Gera Zoltán találata döntött

A mérkőzésről tudósított: VAJDA GYÖRGY, ZOMBORI ANDRÁSA mérkőzésről tudósított: VAJDA GYÖRGY, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.10.29. 22:48
Címkék
Azt már a játéknap előtt tudni lehetett, hogy a Videoton és a Zalaegerszeg csapata várhatja a Magyar Kupa negyeddöntőjének sorsolását, arra azonban a szerda délutáni hat találkozó adta meg a választ, hogy melyik együttesek reménykedhetnek még a sorozat megnyerésében.
A Hungária körúti találkozó kapcsán erőteljesen megoszlottak a vélemények arról, hogy a legutóbbi bajnok MTK és a kupagyőztes zöld-fehérek párharcának melyik együttes az esélyese. Nehezebb helyzetben a két szakvezető közül talán a hazaiak mestere, Egervári Sándor volt, ugyanis neki három alapemberét, Halmai Gábort, Komlósi Ádámot és Goran Jezdimirovicsot kellett sérülés miatt nélkülöznie, míg Garami Józsefnek az utóbbi hetekben megszokott keretből csak az eltiltott Szkukalek Igor nem állt a rendelkezésére.
Lipcsei Péter tért ölelő indítása volt az első momentum, amely kiérdemelte a tapsot, és bár az akció végül nem zárult góllal, jelezte, a zöld-fehérek rögtön a találkozó elején a maguk javára kívánják eldönteni a párharcot. A másik oldalon Zavadszky Gábor és Illés Béla adogatása okozott zavart Szűcs Lajos kapuja előtt, majd Leandro és Gera Zoltán aktivitásának köszönhetően a vendégek vezettek több olyan támadást is, amely magában hordozta a gólszerzés lehetőségét. Mezőnyfölényben futballozott a címvédő, többet volt a ferencvárosiaknál a labda, mint a hazaiaknál, és ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy az MTK Hungáriában annak a három labdarúgónak kellett a lelátóról néznie az eseményeket, akik elsősorban labdaszerzésben jeleskednek. Míg a kék-fehérek középső sorában egyedül Zabos Attilának erőssége a labdaszerzés, addig a vendégegylet hasonló sorában Kriston Attila, Zováth János és Lipcsei Péter sem jön zavarba, ha hasonló feladatot kell megoldania.
Félórai játék után adódott az első gólszerzési lehetőség a hazaiak előtt, Czvitkovics Péter remek passzát azonban Torghelle Sándor nem tudta gólra váltani. Amúgy az olimpiai válogatott támadó nem volt könnyű helyzetben, ugyanis társai többször is túlságosan magára hagyták a vendégvédők gyűrűjében. A játékrész legvitatottabb pillanatát a 36. perc hozta, amikor is Gera betört a hazaiak büntetőterületére, megtolta a labdát Pusztai Olivér mellett, majd átesett az MTK védőjének a lábán. Sokak megrökönyödésére a Fradi csatára kapott sárga lapot – ítéltek már ilyen helyzetben a játékvezetők büntetőt… –, majd három perccel később Dragóner Attila örülhetett, amikor ütésért nem kapott piros lapot. A játékrész hajrája rengeteg átadási hibát hozott, és azt kellett megállapítani, hogy 45 percnyi futballt követően semmi sem dőlt el.
A folytatásra Egervári Sándor megváltoztatta csapata szerkezetét – Molnár Zoltán a jobb oldali védő szerepköréből a középpályássor közepére került, amolyan "szűrőnek”. Azonban hiába jutott el többször is a Fradi tizenhatosáig a kék-fehér gárda, a középpályások érthetetlen okból nem követték a támadósorban lévőket… Végh Zoltán bravúrja kellett, hogy a hazaiak ne kerüljenek hátrányba, majd Czvitkovics átlövése biztossá tette, hogy nem gól nélküli döntetlennel zárul az összecsapás. Ha már megemlítettük, hogy adtak már büntetőt olyan esetben, mint ami az első félidő 36. percében történt, akkor azt is el kell mondani, hogy ítéltek már olyan esetben leshelyzetet, mint amikor Gera a gólpasszt adta Kristonnak. Az egyenlítést követően fölénybe került a Fradi, és Gera találata, valamint Pusztai kiállítása már előrevetítette, hogy a címvédő sikerével zárul az összecsapás.

Gera Zoltánnak (jobbra) Marius Sasu elsôként gratulált a sorsdöntô találata után (Fotó: Németh Ferenc)
Gera Zoltánnak (jobbra) Marius Sasu elsôként gratulált a sorsdöntô találata után (Fotó: Németh Ferenc)
Gera Zoltánnak (jobbra) Marius Sasu elsôként gratulált a sorsdöntô találata után (Fotó: Németh Ferenc)
Így is történt, az eredmény a lefújásig már nem változott, vagyis a Ferencváros 2–1-es győzelmének köszönhetően ott van a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata között.
Jók: Végh, Juhász R., Molnár Z., ill. Kriston, Leandro, Zováth, Gera, Lipcsei

Percről percre

4. perc: Lipcsei indította Tökölit a bal oldalon. A csatár a balösszekötő helyén előretörő Leandróhoz paszszolt, aki a tizenhatoson belül csinált egy szép cselt, ám 12 méterről Zabosba lőtte a labdát, ami az MTK védőjéről az oldalvonalon túlra pattant.
12. perc: Tököli Leandrónak adta a labdát, aki nagyszerű ütemben ugratta ki középen Gerát. A válogatott csatár 12 méterről, jobbal, óriási helyzetben a kapu fölé lőtte a labdát.
20. perc: Leandro szerzett labdát a hazai térfél közepén, majd Gerához passzolt, aki egy átvétel után egyből jobbra Tökölihez tolta a labdát. A Ferencváros házi gólkirálya már csak Végh Zoltánnal állt szemben, de a kapu helyett az laposan az oldalhálóba lőtte a labdát. Ez még Gera helyzeténél is nagyobb lehetőség volt.
29. perc: Zováth lökte fel Torghellét a ferencvárosi kaputól 25 méterre. A szabadrúgást Czvitkovics végezte el, nagy erejű lövését követően Szűcs Lajos előrevetődve hárította a labdát. Ez volt az első védése a vendégek kapusának.
31. perc: Czvitkovics nagyszerű ütemben ugratta ki Torghellét a jobbösszekötő helyén. Az MTK csatára 12 méterről lőtt, Szűcs óriási bravúrral, lábbal védett.
36. perc: Gera nagyszerű cselekkel tört be az MTK tizenhatosán belülre a bal oldalon, megtolta a labdát Pusztai mellett is, aztán átesett a védő lábán. Megyebíró János a sípjába fújt, s a lelátó ferencvárosi része tizenegyest remélt, ám a bíró meglepetésre szabadrúgást ítélt az MTK javára, Gerának pedig felmutatta a sárga lapot.
48. perc: Kriston kapott labdát a jobb oldalon Rósa Dénestől. A középpályás csinált egy lövőcselt, ami után Füzi Ákos és Pusztai is "elszállt”. Ezután ballal maga elé tette a labdát, majd betört a tizenhatoson belülre. Már az ötösön járt, amikor Juhász kétségbeesve szerelte.
57. perc: Leandro indította el a bal oldalon Gerát. A csatár az alapvonal közeléből visszagurította a labdát Penksa elé, a cserecsatár pedig 13 méterről, jobbal hatalmas lövést küldött az MTK kapujára. Végh óriási bravúrral szögletre tolta a labdát.
60. perc: Pisont passzolt középen Illéshez, ő pedig Czvitkovics elé tolta a labdát. A fiatal játékos jobbal, 20 méterről úgy rúgta a Fradi kapujának bal oldalába a labdát, hogy az Kiss György testét is súrolta.
1–0
68. perc: Vukmir az MTK térfelének közepéről ívelte a bal oldalon előtörő Dragónerhez a labdát. A védő mellel maga elé tette azt, majd a bal oldalon Gerát ugratta ki. Ô egyből középre passzolt, az érkező Kriston pedig öt méterről, jobbal a kapu bal alsó sarkába helyezte a labdát.
1–1
74. perc: Lipcsei végzett el szögletet a bal oldalról. Dragóner ugrott a legmagasabbra középen, és a hosszú oldalon helyezkedő Gerához csúsztatta a labdát. A ferencvárosiak kedvence közelről, jobb belsővel, látványos mozdulattal a kapu közepébe lőtte azt.
1–2
78. perc: Leandro ugratta ki Sasut a bal oldalon, Pusztai azonban visszahúzta a kitörő csatárt. A játékvezető sárga lappal büntette a védőt, s mivel volt már neki egy figyelmeztetése, Megyebíró felmutatta a piros lapot is.
85. perc: Penksa futott el a bal oldalon. Az alapvonal közeléből középre adott, Gera maga elé tette a labdát, majd kilenc méterről, ballal a bal kapufa tövére lőtte azt, ami onnan a mezőnybe pattant.

Mestermérleg

Egervári Sándor
, az MTK Hungária vezetőedzője:
"Gratulálok a Ferencvárosnak a továbbjutáshoz, és sok sikert kívánok a zöld-fehéreknek a következő fordulókban."

Garami József, a Ferencváros szakmai igazgatója:
"Igazi kupameccs volt. Nagyszerű ellenféllel szemben sikerült diadalmaskodnunk, örülök a továbbjutásnak."

Fény és árnyék

A Hidegkuti-stadionban eddig sem lehetett panasz a rendezésre, a házigazdák ezúttal is mindent megtettek a nézők kényelméért, kiszolgálásáért. Bár ez természetes a Hungária körúton, mégis dicsérendő a rendezők odafigyelése, szorgalma, áldozatos munkája.

Ugyan négyezren a hideg és a hétköznap ellenére kilátogattak a találkozóra, azért a honi mezőny két neves csapatának összecsapására igazán többen is kíváncsiak lehettek volna. A nézőszám hűen tükrözi a magyar labdarúgás iránti, egyre inkább megmutatkozó érdektelenséget.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik