Kapitány, babonák nélkül

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.08.12. 22:31
Címkék
Ha abból indulunk ki, hogy az UEFA-kupa legutóbbi döntőse, a Celtic csapata vendégeskedik a magyar bajnoknál, akkor elmondható, nem mindennapi mérkőzésre van kilátás szerda este a Puskás Ferenc-stadionban.
Mindenki abban bízik, hogy Illés Béla széttárja a karjait – ez ugyanis MTK-gólt jelent (Fotó M. Németh Péter)
Mindenki abban bízik, hogy Illés Béla széttárja a karjait – ez ugyanis MTK-gólt jelent (Fotó M. Németh Péter)
Mindenki abban bízik, hogy Illés Béla széttárja a karjait – ez ugyanis MTK-gólt jelent (Fotó M. Németh Péter)
Mindenki abban bízik, hogy Illés Béla széttárja a karjait – ez ugyanis MTK-gólt jelent (Fotó M. Németh Péter)
Mindenki abban bízik, hogy Illés Béla széttárja a karjait – ez ugyanis MTK-gólt jelent (Fotó M. Németh Péter)
Mindenki abban bízik, hogy Illés Béla széttárja a karjait – ez ugyanis MTK-gólt jelent (Fotó M. Németh Péter)
A skót elitalakulat aligha szorul bemutatásra, a klubvilágranglista 9. helyezettje nem akármilyen játékerőt képvisel, így azzal is tisztában kell lenni: a kilencven perc (illetve a párharc esélyese) a zöld-fehér együttes. Csakhogy olykor az esélyes gárdának is lehet rossz napja, mint ahogy az előzetesen esélytelennek kikiáltott csapat is okozhat meglepetést. Az MTK Hungária csapatkapitánya, a kulcscsonttörése után a szombati, Pécs elleni bajnoki mérkőzésen csereként visszatérő, ezúttal már a kezdő tizenegybe jelölt csapatkapitány, Illés Béla is abban bízik: az MTK-nak sikerül olyan eredményt elérnie, amely bizakodásra adhat okot a visszavágó előtt.
– Gondolom, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, amióta kiderült, hogy a Celtic lehet az MTK ellenfele, azóta nap nap után egyre többet gondol a skót gárda elleni párharcra.
– Amíg nem volt biztos, hogy túljutunk a finn bajnokon, a HJK-n, addig nem akartam a Celtic elleni meccsel foglalkozni – mondta Illés Béla. – Amikor az elmúlt hét közepén kiderült, hogy készülhetünk a Bajnokok Ligája selejtezőjének következő körére, azóta egyre inkább a szerda esti összecsapás, valamint a glasgow-i visszavágó körül járnak a gondolataim.
– Egyáltalán, lehet ilyenkor másra is gondolni, mint erre az akár sorsokat is meghatározó kétszer kilencven percre?
– Nehezen… Ez egyrészt köszönhető annak, hogy egy nagy hírű csapat lesz az ellenfél, másrészt az is benne van, hogy valamennyien tudjuk, életünk nagy lehetősége előtt állunk.
– A Celtic lehet a csúcs, ám érdekelne az is, hogy az eddigi sok emlékezetes klubmérkőzése közül melyikre emlékszik viszsza szívesen?
– Van jó néhány találkozó, amelyre jó visszagondolni, ám az is tagadhatatlan, az igazán nagy eredmény eddig elkerült engem és a klubjaimat. Még a Honvéd futballistájaként pályára léphettem a Manchester United ellen, és szoros meccseken három kettes és kettő egyes vereséget szenvedtünk. Aztán a francia Nantes kettő egyre és egy nullára tudta legyőzni az MTK-t. Vagyis a különbség egyszer sem volt nagy… Hosszú távon ezek az együttesek jobbak bármelyik magyar csapatnál, ám ha el tudjuk hinni, hogy olykor-olykor igenis verhetőek, akkor sikerülhet a bravúr.
– Mi a Celtic legfőbb erénye?
– Vannak nagyon nagy sztárjaik, mint a két támadó, Henrik Larsson és Chris Sutton, azonban mégis a csapategység emeli őket az elitbe.
– Van babonája, amihez ragaszkodik egy ilyen kiemelten fontos mérkőzés előtt?
– Nem vagyok babonás, és nem jellemző, hogy ragaszkodnék bármihez is. Ugyanúgy készülök, mint máskor, nem fekszem a szobában a plafont bámulva, nem megyek moziba, egyszerűen élem a mindennapi életemet.
– No, akkor nézzük a jóslatokat. Mit válaszol arra a felvetésre, ha azt mondom, hogy MTK–Celtic egy nulla…
– …akkor azt válaszolom, de szép lenne. Azonban azzal is tisztában vagyok, még ha három góllal is sikerülne nyerni, akkor is pokoli visszavágó várna ránk.

Bravúrra lesz szükség!

A ma esti MTK Hungária–Celtic Galsgow Bajnokok Ligája-selejtező előtt neves szakembereket kérdeztünk, mit várnak a találkozótól, mennyi esélyt adnak a magyar csapatnak.

Baróti Lajos (korábbi szövetségi kapitány): "Mindkét csapatot láttam nemrégiben a televízióban, és mind a látottak, mind a játékosnévsor alapján sokkal esélyesebbnek vélem a Celticet. Amennyiben a papírforma érvényesül, a skótok nyernek, de hát a labdarúgásban lelkesedéssel, fegyelmezettséggel, megfelelő taktikával sokat el lehet érni. Elég csak az egy nullára végződött Zalaegerszeg– Manchester United meccsre gondolni! Amúgy – meglehet, furcsa lesz, amit mondok – szerintem az, hogy az MTK nem tudott nyerni a legutóbbi fordulóban a Pécs ellen, előny is lehet, mert még jobban akarnak, jobban hajtanak majd a játékosok. Ráadásul a kék-fehérek között ott lesz Illés Béla, aki a skótok mezőnyfölénye után gyorsan lendítheti ellenakcióba társait. Az ő teljesítménye meghatározó lesz. Nagyon szorítok érte is, meg a csapatért is.”
Gellei Imre (a magyar válogatott szövetségi kapitánya): "Amikor kiderült, hogy a Helsingin ellen továbbjutva a Celtic Glasgow jöhet Magyarországra, fantasztikusan boldog voltam. Gyerekkorom legnagyobb meccse volt ugyanis az a bizonyos négy nullra megnyert MTK–Celtic találkozó. Bevallom, azóta szimpatizálok a kék-fehérekkel. Aztán akkor, amikor a csapat edzője lettem, rendszeresen faggattam Sándor Csikart arról a felejthetetlen kilencven percről, amely rengeteg mindenre megtanított, ám leginkább a labdarúgás kiszámíthatatlanságára döbbentett. Ebben szerdán is bízhatunk. Alapjában a Celtic az esélyes, és nemhiába található a zöld-fehér skót egylet a klubvilágranglistán az első tízben. Az MTK már az előző bajnokság végén is bizonyította, van tartása, amire szüksége is lesz. Nagyon drukkolok Egervári Sándornak és csapatának.”
Novák Dezső (a FTC korábbi játékosa, az l995-ben a BL-ben szereplő csapat edzője): "Pech, hogy az egyik legerősebb ellenfél ellen vívja párharcát az MTK. Egyénileg remek képességű játékosok alkotják a skót csapatot, akik szinte egytől-egyig a hazájuk válogatottjában is alapemberek. Ha a magyar gárda tovább akar jutni, gólt kell lőnie idehaza, ez pedig csak úgy megy, ha támad. Mert az csaknem biztos, a Celtic Glasgow-ban beveszi az MTK kapuját. És ha esetleg megszerzik Illés Béláék a vezetést, egy gólnál sem szabad visszaállni, az ugyanis maga az életveszély.”

"Hallottuk, a Manchester tavaly vereséget szenvedett az akkori magyar bajnoktól Budapesten, de nem hinném, hogy mi követnénk az angolok példáját. Eszünkbe sem jut lebecsülni az MTK-t, hiszen Skóciában arra tanítják a futballistákat, hogy tiszteljék az ellenfelet. Elismeréssel adózunk riválisunk eddigi teljesítménye előtt, ám az a lényeg, hogy a két meccs alapján a Celtic legyen sikeresebb. Természetesen győzni szeretnénk, de ha esetleg döntetlennel távozunk, akkor sem leszünk szomorúak."
Stilian Petrov, a Celtic középpályása
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik