést, a villogást, ha nem teszik kötelezővé a számára, nem is szívesen nyilatkozik. Talán ezért is volt kissé idegen számára a Mancester és a Lazio csillogó világa, s ezért is tért haza a Spartához 2002-ben. "Az 1996-os Európa-bajnokság után kerültem a Unitedhez, de nem a legjobbkor: David Beckham akkor robbant be, s tudomásul kellett vennem, nincs helyem a kezdő tizenegyben" - jegyezte meg Karel Poborsky, akiért nyolc éve 1.2 milliárd forintnak megfelelő fontösszeget fizetett ki a United. Később a Lazióban többek között Pavel Nedveddel, Alessandro Nestával, Hernan Crespóval és Juan Sebastian Verónnal szerepelhetett egy csapatban (ráadásul játszott is!), itt viszont azért nem volt maradása a "Lokomotívnak" becézett középpályásnak, mert a városi derbit 5-1-re elbukó kék-fehérek drukkerei szétverték a kocsiját, és ő köszönte szépen, de többet nem kért ebből a viselkedésből.
A népszerű Karel ezermester: a szabadidejében fúr, farag, nemrég például összeeszkábálta a Titanic másfél méteres változatát. ---- Ferencváros

Szűcs L.
Gyepes
Lipcsei
Vukmir
Huszti
Kapic
Rósa D.
Balog Z.
Leandro
Zavadszky
Vagner

Vezetőedző: László Csaba

Sparta Praha (cseh)

Blazek
Petrás
Homola
Kovác
M. Cech
Poborsky
Sivok
Zelenka
Simák
Jun
Pacanda

Vezetőedző: Frantisek Straka
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik