Veszélyes hátrafelé haladás

KISS ÁRPÁD, KUN ZOLTÁNKISS ÁRPÁD, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2003.11.15. 20:44
Címkék
A helyi tűzoltóság legnagyobb bánatára megint benépesültek a stadion melletti háztetők, így egy-két riadókocsit nem ártott készenlétben tartani, nehogy valamelyik tetőn szurkoló honpolgár kerítést, azaz esetünkben párkányt másszon lelkesedésében. A lelátókon így jóval kevesebben voltak a múlt héten tapasztaltnál, amelynek oka, hogy Bíró Péter klubtulajdonos elengedte a játékosok büntetését, így a továbbiakban nem a focistáknak kell a nézők helyett fizetniük a belépők árát.
Állítólag azért gondolta meg magát a szombathelyi főnök, mert elégedett volt a labdarúgók Debrecen elleni teljesítményével. A szurkolók a fejükhöz is kaptak rögvest: te jó ég, már ezzel a harcos, ám összességében mégis gyengébb produkcióval boldog lenne a tulajdonos? Úgyhogy sokan inkább arra gondoltak: a várható feljelentések miatt tekintett el a további büntetéstől Bíró Péter, elvégre a szezon előtt aligha foglalták írásba, hogy minden hatgólos vereség után nézőnként ezer forintot köteles fizetni a csapat…
"Na, mi lesz öreg?” – kérdezte egy szombathelyi drukker társát, és az öreg, csak kaszált egyet a két karjával: "Ha máma sem nyerünk, akkor annyi” – hangzott a szomorú válasz. A Haladás ugyanis nagyon rosszul szerepel, gőzerővel indult rükvercben a kiesőhelyek felé – bár ebben az egyre nevetségesebb bajnokságban, a tervezett létszámemelések és a változásra érettnek ítélt versenykiírások tükrében csínján kell bánni a kieséssel és feljutással, hiszen még egy-két hasonlóan nagyszerű elképzelés, és a végén az NB II Hummel-csoport hatodik helyezettje indulhat a Bajnokok Ligájában…
Olyan módosításokat persze még nem sikerült kitalálni, mely szerint a Siófokot akár a kiesés, akár a bajnoki cím fenyegetné. Csertői Aurél alakulata alighanem tökéletesen érzi magát így, hogy komoly harcban áll a dobogóért. A Balaton FC eleinte jobbára otthon nyerte a meccseit, ám mihelyst a Zalaegerszeg megfosztotta a siófokiakat hazai veretlenségüktől, nagyon bekeményítettek, és azóta idegenben hibátlanok. Győzelem Pécsett, győzelem az Üllői úton, így Szombathelyre is esélyesként érkezett a Balaton FC. Jó húsz perc után kezdett is igazolódni a papírforma, elvégre egy nagyon okos Vörös Péter– Kovács Péter kombináció után vezetést szereztek a vendégek. Megjegyzendő, ez volt a Siófok 500. élvonalbeli gólja – vagy éppen az 501., hiszen egy korábban törölt szegedi mérkőzés eredményét is figyelembe véve a múlt héten Sitku Illés már elkövette a jubileumi találatot. A statisztikusok így nincsenek könnyű helyzetben, a magunk részéről azonban javasoljuk Kovácsnak és Sitkunak is a pezsgőt – pláne, hogy mindkét gól gyönyörűre sikeredett.
Fájdalom, ezzel minden pozitívumot elmondtunk az első félidőről…
A siófokiak taktikája tökéletesen érthető volt, próbálták távol tartani kapujuktól a hazaiakat, és ez olyannyira sikerült, hogy az első Haladás-helyzetet csak a 37. percben láthattuk – elég csúf befejezéssel. A szombathelyiek képtelenek voltak átjátszani a Balaton FC védelmét, a játékosok szörnyű technikai hibák sorozatát mutatták be, nem meglepő, hogy derekasan fütyült is a közönség.
A második félidő igazi show-műsort hozott – na nem a pályán, hanem a nézőtéren. A Haladás tábora ugyanis ezt a kilátástalanságot már nem bírta tovább: előbb saját játékosainak kiabáltak az általában az ellenfél szurkolótáborának címzett örökbecsű rigmust ("Nézzetek a táblára, menjetek a...”), majd hasznos tanácsokkal látta el a bírót a Csordást elütő Lőrinc Antal ügyében ("Állítsd ki!”), és úgy, aláfestésként, húsz percen át minden szombathelyi labdaérintésnél felhangzott az "ollé, ollé…” Igaz, Farkas Viktor még a gúnyolódástól is elvette a drukkerek kedvét, hiszen olyan sebességgel adott haza, hogy Csordásnak még szaporáznia sem kellett a kapus megelőzéséhez és második gólja belövéséhez. Kisvártatva meg lehetett volna az a mesterhármas is, ám akkor a bal kapufát találta el, ennek ellenére megérdemelte még a szombathelyi közönségtől is a vastapsot a mezőny legjobbja.
A Haladás ugyan próbálkozott a támadásokkal, de ezek nem jelentettek komoly veszélyt a Balaton FC kapujára, elvégre a siófokiak játszi könnyedséggel szűrték meg a rohamokat, és a mérkőzés utolsó utáni percében megszerezték negyedik góljukat is. Ennek az akciónak Arany Tamás játékvezető volt a nagy vesztese, hiszen nem állította ki Balogh Tamás kapust, így jócskán lerontotta addig szinte hibátlan produkcióját.
Persze, volt egy másik nagy vesztes is, mégpedig maga a Haladás, amely ezzel a játékával már szurkolói szimpátiáját is elveszítette. Most lehet gondban Bíró Péter, hogy vajon mit lépjen az újabb megsemmisítő vereség után. Lehet, hogy a következő hazai mérkőzést megint ingyen nézhetik meg a drukkerek, de ez aligha terhelné meg a játékosok pénztárcáját, hiszen nem valószínű, hogy a szombati teljesítmény után akár csak néhány ezer fanatikus is kijönne legközelebb a stadionba…

percről percre

Siófoki fölény a pálya minden szegletében: a szombathelyi Tóth Péternek (középen) esélye sem volt a vendégjátékosok ellen (Fotó: Unger Tamás)
Siófoki fölény a pálya minden szegletében: a szombathelyi Tóth Péternek (középen) esélye sem volt a vendégjátékosok ellen (Fotó: Unger Tamás)
Siófoki fölény a pálya minden szegletében: a szombathelyi Tóth Péternek (középen) esélye sem volt a vendégjátékosok ellen (Fotó: Unger Tamás)
21. perc: Vörös a bal oldalról végzett el szabadrúgást: a tétovázó védők feje fölött átszállt a labda, és a jobb oldalon érkező Kovács Péter három méterről, éles szögből, jobb lábbal, a jobb alsó sarokba lőtt.
0–1
34. perc: Sallai jobb oldalról beívelt szögletrúgása után a védők röviden szabadítottak fel, Györök 12 méterről jobbal a kapu jobb oldalát célozta meg, de Balogh Tamás gyors vetődéssel hárítani tudott.
45. perc: Mészáros a jobb oldalon nagyszerűen emelt a kapu elé, a jókor érkező Csordás Csaba öt méterről kapura fejelte a labdát, amely a bal kapufa tövéről pattant a hálóba.
0–2
66. perc: Farkas Viktor a bal oldalon, az oldalvonal mellől, saját kapujától mintegy negyven méterről akarta hazaadni a labdát. A szemfüles Csordás Csaba azonban lecsapott rá, és a kapujából kifutó Balogh Tamás mellett jobbal a kapu jobb oldalába lőtt.
0–3
71. perc: Csordás növelhette volna góljainak számát, amikor a balösszekötő helyén egy csellel tisztára játszotta magát, 15 méterről jobbal megcélozta a bal alsó sarkot, de a labda a bal kapufa tövéről az alapvonalon túlra pattant.
86. perc: Sitku a balösszekötő helyén ugrott ki, már a 16-oson belül járt, amikor 15 méterről, éles szögből kapura lőtt, de a labda centiméterekkel elsuhant a bal alsó sarok mellett.
91. perc: Sitku ugrott ki középen, elegánsan elgurította a labdát a kifutó Balogh Tamás mellett, aki buktatta. A megítélt 11-est a sértett hajtotta végre, aki a jobbra vetődő kapus mellett nagy erővel a bal alsó sarokba lőtt.
0–4


Mestermérleg

Bozsik Péter a Haladás szakmai igazgatója:

A Balaton FC ezúttal is igazolta, hogy miért van az élmezőnyben. Rendkívül szervezett, jó csapatot tudhat magáénak Csertői Aurél.

Csertői Aurél a Balaton FC vezetőedzője:
Úgy érzem, a második félidőben nyújtott teljesítményünk alapján ilyen különbséggel is megérdemelten nyertük meg ez a mérkőzést.


Fény és árnyék

Nem volt könnyű helyzetben Csertői Aurél, hiszen az előre megadott összeállításhoz képest, a bemelegítés után (!) kényszerült változtatni csapatán: Daniel Usvat helyett Hegedűs Gyula, Juhász Tamás helyett pedig Györök Tamás került a pályára. Azonban semmi sem látszódott abból, hogy Csertői kényszerhelyzetbe került, a siófokiak nagyon taktikusan futballoztak, és bizonyították, most már idegenben is számolni kell velük.

Meglepődtek a szurkolók a kezdés előtt, hiszen Arany Tamás játékvezető mögött csupán egy csapat vonult ki. A tájékozatlanabb nézők akár azt is hihették volna, hogy ezúttal csak a Haladás lép pályára, ám rögvest kiderült a turpisság, hiszen a siófokiak a másik térfél irányából jöttek a kezdőkörbe. A probléma nem nagy, mindenesetre talán lehetne arra megoldást találni, hogy mindkét csapatot felvezethesse a játékvezetői hármas.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik