Elsikkad a szakma véleménye

Z. A.Z. A.
Vágólapra másolva!
2004.07.26. 20:14
Címkék
Hivatalosan a múlt kedd este kezdődött az a történet, melynek végén a Videoton vezetősége menesztette Csank János vezetőedzőt.
Egervári Sándor azt szeretné, ha kollégái szolidárisabbak lennének (Fotó: Danis Barna)
Egervári Sándor azt szeretné, ha kollégái szolidárisabbak lennének (Fotó: Danis Barna)
Egervári Sándor azt szeretné, ha kollégái szolidárisabbak lennének (Fotó: Danis Barna)
Egervári Sándor azt szeretné, ha kollégái szolidárisabbak lennének (Fotó: Danis Barna)
Egervári Sándor azt szeretné, ha kollégái szolidárisabbak lennének (Fotó: Danis Barna)
Egervári Sándor azt szeretné, ha kollégái szolidárisabbak lennének (Fotó: Danis Barna)
Ám többen állítják, a szakember helyzete már akkor ingataggá vált, amikor Gál László lett a piros-kékek ügyvezetője. A jól informáltak tudni vélik, a sportvezető már hivatalba lépése óta kereste az egykori szövetségi kapitány utódát - noha Csank Jánost 2005 nyaráig érvényes szerződés kötötte a fehérvári futball-kft.-hez -, és immár tudjuk, Csertői Aurél személyében meg is találta azt. Egy héttel ezelőtt a futballcég vezetői arra próbálták rábeszélni a trénert, hogy egyezzen bele a járandósága csökkentésébe, aki végül belement a felkínált egyezségbe. Az ügy ezzel nem ért véget, hiszen múlt csütörtökön Gál László arról értesítette a mesteredzőt, hogy mégsem ő a Videoton szakvezetője.
A történet folytatódik, mostantól az ügyvédek csatároznak majd. Csank János segítője, Vass László még pénteken mondta, szerinte Csertői Aurélnak ebben a helyzetben nem lett volna szabad elvállalnia az edzőséget. "Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a Magyar Labdarúgóliga, a Magyar Labdarúgó-szövetség, illetve az edzőtestület milyen álláspontra helyezkedik. Úgy vélem, az említett szervezeteknek most kellene a sarkukra állniuk" - folytatta a Videoton volt pályaedzője.
Az edzőtestület elnökét, Egervári Sándort meg is kerestük, hogy mondja el, mi a véleménye a fehérvári edzőváltásról.
"Egy edző csak akkor ülhet le valamelyik csapat kispadjára, ha a futballcég vezetősége rendezte az elődjével az összes vitás kérdést - mondta a tavasszal még az MTK-t irányító szakember. - Kaotikus a helyzet a magyar labdarúgásban, ám azokban a szituációkban, amelyekre megvannak az érvényes szabályok, a liga és a szövetség vezetőinek be kellene tartatniuk az érintett labdarúgó-vállalkozások illetékeseivel a paragrafusokat. Az edzőtestület érdekvédelmi szervezet, mi csakis az érvényes szabályzatok betartását szorgalmazhatjuk. A hét végén beszéltem Csank János ügyében az MLSZ elnökével, Bozóky Imrével és Berzi Sándor főtitkárral, és kértem őket, próbálják elérni, hogy európai módon rendeződjön a történet. Sajnos, a szakmának manapság semmilyen kérdésben nem meghatározó a véleménye a magyar futballban…"
Arra a felvetésre, hogy az edzőtestület miért csak most, Csank János menesztésekor emeli fel a hangját, és miért nem tette ezt mondjuk Pintér Attila elküldésekor, Egervári Sándor a következőket mondta: "Az elmúlt időszakban három tréner, Csank János, illetve a Békéscsabáról elküldött Supka Attila és a Balassagyarmattól távozó Kiss Károly kért segítséget. Bár tanácsot tudtam nekik adni, a helyzet megoldása a liga és a szövetség elöljáróinak a feladata. Csakis ők tudnak érvényt szerezni a versenykiírásnak, illetőleg szankciókat alkalmazni a futballcégekkel szemben… Pintér Attilára visszatérve: azt gondolom, ő szakmailag éppúgy támadhatatlan, mint az egykori szövetségi kapitány, Csank János. Jogilag érvényes szerződése volt , ám az FTC Rt. vezetői különböző indokokat kitalálva mégis elmozdították a helyéről. Úgy vélem, etikai szempontból egy edzőnek nem lenne szabad munkát vállania addig, amíg az elődjének nincs minden tekintetben rendezve a szerződésbontása. Ugyanis tudni kell, ma nekem, holnap neked…"
És még egy érdekesség.
Köztudott, hogy amikor Csertői Aurél pénteken megjelent Székesfehérvárott edzést tartani, akkor Csank János segítői, Vass László és Csató Sándor is ezzel a céllal ültek az edzői szobában. A helyzet finoman fogalmazva is pikáns volt. Egervári Sándor nem titkolja, ő hasonló szituációt nem vállalna…
"Egy biztos, amíg az egyik öltözőben ott van az előző tréner, addig én nem ülök le a mellette lévő helyiségben. Ezen a nyáron történt, hogy olyan csapathoz hívtak a szakmai munka irányítójának, ahol az edző érvényben volt a szerződése. Még aznap beszéltem a kollégámmal, elmondtam neki, mire számíthat, ám arról is biztosítottam, én mindaddig nem tárgyalok, amíg európai módon nem rendezték az ügyét."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik