Lelkesednek a magyar edzők

Z. A.Z. A.
Vágólapra másolva!
2004.01.09. 21:06
Címkék
Öt település: Debrecen, Bük, Sopron, Pécs, Tata.Öt évvel ezelőtt az MLSZ szakmai és edzőképző központja Debrecenben tartott először a honi edzőknek szakmai napokat, vagyis a fenti felsorolást tekintve Tata immár az ötödik házigazdája a konferenciának.
Mezey György már azon törheti a fejét, legközelebb melyik sztáredzôt hívja meg (fotó: Németh Ferenc)
Mezey György már azon törheti a fejét, legközelebb melyik sztáredzôt hívja meg (fotó: Németh Ferenc)
Mezey György már azon törheti a fejét, legközelebb melyik sztáredzôt hívja meg (fotó: Németh Ferenc)
Mezey György már azon törheti a fejét, legközelebb melyik sztáredzôt hívja meg (fotó: Németh Ferenc)
Mezey György már azon törheti a fejét, legközelebb melyik sztáredzôt hívja meg (fotó: Németh Ferenc)
Mezey György már azon törheti a fejét, legközelebb melyik sztáredzôt hívja meg (fotó: Németh Ferenc)
A szakmai és edzőképző központ vezetője, az Újpest szakmai igazgatója, a konferencia fő szervezője, Mezey György arról beszélt, hogy hagyományt teremtettek az öt évvel ezelőtti debreceni találkozóval, és a tegnap kezdődött tanácskozásra már ötszörös volt a túljelentkezés…
Tán nem véletlenül, hiszen igazán exkluzív programot állítottak össze a szervezők, hogy mást ne említsünk: Angliából, Brazíliából is érkezett előadó, míg ma az új szövetségi kapitány, Lothar Matthäus találkozik a magyar edzőkkel.
Ki akarna ebből kimaradni?
Tegnap Jacques Crevoisier előadását hallgatták a magyar éledzők.
S hogy kicsoda a nevezett úriember?
Ismert ember a szakmában, még akkor is, ha nem a nevétől hangosak Európa nagy arénái. A tréner a francia utánpótlás-válogatottal Eb-t nyert, tavaly nyárig Gerard Houllier segítőjeként a Liverpool szakmai stábjának tagja volt.
"Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy Angliában egészen különleges érzés edzősködni – mondta a szakember. – Hagyják a trénert, hogy az elképzelései szerint dolgozzon, és ami legalább ilyen fontos, minderre időt is adnak neki. Arséne Wenger mondta, ő nem menne el Olaszországba edzőnek, hiszen ott mindenféle bizottságokat alakítanak, és bele akarnak szólni a munkába. A profifutballban nagyon fontos a pénz, ám nem minden, erre példa a Chelsea esete. A londoniaknak remek edzőjük van, jó a játékosállományuk, ám az orosz milliárdos-tulajdonos, Roman Abramovics személye sokaknak nem szimpatikus… Rendkívül fontos, hogy egy edző hat-hét évre előre gondolkodjon, és még akkor is a klub érdekeit tartsa szem előtt, ha tudja, akkor már nem ő lesz a szakvezető. A Liverpoolnál van egy felirat az öltözőben: »Legyünk profik és törekedjünk a győzelemre«. Ennek szellemében készülnek mindennap, tudva azt, a klubot, a szurkolót is tisztelni kell. Amikor Angliába kerültem, meglepődtem, hogy a legnagyobb sztárok is milyen alázatosak, példaként azt mondhatom, hogy rendszeresen megköszönik az edzés után a munkát. Franciaországban ez soha nem fordult elő, ott nem egyszer kellett tehetségesnek mondott labdarúgókat bezavarnom edzésről. Angliában minden profi tudja, milyen kötelezettségei vannak, és őszintén mondom, ritkák a fegyelmezetlenségek. Ha mégis előfordul, akkor annak komoly következménye van. Egy példa: ha valaki kihagy egy edzést, az ötezer fontot fizet, ha csak másnap rendezi a büntetést, akkor már az összeg duplája a tarifa, ha harmadnap, akkor kétheti fizetésmegvonás következik, negyedik nap pedig elköszönnek egymástól."
Jacques Crevoisier elemezte az edzésprogram megfelelő összeállítását, úgymond szakszemmel vizsgálta, hogy lehet a sztárfutballistákat kezelni, és hogy milyen csúcstechnikával elemzik a futballisták teljesítményét.
Ma az utánpótlással foglalkozó brazil José Thadeu Goncalves előadása után Gellei Imre, majd pedig a válogatott új szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus lép pódiumra.
Tatán a kollégákat is megtapsolhatták az edzők, ugyanis tizenhárom szakvezető vehette át az UEFA pro-diplomáját az MLSZ elnökétől, Bozóky Imrétől, valamint a szövetség főtitkárától, Berzi Sándortól. Íme az edzők névsora: Bognár György, Glázer Róbert, Gergely Károly, Kis Károly, Mészöly Géza, Pintér Attila, Rugovics Vendel, Szabó András, Szentes Lázár, Tamási Zsolt, Tornyi Barnabás, Vágó Attila és Várhidi Péter.

Bozóky Imre, az MLSZ elnöke: "Fontosnak tartom, hogy a magyar edzők rendszeresen találkozzanak, és a mostanihoz hasonló konferenciákon értekezzenek. Májusban csatlakozunk az unióhoz, míg július elsejétől bevezetjük a klublicencrendszert is, amitől azt várom, hogy a csapataink körül tisztábbak lesznek a viszonyok. Fontosnak tartom még, hogy csakúgy, mint eddig, a magyar edzők ezúttal is segítsék
a szövetségi kapitányt, Lothar Matthäust, és közösen tegyék sikeresebbé a portékát, a magyar labdarúgást. "

Ebedli Ferenc, az MLL utánpótlás szakmai igazgatója: "A napokban a televízióban láttam egy műsort, amelyből kiderült, Egyiptomban nagy örömmel fogadták azt a hírt, hogy az Arsenal fociiskolát nyit az országukban. Azt gondolom, Budapest közelebb van Londonhoz, mint Kairó, és alighanem nálunk is nagy sikere lenne egy ilyen kezdeményezésnek. Ez esetben nem csupán beszélnénk arról, hogyan nevelik a tehetségeket egy világhírű klubnál, hanem látnánk is, és elhiheti mindenki, ez mennyire vonzó lenne a fiatalok számára."

Bicskei Bertalan mesteredző: "Számomra a francia szakember, Jacques Crevoisier mondandójának fontos eleme volt az, hogy minden gyakorlatot labdával kell végeztetni. Egyébként előadóként többször is jelen voltam Svájcban, Olaszországban és Németországban hasonló továbbképzésen, így mondhatom, a szervezés színvonala és az előadások minősége miatt nem kell szégyenkeznünk. Nagyon lényeges, hogy az elmondottak az edzőket továbbgondolkodásra késztetik, és ez lehetőséget kínál valamennyiünknek az előrelépésre."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik