Szavaztak a játékosok is

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.12.01. 20:39
Címkék
Döntetlent játszott az őszi zárófordulóban a Győri ETO otthonában az MTK Hungária, így a második helyről várhatja a tavaszi folytatást.
Egervári Sándor egyelôre elhárítja az érdeklôdést, bár örül, hogy kapitányjelölt lehet (fotó: Németh Ferenc)
Egervári Sándor egyelôre elhárítja az érdeklôdést, bár örül, hogy kapitányjelölt lehet (fotó: Németh Ferenc)
Egervári Sándor egyelôre elhárítja az érdeklôdést, bár örül, hogy kapitányjelölt lehet (fotó: Németh Ferenc)
Egervári Sándor egyelôre elhárítja az érdeklôdést, bár örül, hogy kapitányjelölt lehet (fotó: Németh Ferenc)
Egervári Sándor egyelôre elhárítja az érdeklôdést, bár örül, hogy kapitányjelölt lehet (fotó: Németh Ferenc)
Egervári Sándor egyelôre elhárítja az érdeklôdést, bár örül, hogy kapitányjelölt lehet (fotó: Németh Ferenc)
A címvédő ötpontos hátrányban van a listavezető Balaton FC-vel szemben, igaz, azok az együttesek, melyeket a szakemberek az ősz kezdetekor a kék-fehérek legfőbb riválisaiként emlegettek, az MTK mögött telelnek, és ez bizakodásra ad okot a Hungária körúton. Ez a hét egyébként már a levezetésről szól a fővárosiaknál, az együttes csak háromszor tréningezik – a hétfőt követően szerdán, valamint pénteken –, és Egervári Sándor vezetőedző a labdarúgókkal együtt folyamatosan értékeli az eddigi fordulókat.
Érdekességként megemlítendő, hogy nemcsak a tréner mondja el a véleményét a csapatról, valamint a futballistákról, hiszen az ősszel valamenynyi fordulót követően a játékosok is osztályozták egymás teljesítményét. A társak pedig úgy látták, hogy az elmúlt 16 fordulóban Végh Zoltán produktuma volt a legjobb (lapunk osztályzata alapján a kapus volt az ősz legjobbja az élvonalban), őt a dobogón Molnár Zoltán és Goran Jezdimirovics követte, míg az első öt közé két további védőt, Füzi Ákost és Juhász Rolandot szavazták be.
Egyébként egy szokványosnak nem nevezhető értékelés is segítette Egervári Sándort, az MTK egykori utánpótlás-szakágvezetője, Gabai János egy különleges felméréssel segítette a mesteredző munkáját. Huszonöt különféle szempont alapján – fizikai, technikai, pszichés, taktikai-mentális és egyéb tulajdonságok – valamennyi labdarúgó egytől ötig osztályozta a játékostársát, és így a vezetőedző segítséget kapott a tekintetben is, hogy kivel mely területen kell plusz munkát végeztetni.
"A nyáron sok helyről, különböző erőállapotban érkeztek hozzánk a futballisták, és ez közrejátszott abban, hogy az őszi teljesítményünkkel nem lehetünk maradéktalanul elégedettek – mondta Egervári Sándor. – Több olyan mérkőzésünk is akadt, amikor az elvárhatónál gyengébben teljesítettünk, de mivel a bajnokesélyesnek tartott együttesekkel szemben nem kerültünk hátrányba, akár meg is ismételhetjük a tavalyi szereplést. Ha végre elkerülnek bennünket a komolyabb sérülések, akkor a mostaninál hatékonyabb támadójátékkal és jobb középpályás védekezéssel több pontot szerezhetünk, mint a magunk mögött hagyott tizenhat fordulóban.”
Hogy valóban így lesz-e, azt egyelőre csak találgatni lehet, az azonban biztos, hogy hétfő délelőtt teremben, műfüvön, jó hangulatú edzésen vett részt a keret valamennyi tagja. Ott volt a gyakorlók között Hajdu Attila is, aki még a tavaszi idény utolsó előtti fordulójában szenvedett súlyos vesesérülést, de majd' két hónapja teljes értékű edzésmunkát végez.
Nagy kérdés, hogy ugyanebben az összetételben tréningeznek-e még a labdarúgók – persze a szerdai és pénteki gyakorlást leszámítva –, ugyanis az ősz folyamán többször lehetett arról hallani, hogy a téli átigazolási időszakban jelentős változások is történhetnek az állományban. Többen tudni vélik, hogy Egervári Sándor követheti Gellei Imrét a szövetségi kapitányi poszton, és ebben az esetben a jelenleg az NB I B–s Bodajk szakmai munkáját irányító Lőrincz Emil ülhet le a Hungária körúti kispadra. Az sem titok, hogy bár korábban évekig biztos volt az anyagi háttér az MTK Hungáriánál, az ősszel a játékosok nem minden járandóságukat kapták meg – a kft. irányítói úgy állapodtak meg a futballistákkal, hogy bizonyos pénzek kifizetését átütemezik. Egyelőre semmi biztosat nem tudni arról, javul-e a kft. anyagi helyzete, de ha nem, akkor akár több meghatározó futballista is távozhat.
És ha már említettük a szövetségi kapitányi posztot, többen tudni vélik, hogy Egervári Sándor irányíthatja a jövőben a nemzeti tizenegyet. A tréner felkeszültségét aligha kell méltatni – az elmúlt nyolc évben ötször választották az év edzőjének, valamint hogy az utóbbi öt évben háromszor az a csapat nyerte a bajnoki címet, melyet ő irányított –, ám Egervári úgy véli, felesleges találgatásokba bocsátkozni.
"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a szövetségi kapitányi poszt kapcsán felmerült a nevem, azonban erről a témáról csakis akkor lesz érdemes beszélni, ha az MLSZ-elnöksége dönt a kinevezésről – mondta a mesteredző, hozzátéve, hivatalosan most először mond véleményt e kérdésben, vagyis a többi neki tulajdonított nyilatkozatért nem vállalhat felelősséget. – Felesleges azon elmélkedni, vállalnám-e a felkérést, ha majd az illetékesek határoznak, akkor szívesen elmondom a véleményemet.”
Kapitánykérdésben még csak találgatni lehet, hiszen Egervári Sándor mellett Csank Jánost, Nyilasi Tibort és Bölöni Lászlót is nagyon sokan szívesen látnák a válogatott élén. Nem tudni, hogy a döntési helyzetben lévők mely kritériumok alapján választanak majd, azonban érdekességként elmondjuk, hogy az UEFA technikai bizottsága felkérte a tíz legismertebb európai szakembert, döntsék el, melyek azok a legfőbb szempontok, amik a jó edzőt jellemzik.
Nos, az európai elit véleménye alapján az első számú kritérium, hogy az edzőnek milyen eredményei vannak a bajnokságban, a hazai és a nemzetközi kupában, illetve a válogatottal, ezt követi az élvonalbeli csapatoknál eltöltött idő, majd az első osztályú mérkőzések száma. Fontos kérdés, hogy a tréner milyen időtartamú szerződéseket köt, mennyire hullámzóak az általa dirigált csapat eredményei, és hogy játékosai sérülés miatt a lehető legkevesebb napot hagyják ki. Nem árt, ha a tréner folyamatosan képes megújulni, csak a szükséges mértékben szerepel a sajtóban, és pályája során végigjárta a lépcsőfokokat, illetve nincs "slepp” körülötte.
Mindenki eldöntheti, hogy ezen ismérveknek ki felel meg a leginkább…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik