Ma végleg eldől a DVTK sorsa

DOROS LÁSZLÓ, S. TÓTH JÁNOSDOROS LÁSZLÓ, S. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2004.08.02. 21:15
Címkék
Áldhatja a jó sorsát, no meg a szerencséjét Varga Zsolt, hogy hétfőn nem tartózkodott Diósgyőrött. Ezen a napon csak a Détári Lajos által gardírozott gárda készült az edzésre, Kiprich József és az általa összeverbuvált alakulat tagjai a fővárosban múlatták az időt - eredménytelenül.
Az első drukkerek már délután két óra előtt ott posztoltak a stadion öltözőinek bejáratánál, három órára a számuk háromszázra duzzadt. Ekkor érkezett a hír, hogy Budapesten elmaradt az eddig Siófokon Kuti István által működtetett, ám a telephelyét most Miskolcra áthelyező futball-kft. adásvételéről szóló szerződés aláírása. A titokzatos vevőjelölt képviselője, Varga Zsolt szerint az ügyvédek nem készítették elő megfelelően a megállapodást, ami azért furcsa, mert két hetük volt az irat megszövegezésére (ennyi idő alatt egy tehetséges ügyvédbojtár is összeállított volna egy tervezetet).

Késve kezdődött a hétfői tréning

Détári Lajosnak (balra) és Faragó Istvánnak kötélbôl vannak az idegei, de már az ô türelmük is fogytán (Fotó: M. Németh Péter)
Détári Lajosnak (balra) és Faragó Istvánnak kötélbôl vannak az idegei, de már az ô türelmük is fogytán (Fotó: M. Németh Péter)
Détári Lajosnak (balra) és Faragó Istvánnak kötélbôl vannak az idegei, de már az ô türelmük is fogytán (Fotó: M. Németh Péter)
A hír hallatán egy csapásra kirobbant az összegyűltekből az utóbbi időszak alatt felgyülemlett feszültség. Szidták Varga Zsoltot, mint a bokrot, és ha ezekben a pillanatokban felbukkant volna, aligha ússza meg szóbeli sértésekkel a diósgyőri kiruccanást. Détári Lajos, a feljutást kiharcoló, ám indulási joggal nem rendelkező DVTK 1910 edzője meglehetősen rezignáltan jegyezte meg: "Én már nem értek semmit... Varga Zsolt egy hete a miskolci városi sportcsarnok előtti sátorban megrendezett ankéton azt mondta a szurkolóknak, hogy augusztus másodikán fizet, és leteszi az éves működéshez szükséges háromszázmillió forintot. Hozzátette: ha nem így lesz, akkor szavahihetetlenné válik. Nos, nem fizetett, és ezek után nem tudom, mire várnak még Miskolcon az illetékesek. Nem igazán értem Kuti István viselkedését sem, aki annyit azért megtehetett volna, hogy felhív és mond valamit. Nekem ugyanis be kell mennem az öltözőbe, és szólnom kell azokhoz a labdarúgókhoz, akik kiharcolták a feljutást, ráadásul ötödik hete keményen készülnek. Mivel álljak eléjük? Úgy tűnik, mintha Kuti István kizárólag Varga Zsolttal köthetne üzletet, ám a vásárló képtelen fizetni. Akkor meg mi ez a késlekedés? Szombaton meccset kellene játszania hazai pályán a Diósgyőrnek!"
Az elhalasztott üzletkötés miatt az edzés is félórás késéssel kezdődött, előtte ugyanis a játékosok tanácskoztak az öltözőben. ----
Kubala posztumusz FIFA-érdemrendje
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) posztumusz érdemrendet adományoz a május 17-én, 74 éves korában elhunyt Kubala Lászlónak, az 1950-es évek legendás játékosának. A FIFA azért részesíti elismerésben, mert „hosszú pályafutása során rendkívül sokat tett a futballért”. Kubala egyedülálló rekordként három válogatottban is szerepelt: a magyarban háromszor, a csehszlovákban hatszor, majd a spanyolban tizenkilencszer. Ezeken a mérkôzéseken összesen 15 gólt lôtt. Magyarországon a Ferencvárosban és a Vasasban, Csehszlovákiában az SK Bratislava színeiben játszott, majd egy rövid olaszországi kitérô után 1951 és 1963 között a Barcelona futballistája volt. 1999-ben a katalán klub történetének legjobbjának választották Cruyff és Maradona elôtt.
"Most már tényleg mondhatna valaki valamit nekünk! - bosszankodott a csatár Faragó István. - Fogy az idő, nekünk is döntenünk kell. Vajon mindenki azt akarja, hogy Diósgyőrben legyen élvonalbeli labdarúgás? Való igaz, mi valamennyien szabadon igazolhatók vagyunk, hiszen előző csapatunk vezetői szerződést szegtek velünk szemben, de azért szeretnénk már végre tisztán látni!"
Az edzést húsz futballista dolgozta végig, közöttük három kapus. Értesüléseink szerint - ha ez a társaság vág neki a bajnokságnak - szerződtetnék Kövesfalvi Istvánt és Hamar Istvánt is.
A meghiúsult szerződéskötést követően délután a Magyar Labdarúgóligában (MLL) került sor egy tárgyalásra.

Lehet, hogy csak légvárakat építettek

"Légvárat építettünk, három-négy hete benne volt a levegőben, hogy Varga Zsolt nem lesz képes fizetni - mondta Orosz Lajos. - Egy a fontos, hogy szombaton Diósgyőrben bajnoki meccset kell játszani! Lehet a tulajdonos a Varga Zsolt által képviselt befektető, elképzelhető, hogy Kuti Istváné marad a gazdasági társaság, és ő működteti azt tovább, de megvásárolhatja bárki más is. Leszögezem, bárki lesz a tulajdonos, a város a korábban már sokszor említett évi negyvenmillió forintos támogatást adhatja."
A diósgyőri képlet tehát a következő: van egy élvonalbeli indulási joggal és licenccel rendelkező, Siófokról Miskolcra költöztetett gazdasági társaság, egy vevőjelölt, aki nem tud megfelelő árat fizetni a cégért. Van egy lelkes, hetek óta tréningező gárda, és vannak tíz-húszezren, akik alig várják a szombatot. Hogy mi lesz végül mindebből, azt nagyon sokan szeretnék tudni Borsodban… ---- Az eddig Siófokon működő, és most Miskolcra készülő futballvállalkozás tulajdonosa, Kuti István, az ő ügyvezetőként dolgozó felesége, a reménybeli vevő Varga Zsolt, illetve az édesapja, valamint Orosz Lajos, Miskolc sportügyekért is felelős alpolgármestere vizitált hétfő délután a Magyar Labdarúgóligában (MLL) Szieben László elnöknél. A megbeszélésről a liga első embere annyit mondott el lapunk érdeklődésére, hogy vendégei tudomására hozta, két határidőt kell betartaniuk, ha az eddig a Balaton FC által működtetett labdarúgócég csapata diósgyőri telephellyel indulni óhajt az élvonalbeli bajnokságban. Hétfő éjfélig leadandóak az átigazolással megszerezni kívánt játékosok papírjai (ez az időpont ugyebár a tanácskozás után néhány órával lejárt), illetve kedd délig be kell nyújtani a ligába mindazon dokumentumokat, melyek igazolják, hogy a még Siófokról klublicencet szerzett futball-kft. immár miskolci telephelylyel is megfelel majd az indulási feltételeknek. Ezen adoptálási követelmény egyébként nemcsak a Balaton FC-re, hanem a Szombathelyről Pápára áttelepült Új Lombard Kft.-re, illetve az Arany Ászok Liga mezőnyéhez az MLSZ elnöksége által az első osztályú szereplésre utóbb felkért nyíregyházi futballvállalkozásra is vonatkozik.
Afelől kevés kétség van, hogy a Lombard-Pápa FC és a Nyíregyháza Spartacus átugorja majd a lécet, a nagyobb kérdés az, mi lesz a diósgyőri futballal? Szieben László nem kívánt jóslásokba bo-csájtkozni, azt azonban elmondta, hogy a feltételekkel minden érintett jó ideje tisztában van. Vagyis a klublicenc adoptálása mellett a miskolci önkormányzatnak legalább tíz százalék erejéig üzletrészt kell szereznie a Kuti-féle kft.-ben, igazolandó, hogy a borsodi megyeszékhelyen - amely évek óta álmodozik az élvonalbeli futballról - a városvezetés valóban várospolitikai kérdésnek tekinti a labdarúgás támogatását (úgy tudjuk, az Ott Erzsébet által tulajdonolt, időközben csődbe jutott DVTK 1910 Kft. esetében 75 százaléknyi önkormányzati üzletrész követeltetett volna meg).
Szombathelyen a múlt héten rendkívüli önkormányzati közgyűlést tartottak ahhoz, hogy a Pápáról átvett, NB I B-s indulási jogú labdarúgó-kft.-ben a város százszázalékos tulajdont szerezhessen; Miskolcon efféle testületi döntés meghozatalára kedd délig nyilvánvalóan nincs már idő. Ettől azonban még Diósgyőrnek lehet élvonalbeli csapata, mert információink szerint Orosz Lajos rendelkezik az üzletrészvásárláshoz szükséges önkormányzati felhatalmazással, pontosabban kiadhat ilyen tartalmú szándéknyilatkozatot. A tulajdonosi szerkezet módosulását aztán 30 napon belül lehet majd a cégbíróságon bejelenteni, ez azonban már az indulást nem befolyásolja.
Az önkormányzat korábban többször is kiállt Varga Zsolt (illetve a mögötte álló, mindmáig rejtélyes befektetők) mellett, noha sokan kétségbe vonták a vételi szándékának komolyságát. A legújabb fejlemények tükrében már nem is volna meglepetés, ha továbbra is Kuti István lenne a legújabb diósgyőri telephelyű futball-kft. főtulajdonosa. A város szerepvállalásával a szerény, de tervezhető költségvetéshez szükséges pénz alighanem összegyűjthető - a szabályok pedig nem tiltják, hogy félprofi csapat versenyezzen az Arany Ászok Ligában. A csapat kerete most még kétségkívül hézagos (bár utánpótlásjátékosokban nincs hiány), ám az eddig megszerzett játékosok mellett a következő napokban további labdarúgókkal is megállapodhat a kft. vezetősége, hiszen az átigazolási szabályok az átigazolási időszakon túl is lehetővé teszik a lejárt szerződésű futballisták profiként vagy félprofiként történő szerződtetését.
A kedd délig beérkező licenckérelmeket a liga még aznap délután elbírálja, és erről a sportvállalkozásokat értesíti. Amelyik futballcégnek elutasíttatik a kérelme, annak az ügyében csütörtökön rendkívüli fegyelmi bizottsági ülés tartható. A fegyelmi testületnek jogában áll - előzetes intézkedésként - felfüggeszteni az érintett labdarúgóvállalkozás játékjogát, a licencmenedzser pedig felfüggesztheti a futballcég klublicencét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik