Nyílt levél a sportminiszternek

Vágólapra másolva!
2003.12.15. 21:01
Címkék
Jó néhány újságíró toporgott hétfő reggel Debrecenben az Oláh Gábor utcai stadion jeges gyepszőnyegén. A formabontó sajtótájékoztató helyszínének kiválasztásából sejthető volt, hogy a régóta húzódó stadionrekonstrukció lesz a téma. Kósa Lajos polgármester közölte, nyílt levelet intéz Gyurcsány Ferenc sportminiszterhez.
A Loki-szurkolók már akkor is ünnepelhetnek, ha jegyhez jutnak a kupamérkôzésekre (Fotó: Meggyesi Bálint)
A Fidesz politikusa sorolta az érveket amellett, miért égetően sürgős a felújítás, illetve egy új stadion megépítése. Az UEFA-kupában is vitézkedő DVSC-MegaForce mérkőzéseinek átlagos nézőszáma meghaladja az ötezret, a rangadókra sokan be sem jutnak. A görög PAOK elleni meccsre egy 30 ezres létesítmény is szűk lett volna, és minden bizonnyal a belga FC Bruges elleni találkozóra is néhány óra alatt elfogynak a jegyek. A polgármester hosszú távon elfogadhatatlannak tartja, hogy egy-egy nagyobb érdeklődésre számot tartó összecsapás kedvéért Budapestre zarándokoljanak a szurkolók. A 2008-as Eb-kandidálás kapcsán, a stadionrekonstrukciós program keretében 900 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a város, amit a kormányváltás után nem kapott meg. A helyi önkormányzat hiába helyezett letétbe 500 millió forintot a munkák elkezdéséhez, állami szerepvállalás nélkül nem valósulhatnak meg a tervek. A téma lezárásaként Kósa Lajos feltett két kérdést: "Vannak-e ellenérvek? Mivel roszszabb Debrecen Kecskemétnél vagy Nyíregyházánál?”
A városatya a sporttörvény tervezetével kapcsolatban is hangot ad aggályainak. "Úgy gondolom, hogy a tervezet egyes átgondolatlan részei veszélyeztetik a magyarországi sportegyesületek működését, a hivatásos sportolók jogállását. A sportegyesületek finanszírozásának változását előirányzó részek – bár lehet, hogy ön szerint tiszta viszonyokat teremtenek a profisportban – viszont inkább az egyesületek csődjéhez vezetnek. A profisportban bekövetkező válság jelentős kihatással lehet a tömegsportra is, mivel azt elsősorban a profisporton keresztül népszerűsítik, és így jut el szélesebb tömegekhez. Ezért szeretném kérni önt a sporttörvény tervezetének újragondolására” – írta a sportminiszternek, egyben kiemelte, a labdarúgó rt.-n kívül a férfi kosáregyüttest és a női kézilabdacsapatot működtető társaságokban is tulajdonos az önkormányzat. Kósa Lajos figyelmeztetett: "Ha a törvény ezt a fajta szerepvállalást kizárja, akkor vagy tönkremennek ezek a szervezetek, vagy arra kényszerülünk, hogy kiskapukat keressünk. Mi ugyanis szükségesnek érezzük a város sportszeretőit szórakoztató klubok támogatását.”
Ha nem is a remélt csaknem egymilliárd, de 68 millió forint biztosan érkezik létesítményfejlesztésre a sportminisztériumból. A megyeházán hétfő délután egy másik sajtótájékoztató keretében arról számoltak be, hogy a Debreceni Egyetem 68 millió forintot nyert el az egyetemi sporttelep salakos edzőpályájának helyén kialakítandó, villanyvilágítással ellátott, műfüves pálya megépítésére. A százmilliós beruházás fennmaradó részét az egyetem vállalkozói tőke bevonásával állja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik