Ez a foci nem ért három pontot

VARGA T. RÓBERTVARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.11.30. 20:27
Címkék
A csütörtöki, PAOK Szaloniki elleni UEFA-kupa-mérkőzésen bebizonyosodott, védekezni már tud a Debrecen. De , hogy tud-e hasonlóképp szervezetten, mi több hatásosan támadni&?
A vizsgafeladatot ez alkalommal az ellen a Zalagegerszeg ellen kellett volna megoldani, mely csaknem ugyanezzel a kerettel még Bozsik Péter irányításával bajnokságot nyert, ám most utolsó helyezettként várta az őszi záró meccset…
Ráadásul a kék-fehérek nem csupán a helyzetük miatt készülődtek idegesen az összecsapásra: Mihalecz István vezetőedző hat alapjátékosára nem számíthatott, így aztán a hazaiak kispadján mindössze öt játékos ücsörgött. "Ilyenkor milyen jó lenne, ha Kenesei Krisztián itt játszana…” – mondogathatták a hazai drukkerek a meccs előtt, akiknek meglehet, nem is kell erre sokat várniuk. A találkozó napján járt le tudniillik a válogatott támadó kínai kölcsönszerződése, s az e héten esedékes tárgyalások során dől el, jön-e vagy marad. Egyébiránt ugyanez a kérdés merült fel Waltner Róberttel kapcsolatban is, aki a jelek szerint megunta a világjárást, és hazajönne a ciprusi Anorthozisz Famagusztától.
Mihalecz Istvánnak egyébként a hiányzások miatt újoncot kellett avatnia: a 18 éves, november elsején első profiszerződését aláíró Kresz Levente ezúttal debütált élvonalbeli mérkőzésen. A fiatal csatárról hamar kiderült, van még mit tanulnia ebből a játékból…
Na, nem mintha 21 kollégájáról nem lehetne mindezt elmondani. Az első félidőben annyi volt a hiba, a felesleges szabálytalanság, az idegtépő megmozdulás, hogy az szinte fájt a nézőknek, akik nem ritkán feljajdultak a látottakon. Jó, jó, a ZTE az utolsó, na de, hogy a Debrecen se mutasson semmit… Az egy szem csatára, Csehi Zoltán ritkábban találkozott a labdával, mint az oldalvonal melletti szektorok nézőinek többsége. Ennek következtében a vendéglátók előbb négy bekk helyett hárommal védekeztek – Radoslav Král egy sorral előrébb lépett –, aztán már Molnár Balázs is mind többet indult portyázni a túlszélre.
Mindhiába. Így aztán az első félidőt felejtsük is el mihamarabb.
Szentes Lázár, a vendégek vezetőedzője a találkozót megelőzően azt mondta: "Természetesen ezúttal is győzelemre játszunk!” Meg kell hagyni, a folytatás első perceiben úgy tűnt, a szakember félrevezetett mindenkit… Bár tény, hogy azt hozzátette: olyan játékot szeretnének nyújtani, amivel pontot vagy pontokat szerezhetnek. Ám nagy kérdés, a Debrecen mire menne az egy ponttal. Ez a játék többet ugyanis nem ér, nem érhet, sőt… Ilyen futball-mérkőzést látva az emberben felmerül, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége miért nem vezeti be új szabályként, hogy az ilyen meccseken egyik fél se kapjon pontot. Az lenne tudniillik az igazságos. Persze sokat kivett a nemzetközi menetelés a Debrecenből, a ZTE-ből meg a hazai csatározás, de akkor is: ez a produkció még a hazai nívót is jócskán alulmúlta.
Szentes Lázár – aki egyébiránt 1976 őszétől 1981 tavaszáig a Zalaegerszegben futballozott, száz NB I-es meccsen szerepelt, nem mellékesen, ez idő alatt csapattársa volt kollégájának, Mihalecz Istvánnak – "hetven percig kihúzzuk, aztán lesz, ahogy lesz” taktikája végül egyébként bevált. Flavio Pim betalált, ám gólja jól jellemezte az egész meccs hangulatát. Mindenki várt és várt, a brazil meg jó helyen volt…
Ezt követően valemelyest több volt a futás, a zalaiak bátrabban próbálkoztak, a Dombi Tibor, Bajzát Péter duó pedig többször sprintelhetett az előrevágott labda után. Így ment ez egészen a lefújásig. A Zalaegerszeg tehát a tabella utolsó helyéről várja a folytatást, a Debrecen ellenben letaszította a dobogó harmadik fokáról a Ferencvárost. Éger László egy héten belül immár másodjára csaphatott a magasba, és jattolhatott a Loki-szurkolókkal. Arról valószínűleg fogalma sem volt, hogy másutt a stadionban csupán annyit jegyeztek meg: komédia volt ez az egész…
Sokkal kevésbé voltak persze elégedettek a hazai fanatikusok. A mérkőzést követően félszáz elkeseredett ZTE-drukker a klub székházának bejárata elé vonult, és a vezetőség távozását követelte nem éppen irodalmi stílusban. Tettlegességig szerencsére nem fajult a dolog, de azért jól érzékeltette a zalaegerszegi futballhangulatot…

Fotógaléria:

Percről percre

Kattintson a képre, tekintse meg fotógalériánkat! (Fotó: Unger Tamás)
Kattintson a képre, tekintse meg fotógalériánkat! (Fotó: Unger Tamás)
Kattintson a képre, tekintse meg fotógalériánkat! (Fotó: Unger Tamás)
14. perc: Egy ártalmatlannak tűnő bal oldali debreceni szöglet után a ZTE egyik védője rosszul fejelte ki a labdát. A kaputól 25 méterre egyedül álló Halmosi ballal egyből lőtt, de a bal alsó sarokra tartó labdát Varga vetődve védte.
16. perc: Madar szerzett labdát a hazai térfél közepén. Jól indította a jobb oldalon Nikolovot, aki középre adott, de Csehi Zoltán a balösszekötő helyén, 14 méterre a kaputól rosszul találta el a labdát, így felszabadítottak a kék-fehérek.
19. perc: Sabót Halmosi lerántotta a debreceni kaputól 17 méterre. A jobbösszekötő helyéről elvégzett szabadrúgásnál Józsi ballal a bal felső sarok irányába kanyarította a labdát, Tomic bravúrral szögletre ütötte azt, meglepetésre a játékvezető kirúgást ítélt.
22. perc: Gyánó robogott el a bal oldalon, a középen érkező Kresz elé akart passzolni, ám Éger lábáról a labda a jobb alsó sarok irányába pattant. Tomic azonban bravúros vetődéssel szögletre ütötte a labdát.
24. perc: Gyors egerszegi kontrát láthatott a publikum. Molnár indította Gyánót, aki a bal oldalról befelé törve kicselezte Égert, majd 14 méterről, jobbal, gyengén lőtt, így a vendégkapus magabiztosan védett.
40. perc: Selymes a jobb oldalról ballal ívelte be a szabadrúgáshoz letett labdát. A hazai védők a kapussal az élen egymásra vártak, de Fortuna velük volt, mert Flavio Pim fején a kaputól négy méterre úgy csúszott meg a labda, hogy a jobb alsó sarok mellett jutott túl az alapvonalon.
57. perc: Gyánó 25 méterről lövésre szánta el magát, a védők belevetődtek a labdába, az így Sabo elé pattant, de a csatár egy lövőcsel után 12 méterről fölé emelt.
60. perc: Józsi balról jól lőtte középre a labdát. A tizenhatos vonalánál álló Gyánó lekezelte azt, majd jobbal egyből, félfordulattal a jobb sarok irányába lőtt, de Tomic a helyén volt.
70. perc: Sabót buktatták 22 méterre a kaputól. Józsi ballal, nagy erővel a jobb felső sarok mellé csavarta a labdát.
72. perc: Dombi adott be a jobb oldalról. A ZTE védői elméláztak, a labda az ötösön akadálytalanul jutott keresztbe a kapu előtt. A másik oldalon Selymes eszmélt elsőként, jól adott középre, és a kaputól négy méterre teljesen üresen álló Flavio Pim a léc alá fejelte a labdát.
0–1
78. perc: Szíjártó a bal oldalról indulva kicselezte Dombit, majd jobbal lőtt, de Tomicnak nem okozott gondot, hogy védjen.

Mestermérleg

Mihalecz István a Zalaegerszeg vezetőedzője:

Ez az elveszett mérkőzés sajnos hű tükre volt az őszi teljesítményünknek. Az, hogy miként jutottunk idáig, átfogó elemzést igényel…

Szentes Lázár a Debrecen vezetőedzője:
Szeretném megköszönni mindenkinek, aki lehetővé tette és segített bennünket abban, hogy a DVSC ilyen évet produkálhasson.

Fény és árnyék

Noha a zalaegerszegi stadion rekonstrukciója már régebben befejeződött, a hosszú késedelem után ezúttal avatták a létesítmény mátrix kijelzőjét. Így immár igazán modern létesítményben fogadhatják a kék-fehérek ellenfeleiket. Ezután tehát a játékosokon a sor, nekik kellene végre jobban teljesíteniük…

A labdarúgók teljesítményét alighanem nagyban befolyásolta, hogy öt-tíz percnyi játék után borzasztó állapotba került a pálya talaja, ami egyáltalán nem könnyítette meg a futballisták dolgát. Remélhetőleg a tavasszal már elfogadhatóbb körülmények között meccselhetnek majd a játékosok.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik