Csoda: szombathelyi gól Pécsett

HORVÁTH LÁSZLÓ, VARGA T. RÓBERTHORVÁTH LÁSZLÓ, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.04.03. 23:00
Címkék
Menekülés a győzelembe.Akár ez is lehetett volna a mottója a PécsHaladás találkozónak, mivel az ősszel remeklő, tavasszal ellenben megtorpanó piros-feketék győzelemmel tarthatták meg esélyüket a felsőházba kerülésre. A hangzatos felütés a mai futballviszonyok mellett tán kissé fellengzősnek tűnik, mégis messzemenően jelzi a meccs előtti helyzetet.


A nagy helyzetek is kimaradtak

Nagy Tamás, a pécsiek vezetőedzőjének együttese ráadásul nem csupán a hazai környezet miatt várhatta optimistán a szombathelyiek látogatását, hanem azért is, mert a Vas megyei együttes az idén négy bajnoki meccséből négyet veszített el. Sőt, az MTK-tól "hazacsábított" Illés Bélával megerősödve sem sikerült ez idő alatt gólt szereznie (a gólkülönbsége 0–10 volt). A Lombard FC-nél a távozó Bozsik Péter helyét elfoglaló Tóth Bálinttal egyetlen meccs alatt (0–1 a ZTE-vel szemben) jelentős változás nem történhetett, mindazonáltal azt joggal várhatták a zöld-fehérekért szorítók, hogy valamelyest egységesebb egylet benyomását keltik Tüske Rolandék. Ezzel szemben a vendégek védővonalánál már az első negyedórában akkora volt a forgalom, mint a városban a hét közepén megnyílt üzletházban szombat délután. Előbb az inkább a labdaszerzésben jeleskedő Erős Gábor kapott első osztályú átadást, amit könynyedén válthatott volna gólra, majd a Kínába igazolt Horváth Gyulát pótolni hivatott Kerekes Zsombor, még később pedig Montvai Tibor mosolyogva szerezhetett volna vezetést. Hogy mindez mégsem sikerült, az Tóth Iván kapusnak az érdeme, aki a pécsi támadásoknál rendre a végállomást jelentette.

Megismétlődött a mókás mozdulat

Rajta kívül fehér mezestől futballistához méltó megmozdulást nemigen láthatott a publikum – nemigen, mivel a 36 éves Illés Béla a rangidőshöz illően oktatott olykor –, ugyanakkor kiderült, hogy Lőw Zsolt szerdai hihetetlen passza korántsem egyedi a magyar pályákon. Jagodics Zoltán tudniillik megismételte a válogatott játékos tragikomikus mozdulatát, szerencséjére azzal a nem jelentéktelen különbséggel, hogy ezúttal nem ellenfélhez szállt a labda…
Na, de aztán Illés Béla megtáncoltatta Szekeres Zsoltot (egy pimasz megkerülős csellel ment el mellette), és kihagyhatatlan helyzetbe hozta Claudiu Balaci-ot. Ez a 30. percben történt, ami után annyira visszaesett a színvonal, hogy a félidő hátralévő részére nem is érdemes szót vesztegetni.

Bunkerfoci húsz percen át

A második félidő elején a Pécs fokozta a nyomást – meg kell hagyni, nem volt nehéz felpörgetniük a tempót a házigazdáknak –, a Haladás pedig praktikus, de csöppet sem szemet gyönyörködtető megoldásokkal (taktikai szabálytalanságokkal, a senki földjére küldött labdákkal) próbálta tartani az eredményt.
A bunkerfutball 20 percen át működött: ekkor Kerekes Zsombor első igazán remek megmozdulása nyomán büntetőből egyenlíthetett.
A nyurga csatár a későbbiekben is rendre főszereplője volt a hazai támadásoknak, tudniillik azok mindinkább az ő fejjátékán alapultak. A pontatlan beívelések miatt azonban igazán veszélyes helyzet nem alakulhatott ki, ha mégis kialakult, akkor még ott volt Tóth Iván, aki fölöttébb jó napot kifogva védett. Ám mégsem ő tett a legtöbbet azért, hogy a meccs hajrájában ne változzon az eredmény, hanem Világi Balázs. A játékvezető ugyanis úgy vélte, egy bajnokin bőven elég lesz a Pécsnek egy büntetőt megadnia. Emiatt aztán maradt az 1–1-es döntetlen, amivel a hazaiak nem igazán lehetnek boldogok. ---- A márciusban Kínába szerződött pécsi csatárt, Horváth Gyulát, akit igazán szerettek a piros-feketék szurkolói, természetesen tárt karokkal várják vissza Újmecsekaljára. A félreértések elkerülése végett érdemes tisztázni, hogy a játékos hétfőn mindössze villámlátogatásra tér haza, és csaknem egy hetet tölt majd Magyarországon. Ez idő alatt családtagjai mellett meglátogatja majd volt csapatát, és bizonyára beszámol a kinti élményeiről is. A hírek szerint a támadó igen jól érzi magát új klubjánál. A Pécs szombati helyzetkihasználását látva bizonyára sokan örülnének, ha huzamosabb ideig maradna itthon… ---- 10. perc: Pavicsevics parádés átadással ugratta ki Erős Gábort, aki egyedül kilépett, aztán hosszas labdavezetés után tíz méterről jobbal, félmagasan a kivetődő Tóth Iván kezébe lőtte a labdát.
15. perc: Vranjes szöktette Montvait, aki a tizenhatoson belül betörve átemelte Jagodicson a labdát, aztán pedig átesett a fűre lehuppanó középhátvéden. Az akciót közelről követő Világi játékvezető továbbot intett, noha büntetőt reklamáltak a pécsi játékosok.
18. perc: Ismét Vranjes hozta helyzetbe csapattársát, ezúttal Kerekes Zsombort. A csatár azonban a büntetőterületen belül rosszul vette le a labdát, ezzel ütemet vesztett, s a védők fel tudtak szabadítani előle.
19. perc: Most Berdó hagyott ki nagy gólhelyzetet. Már csak Tóth Ivánnal állt szemben, azonban kilenc méterről, jobbal a kapuvédő lábát találta el a labdával.
30. perc: Váratlanul megszerezte a vezetést a Haladás. Illés a jobb szélen megkerülős csellel becsapta Szekerest, majd jobbról beadott. Az ötös vonalán álló Balaci levette a labdát, utána pedig jobbal a kivetődő kapus felett a jobb felső sarokba emelte azt.
0–1
56. perc: Szabó Zoltán adott be jobbról, Balaci hét méterről fejjel megcsúsztatta a labdát, ami a jobb kapufáról pattant az alapvonalon túlra.
61. perc: Szabadrúgásból Márton csavarta be a jobb oldalról a labdát. Középen Kerekes Zsombor az ötösről fejelhetett, de a labda éppen Tóth Iván kezében landolt.
66. perc: Márton 18 méteres lapos szabadrúgása után nagy tömörülés támadt a Haladás tizenhatosán belül. Koltai nem jutott lövéshez, mert a füvön fekvő Jagodics kézzel ért a labdához. A megítélt tizenegyesből Kerekes Zsombor jobb lábbal, félmagasan, nagy erővel a kapu bal oldalába lőtte a labdát.
1–1
75. perc: Berdó 18 méteres nagy erejű lövését követően Tóth Iván a léc fölé tenyerelte a labdát.
79. perc: Márton beverekedte magát a vendégek tizenhatosán belülre, ott Jagodics szabálytalanul szerelte, ám Világi játékvezető ezúttal nem ítélt tizenegyest. ---- Az első negyedórában eldönthettük volna a három pont sorsát. A későbbiekben viszont a futball íratlan szabályai érvényesültek, így sajnos maradt a döntetlen.
Nagy Tamás a PMFC vezetőedzője

Ez a csapat hétről hétre gólképtelen, így nulla pontos volt, most viszont szerzett egy gólt, illetőleg egy pontot. Ám az első tizenöt-húsz percben látott hibákat sürgősen ki kell javítanunk.
Tóth Bálint a Lombard FC vezetőedzője ---- Ritkán fordul elő, hogy egy testvérpárt jelölnek a játékvezetői négyesbe egyazon bajnoki találkozóra. Medovarszki István partjelzőként jeleskedett Pécsett, míg öccse, Medovarszki János tartalék játékvezetőként működött közre. Az igazán érdekes az lenne, ha hamarosan egy újabb Medovarszki dolgozna mellettük, például valamelyikük fia.

Noha a Haladás játékára korántsem illik a nézőcsalogató jelző, elgondolkodtató, hogy a nem is olyan távoli Szombathelyről egy csapatra való szurkoló sem érkezett. A pécsi törzsszurkolók igencsak nehezményezték, hogy a közeli italosbódéban elfogyott az összes sör. Emiatt elég rossz hangulatba kerültek, olyannyira, hogy dulakodni kezdtek. A dulakodás verekedéssé fajult, amit végül a rendőröknek kellett félbeszakítaniuk. Hogy a férfiember a sörért mire nem képes...?
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik