Tóth Mihály két gólt szerzett

BENKÔ GÁBOR, VARGA T. RÓBERTBENKÔ GÁBOR, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.08.31. 23:25
Címkék
Nagy Tamás idegesnek tűnt. A kívülálló könnyedén levonhatta ezt a következtetést, amikor a Pécs vezetőedzője a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón hanyag eleganciával cigarettára gyújtott.
A szakvezető persze illemtudó ember, sűrű bocsánatkérések közepette, a jelenlévők biztatására vett elő egy szálat, majd – ekkor már fölöttébb határozottan – belekezdett a mondókájába. Nagy Tamást hallgatva az embernek az volt az érzése: a PMFC arra készül, hogy kiugrassza a nyulat a bokorból. A tréner ugyanis azt fejtegette, hogy a Sopronnak ezen a mecscsen nem lehet más választása, mint lerohanni a vendégeket, ez esetben viszont masszív védekezéssel, kontrákra építve meg lehet keresni a Matáv gyenge pontjait.
No, Pintér Attilának sem kellett több. A soproni edző mosolyogva hallgatta kollégáját, miközben bizonyára azt gondolta magában: talán nem is olyan magabiztos a pécsi szakvezető, mint amilyennek látszik…
Fél órával ezután odakint már kezdett sötétedni, ezért eljött az ideje annak is, hogy kigyúljanak a fények. Vasárnap első alkalommal rendeztek ugyanis villanyfényes mérkőzést a Káposztás utcában, ráadásul az újjávarázsolt stadionban. Nagy napokat élnek tehát mostanában a soproniak, ez nem is vitás. Nem meglepetés tehát, hogy megteltek a lelátók a bordó-szürkék szezonbeli első hazai mérkőzésére.
Ami a találkozót illeti: az első félidőben nem hagyták unatkozni az együttesek a nézőket, hiszen tűrhető iramban, formás akciókat vezetve futballozott a két csapat. A hazaiak birtokolták többet a labdát, de jó ideig nem tudtak valódi veszélyt teremteni a szervezetten játszó pécsiek kapuja előtt. A vendégek ráadásul, ahogyan arra számítani lehetett, nem adták fel eleve (miért is tették volna) a támadások lehetőségét, és ha módjuk nyílt rá, villámgyorsan ott termettek Milinte Árpád kapujánál. A legveszélyesebb pécsi lehetőséget azonban mégis a soproni Bagoly Gábornak köszönhették, aki kis híján saját kapujába lőtt a játékrész derekán. Nem sokkal ezután egy kapufát rúgott Grósz Róbert, jelezve ezzel, a Matáv is győzni akar. A 24. és a 25. percben mindkét edző változtatni kényszerült: előbb Nagy Tamás cserélte le a megsérült Horváth Sándort (akinek a helyére Montvai Tibor állt be), majd egy perccel később Pintér Attila is változtatott, mert Hanák Viktor sem tudta folytatni a játékot. Az első félidő második felében egyre lendületesebben játszott a Sopron, s a mezőnyben is sokat dolgozó Tóth Mihály és Baumgartner Attila révén a szünet előtt kétgólos előnyre tett szert.

Bagoly Gábort (balra) hiába tartotta fogva Pest Krisztián, góloktól mentette meg csapatát (Fotók: meggyesi bálint)
Bagoly Gábort (balra) hiába tartotta fogva Pest Krisztián, góloktól mentette meg csapatát (Fotók: meggyesi bálint)
Bagoly Gábort (balra) hiába tartotta fogva Pest Krisztián, góloktól mentette meg csapatát (Fotók: meggyesi bálint)
A második félidőben sem változott a játék képe. A PMFC nem tudta felpörgetni úgy a játékot, hogy akár csak megnehezítse a hazaiak dolgát. Nagy Tamás sem tudott előhúzni egy ászt a pakliból, a Pécsben ugyanis ezúttal nem akadt olyan vezéregyéniség (Márton Gábor lehetett volna az egyik ilyen, de a korábbi válogatott fedezet vasárnap reggel telefonon arról értesítette Nagyot, hogy sérülés miatt nem tudja vállalni a játékot), aki átsegíthette volna ezen a nehéz időszakon a többieket. Így aztán nem maradt más hátra, mint hogy a vendégek aszszisztáljanak a második játékrészben a soproni támadásokhoz, akik egy szűk negyedórás semmittevés után újból heves rohamokat indítottak Németh Gábor kapuja ellen. Mi több, az egyik ilyen látványos akció végén Tóth Mihály megszerezte csapata harmadik gólját, megadva ezzel a kegyelemdöfést a vasárnapig veretlen és listavezető ellenfélnek, melynek már csak szépítésre futotta az erejéből a hajrában.
Futballünnepre készültek és futballünnepet csináltak a soproni játékosok ezen az estén, méltóan avatva fel az új stadiont. A hazai szurkolók rendkívül hálásak voltak ezért a diadalért, s nem túlzás, csapat és közönség egymásra talált.
Ezzel szemben a lefújás után Nagy Tamás már nem tűnt idegesnek, de azért a vereség miatt még füstölgött egy keveset…

Hanák Viktor (balra) mellett Berdó Balázs nem tudott a labdához férni, s ez is oka annak, hogy a soproni rangadót a Matáv nyerte
Hanák Viktor (balra) mellett Berdó Balázs nem tudott a labdához férni, s ez is oka annak, hogy a soproni rangadót a Matáv nyerte
Hanák Viktor (balra) mellett Berdó Balázs nem tudott a labdához férni, s ez is oka annak, hogy a soproni rangadót a Matáv nyerte
Percről percre

10. perc: Sketiani jobb oldali szögletrúgása után Pest az ötösön felugorva kapura fejelte a labdát, ami csak azért nem a hálóban kötött ki, mert Bagoly a gólvonalról felszabadított. Pavicsevics ugyan lábbal még ismételt, ám a védők ezúttal is tisztáztak.
14. perc: Lazics passzolt előre, Tóth Mihály a labdát átlépve hozta helyzetbe Sirát, aki elől az utolsó pillanatban kaparintotta meg Németh Gábor a labdát.
20. perc: Bagoly majdnem felavatta a hazai kaput. Dienes a félpályáról ívelt a vendéglátók büntetőterületére, ahol a soproni védő olyan esetlenül ért a labdába, hogy az a kapu bal sarka felé vánszorgott. Ám Bagoly keserves sprintbe kezdett, a gólvonaltól néhány centire utolérte azt. Mentése után előbb a kapufára, onnan Pest lábára, végül az alapvonalon túlra pattant a labda.
22. perc: Pető balról magasan Tóth Mihályhoz adott, a csatár lefejelte a labdát Sirának, aki egy pattanás után a jobbösszekötő helyéről jobbal a jobb kapufára lőtte azt.
29. perc: Baumgartner végzett el szabadrúgást a bal oldalról. Tóth Mihályról a vendégvédők megfeledkeztek, ráadásul Németh Gábor kapus sem állt a helyzet magaslatán, így a csatár a kaputól hét méterre felugorva gondtalanul fejelhette a kapu közepénél a léc alá a labdát.
1–0
39. perc: Baumgartner az alapvonal közeléből tette élesen középre a labdát, s bár kapu előterében Tóth Mihály ólálkodott, a lefelé csapódó labdába a kaputól öt méterre már nem kellett belepiszkálnia, az a hálóba került.
2–0
67. perc: Tóth Mihály harmadszor mattolta a bizonytalankodó pécsi kapust: Cseke a vendégtérfél közepéről ívelt a balösszekötő helyén a büntetőterületre futó Tóth Mihályhoz, aki 12 méterről ballal, kapásból laposan a kapu közepébe lőtt. Németh Gábor védhetett volna, ám a hóna alatt a kapuba csúszott a labda.
3–0
82. perc: Montvai ívelt a hazai térfél közepéről a jobbösszekötő helyén Petővel birkózó Závodához. A soproni védő ugyan elfejelte ellenfele elől a labdát, ám éppen az alapvonal felé, így Mihalecz Péter jobbal, négy méterről, laposan a vetődő Milinte hasa alatt a közepébe lőhetett.
3–1

Mestermérleg

Pintér Attila a Sopron edzője:

"Voltak időszakai a mérkőzésnek, amikor idegesen játszott a csapat, de ez érthető, hiszen mindenképpen nyerni akartunk. Örülök, hogy sikerült meghálálnunk a közönség biztatását, sokat számított a támogatás.2

Nagy Tamás a PMFC vezetőedzője:
"Az első félidő első felében elzárhattuk volna a soproni öltözőben a meleg vizet, ha kétszer betalálunk az üres kapuba. Három olyan gólt kaptunk, amit egyéni hibák előztek meg."

Fény és árnyék

A világítótestek kiépítése kapcsán megtartott stadionavatón nagyszerű volt a hangulat. A mérkőzés előtt volt mazsorettbemutató, elhangzott a Himnusz, a soproni tábor görögtüzeket gyújtott, a hangosbemondó fokozta a szurkolók jókedvét a játékosok bemutatásánál, azaz valóban profifutballmérkőzésen érezhették magukat a látogatók.

Annak ellenére, hogy megnyitotta kapuit a soproni stadion, a létesítmény csupán 70 százalékos készültségi állapotban van. A kiegészítő létesítmények még nem használhatók, így a keleti lelátón helyet foglalók – ha a szükség úgy hozta – mosdó jobb híján a nézőtér alatti sötét zugokba húzódtak. Nem túl higiénikus a megoldás…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik