Remekül hajráztak a hazaiak

KISS ÁRPÁD, KUN ZOLTÁNKISS ÁRPÁD, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2003.08.23. 23:57
Címkék
Plakátok százai hirdették a nagy eseményt, az egész város erről beszélt, több ezer ember vett elővételben jegyet, a siker teljesen biztos volt. Fájdalom, fentebb nem a HaladásVideoton meccs felvezetéséről írtunk.
A szombathelyiek ezen a szombat estén a repülőtéren bemutatott István, a király rockoperára mentek ki vagy tízezren, a középkor helyett az ókort favorizáló másik tízezer pedig a Savaria Fesztivál fáklyás felvonulásán rótta a város utcáit. Ezekben a napokban ugyanis ötméterenként egy-egy gladiátorba, avagy rabszolgába botlik az ember Szombathelyen, és bizony a stadionba is jutott néhány tunikás, tógás (esetenként szerencsére tangás…) szurkoló. Ám a meccsre a szokottnál mégis kevesebben látogattak ki, jelezve, hogy a magyar futball nem lehet konkurenciája a hazai vagy nemzetközi történelemnek – holott sokak szerint már maga a magyar futball is történelem…
E keresztbeszervezés így megakadályozott néhány száz Hali-szimpatizánst, hogy hangjával ösztökélje csapatát a második győzelem megszerzésére. Pedig a Haladás számára a jelek szerint a hazai fellépések különös jelentőséggel bírnak, hiszen a középmezőnyhöz szükséges pontokat a zöldek várhatóan otthonukban szerzik majd meg – a két idegenbeli találkozón felmutatott 0–5-ös gólkülönbség legalábbis erről árulkodik… A Videoton viszont már távol Székesfehérvártól is bizonyított, hiszen pontot szerzett (kevésbé dicsérően fogalmazva: győzelmet szalasztott el) az Üllői úton.
Ennek megfelelően a vendégek kezdték aktívabban a meccset, Hercegfalvi Zoltán néhányszor megszédítette az egész szombathelyi védelmet, míg a másik tizenhatos előtt Somfalvi Csaba szolgáltatta a beszédtémát: előbb 20 méterről körülbelül kétszer annyival vétette el a kaput, majd pozitív oldaláról is bemutatkozva egy cselsorozata keretében négy fehérvárit ültetett fenékre. Igaz, néhány perccel később Jagodics Zoltánnak egyetlen laza bokamozdulat is elegendő lett volna ahhoz, hogy az egész Videoton a padlóra, azaz természetesen a fûre kerüljön, ám a sérüléséből felépült játékos hatalmas ziccerben a kapufát trafálta telibe.
Ahhoz ekkor már szemernyi kétség sem fért, hogy a hazaiak időnként nem valami labdabiztosak. Détári Lajos vezetőedző például majdnem infarktust kapott, amikor Lőrinc Antal a saját tizenhatosa előtt a fehérváriaknak passzolta a labdát, majd nem egészen öt másodperc múlva Somfalvi tette meg ugyanezt – dicséretére legyen szólva, ő legalább a felezővonalnál…
Rövidesen persze megnyugodhatott a mester, elvégre vezetést szerzett a Haladás. A büntető jogosnak tûnt, más kérdés, hogy a másik oldalon Hercegfalvit hasonlóképpen rántották le. Akkor Kiss Béla sporttárs a tizenegyespont felé indult, ám valamiért meggondolta magát…
Szünet után a Videotonnak támadnia kellett, hogy legalább az egyik pontot hazavigye, és próbáltak is a fehérváriak gólt rúgni, de nem jártak sikerrel. A Haladás jól védekezett, többször is lesen állította meg a vendégek támadását, igazából így komoly helyzetet sem tudtak kidolgozni a piros-kékek. Sőt, a fellazult fehérvári hátvédsor a szombathelyi csatároknak kínált újabb lehetőségeket, de hiába volt lüktető és az átlagosnál talán valamivel jobb színvonalú is a mérkőzés, az újabb gól elmaradt. Ám hogy a szurkolók mégsem unatkoztak, arról az esetenkénti üresjáratokban a Savaria Fesztivál gondoskodott, hiszen egy szép tûzijátékkal szórakoztatta saját közönségét – és így persze a stadionba kilátogatókat is.

Ion Voicu (sötét mezben) gyakran került nehéz helyzetbe Jagodics Zoltánnal szemben (Fotók: Unger Tamás)
Ion Voicu (sötét mezben) gyakran került nehéz helyzetbe Jagodics Zoltánnal szemben (Fotók: Unger Tamás)
Ion Voicu (sötét mezben) gyakran került nehéz helyzetbe Jagodics Zoltánnal szemben (Fotók: Unger Tamás)
A hazaiak győzelme megérdemelt, bár ha az igazat megvalljuk, akkor a Videotonnak is járt volna egy tizenegyes, no de túlzás lenne Kiss Bélára fogni a fehérváriak vereségét. Csank János csapata azért kapott ki, mert kevesebb helyzetet tudott összehozni, mint a szombathelyiek, és Hercegfalvin kívül nem volt olyan játékosa, aki veszélyes lett volna a kapu előtt.
A Haladás emígyen hozta a kötelezőt, és ha egyszer-egyszer idegenben is villan, akkor akár a felsőház sem lenne elképzelhetetlen a zöld-fehérek számára. Márpedig akkor nem csak az István, a királyon lennének tízezren…

Percről percre

9. perc: Hercegfalvi a balösszekötő helyén kapott jó labdát Szabó Tibortól. Lefutotta Szûcs Mihályt, majd 12 méterről éles szögből, bal lábbal kapura lőtt, de Balogh Tamás magabiztosan védett.
10. perc: Hazai ellentámadás végén Tóth Péter kapta a labdát, 17 méterről lőtt, a kapu közepébe tartó labdát Tudor biztosan fogta.
12. perc: Koller szabálytalansága miatt megítélt szabadrúgást Tóth Péter végezte el. A 22 méteres nagy erejû, csavart lövés után a labda elszállt a bal felső sarok mellett.
22. perc: Szabó Zoltán nagyszerûen adta a labdát a középen kiugró Jagodicsnak, aki a kifutó Videoton-kapus mellett 16 méterről, laposan ellőtte a labdát, de az a jobb kapufa tövéről a mezőnybe vágódott vissza.

Daniel Tudor hiába vetôdött látványosan, a labda a hálóba került; ez volt az elsô hazai gól
Daniel Tudor hiába vetôdött látványosan, a labda a hálóba került; ez volt az elsô hazai gól
Daniel Tudor hiába vetôdött látványosan, a labda a hálóba került; ez volt az elsô hazai gól
28. perc: Tóth Péter a jobbösszekötő helyén tisztán álló Somfalvit hozta játékba, akinek 16 méteres, jobb lábbal leadott lövése után a jobb alsó sarok mellett hagyta el a játékteret a labda.
35. perc: Szabó Tibor vezette fel a labdát középen. Mivel senki sem támadta, ezért 22 méterről lapos lövést küldött a jobb alsó sarok felé, de Balogh Tamás gyors vetődéssel hárítani tudott.
37. perc: Nagy Sándor átadása után Tóth Péter került ismét jó helyzetbe a balösszekötő helyén, de 15 méterről leadott lapos lövése után ezúttal is centiméterekkel suhant el a bal kapufa mellett a labda.
41. perc: Tóth Péter a bal oldalon futott el. A tizenhatoson belül járt az oldalvonal mellett, amikor Tereánszki-Tóth a derekánál fogva lerántotta. Kiss Béla játékvezető határozottan a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt a sértett végezte el, s nagy erővel bal lábbal, a bal felső sarokba lőtte a labdát.
1–0
43. perc: Hercegfalvi a jobb oldalon futott el, majd 15 méterről leadott lövése után a léc alá tartó labdát Balogh Tamás szögletre ütötte.
48. perc: Szabó Zoltán a jobb szélen vezette fel a labdát, majd középre passzolta Jagodics elé, aki egy ügyes mozdulattal a mellette érkező Somfalvit hozta játékba. Ô futtából, 17 méterről, nagy erővel kapura lőtte a labdát, de az elsuhant a felső léc felett.
52. perc: Ismét Szabó Zoltán volt, aki veszélyeztette a vendégek kapuját, ezúttal a jobbösszekötő helyéről, 15 méterről lövésre szánta el magát, a labda útjába azonban Koller Ákos beletette a lábát, ami felperdült, a két kapufa találkozásánál csapódott le, majd az alapvonalon túlra jutott.
61. perc: Hercegfalvi vállalkozott, bátran elhúzott a jobbösszekötő helyén a hazai védők mellett, majd 15 méterről, jobb lábbal megcélozta a jobb alsó sarkot, de a labda célt tévesztett.
65. perc: Somfalvi a balösszekötő helyén két csellel lerázta a rá támadó Videoton-védőket, majd 14 méterről laposan kapura lőtt, de a jobb sarokba tartó labdát Tudor előrevetődve hárította.
80. perc: Kaj jobb oldalon, az alapvonal közeléből középre lőtte a labdát, és a jó ütemben érkező Tüske öt méterről, jobb lábbal a kapu közepébe lőtte azt.
2–0
90. perc: Szabó Zoltán ugratta ki Tüskét, aki elvitte a labdát Tudor mellett, és kissé kisodródva, 6 méterről jobbal a kapu közepébe gurított.
3–0

Mestermérleg

Détári Lajos a Lombard FC vezetőedzője:

"Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, a játékosaim nagyszerû teljesítményt nyújtottak, és ami a lényeg, fontos három pontot szereztek."

Csank János a Videoton FCF vezetőedzője:
"Döntő volt, hogy Hercegfalvi Zoltán lerántásáért az első félidőben nem kaptunk tizenegyest, a Haladás okosan játszott, de a gólkülönbséget túlzottnak tartom."

Fény és árnyék

Szombathelyen még mindig érdemes meccsre járni. Itt azt a fílinget érzi az ember, amit magyar pályákon csak nagyon ritkán: a hazai viszonyokhoz mérten sokan vannak, ráadásul a szurkolók valóban szurkolnak is, és így még egy rosszabb mérkőzést is jobban el lehet viselni. Külön pozitívum volt ezen a találkozón, hogy a fehérvári tábor sem hagyta magát, így valóban jó hangulat volt a nézőtéren. Vajon mi lenne, ha egyszer Szombathelyen valóban nagy csapat jönne össze…

A játékvezetőnek az első félidőben is sok sárga lapot kellett kiosztania, és ebből néhány bizony különösen értelmetlennek tûnt (ha egy sárga lap egyáltalán lehet értelmes…). Például sokan meglepődtek Tóth Péter viselkedésén, aki az egyik szombathelyi támadás alkalmával véletlenül összekoccantotta ellenfele lábát, így teljesen jogosan a Videoton kapott szabadrúgást. Tóth azonban nem hagyta anynyiban, földhöz vágta a labdát, és "hamleti monológot” intézett a játékvezetőhöz. Az egyik legjobb szombathelyinek talán megfontoltabban kellene viselkednie…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik