A hazai csapat is vendég lesz

ZOMBORI ANDRÁS jelenti HelsinkibőlZOMBORI ANDRÁS jelenti Helsinkiből
Vágólapra másolva!
2003.08.05. 20:22
Címkék
Elindult az MTK Hungária.Hogy hol a végállomás, azt még biztosan nem lehet tudni, ám sokan reménykedünk abban, hogy nem Helsinkiben. A kétgólos előnynek elegendőnek kell lennie, és aztán jöhet a Celtic. Akkor majd lehet álmodozni arról, hogy az UEFA-kupa-döntős skót alakulat ellen is van-e keresnivaló.
Welton Silva (fehér mezben) a budapesti mérkôzésen az MTK egyik legjobbja volt (Fotó: Németh Ferenc)
Welton Silva (fehér mezben) a budapesti mérkôzésen az MTK egyik legjobbja volt (Fotó: Németh Ferenc)
Welton Silva (fehér mezben) a budapesti mérkôzésen az MTK egyik legjobbja volt (Fotó: Németh Ferenc)
Welton Silva (fehér mezben) a budapesti mérkôzésen az MTK egyik legjobbja volt (Fotó: Németh Ferenc)
Welton Silva (fehér mezben) a budapesti mérkôzésen az MTK egyik legjobbja volt (Fotó: Németh Ferenc)
Welton Silva (fehér mezben) a budapesti mérkôzésen az MTK egyik legjobbja volt (Fotó: Németh Ferenc)
Egyelőre azonban maradjunk a realitások talaján. Márpedig a realitás azt mondatja, a kék-fehérek jelenleg képviselnek olyan játékoserőt, hogy elegendő legyen a Helsingin JK ellen Budapesten megszerzett előny.
Kedden nem sokkal 12 óra után kelt útra az MTK Hungária csapata, majd Helsinkibe érve a labdarúgók rögtön megtapasztalhatták, hogy itt, fenn északon az augusztusi meleg közel sem annyira elviselhetetlen, mint ezekben a napokban hazánkban. Míg a kék-fehérek egykori 17-szeres válogatottja, Orosz Ferenc jelenlegi csapata, a Pest megyei másodosztályban szereplő Tárnok vasárnapi Magyar Kupa-mérkőzésén enyhe napszúrást kapott, addig a finn fővárosban a hőmérő higanyszála nem kúszott 17 fok fölé. Enyhe szél fújt, és jól láthatóan néhány órával korábban égi áldásban volt részük az itt élőknek. Az időjárással tehát aligha lehet gond, és remélhetőleg a szerda délutáni találkozón sem "ég le” a magyar bajnok.
Ami a házigazdát, a HJK együttesét illeti, a finn bajnokságban jelenleg a második helyen álló alakulat legutóbbi bajnoki mérkőzését 2–0-ra megnyerte a Lahti ellen. Maga a tény, hogy Bajnokok Ligája-selejtezőt játszik a HJK, nem jelent földindulást, a Vilnrotter-Babócsy Andrást és Fekete Lászlót is a soraiban tudó egylet ugyanúgy készül a nemzetközi mérkőzésre, mintha egy szimpla bajnoki meccset játszana. A hazaiak kedd délelőtt tréningeztek, majd a közös ebédet megelőzően videóról elemezték a párharc első, budapesti összecsapását.

Helsingin JK

Vilnrotter-Babócsy
Peltola
Heinola
Jensen
Aalto
Zeneli
Nylund
Sund
Kallio
Kottila
Mäkelä

Vezetôedzô: Keith Armstrong

MTK Hungária

Végh
Pusztai
Komlósi
Juhász R.
Füzi Á.
Zavadszky
Halmai
Jezdimirovics
Szabó O.
Torghelle
W. Silva

Vezetôedzô: Egervári Sándor
Az MTK Hungáriát a reptérről az Intercontinental Szállóba szállító busz sofőrje szerint úgy ötezren lehetnek majd szerda este a Pohjola-stadionban. Abban az arénában, amely egyébként nem a HJK saját pályája, mégis itt rendezik ezt a fontos összecsapást. Az ok nem más, mint hogy a finn bajnok otthonának a játékterét ebben az évben az UEFA támogatásával műfüvessé alakították át, s noha a klub elöljárói szerették volna műfüvön rendezni a BL-selej-tezőt, az MTK vezetői érthetően nem kívántak előnyt adni az ellenfélnek.
És ha már szóba kerültek a futballpályák, íme egy követendő példa. A húszperces buszút alatt, amíg az MTK Hungária küldöttsége a repülőtérről a szálláshelyére ért, jó néhány tökéletes minőségű futballpályát lehetett látni. Ahogy a magyar csapat finn kísérője elmondta, ezen nem kell csodálkozni, Finnországban az egyes önkormányzatok nagyon komoly összeget fordítanak arra, hogy a fiatalok, a gyerekek a lehető legjobb körülmények között sportolhassanak. Ugyanakkor Magyarországon mi a helyzet? Nemhogy nem épülnek pályák, hanem egymás után szűnnek meg, és a helyükön ilyen-olyan plazák, benzinkutak nőnek ki. Így kellene versenyképesnek maradni a nemzetközi porondon…
A szállodában Fülöp Ferenc klubigazgató és Kenyeres Imre pályaedző percek alatt kiosztotta a játékosoknak a szobakulcsokat, majd félóra múlva valamennyien azt az uzsonnát fogyasztották, amit Szilágyi György, a gárda orvosa előzetesen egyeztetett a hotel séfjével. Este hét órakor (magyar idő szerint hatkor) a BL-találkozó helyszínén edzett a magyar bajnok. Még egy apró figyelmesség, amelyben nem biztos, hogy a finneknek előttünk kellene járniuk: a tréning időpontjában tíz fiatal egyenként mosta le a lelátó ülőkéit. Hogy miért érdekes ez? Aki jár otthon mérkőzésre, az alighanem tudja, hogy számos magyar stadionban a kosz az úr…
Kedd este egyébként sajtótájékoztatót is tartottak a stadionban, ahol magyar részről Fülöp Ferenc klubigazgató, Egervári Sándor vezetőedző és a sérült csapatkapitány, Illés Béla válaszolt a kérdésekre. Kell-e mondani, hogy valamennyien bíztak a szerda esti továbbjutásban.
A mérkőzéssel kapcsolatos kellemetlen hír, hogy a Hungária körúti összecsapáshoz hasonlóan a visszavágó sem kerül Magyarországon képernyőre. A külföldi jogtulajdonos megtette ajánlatát a Magyar Televíziónak, a Szabadság téren azonban ezúttal is nemet mondtak az üzletre…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik